1

ویدیو آموزش نحوه مراقبت از سوند ادراری در خانه

مترجم: سعید.ش

در این ویدیو، نحوه تمیز نگه داشتن سوند، نحوه خالی کردن کیسه سوند، نحوه تمیز کردن کیسه سوند، نحوه تعویض کیسه سوند، و نحوه جلوگیری از بروز عفونت مربوط به سوند را خواهید آموخت.

سوند ادراری که گاهی به آن سوند فولی گفته می‌شود، لوله باریکی است که ادرار را مستقیماً از مثانه‌تان تخلیه و به درون کیسه جمع‌آوری ادرار می‌ریزد. این سوند توسط حباب کوچکی که از آب پُر شده، درون مثانه‌تان نگه داشته شده است و از مثانه خارج نمی‌گردد.

پس از جراحی طی دوره ریکاوری نیاز به سوند خواهید داشت، و بنابراین نیاز است که نحوه مراقبت از سوند در خانه را بیاموزید.

🔳مراقبت از سوند – تمیز نگه داشتن ناحیه خروج سوند از بدن

دست‌های خود را بشویید. پوست اطراف سوند و لوله سوند را با آب و صابون معمولی با ملایمت بشویید. لوله سوند را همواره از بالا به پایین (یعنی به سمت خارج از بدن) بشویید. به جای آب و صابون می‌توانید از دستمال پاک‌کننده کودک نیز استفاده کنید. اگر آلت تناسلی مردانه منتسب به مردان دارید، در صورت لزوم می‌توانید پوست ختنه‌گاه را عقب بکشید و اطراف جایی که سوند از بدن‌تان خارج شده را نیز بشویید. بعد از اتمام کار نیز می‌توانید پوست ختنه‌گاه‌تان را دوباره روی سر آلت‌تان بکشید. ناحیه را با ضربه‌های آرام حوله‌ای تمیز خشک کنید. یک لایه پلی‌سپورین (پماد آنتی‌بیوتیک) روی محل خروج سوند استعمال کنید. هر بار که سوندتان را تمیز می‌کنید، این کار را نیز انجام دهید. سوندتان را حداقل دو بار در روز تمیز کنید، یک‌ بار صبح و یک ‌بار شب. و البته بعد از اتمام کار دست‌های خود را بشویید.

موقعی که از بیمارستان مرخص می‌شوید، دو کیسه جمع‌آوری ادرار در اختیارتان قرار می دهند؛ یک کیسه برای روز و یک کیسه برای شب. کیسه روز به شما اجازه می‌دهد که آزادانه بتوانید حرکت کنید. این کیسه را می‌توانید به یکی از پاهایتان ببندید و زیر لباس‌تان قرار دهید. کیسه شب را موقعی که می‌خواهید بخوابید استفاده می‌کنید. کیسه شب نسبت به کیسه روز حجم ادرار بیشتری را در خود نگه می‌دارد.

علاوه بر این‌که سوند خود را تمیز می‌کنید، می‌توانید همراه با سوند و کیسه جمع‌آوری ادرار متصل به آن دوش بگیرید. اگر می‌توانید زیر دوش بایستید، می‌توانید همراه با کیسه روز دوش بگیرید. اما اگر نمی‌توانید به‌طور ایمن زیر دوش بایستید، می‌توانید کیسه شب را با خودتان به حمام ببرید و روی صندلی حمام بنشینید، سپس کیسه شب را روی زمین بگذارید یا آن را به جایی آویزان کنید به‌طوری‌که کیسه پایین‌تر از سطح لگن‌تان قرار گیرد. کیسه‌های جمع‌آوری ادرار ضدآب هستند، بنابراین نیازی نیست نگران خیس شدن آنها باشید. وقتی کارتان تمام شد، می‌توانید کیسه‌ها را با یک حوله خشک کنید؛ فقط حواس‌تان باشد که این قسمت‌ها که با فلش قرمزرنگ در ویدیو نشان داده شده است را لمس نکنید. یادتان باشد که تا وقتی سوند دارید، نمی‌توانید در وان حمام دراز بکشید.

🔳نحوه تخلیه کردن کیسه سوند

کیسه روز را وقتی که تا یک/سوم یا یک/دوم از ادرار پر شده، یا وقتی که فکر می‌کنید کیسه روی پایتان خیلی سنگین شده است باید تخلیه کنید. برای تخلیه کردن کیسه روز، دست‌های خود را بشویید. انتهای آبی‌رنگ کیسه را روی دستشویی بگیرید و دریچه سوند را به سمت چپ (خلاف جهت عقربه‌های ساعت) بچرخانید و ادرار درون کیسه را در دستشویی خالی کنید. دهانه کیسه سوند را با انگشت‌هایتان لمس نکنید. پورت سوند را می‌توانید با نگه داشتن انگشت‌هایتان روی دریچه باز و بسته کنید. وقتی کیسه کاملاً تخلیه شد، دریچه را به سمت راست (در جهت عقربه‌های ساعت) بچرخانید تا دریچه بسته شود. در پایان، دست‌های خود را بشویید.

کیسه شب را نیز صبح که از خواب بیدار شدید یا هر موقع که به نظر رسید پُر شده است تخلیه کنید. برای تخلیه کردن کیسه شب، دست‌های خود را بشویید. دریچه تخلیه را از گیره‌ای که در قسمت پایین سوند قرار دارد آزاد کنید. دریچه را روی دستشویی بگیرید و دریچه سوند را به سمت چپ بچرخانید تا باز شود. دهانه کیسه سوند را با انگشت‌هایتان لمس نکنید و اجازه بدهید ادرار در دستشویی خالی شود. وقتی کیسه تخلیه شد، دریچه را به سمت راست بچرخانید تا بسته شود. در پایان، دست‌های خود را بشویید.

اگر فراموش کردید که باید دریچه را به چه جهتی بچرخانید تا باز یا بسته شود، می‌توانید از توضیحاتی که روی کیسه نوشته شده کمک بگیرید.

🔳نحوه تمیز کردن کیسه سوند

یک قاشق چای‌خوری سرکه یا یک پمپ صابون مایع بدون بو را از جایی که کیسه به سوند متصل شده در کیسه بریزید. کیسه را زیر جریان باریک آب بگیرید و تا یک/سوم کیسه را از آب پُر کنید. کیسه را کمی تکان دهید. سپس دریچه را باز کنید و کیسه را خالی کنید.

🔳نحوه تعویض کیسه‌های روز و شب

برای تعویض کیسه‌های شب و روز، ابتدا لازم است از نحوه اتصال سوند به کیسه جمع‌آوری ادرار آگاه باشید. سوند به‌خودی‌خود لوله‌ای است که از بدن‌تان خارج شده است. بقیه چیزها کیسه جمع‌آوری ادرار هستند. برای تعویض کیسه سوند، دست‌های خود را بشویید. کیسه را خالی کنید و درب آن را ببندید. مجدداً دست‌های خود را بشویید. بین کیسه و پایتان حوله‌ای قرار دهید. این کار را می‌توانید در محوطه دستشویی نیز انجام دهید. لوله سوند را با دو انگشت فشار دهید و ببندید تا موقعی که دارید کیسه را تعویض می‌کنید، ادرارتان نشت نکند. تا پایان کار تعویض کیسه‌ها، لوله سوند را به همین صورت مسدود نگاه دارید.

برای این که کیسه را از سوندتان جدا کنید، لوله سوند را به آرامی بچرخانید تا کیسه جدا شود. به هیچ عنوان سوند یا کیسه را نمی‌کشید. همین که لوله سوند را به آرامی بچرخانید، کیسه جدا می‌شود. کیسه‌ای را که می‌خواهید به سوندتان متصل کنید در دست بگیرید، درپوش آبی‌رنگ انتهای آن را بردارید تا قسمت شفاف را مشاهده نمایید. کیسه را به سوندتان متصل کنید. درپوش آبی‌رنگ را دور نمی‌اندازید. با درپوش آبی‌رنگ، درب کیسه‌ای که از آن استفاده نمی‌کنید را ببندید. حال می‌توانید لوله سوند را که با انگشتان خود محکم گرفته و مسدود کرده بودید، رها کنید و اجازه دهید ادرار از طریق لوله سوند به کیسه جمع‌آوری ادرار بریزد. مجدداً دست‌هایتان را بشویید.

مراحل تعویض کیسه روز با کیسه شب و کیسه شب با کیسه روز یکی است. می‌توانید درپوش آبی‌رنگ این کیسه‌ها را ببندید و آنها را در دستشویی بگذارید. کیسه‌ها را به نحوی قرار دهید که دهانه کیسه با چیزی تماس پیدا نکند.

🔳نحوه جلوگیری از بروز عفونت مربوط به سوند

برای جلوگیری از بروز عفونت مربوط به سوند، از هفت گام مهم باید پیروی کنید:

🔹گام اول: همواره دست‌های خود را بشویید. هم پیش از این‌که به سوند دست بزنید و هم بعد از این‌که به سوند دست زدید، دست‌های خود را بشویید.

🔸گام دوم: آب بنوشید. اگر می‌توانید، روزی حداقل یک لیتر یا چهار لیوان آب بنوشید. به این صورت بدنتان هیدراته می‌ماند و اگر لخته خونی در اثر جراحی شکل گرفته، شسته می‌شود.

🔹گام سوم: سوندتان را حداقل دو بار در روز تمیز کنید، یک بار صبح و یک بار شب. اگر خود سوند یا ناحیه اطرافش آلوده شده است، مجدداً این ناحیه را تمیز کنید.

🔸گام چهارم: موقعی که می‌خواهید بخوابید از کیسه شب استفاده کنید. کیسه شب نسبت به کیسه روز حجم ادرار بیشتری را در خود نگه می‌دارد، بنابراین دیگر لازم نیست طی شب آن را تخلیه کنید.

🔹گام پنجم: برای جلوگیری از بروز عفونت، اجازه ندهید ادرار به مثانه‌تان بازگردد. همیشه کیسه جمع‌آوری ادرار را پایین‌تر از سطح لگن‌تان قرار دهید. به این صورت ادرارتان از طریق سوند تخلیه گردیده و به مثانه‌تان بازنمی‌گردد. اگر می‌خواهید دراز بکشید، از کیسه شب استفاده کنید و آن را پایین تر از سطح لگن‌تان قرار دهید.

🔸گام ششم: حواس‌تان باشد که لوله سوندتان کشیده نشود. لوله سوند همیشه باید شل باشد تا وقتی که دارید استراحت یا حرکت می‌کنید کشیده نشود.

🔹گام هفتم: دفترچه راهنمایی را که پرستار در اختیارتان می‌گذارد مطالعه نمایید. با مطالعه این دفترچه اطلاعات بیشتری درمورد سوندتان کسب می‌کنید.

سوند یکی از مراحل مراقبت طی دوره ریکاوری بعد از عمل است. تیم پزشکی آماده حمایت از شما هستند، بنابراین اگر هرگونه سوال یا نگرانی دارید، از پزشک یا پرستارتان بپرسید.

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://youtu.be/2u57V614SfY

Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved