هشت باور نادرست رایج در جامعه ترنس ایران در زمینه گرایشهای جنسی و روابط جنسی افراد ترنس
نویسنده: سعید.ش
🔻فایل پیدیاف بررسی جامع باورهای نادرست رایج در جامعه ترنس ایران در زمینه ترنسجندر، ترنسکشوال و جراحیهای تصدیق جنسیت؛ گرایشهای جنسی و روابط جنسی افراد ترنس؛ تعریف ترنس؛ و هویتیابی و تشخیص ترنس بودن را میتوانید از طریق لینک زیر دانلود نمایید.
جامعه ترنس ایران سالهای بسیاری است که از عدم آگاهی و نبود اطلاعات صحیح در زمینههای مختلف رنج میبرد. این مسئله متاسفانه سالهاست که فضایی را برای ایجاد شایعات و باورهای نادرست و غیرعلمی و گاهاً متعصبانه و کلیشهای ایجاد کرده است. در این مقاله سعی بر این داریم تا به هشت مورد از رایجترین باورهای نادرست جامعه ترنس ایران در زمینه گرایشهای جنسی و روابط جنسی افراد ترنس بپردازیم. امید است تکتک افراد ترنس با افزایش آگاهی و اطلاعات خود و تلاش جهت تصحیح باورهای نادرست رایج، گام مهمی را در جهت پیشرفت جامعه ترنس ایران بردارند و برای بهبود وضعیت و شرایط خود و دیگر همنوعانشان مشارکتی فعال داشته باشند.
❌🔳باور نادرست 1: یک فرد ترنس هرگز قبل از عمل ناحیه تناسلی، رابطه جنسی برقرار نمیکند چرا که از ناحیه تناسلی مادرزادی خود متنفر است
یکی از معضلاتی که باعث میشود تا تنوع و گستردگی جامعه ترنس روزبهروز کمرنگتر گردیده و جای خود را به فضای ناسالمی بدهد که فرصت خودشناسی را از افراد پرسشگری که در حال شناخت و درک هویت خویش هستند سلب نموده و عرصه را برای قضاوت و طرد کردن افرادی که خود را ترنس هویتیابی میکنند باز بگذارد، رواج کلیشهها و باورهای نادرست و غیرعلمی و تعصبات بیپایه و اساس است.
ترنس کیست؟ ترنس کسی است که جنسیتی که در بدو تولد براساس اندام جنسیاش به او نسبت داده شده، با جنسیتی که خود به آن باور دارد متفاوت است. واژه «ترنس» مخفف هر دو واژه «ترنسجندر» و «ترنسکشوال» است. بنابراین در این مقاله هر کجا که واژه ترنس را به کار میبریم، منظور همه افرادی هستند که خود را ترنسجندر یا ترنسکشوال میدانند.
افراد ترنس باهم متفاوت هستند و صرف اینکه عنوان مشترکی را برای معرفی خویش به کار میبرند، دلیل بر این نیست که مثل و مانند هم باشند.
بعضی از افراد ترنس ملال جنسیتی را در خود احساس میکنند. ملال جنسیتی به احساس ناراحتی و پریشانی گفته میشود که بدلیل ناهمخوانی هویت جنسیتی فرد با جنسیتی که در بدو تولد براساس اندام جنسی به او نسبت داده شده بروز میکند. بعضی از افراد ترنس نسبت به نوع پوشش خود و نحوه حضور در اجتماع احساس ملال جنسیتی میکنند و با تغییر پوشش به احساس شادمانی جنسیتی میرسند. بعضی از افراد ترنس نسبت به صدا و فرم بدن خود احساس ملال جنسیتی میکنند و با انجام هورمون درمانی تحت نظارت پزشک به شادمانی جنسیتی میرسند. بعضی از افراد ترنس نسبت به چهره خود احساس ملال جنسیتی میکنند و با انجام روشهای مختلفی اعم از آرایش کردن یا نکردن، اصلاح یا عدم اصلاح موهای صورت، الکترولیز و لیزر، یا جراحی به شادمانی جنسیتی میرسند. بعضی از افراد ترنس نسبت به ناحیه تناسلی خود احساس ملال جنسیتی میکنند و با روشهای مختلفی اعم از بستن و پنهان کردن ناحیه تناسلی منتسب به مردان یا استفاده از پروتز ناحیه تناسلی منتسب به مردان، یا انجام جراحی ناحیه تناسلی طبق تصمیم و ترجیح خود به شادمانی جنسیتی میرسند.
نکته مهمی که در اینجا باید به آن توجه داشته باشید این است که افراد ترنس باهم متفاوت هستند، و این تفاوتها هیچگونه برتری در افراد ترنس ایجاد نمیکند. مراحل مختلف ترنزیشن به یک میزان ارزش و اعتبار دارند. هدف نهایی پروسه ترنزیشن، رسیدن به احساس شادمانی جنسیتی و رضایت و آرامش درونی است. شادمانی جنسیتی به احساس شادی و آرامشی گفته میشود که بدلیل همخوانی و هماهنگی هویت جنسیتی فرد با جنسیت وی بروز میکند.
با توجه به توضیحات فوق، بعضی از افراد ترنس از ناحیه تناسلی خود «متنفر» نیستند. بعضی از افراد ترنس ناحیه تناسلی خود را منتسب به مردان یا زنان نمیدانند. از نظر بعضی از مردان ترنس، ناحیه تناسلی منتسب به زنان آنها کاملاً مردانه بوده و هیچگونه احساس ملال جنسیتی نسبت به ناحیه تناسلی خود ندارند. از نظر بعضی از زنان ترنس، ناحیه تناسلی منتسب به مردان آنها کاملاً زنانه بوده و هیچگونه احساس ملال جنسیتی نسبت به ناحیه تناسلی خود ندارند. بعضی از افراد ترنس ناحیه تناسلی خود را منتسب به جنس خاصی نمیدانند، درست همانطور که دست و پای خود را منتسب به جنس خاصی نمیدانند. بنابراین درست نیست که کلیشه «افراد ترنس از ناحیه تناسلی خود متنفر هستند» را رواج دهیم و تنوع و گستردگی تجربیات افراد ترنس را نفیکنیم.
بسیاری از افراد ترنس با ناحیه تناسلی مادرزادی خود رابطه جنسی برقرار میکنند. نحوه برقراری رابطه جنسی تصمیم و ترجیح شخصی افراد ترنس است و ارتباطی به ترنس بودن آنها ندارد. بعضی از افراد ترنس ترجیح میدهند که برای اشاره به ناحیه تناسلی خود از واژههای مشخصی که خود مناسب میبینند استفاده کنند. بعضی از افراد ترنس تا چندین سال قبل از اینکه بخواهند عمل ناحیه تناسلی انجام دهند، ترجیح میدهند با ناحیه تناسلی مادرزاد خود به شیوهای که میخواهند رابطه جنسی برقرار کنند. بعضی از افراد ترنس ممکن است تا سالها هیچگونه ملال جنسیتی نسبت به ناحیه تناسلی خود احساس نکنند، اما بعد از چند سال به این نتیجه برسند که به عمل ناحیه تناسلی نیاز دارند. بعضی از افراد ترنس با برقراری رابطه جنسی به خودشناسی میرسند و بهتر میتوانند تصمیم بگیرند که نیاز به عمل ناحیه تناسلی دارند یا خیر.
بعضی از افراد ترنس قبل از اینکه به ترنس بودن خود پی ببرند، طبق جنسیتی که در بدو تولد براساس اندام جنسی به آنها نسبت داده شده ازدواج میکنند یا بچهدار میشوند. بعضی از افراد ترنس شرایط جسمی، مالی و اقتصادی، یا اجتماعی لازم برای انجام عمل ناحیه تناسلی را ندارند و ترجیح میدهند با ناحیه تناسلی مادرزادی خود رابطه جنسی برقرار کنند. بعضی از افراد ترنس مانند هر فرد غیرترنس دیگری ترجیحات بهخصوصی درمورد نوع و نحوه برقراری رابطه جنسی دارند.
مهمترین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشیم، این است که با رواج کلیشههای نادرست و غیرعلمی، تنوع و گستردگی جامعه ترنس را محو نکنیم، فرصت خودشناسی و هویتیابی را از دیگر افراد ترنس سلب نکنیم، و تلاش کنیم تا فضایی دوستانه و پذیرا برای همه افراد ترنسی که خود را متعلق به جامعه ترنس میدانند ایجاد کنیم.
❌🔳باور نادرست 2: افرادی که قبل از ترنزیشن رابطه جنسی داشتهاند، ترنس نبوده بلکه همجنسگرا هستند
در خصوص روند ترنزیشن و روابط جنسی افراد ترنس بالاتر به طور کامل توضیح دادیم. حال به باورهای نادرستی که پیرامون ارتباط روابط جنسی با هویتهای جنسیتی و گرایشهای جنسی افراد ترنس شکل گرفته میپردازیم.
نکته مهمی که باید به خاطر داشته باشید، این است که نوع رابطه جنسی افراد ترنس ارتباطی با هویتیابی آنها به عنوان ترنس ندارد. این باور نادرست مفاهیم نادرستی مانند باور نادرست شماره 1 که بالاتر به آن پرداختیم را در برگرفته است. مفهوم این باور نادرست این است که اگر فرد ترنسی پیش از ترنزیشن رابطه جنسی داشته باشد، معنایش این است که با بدن خود هیچ مشکلی نداشته و در نتیجه ترنس محسوب نمیشود. علاوه بر توضیحاتی که بالاتر در این زمینه ذکر گردید، لازم به ذکر است که «ملال جنسیتی لازمهٔ ترنس بودن نیست.»
مورد دیگری که لازم است به آن بپردازیم این است که این شما نیستید که تعیین میکنید چه کسی ترنس است و چه کسی همجنسگرا. هر فردی فقط و فقط خودش میتواند عنوان مناسبی را برای خویش برگزیند. و وظیفهٔ ما این است که هویتیابی افراد را محترم شماریم و آنها را با همان عنوانی که ترجیح میدهند خطاب کنیم. این درست نیست که طبق کلیشههای ذهنی و باورهای نادرست خود، دیگران را مورد قضاوت قرار داده و مطابق میل خودمان به آنها برچسبهای مختلف بزنیم یا هویت آنها را نفی کنیم. قضاوت کردن دیگران به دلیل تفاوتهایی که با ما دارند مصداق خشونت است.
❌🔳باور نادرست 3: بسیاری از افراد ترنس، در واقع همجنسگرایانی هستند که برای پذیرفته شدن در خانواده و اجتماع، خود را ترنس معرفی میکنند
بعضی از افراد ترنس پیش از اینکه به ترنس بودن خود پی ببرند، خود را همجنسگرا میپنداشتهاند. میدانیم که جنسیت و گرایش جنسی دو مقوله متفاوت هستند، اما برای این که بتوانیم این حقیقت را بیان کنیم، لازم است ابتدا خود از آن آگاه باشیم. بعضی از افراد ترنس پیش از اینکه با مقوله جنس، جنسیت، گرایش جنسی و تفاوت های بین آنها آشنا شوند، خود را همجنسگرا میپندارند. به عنوان مثال، مرد ترنسی را در نظر بگیرید که پیش از آشنایی با مقوله جنس و جنسیت احساس میکند که نسبت به همجنس خود کشش جنسی دارد و در جامعه نیز به عنوان زن شناخته میشود، بنابراین خود را همجنسگرا میپندارد. بعضی از افرادی که از مقوله جنس و جنسیت آگاه هستند نیز، ممکن است تامدتی خود را همجنسگرا میدانسته و بعدا به مرور زمان و با خودشناسی بیشتر، متوجه شدهاند که در حقیقت فردی ترنس هستند. بعضی از افرادی که خود را همجنسگرا میدانند، ممکن است ترجیح دهند در جامعه مبدلپوشی کنند. گاهی اوقات افرادی که از تفاوت جنس، جنسیت، ابراز جنسیتی و هویت جنسیتی بیاطلاع هستند و صرفاً میخواهند از روی ظاهر افراد به هویت جنسیتی آنها پی ببرند، به اشتباه افراد همجنسگرای مبدلپوش را ترنس میخوانند. گاهی اوقات نیز بعضی از افراد همجنسگرا در ایران بهدلیل خطرات جانی که از طرف خانواده و جامعه تهدیدشان میکند، ناچاراً مجبور میشوند یا گرایش جنسی خود را پنهان نگه دارند یا خود را به عنوان ترنس معرفی کنند تا از خطر آسیب جانی و مرگ در امان بمانند.
بنابراین نکات مهمی که در اینجا باید به آنها دقت داشته باشیم این است که: یک. هر فردی که خود را ترنس میداند، ترنس است، صرفنظر از این که چه پیشینهای داشته یا چگونه به هویت جنسیتی خود پی برده است؛ دو. از روی ظاهر (ابراز جنسیتی) افراد نمیتوانید به هویت جنسیتی یا گرایش جنسی آنها پی ببرید؛ سه. قضاوت کردن افراد به هر دلیلی امری ناپسند است، هیچگونه ارتباطی به دیگران ندارد که هر فردی خود را چگونه هویتیابی، ابراز یا معرفی میکند. هر فردی حق دارد با خودشناسی بیشتر و با در نظر داشتن شرایط خویش، مناسبترین عنوانی که ترجیح میدهد را برای معرفی خویش به کار ببرد.
❌🔳باور نادرست 4: بسیاری از افراد ترنس، در واقع کارگران جنسی هستند که ترنس نبوده اما برای پذیرفته شدن در خانواده و اجتماع، از عنوان ترنس سوءاستفاده میکنند
بعضی از افراد ترنس کارگر جنسی هستند. این حقیقتی انکارنشدنی است. هر فردی که خود را ترنس میداند و کارگری جنسی میکند، به دلیل نوع فعالیتی که دارد از ترنس بودن ساقط نمیشود. کارگران جنسی ترنسجندر، خود مشکلات عدیدهای از جنبههای مختلف خانوادگی، اجتماعی، بهداشتی و … دارند که در مقالهای به آنها اشاره کردیم. هر فردی با هر هویت جنسیتی و گرایش جنسی، میتواند کارگر جنسی هم باشد، و به دلیل نوع فعالیتش، هویت یا گرایشی که دارد از او سلب نمیشود. اگر فرد ترنسی کارگر جنسی باشد، معنایش این نیست که دارد از عنوان ترنس سوءاستفاده میکند.
گاهی اوقات نیز بعضی از کارگران جنسی که خود را ترنس نمیدانند و صرفاً ابراز جنسیتی متفاوتی نسبت به جنسیتی که در بدو تولد به آنها نسبت داده شده دارند، توسط مردم ناآگاه جامعه به اشتباه ترنس خوانده میشوند.
در باور نادرست فوق دو نکته نهفته است که لازم است به آنها توجه داشته باشیم: یک. هر فردی که خود را ترنس میداند، صرفنظر از نوع روابط جنسی و فعالیتی که دارد، ترنس است و وظیفه دیگر افراد ترنس این است که هویتیابی وی را محترم شمرده و وی را یکی از همنوعان خود بدانند. دو. از روی ظاهر (ابراز جنسیتی) افراد نمیتوان به ترنس بودن یا نبودن آنها پی برد. چه بسا کارگران جنسی که صرفاً ابراز جنسیتی متفاوتی داشته اما خود را ترنس نمیدانند، و توسط مردم ناآگاه جامعه به اشتباه ترنس خطاب میشوند.
❌🔳باور نادرست 5: هیچ فردی نمیتواند هم ترنس باشد و هم همجنسگرا
همانطور که بالاتر به طور کامل توضیح دادیم، جنس، جنسیت، هویت جنسیتی و گرایش جنسی مقولههایی متفاوت و مستقل از یکدیگر هستند. افراد ترنس مانند افراد غیرترنس میتوانند هر نوع گرایش جنسی داشته باشند و گرایش جنسی آنها با ترنس بودنشان منافاتی ندارد. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که افراد ترنس، گرایش جنسی خود را معمولا با توجه به هویت جنسیتی خود نام مینهند. یعنی به عنوان مثال، مرد ترنسی که نسبت به مردان ترنس یا غیرترنس دیگر کشش جنسی دارد، صرفنظر از این که روند ترنزیشن خود را طی کرده یا نکرده باشد، خود را گی (مرد همجنسگرا) معرفی میکند. یا زن ترنسی که نسبت به زنان ترنس یا غیرترنس دیگر کشش جنسی دارد، صرفنظر از این که روند ترنزیشن خود را طی کرده یا نکرده باشد، خود را لزبین (زن همجنسگرا) معرفی میکند. افراد ترنس غیرباینری (افراد ترنسی که خود را نه مرد میدانند و نه زن) اگر نسبت به مردان کشش جنسی داشته باشند خود را گی یا اندروسکشوال Androsexual (گرایش جنسی به مردان)، و اگر نسبت به زنان کشش جنسی داشته باشند خود را لزبین یا گاینسکشوال Gynesexual (گرایش جنسی به زنان) معرفی میکنند.
❌🔳باور نادرست 6: اگر فرد ترنسی بعد از ترنزیشن میخواهد همجنسگرا باشد، پس دیگر لازم نیست روند ترنزیشن را سپری کند
این باور نادرست از آنجا نشأت گرفته که گفته میشود افراد ترنس روند ترنزیشن را طی میکنند تا خود را با جامعه همسو و هماهنگ کنند، و ترنزیشن افراد ترنس اقدامی در جهت محترم شمردن فرهنگ جامعه است! معنی این باور نادرست این بوده که افراد ترنس نباید خود واقعی خویش باشند، بلکه باید سخت تلاش کنند تا خود را در قالب کلیشهها و فرهنگ جامعه جای دهند، و بدینمنظور باید بین روند ترنزیشن و گرایش جنسی خویش یکی را برگزینند!
همانطور که بالاتر به طور کامل توضیح داده شد، هویت جنسیتی و گرایش جنسی دو مقوله مجزا و متفاوت هستند. هر انسانی حق دارد که با خودشناسی، هویت جنسیتی و گرایش جنسی خود را بشناسد و هر عنوانی را که مناسب میبیند برای معرفی خویش به کار ببرد. این افراد ترنس نیستند که باید خود را با جامعه هماهنگ کنند و تا جای ممکن خود را شبیه به افراد سیسجندر (غیرترنس) استریت (دگرجنسگرا) کنند، بلکه در اصل این جامعه است که باید تفاوتهای افراد ترنس را ببیند و بپذیرد.
از این باور نادرست اینگونه برداشت میشود که سیسجندر (غیرترنس) بودن و استریت (دگرجنسگرا) بودن حالت طبیعی و صحیح است، و ترنس بودن یا همجنسگرا بودن اشتباهی غیرطبیعی بوده که نیاز به تصحیح دارد!
افراد ترنسی که مایل به ترنزیشن هستند، به این دلیل پروسه ترنزیشن را طی نمیکنند تا جامعه را خشنود و راضی کرده باشند، بلکه برای رسیدن به آرامش و رضایت درونی و احساس شادمانی جنسیتی است که پروسه ترنزیشن را طی میکنند. هدف از ترنزیشن افراد ترنس، راضی نگه داشتن دیگران و جامعه نیست. افراد ترنس پروسه ترنزیشن را طی میکنند تا به خود واقعیشان نزدیکتر شوند، تا بتوانند با جنسیت واقعی خود در جامعه حضور پیدا کنند، تا به رشد و شکوفایی برسند.
بسیاری از افراد ترنس، صرفنظر از اینکه پروسه ترنزیشن را طی کنند یا نه، غیردگرجنسگرا هستند. این درست نیست که موضوع فردی و شخصی ترنزیشن را با گرایش جنسی، رضایت دیگران، عرف جامعه و مسائلی از این قبیل گره بزنیم.
❌🔳باور نادرست 7: موقع برقراری رابطه جنسی، یک زن ترنس هرگز نقش فاعل را ایفا نمیکند و یک مرد ترنس هرگز نقش مفعول را ایفا نمیکند
همانطور که بالاتر نیز توضیح داده شد، نوع روابط جنسی افراد ترنس هیچگونه ارتباطی به هویتیابی آنها به عنوان ترنس ندارد. افراد ترنس مانند هر فرد دیگری میتوانند گرایشهای جنسی مختلفی داشته و بسته به ترجیح خود روابط جنسی مختلفی را تجربه کنند. همانطور که یک مرد غیرترنس صرفنظر از گرایش جنسیاش در صورت تمایل میتواند در رابطه جنسی نقش مفعول را ایفا کند، یک مرد ترنس نیز صرفنظر از گرایش جنسی اش در صورت تمایل میتواند در رابطه جنسی نقش مفعول را ایفا کند. این موضوع برای زنان ترنس نیز صادق است. هیچگونه برتری بین افرادی که موقع برقراری رابطه جنسی نقش فاعل یا مفعول را ایفا میکنند وجود ندارد، و هیچیک از انواع روابط جنسی مختص جنس و جنسیت خاصی نیست. ملاک تنها رضایت و تمایل خود فرد است.
❌🔳باور نادرست 8: یک مرد ترنس هرگز قبول نمیکند باردار شود و یک زن ترنس هرگز قبول نمیکند که کسی را باردار کند
این باور نادرست نیز بهنوعی با باور نادرست فوق مرتبط است. در این مقاله به صورت کامل توضیح دادیم که نوع روابط جنسی و گرایش جنسی افراد ترنس، ارتباطی با ترنس بودن آنها ندارد.
بعضی از مردان ترنس ترجیح میدهند باردار شوند و شاهد لحظه به لحظه رشد و نمو فرزند در رحم خویش باشند. بعضی از مردان ترنس پیش از اینکه از ترنس بودن خود آگاه شوند، باردار میشوند و فرزندان خویش را به دنیا میآورند. بعضی از مردان ترنس بعد از اینکه از ترنس بودن خود آگاه شدند نیز باردار میشوند و فرزندان خویش را به دنیا میآورند. بعضی از مردان ترنسی که هورمون درمانی و جراحی کردهاند، طبق تصمیم و ترجیح خود و با نظارت پزشک، روند هورمون درمانی خویش را متوقف نموده و باردار میشوند. بعضی از مردان ترنس فرزندانشان را از سینه خود تغذیه میکنند. باردار شدن همیشه ارتباطی با نوع رابطه جنسی ندارد. بعضی از مردان ترنس بهواسطه رابطه دخول جنسی با شریک جنسی خود باردار میشوند، و بعضی از مردان ترنس بهواسطه اسپرم اهدایی و بدون برقراری رابطه دخول جنسی باردار میشوند. گاهی بارداری مردان ترنس ناخواسته اتفاق میافتد، و گاهی طبق برنامهریزی قبلی.
بعضی از زنان ترنس پیش از اینکه از ترنس بودن خود آگاه شوند، شریک جنسی خود را باردار میکنند. بعضی از زنان ترنس بعد از اینکه از ترنس بودن خود آگاه شدند نیز شریک جنسی خود را باردار میکنند. گاهی باردار شدن شریک جنسی که جسم منتسب به زنان را دارد ناخواسته اتفاق میافتد، و گاهی هم طبق برنامهریزی قبلی.
به عنوان سخن پایانی؛ مهمترین نکتهای که باید به خاطر داشته باشیم این است که از تعریف کلیشه برای ترنس بودن بپرهیزیم. تعریف کلیشهها باعث میشود تا افراد سیسجندر (غیرترنس) نتوانند جامعه ترنس را با همهٔ تفاوتها و گستردگی زیبای آن ببینند، و افراد ترنسی که در مرحله خودشناسی هستند نیز نتوانند آنگونه که باید به خودشناسی برسند، اسیر کلیشهها شوند و بهخاطر ترس از طرد شدن و مورد قضاوت قرار گرفتن، نتوانند خود واقعی خویش را آنگونه که هست ابراز نمایند.
آغوش جامعه ترنس به روی هر فردی که خود را ترنس میداند باز است، تا همه افراد ترنس با همهٔ تفاوتهایشان بتوانند به دور از ترس از طرد و قضاوت شدن، به رشد و شکوفایی، و از همه مهمتر به «خودشناسی» برسند.
امید است جامعه ترنس ایران در ابتدا و پیش از هر اقدام دیگری، فرهنگسازی را از درون خود جامعه ترنس آغاز نماید؛ هر فرد ترنسی خود را مسئول بداند، با مطالعه منابع معتبر و علمی در جهت افزایش سطح اطلاعات صحیح خود بکوشد، و با شایعات بیاساس و تعصبات غیرعلمی مقابله کند؛ همنوعان خود را با همه تفاوتهایشان مانند خود بداند، بپذیرد و محترم شمارد؛ و مسیر رشد و شکوفایی را برای خود و دیگر همنوعان خویش هموار سازد. تغییر در سطح جامعه، از تکتک افراد ترنس آغاز میگردد و هر فرد ترنسی باید از خود شروع کند.
🔻فایل پیدیاف بررسی جامع باورهای نادرست رایج در جامعه ترنس ایران در زمینه ترنسجندر، ترنسکشوال و جراحیهای تصدیق جنسیت؛ گرایشهای جنسی و روابط جنسی افراد ترنس؛ تعریف ترنس؛ و هویتیابی و تشخیص ترنس بودن را میتوانید از طریق لینک زیر دانلود نمایید.
نویسنده: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و ترنزیشن
https://helptranscenter.org
Copyright © 2019 – 2020 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و ترنزیشن All Rights Reserved