1

ریسک عوارض و مشکلات جراحی متودیوپلاستی در مردان ترنس (FTM)

مترجم: سعید.ش

همه عمل‌های جراحی با ریسک‌هایی همراه هستند، با این حال اهمیت آموزش ریسک‌ها و عوارض جراحی به مراجعه‌کنندگان بر کسی پوشیده نیست. عمل متودیوپلاستی از لحاظ تکنیکی عملی چالش‌برانگیز است، با این حال مطالعاتی که صورت گرفته حاکی از آن است که میزان رضایت متقاضیان این عمل بالاست.

🔻هر موقع که ریسک‌ها و عوارض عمل متودیوپلاستی را مدنظر قرار می‌دهید، لازم است چند نکته مهم را به‌خاطر داشته باشید:

➖سطح پیچیدگی و عوارض متدهای مختلف عمل متودیوپلاستی باهم متفاوت است؛

➖نرخ عوارض بعد از عمل توسط جراحان مختلف معمولا باهم متفاوت است؛

➖نرخ عوارضی که در مطالعات ژورنال قید گردیده، دقیق‌تر از چیزی است که از زبان جراحها می‌شنوید.

◾️ریسک‌های عمومی عمل متودیوپلاستی

➖عفونت
➖خونریزی
➖لختگی خون
➖آسیب دیدن بافت‌های مجاور
➖درد
➖واکنش منفی بدن نسبت به بیهوشی یا داروهای دیگر

◾️عوارض شایع (و نه چندان شایع) عمل متودیوپلاستی

➖عوارض مربوط به پیشابراه
➖پارگی زخم‌های جراحی
➖خونریزی یا درد ناحیه لگنی
➖آسیب دیدن مثانه یا روده
➖از بین رفتن حس جنسی
➖نیاز به تخلیه و مکش به مدت طولانی
➖نارضایتی از سایز یا شکل آلت تناسلی مردانه
➖عدم توانایی ایستاده ادرار کردن
➖نیاز به انجام جراحی‌های ترمیمی

🔳عوارضی که ‌مدت کوتاهی بعد از عمل خود را نشان می‌دهند

🔹در صورتی که عمل متودیوپلاستی همراه با افزایش طول پیشابراه صورت گرفته باشد، بروز عوارض مربوط به پیشابراه نسبتا شایع است. فیستول پیشابراه به حفره‌ای گفته می‌شود که در پیشابراه به وجود آمده و باعث نشت ادرار می‌شود. مطالعات کافی صورت نگرفته تا بتوانیم از روی آنها تخمین دقیقی از ریسک بروز فیستول ارائه نماییم، با این حال مطالعه مروری جدیدی که صورت گرفته حاکی از آن است که 16% مراجعه‌کنندگان دچار فیستول می‌شوند. اطلاعات بیشتر درمور فیستول پیشابراه را در ادامه همین مقاله مطالعه نمایید.

🔸طبق این مطالعه، 17.53% از افرادی که عمل متودیوپلاستی می‌کنند دچار بی‌اختیاری ادرار یا چکه کردن ادرار می‌شوند. این مسائل طی سه ماه بعد از عمل برای همه افراد به‌خودی‌خود برطرف شده است.

🔹از جمله سایر عوارض مربوط به پیشابراه که در روزهای نخست بعد از عمل خود را نشان می‌دهند، می‌توان به مرگ نسبی یا کامل بافتی که برای ساخت پیشابراه جدید مورد استفاده قرار گرفته، انسداد سوند، اسپاسم مثانه، و عفونت ادراری اشاره نمود.

🔸عفونت زخم به صورت سلولیت (عفونت باکتریایی بافت)، عفونت قارچی یا هردو خود را نشان می‌دهد. استفاده از کرم‌های انتی‌بیوتیک و ضدقارچ جهت درمان معمولا کفایت می‌کند.

🔹پارگی زخم جراحی معمولا در نقطه تلاقی برش‌های جراحی ایجاد می‌شود. بیشتر عوارضی که مربوط به پارگی زخم می‌شوند، با مراقبت موضعی زخم درمان می‌شوند.

🔸هماتوم (تجمع خون در بافت) ممکن است ایجاد شود. درین‌هایی که در بدن قرار داده شده‌اند معمولا سبب درمان این عارضه می‌شوند، اما گاهی هم لازم است عمل جراحی برای تخلیه کردن خون جمع شده در بافت صورت گیرد.

🔹آسیب دیدن مثانه و رکتوم (راست‌روده) عوارضی نادر اما جدی هستند. در حین عمل واژینکتومی (تخلیه و بستن واژن) که اغلب همزمان با عمل متودیوپلاستی صورت می‌گیرد، ممکن است دیواره مثانه یا روده سهواً آسیب ببیند. تشخیص به‌موقع این آسیب‌ها جنبه حیاتی دارد تا جراح بتواند آنها را در حین عمل جراحی ترمیم کند. اگر این آسیب‌ها به‌موقع تشخیص داده نشود، ممکن است مراجعه‌کننده دچار سپسیس (عفونت خون) شود و نیاز به مداخله جراحی داشته باشد. گاهی اوقات برای درمان فیستول‌هایی که در مثانه و روده ایجاد شده، لازم است چندین عمل جراحی تا چندین ماه روی بدن فرد صورت گیرد.

🔸نکروز یا مرگ بافت موقعی رخ می‌دهد که خونرسانی به بافت به میزان کافی صورت نگیرد. جراح‌ها معمولا بسته به این‌که کجای بافت دچار نکروز شده و شدت نکروز چقدر است، از متد «صبر کنیم تا ببینیم چه می‌شود» پیروی می‌کنند و طی عمل جراحی دیگری قسمتی که نکروز شده را ترمیم می‌کنند.

🔰توضیحات بیشتر درمورد فیستول پیشابراه

فیستول پیشابراه در بیشتر مواقع در جایی که پیشابراه اصلی بدن به پیشابراهی که طی عمل جراحی ساخته شده متصل گردیده است به وجود می‌آید (البته فیستول ممکن است هر جای دیگری روی پیشابراه به وجود آید.) بعضی از فیستول‌ها وقتی بهبود پیدا می‌کنند، بیش از حد اسکار برجای می‌گذارند؛ این اسکارها سبب بروز عارضه تنگی پیشابراه می‌شوند.

🔻هرچند مطالعات کافی صورت نگرفته تا بتوانیم از روی آنها تخمین دقیقی از ریسک بروز فیستول ارائه نماییم، با این حال برای تخمین ریسک بروز این عارضه به تعدادی از منابع معتبری که در دست است می‌پردازیم:

📄در مطالعه Vukadinovic et al. که در سال 2014 انتشار یافته، نرخ بروز فیستول در 97 شرکت‌کننده به میزان 6.18% عنوان شده است.

📄در مطالعه Djordjevic et al که در سال 2013 انتشار یافته، نرخ بروز فیستول در 207 شرکت‌کننده به میزان 7.72% عنوان شده است.

📄در مطالعه Djordjevic et al که در سال 2009 انتشار یافته، نرخ بروز فیستول در 82 شرکت‌کننده به میزان 8.5% عنوان شده است.

📄در مطالعه Hage JJ et al. که در سال 2006 انتشار یافته، نرخ بروز فیستول در 70 شرکت‌کننده به میزان 37% عنوان شده است.

📄در مطالعه Perovic et al. که در سال 2003 انتشار یافته، نرخ بروز فیستول در 22 شرکت‌کننده به میزان 13.6% عنوان شده است.

◾️چه عواملی در ایجاد فیستول نقش دارد؟

➖خونرسانی ناکافی به پیشابراه
➖رطوبت بسیار زیادی که مانع از بهبودی کامل اتصال پیشابراه اصلی بدن و پیشابراه جدید شود
➖عفونت
➖استفاده از سوند ادراری به مدت طولانی

◾️فیستول چگونه درمان می‌شود؟

بیشتر فیستول‌های پیشابراه با روش‌های غیرجراحی و/یا استفاده از سوند بهبود پیدا می‌کنند، با این حال طبق مطالعه‌ای که تا به امروز طولانی‌ترین مدت پیگیری را داشته است، 15% از افرادی که دچار فیستول می‌شوند به عمل ترمیمی نیاز پیدا می‌کنند.

دکتر دیمیتری نیکلاوسکی (به انگلیسی: Dr. Dmitriy Nikolavsky) ارولوژیست ترمیمی، در جراحی ترمیم فیستول پیشابراه از فلپ فاشیوکوتانئوس کشاله ران یا فلپ فت‌پد لابیال که از کیسه بیضه جدید برداشت می‌شود، استفاده می‌کند.

🔳عوارضی که در بلندمدت خود را نشان می‌دهند

🔹تنگی مجرای ادرار به باریک شدن یا انسداد پیشابراهی که طی عمل جراحی ساخته شده گفته می‌شود. این عارضه بدلیل شکل‌گیری بافت اسکار در پیشابراه رخ می‌دهد. تنگی مجرای ادرار معمولا شش الی دوازده ماه بعد از عمل متودیوپلاستی خود را نشان می‌دهد. علائم این عارضه عبارتند از: جریان ادراری ضعیف، دشواری در دفع ادرار، یا ناتوانی کامل جهت دفع ادرار. اطلاعات بیشتر درمورد تنگی مجرای ادرار را در ادامه همین مقاله مطالعه نمایید.

🔸اسکار (جای برش) ممکن است کشیده شود، قرمزرنگ و برجسته گردد (به این نوع اسکار، اسکار هایپرتروفیک گفته می‌شود) یا این که از بستر زخم فراتر رفته و به رشد خود ادامه دهد (به این نوع اسکار، اسکار کلوئیدی گفته می‌شود).

🔰توضیحات بیشتر درمورد تنگی مجرای ادرار

🔻هرچند مطالعات کافی صورت نگرفته تا بتوانیم از روی آنها تخمین دقیقی از ریسک بروز تنگی پیشابراه ارائه نماییم، با این حال برای تخمین ریسک بروز این عارضه به تعدادی از منابع معتبری که در دست است می‌پردازیم:

📄در مطالعه Vukadinovic et al. که در سال 2014 انتشار یافته، نرخ بروز تنگی پیشابراه در 97 شرکت‌کننده به میزان 2% عنوان شده است.

📄در مطالعه Djordjevic et al که در سال 2009 انتشار یافته، نرخ بروز تنگی پیشابراه در 82 شرکت‌کننده به میزان 2.43% عنوان شده است.

📄در مطالعه Hage JJ et al. که در سال 2006 انتشار یافته، نرخ بروز تنگی پیشابراه در 70 شرکت‌کننده به میزان 35.71% عنوان شده است.

📄در مطالعه Perovic et al. که در سال 2003 انتشار یافته، نرخ بروز تنگی پیشابراه در 22 شرکت‌کننده به میزان 9.1% عنوان شده است.

◾️تنگی مجرای ادرار چگونه درمان می‌شود؟

در افرادی که عمل متودیوپلاستی می‌کنند، درمان موفقیت‌آمیز تنگی مجرای ادرار بنا به دلایل متعددی به شرح زیر امری چالش‌برانگیز است:

➖فقدان بافت اسفنجی باعث می‌شود که عمل افزایش طول پیشابراه از پوشش کافی برخوردار نباشد.

➖فقدان پوست ختنه‌گاه، پوست کشسان آلت تناسلی مردانه، و پوست کیسه بیضه باعث می‌شود تا امکان بازسازی مجرای ادرار با برداشت گرافت یا فلپ پوستی از ناحیه ختنه‌گاه، آلت تناسلی مردانه و کیسه بیضه وجود نداشته باشد.

➖مشکلات مربوط به بهبودی زخم منجر به جمع‌شدگی موضعی بافت اسکار (جای برش) می‌شود.

🔻بسته به اندازه و موقعیت تنگی مجرای ادرار، روش‌های مختلفی برای ترمیم این عارضه به کار می‌رود:

▪️اگر تنگی مجرای ادرار محدود بوده و نزدیک به نوک آلت تناسلی مردانه ایجاد شده باشد، برش کوچکی زده می‌شود تا دهانه پیشابراه بزرگتر گردد.

▫️اگر تنگی مجرای ادرار محدود بوده و در نقطه اتصال پیشابراه اصلی بدن و پیشابراه جدید ایجاد شده باشد، جراح قسمتی از پیشابراه که دچار تنگی شده را برش می‌زند و از بدن خارج می‌کند و مجددا دو سر پیشابراه را به‌هم متصل می‌کند.

▪️اگر تنگی مجرای ادرار گسترده بوده و در نقطه اتصال پیشابراه اصلی بدن و پیشابراه جدید ایجاد شده باشد، یا اگر روش فوق با شکست مواجه شده باشد، جراح قسمتی از پیشابراه که دچار تنگی شده را برش می‌زند و از بدن خارج می‌کند، طول پیشابراه را با استفاده از موکوز دهانی (بافت مخاطی درون گونه) یا موکوز مثانه افزایش می‌دهد، و سپس مجددا دو سر پیشابراه را به هم متصل می‌کند. تمامی این مراحل در یک مرحله جراحی صورت می‌گیرد.

▫️اگر تنگی مجرای ادرار گسترده بوده و در قسمت تنه آلت تناسلی مردانه ایجاد شده باشد، یا اگر روش فوق با شکست مواجه شده باشد، جراح قسمتی از پیشابراه که دچار تنگی شده را برش می‌زند و از بدن خارج می‌کند، با استفاده از موکوز دهانی (بافت مخاطی درون گونه) – یا گاهی با استفاده از بقایای موکوز واژینال یا موکوز رکتال (بافت مخاطی راست‌روده) – طول پیشابراه را افزایش می‌دهد، و سپس مجددا دو سر پیشابراه را به‌هم متصل می‌کند. تمامی این مراحل طی دو مرحله جراحی با فاصله شش ماه صورت می‌گیرد.

▪️اگر تنگی مجرای ادرار مقاوم بوده و شرایط به وجود آمده پیچیده باشد، آخرین روش این است که جراح پیشابراه را به ناحیه پرینیوم (حد فاصل مقعد و ناحیه تناسلی) بازمی‌گرداند، که در این صورت ایستاده ادرار کردن بدون وسیله مخصوص ممکن نخواهد بود.

🔳ریسک‌های مربوط به ایمپلنت‌های بیضه

🔹عفونت شایع‌ترین عارضه مربوط به ایمپلنت‌ها محسوب می‌شود. اگر ایمپلنت عفونت کند، معمولاً لازم است از بدن خارج گردد. بعد از گذشت شش ماه می‌توان ایمپلنت دیگری را جایگزین نمود.

🔸پس زدن و خروج ایمپلنت از بدن به وضعیتی گفته می‌شود که ایمپلنت از طریق پوست بدن خارج می‌شود. اگر چنین مسئله‌ای رخ دهد، لازم است ایمپلنت با عمل جراحی از بدن خارج گردد.

🔹جابه‌جایی ایمپلنت‌های بیضه یا از بین رفتن ایمپلنت‌ها عارضه‌ای است که طبق مطالعه صورت گرفته در 2% الی 30% مواقع رخ می‌دهد. بروز این عارضه، ریسک بروز عوارض مربوط به پیشابراه را نیز افزایش می‌دهد. همچنین، ایمپلنت بیضه ممکن است دچار پارگی شود.

🔳میزان رضایت پس از عمل متودیوپلاستی

هرچند لیست عوارض و مشکلات عمل متودیوپلاستی هولناک به نظر می‌رسد، با این حال مطالعات متعددی نشان داده‌اند که میزان رضایت مردان ترنس پس از عمل متودیوپلاستی بالا است؛ به عنوان مثال:

📄در مطالعه Vukadinovic et al. که در سال 2014 انتشار یافته، میزان رضایت افرادی که عمل متودیوپلاستی انجام داده‌اند از ظاهر نتیجه عمل 83.5% و از رضایت جنسی 87.63% عنوان شده است.

📄در مطالعه Djordjevic et al که در سال 2013 انتشار یافته، میزان رضایت افرادی که عمل متودیوپلاستی انجام داده‌اند 93.24% عنوان شده است.

📄در مطالعه Perovic et al. که در سال 2003 انتشار یافته، میزان رضایت افرادی که عمل متودیوپلاستی انجام داده‌اند 77.27% عنوان شده است.

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://www.metoidioplasty.net

Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved