پنج باور نادرست رایج درمورد ملال جسمی در افراد ترنس
مترجم: سعید.ش
یادم میآید روزی فردی آشنا از روی بیتجربگی از من پرسید: «اگر فردی غیرباینری هستی، پس ملال جسمی را تجربه نمیکنی. درست است؟»
به عنوان فرد ترنسی که تقریبا هر روز ملال جنسیتی را تجربه میکند (ملال جنسیتی به احساس ناراحتی و پریشانی گفته میشود که بدلیل ناهمخوانی جنسیت حقیقی فرد با جنسیتی که در بدو تولد به او نسبت داده شده به فرد دست میدهد)، وقتی باورهای نادرستی که حول این مسئله شکل گرفته را میشنوم – مثل این یکی که بالاتر مثال زدم – احساساتم جریحهدار میشود.
این مسئله بخشی از واقعیت من به عنوان فردی ترنس است – و حدس و گمانهایی که درمورد تجربه من شکل گرفته است، شرایط را برای من دردناکتر از آنچه که هست میکند.
درست است که مسائل مربوط به افراد ترنس بیش از پیش برای همگان آشکار شده است، اما در عین حال باورهای نادرست و کلیشهای نیز حول تجربهای که ما افراد ترنس از ملال جسمی داریم (یا نداریم) شکل گرفته و شایع شده است.
آشکار بودن و دیده شدن بهخودیخود همیشه چیز خوبی نیست – به خصوص اگر آشکار بودن اینقدر با محدودیتهایی همراه باشد که کلیشههایی را درباره تجربه ترنسجندر بودن شکل دهد. نبود روایتهای واقعی و معتبر، تنها باورهای نادرستی را که پیرامون تجربیات ما شکل گرفته تقویت میکند.
این باورهای نادرست دو مشکل اساسی ایجاد میکنند: 1) افراد سیسجندر قادر به درک تجربیات ما نخواهند بود، و 2) افراد ترنسجندر نسبت به تجربیات خود شک و تردید پیدا میکنند چون تجربیاتشان مطابق «هنجار» نیست.
بنابراین دیگر وقت آن فرا رسیده که به بعضی از این باورهای نادرست بپردازیم و حقیقت را بیان کنیم.
بیاییم کار خود را با پرداختن به پنج مورد از این باورهای نادرست شروع کنیم.
🔳باور نادرست اول: علت بروز ملال جسمی این است که در «بدن اشتباه» قرار گرفتهاید
پاسخ کوتاه؟ ضرورتا اینگونه نیست.
بعضی از افراد ترنسی که ملال جنسیتی را تجربه میکنند، عمیقا باور دارند که با بدنی اشتباه متولد شدهاند و باید بدن کاملا متفاوتی میداشتند. اما اینگونه نیست که هر فرد ترنسی که ملال جنسیتی را تجربه کند، چنین عقیده و نظری داشته باشد.
وقتی میگویید بدنهای ما «اشتباهی» است، این مفهوم را میرسانید که ما به صورت ارثی دچار نقص و اختلال هستیم – یا ترنس بودن ما بخشی از هویت ما نیست، بلکه صرفا حاصل «خطا» است.
گاهی ملال جسمی به اشتباهی بودن بدن ارتباطی ندارد، و در اصل معنایش این است که ما به تغییراتی نیاز داریم تا بتوانیم بیشتر با بدن خود راحت باشیم. بسیاری از افراد، چه سیسجندر چه ترنسجندر، به انتخاب خود پوششهای مختلفی را برگزیده یا تغییراتی را در بدن خود پدید میآورند تا با بدن خود بیشتر احساس راحتی کنند.
اگر شما خانه خود را بسیار دوست داشته باشید و فقط بخواهید که رنگ دیوارها را تغییر دهید، احتمالا کل خانهتان را رها نمیکنید به خانه دیگری بروید که دیوارهای سبزرنگی دارد، مگر نه؟
هر فردی ملال جنسیتی را متفاوت با دیگر افراد تجربه میکند، بنابراین تحمیل کردن کلیشه «بدن اشتباه» به تجربیات همه افراد صرفا تعمیمی ناصحیح بوده که برای تکتک افراد ترنسجندر صادق نیست.
در بیشتر اوقات، کلیشه «بدن اشتباه» صرفا صورتمسئله خلاصه شدهای است تا کار افراد سیسجندر را راحت کند تا دیگر لازم نباشد که این افراد برای یادگیری بیشتر با افراد ترنس در تعامل بوده یا تجربیات آنها را بشنوند.
این باور نادرست، پیچیدگی تجربیات ما را فدای توضیحی سریع درمورد وجود داشتن ما میکند و جای گفتگوهای واقعی و مفصل درباره تجربیات ما را میگیرد.
به جای سادهسازی کردن بیش از اندازه واقعیت، بهتر است واقعا وقت بگذارید و درباره افراد ترنس بیاموزید، و گفتگوهای واقعی را ارج نهید – نه اینکه با بیان کلیشههای مشکلساز صدای ما افراد ترنس را خفه کنید و از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنید.
در مجموع این که: بهترین کار این است که اجازه بدهید هر فرد ترنسی خودش با واژههایی که خود ترجیح میدهد، تجربهای که از بدن خویش دارد را توصیف کند.
🔳باور نادرست دوم: ملال جسمی لازمۀ ترنس بودن است
خیر!
بعضی از افراد ترنس ملال جسمی را اصلا تجربه نمیکنند. بعضی از افراد ترنس ملال اجتماعی را تجربه میکنند، یعنی از نحوه دیده شدن خود در جامعه و نسبت داده شدن جنسیت اشتباه به خود احساس ناراحتی میکنند. بعضی از افراد ترنس نیز نه ملال جسمی و نه ملال اجتماعی را اصلا تجربه نمیکنند.
این موضوع برای افرادی که هویت جنسیتی را قویاً به جنس بیولوژیکی پیوند زدهاند کمی گیجکننده است. اما حقیقت این است که جنس و جنسیت دو مقوله متفاوت هستند. ضرورتاً ارتباطی بین این دو مقوله برقرار نیست.
با توجه به این که جنس و جنسیت دو مقوله متفاوت هستند، و هر فردی جنس و جنسیت را به گونه متفاوتی تجربه میکند، متوجه میشوید که افراد ترنس درک و برداشت بسیار متفاوتی نسبت به بدن خود دارند.
مثلا بشخصه با وجود اینکه با جسم منتسب به زنان متولد شدهام، ناحیه تناسلی خود را زنانه نمیبینم. در نتیجه از بابت این عضو بدنم احساس ناراحتی نمیکنم – چون با هویت جنسیتیام تداخلی ایجاد نمیکند.
این فقط یک عضو است، مثل آرنج یا بینی. آرنج و بینی جنسیت خاصی ندارند، فقط یک عضو هستند. من نسبت به سینهام ملال جسمی دارم؛ گاهی نقشه روانی ما اینگونه کار میکند.
بسیاری از افراد ترنس نسبت به اندامهای جنسی بدن خود ملال جنسیتی دارند، و بسیاری از افراد ترنس نیز چنین حسی ندارند. هیچیک از این تجربیات درست یا غلط نیستند، بلکه صرفا روشهای مختلفی هستند که افراد مختلف برای ارتباط با بدن خود به کار میبرند.
افراد ترنس ممکن است ملال جنسیتی شدیدی را تجربه کنند یا اینکه ملال جنسیتی را اصلا تجربه نکنند – اما بیشتر افراد ترنس احساس شادمانی جنسیتی را تجربه میکنند. شادمانی جنسیتی احساسی است که افراد ترنس بدلیل خطاب شدن با جنسیت صحیح، نامگذاری هویت خویش، و به رسمیت شناخته شدن و معتبر دانسته شدن خود واقعیشان تجربه میکنند.
به عقیده من این شادمانی جنسیتی است که لازمۀ ترنس بودن است، نه ملال جنسیتی.
در نهایت لازم به ذکر است که ترنسجندر بودن به آن اندازه که به هویتیابی با جنسیتهای ساخته اجتماع مربوط میشود، ربطی به بدن ندارد.
ترنس بودن بهخودیخود نوع رابطهای که ما با بدن خود داریم را مشخص نمیکند. در نتیجه، اینگونه نیست که هر فرد ترنسی ملال جسمی را تجربه کند، و این کاملا پذیرفتنی است.
🔳باور نادرست سوم: همه افراد ترنس ملال جسمی را الزاماً شبیه به یکدیگر تجربه میکنند
اگر تا به حال برایتان روشن نشده است، لازم به ذکر است که افراد ترنس ملال جسمی (یا اجتماعی) را مشابه هم تجربه نمیکنند.
بعضی از ما افراد ترنس اصلا ملال جنسیتی را تجربه نمیکنیم، بعضی از ما هر روز با ملال جنسیتی دست به گریبانیم، بعضی از ما نیز مابین این دو حالت را تجربه میکنیم.
برای بعضی از افراد، ملال جنسیتی بسیار شدید است؛ اما برای بعضی دیگر، ملایم است. گاهی شدت ملال جنسیتی از روزی به روز دیگر تغییر میکند.
بعضی از ما نسبت به باسن و لگن خود ملال جنسیتی داریم. بعضی از ما نسبت به صورتمان. بعضی نسبت به دستهایشان! بعضی نسبت به سینههایشان. گاهی بشخصه نسبت به رحمم ملال جنسیتی دارم، حتی با وجود اینکه آن را نمیبینم.
گاهی ملال جنسیتی بهصورت اضطراب مزمن خود را نشان میدهد که نمیشود آن را مشخصا به عضو خاصی نسبت داد، و صرفا به صورت احساس تنش و اضطرابی بروز میکند که دست از سر فرد برنمیدارد.
هیچ دو فرد ترنسی ملال جنسیتی یکسانی ندارند، بنابراین بهتر است حدس و گمانهای خود را دور بریزید.
🔳باور نادرست چهارم: ملال جسمی با کمی خوددوستی و مثبتنگری برطرف میشود
به من میگفتند که اگر عزت نفسم بالاتر میبود، ملال جنسیتی نمیداشتم.
به من میگفتند: «خوددوستی تنها چیزی است که به آن نیاز داری. کمی نسبت به بدنت مثبتاندیش باش!»
افراد بسیاری بنا به دلایل مختلفی اینگونه فکر میکنند که علت بروز ملال جسمی، عزت نفس پایین است. اما من به عنوان فردی که نسبت به خودشناسی توجه بسیاری داشته، به شما میگویم که بشخصه فاقد حس خوددوستی نیستم – اما از ملال جنسیتی شدیدی رنج میبرم.
خوب دیگر چه خبر؟
خوب، ترنسجندر بودن ربطی به از خود بیزاری ندارد. ترنس بودن برای من به معنای همسو کردن خود درونیام با فردی است که از بیرون میبینم. ترنزیشن (تطبیق جنسیت) برای من به منزله عالیترین اقدام در جهت خوددوستی است.
به جای اینکه در بدنی زندگی کنم که حقیقت مرا تحریف میکرد، تصمیم گرفتم خود واقعیام را در آغوش بگیرم و او را برای خود و دیگران آشکار سازم.
من اگر میخواهم عمل بالاتنه انجام دهم به این دلیل نیست که از خودم متنفرم. دلیلش این است که سینهام با آشکار نمودن جنسیت و خود واقعیام تداخل ایجاد میکند. چیزی که از بیرون میبینم با حسی که از درون دارم همراستا نیست، و همین مسئله برایم تنش و ناراحتی بسیاری ایجاد میکند.
این که نسبت به بدنم احساس ناراحتی میکنم، معنایش این نیست که از خودم متنفرم؛ چه ترنسجندر باشید چه سیسجندر، این حقیقت برایتان صدق میکند.
ملال جنسیتی من بهخاطر بدنی پدید آمده که مانع دیده شدن خود واقعیام و خودی که دوست دارم باشم شده است.
ملال جسمی چیزی نیست که با کمی اراده و تلاش بتوان بر آن «غلبه» کرد. و این بیاعتبارکننده (وگستاخانه!) است که به کسی بگوییم تقصیر خودت است که ملال جنسیتی تجربه میکنی.
🔳باور نادرست پنجم: افراد غیرباینری و جندرکوئیر ملال جسمی را تجربه نمیکنند
بله، خوب رسیدیم به مورد آن فرد آشنا …
سلام! من فردی جندرکوئیر هستم و ملال جسمی هم تجربه میکنم.
بسیاری از افراد غیرباینری یا جندرکوئیر، ملال جسمی را تجربه میکنند.
من قبلا درباره تجربیات واقعا ترسناکی که درمورد ملال جنسیتی داشتم و همینطور درباره کارهایی که مردم میتوانند در جهت حمایت از افرادی که ملال جنسیتی را تجربه میکنند انجام دهند مطالبی نوشتهام. و همیشه بیشترین پاسخ مشترکی که دریافت کردهام این بوده که مردم اصلا فکرش را هم نمیکردهاند که یک فرد جندرکوئیر چنین ملال جسمی را تجربه کند!
این حقیقت دارد. افراد غیرباینری یا جندرکوئیر بسیاری هستند که ملال جسمی را نیز تجربه میکنند. تجربه این افراد نیز مثل تجربه افراد ترنس باینری برحق، پریشانکننده، و گاهی ناتوانکننده است.
گاهی اوقات به اشتباه اینگونه تصور میشود که افراد غیرباینری کاملا ترنس نیستند، یا تجربه ترنس بودنشان خیلی جدی، معتبر، یا صادقانه نیست. این باور نادرست تا جایی پیش رفته که تجربه ملال جنسیتی ما را نیز دربرگرفته است، بهطوریکه اغلب اینگونه تصور میشود که ما یا اصلا ملال جنسیتی نداریم یا اگر هم داریم مسئلهای جدی نیست.
اگر چه، شما میتوانید این باور نادرست را در نطفه خفه کنید: تجربهای که افراد غیرباینری درمورد جنسیت و ملال جنسیتی خود دارند درست به اندازه تجربه افراد ترنس باینری مهم، جدی، و معتبر است. نقطه.
***
میتوانم یک کتاب کامل در زمینه باورهای نادرست رایج درمورد ملال جسمی بنویسم.
سردرگمیها و باورهای نادرست بسیاری حول این موضوع شکل گرفته است: بسیاری از مردم میخواهند بدانند که ملال جنسیتی چگونه است، اما میترسند سوال کنند چون تجربه دردناکی است.
اما حقیقت این است که ملال جسمی (و ملال جنسیتی در حالت کلیتر) برای هر فرد ترنسی متفاوت با فرد ترنس دیگری است.
نسبت دادن یک تجربه و کلیشه محدود به چنین تجربه منحصربهفردی کار درستی نیست، و نتیجتاً، حتی خود افراد ترنسجندر نیز اغلب نمیدانند نام احساسی که دارند ملال جنسیتی است!
هیچ اشکالی ندارد که کنجکاو باشید و بخواهید بیشتر درمورد تجربیات ما بدانید.
اما رواج کلیشه در جامعه مضر است – به همین دلیل بهتر است با روشنفکری به این موضوع بنگرید و اجازه بدهید تا خود افراد ترنس تجربیات خویش را تعریف کنند.
چرا که حقیقت را بخواهید، به تعداد افراد ترنس روی کره زمین، تجربیات متفاوتی درمورد ملال جنسیتی وجود دارد.
لذا قبل از اینکه به حدس و گمان بپردازید، گامی به عقب برداشته و به یاد داشته باشید که: هر یک از ما، صرفنظر از اینکه خود را چگونه هویتیابی میکنیم، کارشناس بدن و جنسیت (یا بیجنسیتی) خود هستیم!
مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://everydayfeminism.com/2015/06/these-5-myths-about-body-dysphoria-in-trans-folks-are-super-common-but-also-super-wrong/
Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved