راهنمای پیشگیری از خودکشی در افراد ترنس
مترجم: سعید.ش
افراد ترنسجندر (ترنس) با عوامل استرسزای منحصربهفردی مواجه هستند، که از آن جمله میتوان به استرس ناشی از تایید نشدن هویت جنسیتیشان توسط دیگران اشاره نمود. افراد ترنس بیشتر از همتایان سیسجندر (غیرترنس) خود با تبعیض و آزار و اذیت مواجه میشوند، که این مسائل روی سلامت روان آنها تاثیر منفی میگذارد. افراد ترنس در معرض خطر بالاتر خودکشی نیز قرار دارند، و طبق مطالعهای که صورت گرفته، دوبرابر بیشتر از افراد LGB (لزبین، گی، بایسکشوال) به خودکشی فکر نموده یا اقدام به خودکشی میکنند.
🔳چرا افراد ترنس در معرض خطر خودکشی قرار دارند؟
عوامل مختلفی افراد ترنسجندر را در معرض خطر خودکشی قرار میدهد، عواملی که روی سلامت روان این افراد تاثیرات مخربی گذاشته و سبب شکلگیری انگیزه خودکشی در این افراد میشود. این عوامل عبارتاند از:
▪️قوانین و سیاستهای متعصبانه نهادهای مختلف که سبب شکلگیری جو نابرابری و تبعیضآمیز شده و/یا در حفاظت از افراد در برابر تبعیض ناکارآمد است؛
▫️مواجهه با تبعیض (ترنسستیزی) به صورت آزار و اذیت جسمی یا کلامی، آزار جسمی یا جنسی؛
▪️عدم حمایت والدین و دیگر اعضای خانواده؛
▫️استرس مربوط به ترس از روند تطبیق جنسیت، از جمله ترس از طرد شدن و مختل شدن زندگی، و همینطور استرس مربوط به ریسکهای روند تطبیق جنسیت و گاهی هم استرس مربوط به مدت زمانی که این روند به طول میانجامد؛
▪️ملال جنسیتی، یا پریشانی ناشی از ناهمخوانی جنسیتی که در بدو تولد براساس اندام جنسی به فرد نسبت داده شده با جنسیتی که فرد خود را با آن هویتیابی نموده است.
🔳پنج باور نادرست رایج درمورد خودکشی افراد ترنس
❌باور نادرست 1: اگر فردی انگیزه خودکشی نداشته باشد، پس واقعا ترنس نیست
انگیزه خودکشی به دلیل ترنس بودن در افراد ایجاد نمیشود، بلکه این ترنسستیزی و بدنامی است که به عوامل اجتماعی که عامل افسردگی و شکلگیری افکار خودکشی در افراد ترنس است دامن میزند.
❌باور نادرست 2: وقتی روند تطبیق جنسیت خود را به پایان برسانم، زندگیام از هر لحاظ بهتر میشود
روند تطبیق جنسیت تاحدودی فشار و استرس را از روی افراد ترنس برمیدارد، اما مشکلات آنها را برطرف نمیکند. حائز اهمیت است که برای برطرف کردن مشکلاتی که دارید، درخواست کمک و حمایت کنید.
❌باور نادرست 3: اگر استروژن درمانی کنم، دچار افسردگی میشوم و فکر خودکشی به سرم میزند
بعضی از افرادی که از پیش دچار افسردگی هستند، ممکن است با استروژن درمانی شاهد بدتر شدن علائم افسردگی خود باشند. اما استروژن درمانی باعث نمیشود که افکار خودکشی به ذهن کسی خطور کند.
❌باور نادرست 4: افرادی که درمورد خودکشی صحبت میکنند، فقط میخواهند توجه دیگران را به خود جلب کنند
افرادی که متاسفانه در اثر خودکشی جان سپردهاند، پیش از اقدام به خودکشی اغلب در این باره صحبت میکردهاند. این افراد احساس درد و رنج میکنند و گهگاهی از دیگران کمک میخواهند چون نمیدانند که باید چه کار کنند، و امید خود را از دست دادهاند. صحبت کردن درمورد خودکشی را همیشه باید جدی گرفت.
❌باور نادرست 5: افرادی که خودکشی میکنند، پیش از اقدام به خودکشی هیچ نشانه هشدارآمیزی از خود بروز نمیدهند
افرادی که درمورد ناامیدی کامل صحبت میکنند یا مینویسند، و میخواهند با خودکشی به زندگی خود پایان دهند، اغلب اقدام به خودکشی میکنند. گاهی علائم خودکشی خفیف است (مثل احساس ناامیدی یا تمایل به وجود نداشتن)، گاهی هم واضح و آشکار است (مثل این که فردی مردن را به زندگی کردن ترجیح دهد). هرگونه صحبتی درمورد خودکشی را همیشه باید جدی گرفت.
🔳نشانههای هشدارآمیز
بیشتر افرادی که تصمیم به خودکشی میگیرند، از خود علائمی بروز میدهند که احساسات آنها را آشکار میسازد. هرگونه تغییر چشمگیر در رفتار یا خلقوخوی فرد، علامت خطری است که ممکن است نشاندهنده شکلگیری انگیزه خودکشی در فرد باشد. اولین گام برای کمک به فردی که به او اهمیت میدهید این است که علائم هشدارآمیز اقدام به خودکشی را بشناسید و تشخیص دهید. این علائم عبارتاند از:
🔻جملات کلامی:
➖»دلم میخواهد خودم را بکشم.»
➖»اگر بمیرم هیچکس دلش برایم تنگ نمیشود.»
➖»اوضاع هیچوقت بهتر نمیشود.»
🔻اگر فرد موردنظر چیز مهمی را در زندگی از دست داده است:
➖مشکلات مالی یا از دست دادن شغل
➖از دست دادن یکی از عزیزان، خانواده، و/یا حمایت اجتماعی
➖از دست دادن تواناییهای جسمی و/یا سلامتی
🔻تغییر در رفتار فرد:
➖تغییرات خلق و خو (عدم معاشرت با دیگران، اضطراب، غم)
➖تغییر الگوی خواب یا خوراک
➖بهناگهان کارهای پرخطر بیشتری انجام دادن
➖بیتوجهی ناگهانی به ظاهر/نظافت (توجه: تجربه کسب کردن با امتحان پوششهای مختلف نشانه هشدارآمیز خودکشی محسوب نمیشود)
➖بیعلاقگی نسبت به سرگرمی یا فعالیتی که سابقاً برای فرد لذتبخش بوده است
➖قطع ارتباط با دوستان یا خانواده (مثل سابق تماس نگیرد، کمتر از قبل رفتوآمد کند)
➖دور انداختن لوازم، بهخصوص لوازمی که مربوط به هویت ترنس میشوند (لباس زنانه، سینهبند، پروتز آلت تناسلی، کلاهگیس، و …)
➖مصرف بیش از حد الکل و/یا مواد مخدر
🔻اگر متوجه هر یک از علائمی که در ادامه ذکر گردیده است شدید، فوراً به فرد موردنظر کمک کنید. میتوانید با شماره 9-1-1 یا مرکز مدیریت بحران نزدیک به محل سکونت خود تماس حاصل فرمایید:
➖تهدید به خودزنی یا خودکشی
➖صحبت کردن یا نوشتن درباره مردن یا خودکشی
➖جستجو کردن روشهای خودکشی
💠نکتهای در زمینه هورمون درمانی
بعضی از افرادی که بهتازگی روند هورمون درمانی خود را آغاز میکنند، متوجه تغییرات چشمگیری در احساسات و رفتارهای خود میشوند. این تغییرات نشانه انگیزه خودکشی نیستند. بعضی از داروها ممکن است تفکرات و احساسات خودکشی را در فرد برانگیزند، که بهتر است پزشک این داروها را ارزیابی نماید.
🔰چه عواملی در کاهش ریسک خودکشی نقش دارند؟
🔹ارتباط حمایتکننده و قوی با خانواده و دوستان
🔸به انجام رساندن روند تطبیق جنسیت (البته اگر خود فرد خواستار تطبیق جنسیت باشد)
🔹خودآگاهی و خودپذیری
🔸دسترسی به خدمات بهداشتی تاییدکننده جنسیت
🔹عدم دسترسی به ابزارهای کشنده مثل اسلحه یا داروهای بالقوه مهلک
🔸پذیرفته شدن نام و ضمائر ترجیحی فرد توسط دیگران
🔳برای کاهش نرخ خودکشی در افراد ترنس چه اقداماتی میتوانیم انجام دهیم؟
اگر فردی که میشناسید نشانههای هشدارآمیز را از خود بروز میدهد، با او گفتگویی آشکارا و به دور از قضاوت داشته باشید. برای شروع گفتگو میتوانید از نگرانیهایتان برای فرد مورد نظر بگویید، مثلا میتوانید بگویید که: «به نظر میرسد اخیرا مشکلات بسیاری با خانوادهات پیدا کردهای. حالت چطور است؟» به حرفهای او گوش سپارید و در کنارش باشید. نیازی نیست راه حلی به او پیشنهاد دهید. اگر فرد موردنظر با جملاتی پاسخ داد که بوی ناامیدی یا احساس سربار بودن میداد، درباره این احساسات از او سوال کنید. سپس رک و مستقیم از او بپرسید که: «آیا به خودکشی فکر میکنی؟»
شاید برایتان سخت یا حتی ترسناک باشد که بخواهید درمورد خودکشی از کسی سوال کنید، اما پرسش این سوال بسیار مهم است. این تنها راهی است که میتوانید بفهمید فرد موردنظر تا چه حد در معرض خطر است. پرسش این سوال باعث میشود تا فرد موردنظری که نگرانش هستید، شما را به عنوان فردی قابل اعتماد بشناسد و بتواند راحت حرفش را به شما بزند. بسیاری از افراد از صحبت درمورد خودکشی هراس دارند. میترسند که دیگران آنها را سرزنش کنند، یا دچار حمله وحشت یا شرمسازی شوند. گاهی فردی که به خودکشی فکر میکند، وقتی میبیند که فرد دیگری به درد و رنجش توجه کرده، تا حد زیادی آسوده خاطر میشود.
⭕️یادتان باشد که پرسش درمورد خودکشی، فکر خودکشی را به ذهن کسی نمیاندازد و کسی را به خودکشی تشویق نمیکند.
❌کارهایی که نباید انجام دهید:
➖احساس ترس و وحشت نکنید و سعی نکنید که حتما چیزی بگویید؛
➖سعی نکنید مشکلات فرد را حل کنید؛
➖وقتی از شما خواسته نشده، دیگری را نصیحت نکنید؛
➖نگویید که کارها یا احساسات فرد موردنظر غلط یا بیاهمیت است؛
➖هیچگاه جنسیت اشتباه را به فرد موردنظر نسبت ندهید و او را با نام سابقش خطاب نکنید، بهخصوص در این لحظه که فرد شدیداً آسیبپذیر است؛
➖درمورد مشکلات خود حرفی نزنید.
✅کارهایی که باید انجام دهید:
➖تمام توجه خود را معطوف فرد موردنظر کنید و به او بگویید که برایتان اهمیت دارد، و از اعتماد او و همصحبتی با او خرسندید؛
➖به فرد موردنظر اطمینان دهید که در کنارش میمانید و تنهایش نمیگذارید؛
➖اجازه بدهید فرد موردنظر احساس غم، خشم، یا گمگشتگی خود را بروز دهد. به او اطمینان دهید که احساساتش کاملاً طبیعی هستند و هیچ اشکالی ندارد که چنین احساساتی داشته باشد. از او سوالاتی بپرسید تا احساسش را بهتر درک کنید.
💠چگونه از فرد ترنس درمورد انگیزه خودکشی سوال بپرسیم؟
بپرسید: «آیا به خودکشی فکر میکنی؟»
اگر پاسخ منفی بود، به صحبتهای او گوش سپارید و به او اطمینان دهید که گوش شنوایی برای حرفهایش هستید و او را تنها نمیگذارید.
اما اگر پاسخ مثبت بود، آرامش خود را حفظ کنید. از او بپرسید که «آیا به این موضوع فکر کردهای که چه موقع میخواهی خودکشی کنی؟»
اگر پاسخ «بله، در آینده یا تاریخ مشخصی» بود، به فرد موردنظر کمک کنید تا به متخصصان مراجعه نموده و از آنها یاری بجوید.
اگر پاسخ «بله، تا 24 ساعت آتی» بود، همانجا بمانید، با 911 تماس بگیرید و/یا او را تا اورژانس نزدیک محل سکونت همراهی کنید.
💠کمک اورژانسی
▪️آرامش خود را حفظ کنید. شاید شرایط ترسناک یا خارج از کنترل به نظر برسد، اما یادتان باشد فردی که میخواهید به او کمک کنید بیشتر از شما کنترل خود را از دست داده و بنابراین برای کمک به او نیاز است که آرامش خود را حفظ کنید.
▫️فردی که نگرانش هستید را تنها نگذارید. بیشتر افراد اقدام به خودکشی نمیکنند، مگر این که تنها باشند.
▪️با شماره 911 تماس بگیرید و روی خط بمانید تا خود را برسانند.
▫️اورژانس نزدیک به محل سکونت معمولا جای تصدیقکننده و مثبتی برای افراد جنسیتگستر نیست. بنابراین خیلی خوب است که فرد دیگری همراه فرد ترنس باشد تا از او دفاع نموده و به دیگران بگوید چطور برخورد محترمانهای با او داشته و او را با نام و ضمائر صحیحش خطاب کنند.
🔰از جمله دیگر اقدامات مفیدی که میتوانیم در جهت کاهش نرخ خودکشی در افراد ترنس انجام دهیم:
اطمینان حاصل کنید که افراد ترنس احساس پذیرفته شدن بکنند؛ هویت جنسیتی افراد ترنس را تصدیق کنید، نام و ضمائر انتخابی آنها را به کار ببرید، و به کلمات و جملاتی که به کار میبرید دقت کنید. اگر نمیدانید از چه اصطلاحاتی باید استفاده کنید، ببینید خود این افراد چگونه خود را خطاب میکنند، یا اینکه از آنها سوال کنید!
🔹سلامت افراد ترنس تا حد زیادی در گرو ویژگیها، هنجارها، تجربیات و جو محیطهای سازمانی است.
🔸مدارس باید سیاستهای ایمنی در مدرسه را مشخصاً در جهت مبارزه با ترنسستیزی به اجرا بگذارند.
🔹پزشکان باید در زمینه تنوع جنسیتی و بهداشت افراد ترنس آموزش ببینند، چرا که افراد ترنس اغلب نیاز به مراقبت ویژه دارند. پرسشنامهای که توسط Trans Pulse صورت گرفته نشان میدهد که نیمی از پاسخدهندگان ترنس بابت ارائه توضیحات به پزشک درمورد مسائل مربوط به بهداشت افراد ترنس احساس ناراحتی میکنند و 38% از پاسخدهندگان نیز [هنگام ملاقات با پزشک] حداقل یک تجربه منفی که به ترنس بودنشان مربوط میشده را داشتهاند.
🔸والدین و اعضای خانواده افراد ترنس باید حامی و پذیرای این افراد باشند.
🔹تمامی سازمانها باید اطمینان حاصل کنند که افراد ترنس دسترسی به دستشویی و خوابگاههای مناسب جنسیت خود را داشته باشند.
🔳افراد ترنس برای حفظ سلامت روان خود چه اقداماتی میتوانند انجام دهند؟
1️⃣ ببینید چگونه میخواهید روند تطبیق جنسیت خود را طی کنید
ببینید آیا مایلید ظاهر و پوشش یا نام خود را تغییر دهید یا اینکه خیر، و اینکه آیا مایل به تطبیق جنسیت پزشکی نیز هستید یا اینکه خیر.
2️⃣ روابط مثبت را در اولویت بگذارید
با دوستان و اعضای خانواده که حامی و پذیرای شما هستند تماس تلفنی و ارتباط پیامی داشته باشید و باهم به گردش و تفریح بپردازید. سعی کنید با دیگر افراد ترنس، مخصوصا آنهایی که همسنوسالتان هستند دوست شوید.
3️⃣ پزشکی آشنا به مسائل ترنس که تصدیقکننده افراد ترنس باشد را بیابید
این اقدام برای موقعی که میخواهید از خدمات مراقبت از بهداشت بهره جویید جنبه حیاتی دارد.
4️⃣ هر موقع نیاز به کمک داشتید، درخواست کمک کنید!
اگر بهسختی میتوانید با زندگی کنار بیایید، این موضوع را با یکی از عزیزان خود درمیان بگذارید یا با خط مدیریت بحران یا ترنس لایفلاین با شماره 877-330-6366 تماس بگیرید.
❇️به عنوان نکته پایانی؛ یادتان باشد که فکر خودکشی ممکن است به ذهن هر فردی خطور کند، اما این فکر تا همیشه باقی نمیماند. اگر دست یاری خود را به سوی افرادی که انگیزه خودکشی دارند دراز کنید، میتوانید جانی را نجات دهید. هر چه بیشتر کمک کنید، بهتر است. هرگز تمایل به خودکشی فردی را از دیگران مخفی نگه ندارید. هر فردی که به خودکشی میاندیشد، نیازمند کمک فوری است.
مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مراجع:
https://www.suicideinfo.ca
https://fenwayhealth.org
Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved