1

چگونه برای کمک به جامعه ترنس اطلاع‌رسانی کنیم؟

نویسنده: سعید.ش

🔻فایل پی‌دی‌اف این مقاله را از طریق لینک زیر دانلود نمایید.

اطلاع‌رسانی ترنس

بسیاری از افراد ترنس علاقه‌مند هستند که با اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی در جهت کمک به جامعه ترنس، شناختن افراد ترنس به جامعه، و بهبود وضعیت جامعه ترنس تلاش نمایند. اطلاع‌رسانی در زمینه مسائل مربوط به افراد ترنس اصولی دارد که پیش از شروع فعالیت‌تان لازم است به آنها توجه نمایید. در ادامه نکاتی ذکر شده است که با آگاهی از آنها می‌توانید در جهت کمک به جامعه ترنس نقش موثری ایفا نموده و برای بهبود وضعیت جامعه ترنس تلاش کنید.

🔳1. با مطالعه منابع معتبر، سطح آگاهی و اطلاعات خود را بالا ببرید

اولین قدم برای شروع فعالیت‌تان این است که با مطالعه منابع معتبر، سطح آگاهی و دانش خویش را بالا ببرید و روی مباحثی که می‌خواهید درمورد آنها اطلاع‌رسانی کنید تسلط کافی داشته باشید.

این که صرفا فردی خود را به عنوان ترنس هویت‌یابی می کند، معنایش این نیست که ضرورتاً اطلاعات کاملی درمورد کل افراد ترنس و مسائل آنها دارد. بنابراین نیاز است دیدی همه‌جانبه نسبت به مسائل مختلف داشته باشید، وقت بگذارید و مطالعه کنید.

پیش از شروع فعالیت‌تان لازم است درمورد مباحث پایه‌ای مانند مفاهیم هویت جنسیتی، ابراز جنسیتی، جنس و جنسیت، ترنس، ملال جنسیتی و … اطلاعات لازم و کافی را کسب نمایید، نیازهای مختلف افراد ترنس را بشناسید، مشتاق یادگیری باشید و به اطلاعاتی که از قبل دارید بسنده نکنید.

همیشه اطلاعات خود را از منابع معتبر و علمی کسب کنید. اگر به زبان انگلیسی تسلط دارید، می‌توانید با مطالعه وبسایت‌های معتبر انگلیسی زبان، سطح دانش و آگاهی خود را بالا ببرید. اگر مایلید به زبان فارسی مطالعه کنید نیز، به منابعی رجوع کنید که از صحت اعتبار مطالب و دانسته‌های آنها مطمئن باشید.

🔳2. آگاه باشید که ضرر و زیان اطلاع‌رسانی غلط به مراتب بیشتر از عدم اطلاع‌رسانی است

اگر می‌خواهید به جامعه ترنس کمک کنید، لازم است از صحت و اعتبار گفته‌هایتان اطمینان حاصل کنید. قبل از این‌که شروع به اطلاع‌رسانی کنید و بخواهید صدای جامعه ترنس را به گوش دیگران برسانید، ابتدا لازم است صدای افراد ترنس را بشنوید و مسائل اقشار مختلف جامعه ترنس را بشناسید.

جامعه ترنس جامعه‌ای بسیار متنوع و متفاوت است. افراد ترنس با مسائل بسیار مختلفی روبه‌رو بوده و شرایط زندگی، تصمیمات و ترجیحات، دید و نگرش، و مشکلات بسیار مختلفی دارند. جامعه ترنس جامعه‌ای یکدست و کلیشه‌ای نیست. بنابراین موقعی که می‌خواهید اطلاع‌رسانی کنید، تلاش کنید نیازهای افراد مختلف را بشناسید و از بیان مسائل کلیشه‌ای که صدای اقشار مختلف ترنس را خاموش می‌کند اجتناب ورزید.

به عنوان مثال، نمی‌شود که از طرفی در جهت اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی صحیح تلاش کنید، و از طرف دیگر افراد ترنس را «جنس سوم» بخوانید! قبلا افراد ترنس را به اشتباه «دوجنسه» می‌خواندند، به این معنا که افراد ترنس از لحاظ جسمی هم صفات جنسی منتسب به مردان را دارند و هم صفات جنسی منتسب به زنان. حال نیز افراد ترنس را به اشتباه «جنس سوم» می‌خوانند، به این معنا که افراد ترنس از لحاظ جسمی نه مذکر هستند و نه مونث! و این تعمیم و کلی‌گویی و نسبت دادن این عنوان به کل افراد ترنس، کار درستی نیست. یا به عنوان مثالی دیگر، این درست نیست که کلیشه «افراد ترنس با بدن اشتباه متولد شده‌اند» یا «روح زنانه در جسم مردانه و برعکس» را در جامعه جا بیاندازید و صدای بسیاری افراد ترنسی که دید کاملا متفاوتی نسبت به خود دارند را خاموش کنید.

هر فردی که خود را به عنوان ترنس هویت‌یابی کرده است، ملاک ترنس بودن محسوب نمی‌شود، و خواسته‌ها یا دیدگاه‌هایش به عنوان خواسته‌ها و دیدگاه‌های کل جامعه ترنس تلقی نمی‌گردد. بنابراین به جای این‌که خود را به چشم سنگ محک بنگرید و مسائل دیگران را با خود یا کلیشه‌های ساخته‌ی ذهن خودتان بسنجید، تلاش کنید افرادی که دید و مسائل متفاوتی نسبت به شما دارند را نیز همچون خودتان گرامی بدارید و صدای آنها را نیز به گوش جامعه برسانید.

🔳3. از بیان دیدگاه‌های شخصی، کلیشه‌های ساخته‌ی ذهن، و تعصبات خودداری ورزید

دیدگاه‌های شخصی، کلیشه‌های ساخته‌ی ذهن، و تعصبات در فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی جایگاهی ندارند و بیان این مسائل بیش از این‌که به سود جامعه ترنس باشد، به زیان جامعه ترنس تمام می‌شود. بنابراین لازم است پیش از این‌که فعالیت خود را شروع کنید، با مطالعه منابع معتبر و شنیدن صدای اقشار مختلف جامعه ترنس، از تعصبات و کلیشه‌های ساخته‌ی ذهن خود آگاه شوید، در جهت اصلاح خود بکوشید، و سپس به امر خطیر اطلاع‌رسانی مبادرت ورزید.

🔳4. از کم شروع کنید

یکی از اشتباهات رایجی که بیشتر افراد ترنس علاقه‌مند به اطلاع‌رسانی مرتکب می‌شوند، این طرز تفکر است که فعالیت‌های کوچک آنها در جهت رفع مشکلات بزرگ جامعه ترنس تاثیری نداشته و برای تغییر وضعیت کنونی لازم است اقداماتی «اساسی» صورت گیرد؛ غافل از این‌که همین طرز تفکر «همه یا هیچ» است که وضعیت جامعه ترنس را راکد نگه داشته است.

همیشه یادتان باشد، «سنگ بزرگ علامت نزدن است.» اطلاع‌رسانی کردن به این معنا نیست که حتما لازم است کاری در سطح جهانی انجام دهید، قوانین را در سطح کشوری تغییر دهید، مستندی پربازدید بسازید، یا در کنفرانسی بین‌المللی سخنرانی کنید!

هر فرد ترنسی به نوبه خود می‌تواند فعالیت مفیدی در جهت کمک به جامعه ترنس انجام دهد. مثلاً افرادی که قلم خوبی دارند، می‌توانند با علم و آگاهی صحیح، صدای جامعه ترنس را در قالب شعرها و نثرهای زیبا و دلنشین به گوش جامعه برسانند؛ افرادی که در زمینه طراحی، نقاشی یا گرافیک مهارت دارند، می‌توانند با علم و آگاهی صحیح، صدای جامعه ترنس را در قالب نقاشی، کاریکاتور، کامیک، عکس‌نوشته، طراحی و … به گوش جامعه برسانند؛ افرادی که در زمینه نویسندگی و ترجمه مهارت دارند، می‌توانند مطالب معتبری را هر چند کوتاه در حد چند خط بنویسند و از این طریق صدای افراد ترنس را به گوش جامعه برسانند؛ افرادی که تجربه گذراندن مراحل ترنزیشن، اعم از تجربه اخذ مجوز تصدیق جنسیت، تغییر مدارک شناسایی، جا افتادن در جامعه با جنسیت حقیقی خود، تجربه ملاقات با پزشکان مختلف و … را دارند، می‌توانند با نوشتن و انتشار تجربیات خود حتی به صورت ناشناس، در شبکه‌های اجتماعی مختلف مانند اینستاگرام، تلگرام، توئیتر و … کمک بزرگی به دیگر دوستان ترنس خود کنند.

هر فرد ترنسی بسته به استعداد، علایق، رشته تحصیلی، زمینه‌های سرگرمی، امکانات و شرایط خود – اگر بخواهد و تلاش کند – می‌تواند نقش بسیار مهمی در بهبود وضعیت جامعه ترنس ایفا کند.

🔳5. از خودتان شروع کنید

اگر می‌خواهید در بهبود وضعیت جامعه ترنس نقش مهمی را ایفا کنید، کافی است که از خودتان شروع کنید. سطح آگاهی و اطلاعات خود را بالا ببرید و با کلیشه‌ها و تعصبات ساخته‌ی ذهن خودتان مقابله کنید. صدای خود و دیگر هم‌نوعان‌تان را به گوش جامعه برسانید. دوستان ترنس خود را به این دلیل که با شما متفاوت هستند قضاوت نکنید و اجازه دهید آغوش جامعه ترنس به روی همه افرادی که خود را به عنوان ترنس هویت‌یابی می‌کنند باز باشد تا همه افراد ترنس صرف‌نظر از تفاوت‌هایشان بتوانند از حمایت هم‌نوعان خود بهره‌مند گردیده، رشد کنند و شکوفا شوند. هر موقع به مراکز و پزشکان مختلفی که مرتبط با پروسه ترنزیشن هستند مراجعه می‌کنید، سطح بالای اطلاعات خود را به آنها نشان دهید، با اطلاعات نادرست و کلیشه‌ها مقابله کنید و همیشه معتبر و براساس علم صحبت کنید.

با این کار نقش مهمی را در بهبود وضعیت جامعه ایفا می‌کنید. وقتی مراکز مختلف، پزشکان، روان‌درمانگران، جراح‌ها و به‌طورکلی افرادی که به نوعی طی پروسه ترنزیشن با افراد ترنس سروکار دارند، از حمایت و همدلی جامعه ترنس نسبت به دیگر هم‌نوعان خود و سطح بالای دانش جامعه ترنس آگاهی پیدا کنند، رفته‌رفته تشویق می‌شوند تا رویه خود را تغییر داده و با علم روز همگام شوند تا بتوانند پاسخگوی نیازهای قشر متّحد و آگاه ترنس باشند، و اینگونه است که شرایط به‌تدریج بهبود پیدا می‌کند.

آیا تا به حال با خود اندیشیده‌اید که وقتی مراکز مختلف، قاضی، پزشک، جراح، صاحب‌کار، و به‌طورکلی افراد سیسجندر (غیرترنس) خانواده و جامعه می‌بینند که افراد ترنس از مسائل مربوط به خود بی‌اطلاع هستند، حاضر به مطالعه درمورد وضعیت خویش نبوده و به شایعات بی‌اساس دامن می‌زنند، به جای این‌که پشتیبان هم باشند همدیگر را قضاوت می‌کنند و هم‌نوعان خود را از جامعه ترنس می‌رانند، در زمینه مسائلی که اطلاع ندارند مدام اظهارنظر می‌کنند، اطلاعات چندانی درمورد روندهای پزشکی که خود داوطلب انجام آنها شده‌اند ندارند و …، به چه امیدی و به چه دلیلی باید بروند تلاش کنند و وضعیت موجود را تغییر دهند، کیفیت کار و خدمات خود را بالا ببرند، حامی افراد ترنس باشند یا تصمیمات آنها را محترم شمارند؟

بنابراین یکی از مهم‌ترین اقداماتی که می‌توانید در جهت کمک به جامعه ترنس انجام دهید این است که منتظر تغییرات بزرگ و اساسی نباشید، بهانه‌ها را کنار بگذارید، چشم امید به دیگران ندوزید و از خودتان شروع کنید.

🔳6. حقّ‌نشر (کپی‌رایت) را رعایت کنید

قبل از این‌که به توضیح این مورد بپردازیم، ابتدا لازم است اشاره کنیم که هر فردی به نوبه خود استعداد، مهارت و توانایی‌های خاص خود را دارد؛ اگر هر فردی توانایی و استعداد خود را به کار گیرد می‌تواند در نوع خود بهترین اطلاع‌رسانی را انجام دهد.

بعضی از افراد ترنس به جای این‌که توانایی و استعداد خود را در جهت اطلاع‌رسانی به کار گیرند، حاصل تلاش افراد دیگر را با حذف کامل نام صاحب اثر و منبع، کپی و به نام خود ثبت می‌کنند و به خیال خود در حال اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی هستند. این اقدام نقض کپی‌رایت (حقّ‌نشر) محسوب می‌شود.

کپی‌رایت نکات بسیاری دارد که در اینجا به طور خلاصه به آن اشاره می‌کنیم. رعایت کپی‌رایت به این معناست که :

یک. نشر مطالب بدون درج کامل نام صاحب‌اثر (نویسنده، مترجم، مصاحبه‌کننده و …) و درج لینک مستقیم به منبع ممنوع است.

دو. دست بردن در مطالب و هرگونه تغییر یا ویرایشی در متن مطالب بدون اخذ اجازه کتبی از صاحب‌اثر ممنوع است.

نقض کپی‌رایت نه تنها نشانه فرهنگ‌سازی نیست، بلکه امری غیراخلاقی و به معنای واقعی کلمه دزدی از دسترنج دیگران و پایمال کردن حقوق صاحب‌اثر محسوب می‌شود.

با رعایت کپی‌رایت، نه تنها از اعتبار اطلاع‌رسانی شما کاسته نمی‌شود، بلکه دقیقاً برعکس، این پیام را به مخاطبین خود می‌رسانید که به منبع تک‌تک مطالبی که راجع به آنها اطلاع‌رسانی می‌کنید اهمیت می‌دهید و اعتبار و صحت مطالبی که منتشر می‌کنید را ارزش‌یابی می‌کنید. همچنین منبع اصلی را نیز به مخاطبین خود معرفی می‌کنید تا آنها نیز بتوانند به منبع اصلی مراجعه نموده و از اطلاعات موجود در آن بهره‌مند گردند.

رعایت کپی‌رایت خود نشانه فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی است. با رعایت کپی‌رایت از صاحبان اثر و تولیدکنندگان محتوا حمایت می‌کنید و در جهت اطلاع‌رسانی بهتر و بهبود وضعیت جامعه گام بزرگی برمی‌دارید.

🔳7. در زمینه مسائلی که اطلاع ندارید سکوت کنید و به شایعات دامن نزنید

همانطور که در نکات قبلی نیز عنوان کردیم، بسیار حائز اهمیت است که قبل از شروع فعالیت خود ابتدا سطح آگاهی و اطلاعات خود را در زمینه مسائل مربوط به افراد ترنس بالا ببرید، چرا که اطلاع‌رسانی غلط به‌مراتب آسیب‌زننده‌تر است عدم اطلاع‌رسانی است.

پیش از این‌که در مورد هر مسئله‌ای اظهارنظر کنید، ابتدا با خود بیاندیشید که منبع این سخن من از کجاست؟ آیا عقیده و دانش من معتبر است؟ آیا این موضوع در منبع معتبری نوشته شده؟ اگر بله، در کدام منبع نوشته شده است؟

اگر در مورد مسئله‌ای اطلاع ندارید، بهترین کار این است که سکوت کنید. سکوت شما ضرری را متوجه مخاطبین نمی‌کند، اما اگر اظهارنظر غلطی انجام دهید، به شایعات دامن بزنید، و روی تصمیمات و سرنوشت افرادی که مخاطبین شما هستند اثر منفی و مخربی بگذارید، در برابر کار خود مسئولید.

افراد ترنسی که روند ترنزیشن خود را پشت سر گذاشته‌اند، صرفاً چون به عنوان ترنس خود را هویت‌یابی کرده و مراحلی را پشت سر گذاشته‌اند، مرجع کسب دانش و اطلاعات معتبر برای دیگر افراد ترنس محسوب نمی‌شوند. فرد ترنسی که چند سال هورمون درمانی کرده است، مرجع کسب اطلاعات درمورد مباحث علمی و پزشکی هورمون درمانی محسوب نمی‌شود و ضرورتاً اینگونه نیست که بدلیل تجربه‌ای که دارد هر چه بگوید کاملاً درست باشد. فرد ترنسی که عمل جراحی کرده و تا مدتی بعد از عمل از خود مراقبت کرده است، صرفاً به این دلیل که عمل کرده مرجع کسب اطلاعات درمورد جزئیات علمی و پزشکی عمل جراحی محسوب نمی‌شود.

چه بسا اطلاعات غیرعلمی، شایعات و توصیه‌های مخربی از جانب افراد ترنس (چه آنهایی که روند ترنزیشن خود را گذرانده‌اند و چه آنهایی که هنوز در مراحل ابتدایی روند ترنزیشن خود قرار دارند) منتشر شده و می‌شود.

افراد ترنس لازم است قبل از اطلاع‌رسانی از صحت گفته‌ها، دیده‌ها و شنیده‌های خود اطمینان حاصل کنند. این‌که فرد ترنسی با هورمون درمانی عارضه خاصی را تجربه کرده بدین معنا نیست که آن عارضه حتما مربوط به مصرف داروهای هورمونی بوده است. این‌که فرد ترنسی اولویت خاصی را برای مراحل ترنزیشن خود برگزیده بدین معنا نیست که بقیه افراد ترنس نیز باید طبق الگو و ملاک او پیش بروند. این‌که فرد ترنسی از نتیجه جراحی خود راضی بوده، دلیل بر این نیست که بقیه افراد ترنس نیز باید مانند او از نتیجه عمل خود راضی باشند و اگر نباشند یعنی ترنس نیستند!

بنابراین بسیار بسیار مهم است قبل از بیان هر جمله‌ای، از صحت و اعتبار آن اطمینان حاصل کنید. ملاک‌تان منابع معتبر و علمی، تحقیقات معتبر صورت گرفته، و استانداردهای جهانی باشد، نه تجربه‌ها و دیده‌ها و شنیده‌های افراد ترنسی که خود نیز مطالعه چندانی در زمینه مسائل مربوط به خود نداشته‌اند.

🔳8. ملاک ارزیابی نحوه اطلاع‌رسانی‌تان، اصول علمی و استانداردها باشد نه تعریف و تمجیدها یا قضاوت‌های مردم

همانطور که پیش‌تر نیز عنوان کردیم، قبل از شروع فعالیت‌تان لازم است از اصول علمی و استانداردهای مربوطه آگاهی پیدا کنید. همواره اطلاع‌رسانی خود را بر پایه اصول علمی و استانداردها انجام داده و ملاک ارزیابی مسیر فعالیت‌تان را اصول علمی قرار دهید. در مسیر اطلاع‌رسانی همواره با دیدگاه‌ها و بازخوردهای مختلفی از طرف مخاطبین‌تان مواجه می‌شوید. لازم است همواره به یاد داشته باشید که: یک. تعداد مخاطبین شما به تعداد افرادی که درمورد نحوه اطلاع‌رسانی شما اظهارنظر می‌کنند محدود نمی‌شود؛ دو. مخاطبینی که درمورد نحوه اطلاع‌رسانی شما اظهارنظر می‌کنند ضرورتاً افرادی آگاه به علم، بی‌طرف یا کارشناس نیستند و دیدگاه‌های شخصی خود را طبق اندیشه‌ها و زاویه‌ی دید خود بیان می‌کنند؛ سه. تعداد زیاد مخاطبین همیشه به معنای عالی و معتبر بودن نحوه اطلاع‌رسانی نیست؛ و چهار. صرف نظر از تعاریف و تمجیدها از نحوه اطلاع رسانی‌تان یا انتقادهایی که دریافت می‌کنید، همیشه مسیر خود را با اصول علمی و استانداردها بسنجید و روی رعایت این اصول تأکید داشته باشید. یادتان باشد مسئولیتی که برعهده گرفته‌اید اطلاع‌رسانی صحیح و معتبر است، نه راضی نگه داشتن مخاطبین‌تان.

🔰به عنوان نکته پایانی؛ ذکر این نکته خالی از لطف نیست که اطلاع‌رسانی نکات ریز و ظریفی دارد که به‌مرور زمان آنها را فرا خواهید گرفت. همیشه یادتان باشد هر تلاشی هر چند به ظاهر ناچیز در جهت اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی، قدم بزرگ و مثبتی در جهت بهبود وضعیت جامعه ترنس محسوب می‌شود. تغییرات بزرگ و اساسی‌ حاصل همین تلاش‌های کوچک است. هر فرد ترنسی بهتر است از خودش شروع کند، سطح آگاهی و اطلاعات خود را با مطالعه منابع علمی و معتبر بالا ببرد، و در حد امکانات و توانایی‌های خود گوشه‌ای از امر اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی را برعهده گیرد و به نوبه خود تلاش کند. تغییر وضعیت جامعه ترنس از تک‌تک خود افراد ترنس شروع می‌شود؛ بیاییم دست در دست هم داده و نسبت به وضعیت خود و جامعه‌مان بی‌تفاوت نباشیم.

🔻فایل پی‌دی‌اف این مقاله را از طریق لینک زیر دانلود نمایید.

اطلاع‌رسانی ترنس

نویسنده: سعید.ش
🌐منبع: هلپ‌ترنس‌سنتر – شبکه اطلاع‌رسانی ترنسجندر و ترنزیشن
https://helptranscenter.org

Copyright © 2019-2020 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ‌ترنس‌سنتر – شبکه اطلاع‌رسانی ترنسجندر و ترنزیشن All Rights Reserved.