1

راهنمای جامع رابطه جنسی ایمن و بهداشت دستگاه تناسلی ویژه افراد ترنس، غیرباینری و اینترسکس

مترجم: سعید.ش

🔻فایل پی‌دی‌اف راهنمای جامع رابطه جنسی ایمن و بهداشت دستگاه تناسلی ویژه افراد ترنس، غیرباینری و اینترسکس را می‌توانید از طریق لینک زیر دانلود نمایید.

راهنمای جامع رابطه جنسی ایمن و بهداشت دستگاه تناسلی

⚠️سلب مسئولیت
این کتاب جایگزینی برای توصیه پزشکان متخصص نیست. خواننده این کتاب بهتر است درمورد وضعیت سلامتی خود و بسته به این‌که چه علائمی دارد و آیا نیاز به تشخیص پزشکی یا درمان دارد یا خیر، مرتب با پزشک خود مشورت نماید. نویسنده و ناشر نهایت تلاش خود را انجام داده‌اند تا مطمئن شوند اطلاعات موجود در این کتاب صحیح و به‌روز می‌باشد، اما مسئولیت هرگونه ضرر و آسیب ناشی از خطا و غفلت، خواه در اثر سهل‌انگاری اتفاق بیفتد، خواه تصادفی یا به هر دلیل دیگری باشد را برعهده نمی‌گیرند.

سلام!

خوب به نظر می‌رسد این راهنما را برای داشتن رابطه جنسی ایمن انتخاب کرده‌اید … حال قدم بعدی چیست؟

ابتدا اجازه دهید ببینیم چه کسی می‌تواند از این راهنما استفاده کند؟ حقیقت را بخواهید همه می‌توانند از این راهنما استفاده کنند، اما تمرکز این راهنما بیشتر روی مسائل افراد ترنس، جنسیت نامنطبق، اینترسکس، و همه افرادی است که خود را با جنسیت یا جنسی که در بدو تولد به آنها نسبت داده شده هویت‌یابی نمی‌کنند.

خوب، اگر من خود را با جنسیت یا جنسی که در بدو تولد به من نسبت داده شده هویت‌یابی کنم چطور؟ شما هم می‌توانید از محتوای این راهنما برای خود و شریک(های) جنسی‌تان بهره جویید.

چرا این راهنما ضروری است؟ با توجه به این که بیشتر افراد هیچگونه آموزش جنسی جامع و کاملی ندیده‌اند، و به‌خصوص جای خالی راهنمای جامعی که مسائل افراد غیردگرجنسگرا یا افرادی که هویت‌های ترنس دارند را در خود گنجانده باشد احساس می‌شود، این راهنما را تدوین نمودیم و امیدواریم که جای خالی موجود را پر کند. پژوهش‌ها حاکی از آن است که افرادی که رابطه جنسی مقعدی یا واژینال برقرار می‌کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت‌های قابل انتقال جنسی قرار دارند. درصد بالایی از افرادی که آلوده به ویروس اچ‌آی‌وی می‌شوند را افراد عضو جامعه LGBTQ+ تشکیل می‌دهند (منبع: CDC, 2010). پژوهش‌ها نشان می‌دهد افرادی که از نحوه برقراری رابطه جنسی ایمن و رعایت بهداشت جنسی آگاه هستند، در حین برقراری رابطه جنسی بیشتر از دیگران مسائل بهداشتی را رعایت می‌کنند.

چرا ما ادبیات این راهنما را اینگونه ترجیح دادیم؟ ما تلاش کردیم تا این راهنما تا جای ممکن خلاصه و در عین حال جامع باشد و نیازهای همه افراد را دربرگیرد. بعد از این‌که با اعضای جامعه ترنسجندر محل سکونت خود و همینطور با جوامع ترنسجندری که به صورت آنلاین فعالیت می‌کنند صحبت کردیم، تصمیم گرفتیم که برای اشاره به ناحیه تناسلی از ادبیات پزشکی استفاده کنیم تا بتوانیم منظور خود را واضح‌تر و شفاف‌تر به مخاطبین منتقل کنیم. اسامی مخففی که در این راهنما گنجانده‌ایم را نیز بعد از این‌که وبلاگ‌ها، تالارهای گفتگو، و مطالب بسیاری را مطالعه کردیم برگزیده‌ایم. امیدواریم که جامعه ترنس ناحیه تناسلی مشخصی را به جنسیتی خاص نسبت ندهند. امیدواریم که شما برای نام‌گذاری ناحیه تناسلی خود، از هر واژه‌ای که دوست دارید باافتخار استفاده کنید، و ادبیاتی را که شریک جنسی یا دوست‌تان ترجیح می‌دهد نیز محترم شمارید و آن را به کار ببرید.

🔰معرفی واژگان به کار رفته در این راهنما

🔹نشیمنگاه/مقعد (آنال) (Anal/Anus) – نوعی رابطه جنسی است.

🔸جراحی پایین‌تنه (Bottom Surgery) – عمل جراحی که بعضی از افراد برای تغییر ناحیه تناسلی خود پشت سر می‌گذارند.

🔹پستان (Breast) – به غدد و بافت چربی روی سینه بعضی از افراد گفته می‌شود. مقدار بافت چربی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بعضی از افراد بافت چربی خیلی کمی دارند بطوریکه پستان‌هایشان تخت است، اما بعضی دیگر‌ از افراد بافت چربی بیشتری در این ناحیه دارند بطوریکه برای راحتی خود لازم است از سینه‌بند و/یا بایندر استفاده کنند.

🔸دیلدو (Dildo) – وسیله‌ای که در حین رابطه جنسی اورال (دهانی)، آنال (مقعدی)، یا واژینال بمنظور دخول جنسی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

🔹اف‌توام (FTM) – زن‌به‌مرد، فردی است که با جسم منتسب به زنان متولد شده و هویت خود را مرد/مردانه می‌داند. این واژه را بیشتر افراد ترنسی که ابراز جنسیتی باینری دارند به کار می‌برند.

🔸گی (Gay) – فردی است که نسبت به فرد دیگری که جنسیتش مشابه اوست کشش دارد. این فرد هر جنسیتی می‌تواند داشته باشد.

🔹جراحی تأیید جنسیت (Gender Confirmation Surgery/GCS) – معمولا جراحی تغییرجنس (Sexual Reassignment Surgery/SRS) نیز گفته می‌شود. به دسته عمل‌های جراحی گفته می‌شود که در جهت تغییر ناحیه تناسلی افراد صورت می‌گیرد. جراحی پایین‌تنه نام دیگری برای این عبارت است.

🔸جراحی‌های تطبیق جنسیت (Gender Affirming Surgeries) – چترواژه‌ای است که انواع عمل‌های جراحی مختلف نظیر جراحی زیبایی، جراحی بالاتنه، جراحی تغییرجنس، و … را دربرمی‌گیرد.

🔹هویت جنسیتی (Gender Identity) – جنسیتی که افراد خود را با آن هویت‌یابی می‌کنند.

🔸هتروسکشوال (Heterosexual) – فردی که منحصراً نسبت به افرادی که جنسیت‌شان مخالف با جنسیت اوست کشش دارد.

🔹اچ‌آرتی (HRT) – مخفف هورمون درمانی جایگزین است. هورمون درمانی جایگزین یکی از مراحل ترنزیشن (تطبیق جنسیت) است و با مصرف استروژن، تستسترون، ضدآندروژن‌ها و سایر داروهای هورمونی صورت می‌گیرد.

🔸لزبین (Lesbian) – اغلب به زنانی گفته می‌شود که نسبت به زنان دیگر کشش دارند.

🔹ام‌تواف (MTF) – مردبه‌زن، فردی است که با جسم منتسب به مردان متولد شده و هویت خود را زن/زنانه می‌داند. این واژه را بیشتر افراد ترنسی که ابراز جنسیتی باینری دارند به کار می‌برند.

🔸پینس/آلت تناسلی مردانه (Penis) – اصطلاح پزشکی که برای اشاره به بافت نعوظی بیرون از بدن که از بدو تولد همراه فرد است به کار می‌رود. آلت تناسلی مردانه به دست جراح نیز ساخته می‌شود (پزشکان اغلب به آلت تناسلی مردانه‌ای که به دست جراح ساخته شده باشد، نئو-پینس یا آلت تناسلی مردانه جدید می‌گویند).

🔹رابطه جنسی ایمن – رابطه جنسی لذت‌بخش بدون انتقال یا ابتلا به عفونت‌های قابل انتقال جنسی، ویروس اچ‌آی‌وی، یا بارداری ناخواسته.

🔸استرپ‌لس Strapless (بی‌تسمه) – این واژه موقعی برای اشاره به پینس و نئو-پینس به کار می‌رود که نیازی به تفکیک بین این دو نوع آلت نباشد.

🔹وضعیت جراحی (Surgical Status) – سطحی است که فرد ترنس روند تطبیق جنسیت خود را با انجام عمل‌های جراحی پیش برده یا قرار است پیش ببرد. گاهی با عباراتی همچون پره-آپ (پیش از عمل)، پست-آپ (بعد از عمل)، یا نان-آپ (بدون عمل) نیز توصیف می‌شود. وضعیت جراحی فرد ترنس فقط به خود فرد و پزشک ایشان مربوط می‌شود.

🔸بیضه‌ها (Testicles) – کیسه‌هایی که معمولا اسپرم تولید می‌کنند.

🔹تی-پینس (T-penis) – به کلیتوریسی در اثر چندین ماه تستسترون درمانی رشد کرده و بزرگ شده باشد گفته می‌شود.

🔸جراحی بالاتنه (Top Surgery) – برای توصیف عملی جراحی به کار می‌رود که افراد اف‌توام برای تخلیه بافت پستان و تغییر نوک سینه‌هایشان انجام می‌دهند تا سینه خود را مردانه‌تر کنند.

🔹ترنس (Trans) – ما این چترواژه عامه‌پسند را برای اشاره به همه افرادی به کار می‌بریم که خود را با جنس یا جنسیتی که در بدو تولد به آنها نسبت داده شده هویت‌یابی نمی‌کنند.

🔸واژن (Vagina) – اصطلاحی پزشکی که برای اشاره به لوله‌ای عضلانی که از قسمت بیرونی ناحیه تناسلی به طرف دهانه رحم امتداد یافته و از بدو تولد همراه با فرد است به کار می‌رود. واژن به دست جراح نیز ساخته می‌شود (پزشکان اغلب به واژنی که به دست جراح ساخته شده باشد، نئو-واژن یا واژن جدید می‌گویند).

🔳مراقبت از بدن

💠باروری

لطفا توجه داشته باشید: تا موقعی که تخمدان‌ها/رحم یا بیضه‌های خود را نگه داشته‌اید بارور هستید و حتی اگر هورمون درمانی جایگزین انجام می‌دهید نیز، می‌توانید باردار شوید یا فرد دیگری را باردار کنید.

برای داشتن فرزند می‌توانید کودکی را به سرپرستی بگیرید یا از تخمک و/یا اسپرم اهدایی استفاده کنید، اما اگر بچه‌ای بخواهید که با شما نسبت ژنتیکی داشته باشد چطور؟

هورمون درمانی جایگزین ممکن است سبب ناباروری شما شود، اما هیچ تضمین صددرصدی در کار نیست. موقعی که دارید استروژن درمانی می‌کنید نیز ممکن است قادر به تولید اسپرم باشید، و موقعی که دارید تستسترون درمانی می‌کنید نیز (حتی اگر سیکل قاعدگی‌تان متوقف شده باشد) ممکن است هنوز تخمک‌گذاری کنید. اگر بیضه دارید و با فردی که تخمدان دارد رابطه جنسی دارید (یا برعکس)، لطفا مراحلی را که با ذکر جزئیات در بخش «رابطه جنسی ایمن» در همین مقاله نوشته شده انجام دهید تا از ورود مایع منی به ناحیه تناسلی شریک جنسی‌تان جلوگیری نمایید، مگر این که قصد بارداری داشته باشید.

اگر مایلید فرزندانی داشته باشید که با شما نسبت ژنتیکی داشته باشند، چندین گزینه پیش روی شماست، اما بیشتر آنها یا باید قبل از شروع هورمون درمانی جایگزین صورت گیرند، یا این‌که برای انجام آنها لازم است هورمون درمانی جایگزین متوقف گردد.

▪️افرادی که بدن‌شان اسپرم تولید می‌کند – شما می‌توانید اسپرم‌هایتان را فریز و ذخیره کنید تا فردی که تخمدان دارد پیدا شود و بخواهد بچه شما را در رحم خویش حمل کند. برای انجام این کار ابتدا آزمایش‌های غربالگری لازم برای تشخیص ابتلا به بیماری‌های عفونی را انجام می‌دهید و اگر جواب آزمایش‌ها منفی بود، به مدت 48 ساعت از انزال منی خودداری می‌کنید. برای شکل گرفتن هر بچه، پنج – شش محموله اسپرم لازم است.

▪️افرادی که تخمدان دارند – شما می‌توانید تخمک‌هایتان را فریز و ذخیره کنید، اما ابتدا لازم است چهار الی شش هفته داروهای باروری مصرف کنید و تحت عمل جراحی سرپایی قرار گیرید. مطالعات نشان می‌دهد که کاشت تخمک در رحم فرد دیگر با موفقیت بالایی همراه نیست. این موضوع نسبت به فریز کردن اسپرم مبحث جدیدتری است، اما تحقیقاتی نیز روی آن صورت گرفته است (البته تحقیقات بیشتر روی افراد مبتلا به سرطان که شیمی‌درمانی و پرتودرمانی انجام می‌دهند صورت گرفته است).

▪️هر دو – برای نگه داشتن تخمک/اسپرم‌هایی که فریز کرده‌اید، معمولا لازم است سالیانه هزینه پرداخت کنید. این کار می‌تواند برایتان هزینه‌بر باشد (به‌خصوص اگر برای مسائل بهداشتی دیگری نیز دارید هزینه می‌کنید) و بیمه نیز ممکن است هزینه را پوشش بدهد یا ندهد.

🔻جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید دو مقاله زیر را مطالعه نمایید.

✳️بیست نکته مهمی که هر فرد ترنسجندری باید درمورد توانایی باروری و فرزندآوری بداند
https://helptranscenter.org/2019/10/08/919/

✳️پاسخ به پرسش‌های مهم و‌ پرتکرار در خصوص روش‌ها و انتخاب‌های ممکن جهت حفظ توانایی باروری و داشتن فرزند ژنتیکی در ترنسجندرهای مرد (FTM) و زن (MTF) توسط Dr. Samuel Pang
https://helptranscenter.org/2017/10/08/243/

💠معاینات بدنی

🔘معاینه پستان توسط خود فرد

لازم است هر فردی معاینه پزشکی پستان را انجام دهد، اما با توجه به این‌که سلامت پستان افراد ترنسجندر هنوز تا هنوزه مبحث جدیدی برای بسیاری از افراد است، ما راهنمایی را با الهام از مقالات سازمان ملی سرطان پستان، وبسایت BreastCancer.Org، و جامعه سرطان امریکا تدوین نموده و تلاش کردیم که تا جای ممکن مسائل همه افراد را پوشش داده و نحوه معاینه پستان در خانه را به مخاطبین آموزش دهیم. تکنیک‌هایی که در این راهنما آمده را می‌توان روی هر پستانی اعم از پستان‌هایی که با عمل جراحی بزرگ یا کوچک شده‌اند پیاده کرد. اگر عمل کاشت ایمپلنت پستان را پشت سر گذاشته‌اید، از جراح‌تان بخواهید جایی را که لبه ایمپلنت قرار گرفته و بافت پستان قابل لمس است به شما نشان دهد.

🔹1. روی کمر دراز بکشید و دست راست خود را زیر سرتان قرار دهید. (وقتی که دراز می‌کشید، بافت پستان روی دیواره سینه پهن و تا جای ممکن نازک می‌شود و راحت‌تر می‌توانید کل بافت پستان را معاینه کنید.)

🔸2. با پهنای سرانگشت سه انگشت دست چپ‌تان، پستان سمت راست خود را لمس کرده و درون پستان به دنبال توده بگردید. پستان‌تان را با حرکات کوچک دورانی شکل معاینه کنید.

🔹3. سه سطح فشار مختلف برای معاینه کل بافت پستان به کار ببرید:

➖فشار سبک برای معاینه بافت زیر سطح پوست لازم است؛
➖فشار متوسط برای معاینه بافت عمقی‌تر لازم است؛ و
➖فشار محکم برای معاینه بافت‌های نزدیک به دیواره سینه و دنده‌ها لازم است.

طبیعی است که زیر خط هر پستان، دنده‌هایتان را نیز احساس کنید. اما اگر به چیزی غیرعادی برخوردید بهتر است پزشک‌تان را در جریان بگذارید. اگر نمی‌دانید برای معاینه باید چقدر فشار وارد کنید، با پزشک مراقبت اولیه (پزشک عمومی) خود صحبت کنید. اول یک نقطه از پستان را با هر سه سطح فشاری که عنوان شد معاینه کنید، بعدا به سراغ نقطه دیگر بروید. هر نقطه را با حرکات دورانی و سطح فشارهای مختلف معاینه کنید و بعد به سراغ نقطه دیگر بروید.

🔸4. پستان را با حرکات بالا و پایین معاینه کنید و معاینه را روی خطی فرضی انجام دهید که از زیربغل شروع شده و دور‌تادور پستان چرخیده تا به وسط استخوان سینه (جناغ سینه) خاتمه یافته است. حتما کل ناحیه پستان و زیر پستان را معاینه کنید و معاینه را از پایین تا دنده‌ها و از بالا تا گردن یا اسخوان ترقوه ادامه دهید.

🔹5. مراحل معاینه را برای پستان چپ نیز تکرار کنید، دست چپ خود را زیر سرتان قرار دهید و معاینه را با سرانگشت‌های دست راست خود انجام دهید.

🔸6. بایستید یا صاف بنشینید و دست‌هایتان را کمی بالا آورید (در زاویه 90 درجه قرار دهید) و ناحیه زیربغل، پستان‌ها و نوک سینه‌ها را معاینه کنید. به دنبال هرگونه فرورفتگی، تغییر رنگ، قرمزی، یا توده نامنظم باشید.

🔘معاینه پروستات

طبق گفته مرکز عالی بهداشت افراد ترنسجندر، افراد بالای 50 سالی که پروستات دارند لازم است سالیانه معاینه پروستات انجام دهند. در اینجا نحوه معاینه را برای افراد نان-آپی که پروستات دارند به‌طور خلاصه توضیح می‌دهیم.

🔻پیش از معاینه: اگر هموروئید دارید، پزشک‌تان را در جریان بگذارید.

◾️معاینه چگونه صورت می‌گیرد؟

🔹پزشک دستکش می پوشد، انگشت خود را به روان‌کننده آغشته می‌سازد و مقعد را با انگشت معاینه می‌کند. پزشک با انگشت خود داخل مقعد و بافت اطراف را بررسی می‌کند تا ببیند جایی از روده یا پروستات دچار ناهنجاری یا موردی غیرطبیعی شده است یا خیر.

🔸پزشک ممکن است از شما بخواهد که سرفه کنید.

🔘معاینه دهانه رحم/آزمایش پاپ‌اسمیر

حتی اگر فقط با افرادی که واژن دارند رابطه جنسی دارید نیز، همچنان در معرض خطر ابتلا به اچ‌پی‌وی (ویروس پاپیلوم انسانی) و بیماری‌های قابل انتقال جنسی قرار دارید. زنان ترنسی که عمل پایین‌تنه را پشت سر گذاشته و طی جراحی برایشان دهانه رحم ساخته شده است، لازم است آزمایش پاپ‌اسمیر را انجام دهند. مردان ترنس به‌جز آنهایی که عمل هیسترکتومی کامل (تخلیه رحم و دهانه رحم) انجام داده‌اند و دهانه واژن خود را بسته‌اند، لازم است از دستورالعمل‌های فوق پیروی کنند. می‌توانید پزشکی را بیابید که با مسائل ترنس آشنا باشد و ضمائر و نام شما را صحیح خطاب کند.

🔻پیش از معاینه: هیچ شیئی از جمله اسباب‌بازی جنسی، انگشت، دارو، دوش واژینال، یا روان‌کننده مصنوعی وارد واژن خود نکنید (مگر این‌که خود دکتر به شما توصیه کرده باشد).

◾️معاینه چگونه صورت می‌گیرد؟

🔹از شما می‌خواهند که لباس‌های خود را درآورید و گان/شیت کاغذی به تن کنید. در بعضی مراکز به شما اجازه می‌دهند که جوراب‌هایتان را از پا درنیاورید. اگر قرار است معاینه بدنی کامل همراه با معاینه پستان انجام دهید، لازم است سینه‌بند/بایندر خود را نیز درآورید. اگر احساس ملال جنسیتی می‌کنید یا هوای اتاق برایتان سرد است، بپرسید که آیا می‌توانید هودی زیپ‌دار بپوشید یا خیر.

🔸از شما می‌خواهند که روی میز معاینه روی کمر دراز بکشید و پاهایتان را روی رکاب‌های نگهدارنده پا قرار دهید.

🔹پزشک دستکش می‌پوشد و ابزار کوچکی شبیه منقار اردک را درون واژن قرار می‌دهد. (توصیه: حواس‌تان باشد که پزشک حتما روی این ابزار روان‌کننده استعمال کرده باشد، به‌خصوص اگر تستسترون درمانی می‌کنید، و از ایشان بخواهید که اگر برایشان ممکن است ابتدا ابزار را گرم کنند و بعدا درون واژن قرار دهند.)

🔸پزشک با برس کوچکی (شبیه به برس ریمل) از دهانه رحم نمونه‌برداری می‌کند و در محفظه‌ای قرار می‌دهد.

🔹پزشک ممکن است انگشت خود را درون واژن قرار دهد و دهانه رحم‌تان را لمس و جابه‌جا کند و در عین حال دست دیگر خود را نیز زیر شکم‌تان قرار دهد (و تخمدان‌ها را از لحاظ وجود کیست بررسی کند).

(آن‌هایی که عمل پایین‌تنه انجام داده‌اند یا قرار است انجام دهند: جراح‌تان باید دستورالعمل‌هایی با ذکر جزئیات درمورد نحوه مراقبت از ناحیه تناسلی جدیدتان در اختیار شما قرار دهد و در آن مواردی همچون نحوه استفاده از دیلاتورها، معاینات و … را آموزش دهد.)

💠برنامه معاینات

ممکن است نسبت به بدن خود احساس ملال جنسیتی داشته یا نداشته باشید؛ در هر صورت لازم است از بدن خود مراقبت کنید. معنایش این است که …

➖اگر بافت پستان دارید، حتی اگر عمل کوچک کردن یا بزرگ کردن پستان را پشت سر گذاشته‌اید، بسیار مهم است که پستان‌هایتان را هر ماه معاینه کنید، چرا که ممکن است همچنان در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار داشته باشید.

➖اگر واژن، دهانه رحم، و اندام‌های دیگری که به اینها متصل هستند را دارید، لازم است سالیانه معاینات مربوطه را انجام دهید و وضعیت سلامتی آنها را بررسی کنید.

➖اگر پروستات، بیضه، آلت تناسلی مردانه و اندام‌های دیگری که به اینها متصل هستند را دارید، لازم است سالیانه معاینات مربوطه را انجام دهید و وضعیت سلامتی آنها را بررسی کنید.

1

🔳قرار ملاقات عاشقانه

حال به موضوع سرگرم‌کننده‌تری، یعنی به موضوع قرار ملاقات عاشقانه می‌پردازیم.

شروع رابطه عاشقانه می‌تواند پیچیده و سردرگم‌کننده باشد. قبل از این‌که با فرد دیگری رابطه برقرار کنید، لازم است بادقت به این فکر کنید که چه نوع پارتنری را می‌پسندید و به دنبال چه چیزی در یک پارتنر یا رابطه جنسی هستید. ترجیحات هر فردی با افراد دیگر یکی نیست، بنابراین لازم است قبل و بعد از شروع رابطه عاشقانه و همینطور در خلال رابطه با فرد موردنظر خود ارتباطی فعال داشته باشید. این توصیه‌ها برای بعضی از افراد در بعضی از شرایط کمک‌کننده بوده‌اند، اما لطفا همیشه یادتان باشد که شما به هیچ عنوان مسئول یا مقصر رفتارهای فرد دیگر نیستید. برقراری رابطه عاشقانه به عنوان فردی ترنس مسائل بیشتری را پیش روی شما قرار می‌دهد که لازم است بادقت درمورد آنها بیاندیشید و به کشف و اکتشاف آنها بپردازید.

💠مقدمات

مکان‌هایی برای ملاقات با افراد مختلف بیابید، مثلا می‌توانید به گروهی با علایق مشترک بپیوندید، کلاس بروید، یا در سایت همسریابی عضو شوید. وقتی با فردی قرار ملاقات عاشقانه ترتیب می‌دهید و با او ملاقات می‌کنید، چه در فضای مجازی با او آشنا شده‌ باشید چه جای دیگری، در هر صورت برای یک «تماس ایمن» برنامه بچینید. تماس ایمن یعنی فردی از مکان شما باخبر باشد و بداند با چه کسی هستید و مایل باشد موقعی که شما برای قرار ملاقات عاشقانه بیرون می‌روید، گوش‌به‌زنگ تماس تلفنی شما باشد. برای تماس ایمن ساعتی تعیین کنید که اگر تا این ساعت مشخص با فرد ایمن تماس نگرفتید، ایشان پلیس را باخبر کنند یا اقداماتی در جهت حفاظت از شما انجام دهند. می‌توانید با فرد ایمن تماس بگیرید یا برای او پیام بفرستید (به‌خصوص اگر کد مخصوصی را برای ارتباط با فرد ایمن در نظر گرفته‌اید؛ مثلا وقتی به فرد ایمن می‌گویید «پن‌کیک‌ها آماده شدند؟» یعنی «می‌خواهم اینجا را ترک کنم چون طرف مقابلم آدم کسل‌کننده/ترسناک/غیره است» یا مثلا با گفتن «دلم نمی‌خواهد صبحانه را در وقت شام میل کنم، ممنون!» به فرد ایمن این پیام را می‌رسانید که اوقات خوشی را سپری می‌کنید.

💠آشکارسازی

🔘من فردی ترنسجندر هستم. آیا لازم است این موضوع را به طرف مقابلم بگویم؟ اگه بله، چه موقع؟

هیچ‌گونه پاسخ قطعی درست یا غلطی برای این دست سوالات وجود ندارد. چنین تصمیماتی جنبه کاملا فردی دارند. از همه مهم‌تر، همیشه یادتان باشد که این حق شماست که انتخاب کنید درمورد هویت جنسیتی، ناحیه تناسلی، یا دیگر قسمت‌های بد‌‌ن‌تان با فردی صحبت کنید یا نه، و اگر قصد دارید در این خصوص صحبت کنید، شخصا باید بسنجید که چه زمانی را برای چنین صحبت‌هایی مناسب می‌بینید.

اگر فردی به خاطر انتظاراتی که از بدن شما دارد به شما توهین کرد یا حمله‌ور شد، همیشه یادتان باشد رفتار دیگران به هیچ عنوان تقصیر شما نیست.

🔘آیا لازم است به پارتنرم بگویم که ترنس هستم؟

خیر. بسیاری از افراد غیرترنس نیز تا قبل از این‌که بخواهند رابطه جنسی برقرار کنند، درمورد جنسیت یا بدن خود چیزی به پارتنر خود نمی‌گویند. هرچند شما به هیچ کسی بدهکار نیستید که تا قبل از این که بخواهید رابطه جنسی برقرار کنید، درمورد ناحیه تناسلی‌تان با او صحبت کنید؛ اما ایمن‌تر است که این کار را انجام دهید. در حالت کلی نیز کمتر عجیب و ناراحت‌کننده است. بنابراین حالت ایده‌آلش این است که قبل از این‌که بخواهید با پارتنر خود رابطه جنسی برقرار کنید، درمورد نوع رابطه جنسی که می‌پسندید (و ادبیاتی که برای اشاره به اندام‌های جنسی خود به کار می‌برید) گفتگو کنید. اگر قصد برقراری رابطه جنسی با پارتنر خود را ندارید یا ترجیحات دیگری دارید نیز، هیچ اشکالی ندارد. تصمیم شما ممکن است بسته به این‌که قرار است با چه فردی صحبت کنید و ایشان چقدر نسبت به این موضوع حساسیت یا آگاهی دارند، متفاوت باشد.

🔻آشکارسازی:

➖از طریق تبلیغ شخصی، ایمیل، یا چت (آنلاین)

مزایا: به این صورت شانس بهتری دارید که افرادی را که هیچ آشنایی با افراد ترنس ندارند و سوالات نامناسب می‌پرسند از لیست خود خط بزنید؛ و افرادی را جذب کنید که نسبت به شما و تیپ بدنی شما علاقه نشان می‌دهند.

معایب: ممکن است افرادی را جذب کنید که از وجود افراد ترنس آگاه هستند و نسبت به آنها فتیش جنسی دارند و کاری به شخصیت خود فرد ندارند.

توصیه: می‌توانید از ایمیل ناشناس استفاده کنید و اگر کسی رفتار نامحترمانه‌ای داشت او را بلاک کنید!

➖به صورت تلفنی

مزایا: می‌توانید تون صدای فرد مقابل را بشنوید و ادبیات او را بسنجید؛ هیچ صدایی از شما ضبط نمی‌شود که بعدا حریم شخصی‌تان را به خطر اندازد یا سبب آشکارسازی ناخواسته شما برای دیگران شود؛

معایب: ممکن است فرد مقابل، شما را با استفاده از شماره موبایل‌تان آزار و اذیت کند.

توصیه: می‌توانید از شماره گوگل متصل به ایمیل ناشناس‌تان استفاده کنید، یا این‌که قبل از تماس گرفتن شماره خود را بلاک کنید.

➖به‌صورت حضوری، قبل از رابطه جنسی یا در حین رابطه

مزایا: می‌توانید زبان بدن و تغییرات چهره فرد مقابل‌تان را بخوانید؛ احتمالا در جمع حضور دارید و از همین رو از امنیت بیشتری برخوردارید؛ می‌توانید درمورد ادبیاتی که برای اشاره به ناحیه تناسلی خود به کار می‌برید گفتگو کنید.

معایب: شاید در جمع نباشید؛ گاهی وقتی علاقه به رابطه جنسی افزایش پیدا می‌کند، سخت است که بخواهید در این باره گفتگویی دقیقی داشته باشید.

🔳رابطه جنسی ایمن و عفونت‌های قابل انتقال جنسی

حال به مسائل بعد از برقراری رابطه عاشقانه می‌پردازیم و درمورد رابطه جنسی (چه رابطه جنسی با شریک زندگی، چه رابطه جنسی یک‌شبه) صحبت می‌کنیم. فرض را بر این می‌گیریم که شما گام‌های نخست معرفی/رابطه عاشقانه اولیه را پشت سر نهاده و رابطه‌ای را استارت زده‌اید.

💠رضایت و ارتباط

گام اول برای برقراری هر نوع رابطه جنسی این است که از هر فردی که با او رابطه دارید، به صورت مداوم و با حفظ نشاط رضایت بگیرید. رضایت یعنی این که شریک جنسی شما هر موقع که لازم می‌داند می‌تواند رابطه جنسی را متوقف کند. رضایت برای یک چیز به معنای رضایت برای چیز دیگری نیست. رضایت امری دوطرفه است، مداوم است، و از سر تهدید و اجبار یا تحت‌تاثیر مواد مخدر و الکل نیست. «نه» یعنی «نه»؛ «نه»، «بله»‌ای نیست که نیاز به قانع شدن داشته باشد.

🔘چگونه از شریک جنسی خود رضایت بگیریم؟

➖می‌توانم باسنت (یا دیگر قسمت‌های بدنت) را لمس کنم؟

➖مایل هستی رابطه جنسی/هم‌آغوشی/بوسه داشته باشیم؟

➖دوست داری به سمت پایین‌تنه‌ات بروم؟ (یا هر کار دیگری که مدنظرتان است)

🔘چگونه در حین رابطه جنسی از وضعیت شریک جنسی خود آگاه شویم؟

➖آیا از این کار لذت می‌بری؟

➖دلت می‌خواهد ادامه بدهیم؟

➖دلت می‌خواهد کار را متوقف کنیم؟

حال، پیش از این‌که رابطه جنسی را شروع کنید؛ درمورد وضعیت ابتلا به عفونت‌های قابل انتقال جنسی/اچ‌آی‌وی یکدیگر صحبت کنید، آزمایش دهید، روش‌های محافظتی را فراموش نکنید.

🔻توجه: اگر شما یا شریک(های) جنسی‌تان از کرم تستسترون یا استروژن استفاده می‌کنید، لازم است از پوششی استفاده کنید که آن قسمت از بدن با بدن فرد مقابل تماس پیدا نکند، چون اگر بدن فردی که از این کرم‌ها استفاده نمی‌کند با قسمتی از بدن فرد مقابل که کرم روی آن استعمال شده تماس پیدا کند، اثر کرم به بدن او نیز منتقل می‌شود‌.

💠پیشگیری از بارداری

اگر با رحم و تخمدان متولد شده‌اید و این ارگان‌ها را نگه داشته‌اید، می‌توانید باردار شوید، به‌خصوص اگر شریک جنسی‌تان فردی است که بدنش اسپرم تولید می‌کند. روش‌های بسیاری برای پیشگیری از بارداری وجود دارد؛ از متدهای تجویزی مثل دستگاه درون رحمی (IUD) گرفته تا متدهای بدون نسخه مثل استفاده از کاندوم.

1

💠کاندوم‌های بیرونی

این نوع کاندوم‌ها (که اغلب به آنها کاندوم‌های مردانه نیز گفته می‌شود) اغلب برای برقراری رابطه جنسی دخول مورد استفاده قرار می‌گیرند. زنان ترنس باید این نوع کاندوم‌ها را روی آلت تناسلی نان-آپ خود بکشند. این نوع کاندوم‌ها در بیشتر داروخانه‌ها، سوپرمارکت‌ها، و فروشگاه‌های لوازم جنسی موجود هستند. کاندوم‌های بیرونی را می‌توانید از دانشگاه‌ها، دپارتمان‌های بهداشت، و بسیاری از سازمان‌های غیرانتفاعی اچ‌آی‌وی/ایدز موجود در محل سکونت خود به رایگان تهیه کنید.

🔻توجه: موقعی که می‌خواهید در قسمت‌های مختلف بدن یک فرد دخول جنسی انجام دهید، کاندوم را تعویض کنید. یعنی مثلا اگر با کاندوم دخول جنسی مقعدی انجام داده‌اید، برای دخول جنسی دهانی از کاندوم دیگری استفاده کنید.

🔘راهنمای استفاده از کاندوم بیرونی:

🔹1. از شریک جنسی خود رضایت بگیرید و در صورت لزوم درمورد آزمایش دادن یا پیشگیری از بارداری با او صحبت کنید. (اگر شما یا شریک جنسی‌تان نسبت به لاتکس حساسیت دارید، از کاندوم‌های غیرلاتکس استفاده کنید.)

🔸2. تاریخ انقضای روی بسته را بررسی کنید – از کاندوم‌های تاریخ‌گذشته استفاده نکنید.

🔹3. بسته را بادقت بررسی کنید و از نداشتن آسیب‌دیدگی، سوراخ‌شدگی و … اطمینان حاصل کنید. (توصیه: بسته را از وسط تاه کنید و به آرامی فشار دهید و ببینید آیا هوا از آن خارج می‌شود یا نه.)

🔸4. بسته را با دست‌هایتان باز کنید. (بسته را با دندان‌هایتان پاره نکنید، چون ممکن است کاندوم را نیز پاره کنید.)

🔹5. اطمینان حاصل کنید که سر کاندوم مثل کلاه جادوگرها یا سمبررو (کلاه سنتی مکزیکی) رو به بالا باشد.

🔸6. سر کاندوم را روی سر آلت تناسلی مردانه در حالت نعوظ یا دیلدو خود قرار دهید و کاندوم را روی تنه پینس/دیلدو تا پایه آلت پایین بکشید.

🔹7. کمی روان‌کننده روی قسمت بیرونی کاندوم و همینطور روی قسمت درونی و بیرونی حفره‌ای که می‌خواهید دخول جنسی انجام دهید استعمال کنید.

🔸8. آلت تناسلی مردانه/دیلدو خود را وارد حفره کنید. ابتدا آرام پیش بروید، و برای تنظیم سرعت و شدت دخول جنسی با شریک جنسی خود صحبت کنید.

🔹9. هر موقع کارتان تمام شد، اگر مایع منی درون کاندوم ریخته شده بود، کاندوم را قبل از این‌که نازک شود از داخل حفره و روی آلت تناسلی مردانه خود درآورید و آن را دور بیاندازید. (کاندوم را آبکشی نمی‌کنید!)

توصیه: قبل از این‌که کاندوم را دور بیاندازید، سر آن را گره بزنید تا محتویات آن به بیرون نشت نکند.

🔻توجه: از روان‌کننده‌های بر پایه آب یا سیلیکن استفاده کنید (اگر از دیلدو/ویبراتور سیلیکونی استفاده می‌کنید، فقط باید از روان‌کننده بر پایه آب استفاده کنید). از محصولات حاوی روغن نارگیل، روغن زیتون و هر محصول دیگری که بر پایه روغن است استفاده نکنید چون سبب پارگی کاندوم می‌شوند.

💠کاندوم‌های درونی

این نوع کاندوم‌ها (که اغلب به آنها کاندوم‌های زنانه نیز گفته می‌شود) برای رابطه جنسی واژینال یا آنال (مقعدی) مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع کاندوم‌ها گزینه‌ای عالی برای افرادی هستند که کاندوم‌های بیرونی را مناسب خود نمی‌دانند. کاندوم‌های درونی از جنس نیتریل ساخته شده‌اند و غیرلاتکس هستند. این نوع کاندوم‌ها را می‌توانید با استعمال روان‌کننده‌های بر پایه آب یا روغن استفاده کنید، اما مثل کاندوم‌های بیرونی نمی‌توانید این دو نوع روان‌کننده را همزمان استفاده کنید.

🔘راهنمای استفاده از کاندوم درونی:

🔹1. از شریک جنسی خود رضایت بگیرید و در صورت لزوم درمورد آزمایش دادن یا پیشگیری از بارداری با او صحبت کنید.

🔸2. اگر می‌خواهید با فردی که دهانه رحم دارد رابطه جنسی برقرار کنید، حلقه محکم کاندوم را باید داخل واژن بگذارید تا استخوان عانه از داخل آن را نگه دارد. شریک جنسی‌تان موقعی که می‌خواهد کاندوم را درون واژن خود قرار دهد باید در وضعیت راحتی قرار داشته باشد (مثلا روی دو پا بنشیند، دراز بکشد، یا بایستد). حلقه داخلی را از وسط فشار دهید، سپس آن را درون واژن خود قرار دهید و اجازه بدهید تا از داخل پشت استخوان عانه قرار گیرد. حلقه باز کاندوم باید بیرون از دهانه واژن آویزان باشد. می‌توانید روان‌کننده استعمال کنید.

🔹3. هر موقع کارتان تمام شد، به آرامی قسمت بیرونی کاندوم را بپرخانید، کاندوم را به آرامی بیرون بکشید و دور بیاندازید.

برای رابطه جنسی آنال (مقعدی): حلقه داخلی کاندوم را بردارید و دور بیاندازید، و بقیه کاندوم را درون مقعد شریک جنسی خود قرار دهید. روی قسمت بیرونی کاندوم روان‌کننده استعمال کنید (روده هیچ روان‌کننده‌ای تولید نمی‌کند!) و آن را درون مقعد قرار دهید.

💠کاندوم‌های دهانی (دِنتال دَم)

کاندوم‌های دهانی ورقه‌های نازکی از جنس لاتکس هستند (البته انواع غیرلاتکس نیز دارند) که قبل از رابطه جنسی دهانی روی دهانه واژن و کلیتوریس یا مقعد قرار می‌گیرند. عفونت‌های قابل انتقال جنسی از طریق رابطه جنسی دهانی نیز منتقل می‌شوند، بنابراین تا قبل از این‌که از وضعیت سلامتی خود آگاهی پیدا کنید، از وسائل محافظتی استفاده نمایید.

می‌توانید از کاندوم‌های دهانی از پیش آماده شده استفاده کنید (کاندوم‌های دهانی در طعم‌های مختلفی نظیر انگوری، توت فرنگی، وانیلی، نعنائی و موزی عرضه می‌گردند. توصیه می‌کنیم از روان‌کننده‌های طعم‌دار استفاده کنید تا ناحیه را هم روان کند و هم خوش‌طعم) یا این‌که می‌توانید خودتان یک کاندوم دهانی درست کنید.

🔘روش درست کردن کاندوم دهانی:

🔹1. یک کاندوم بیرونی (کاندوم مردانه) که تاریخ مصرف داشته باشد بردارید و از نداشتن آسیب‌دیدگی، سوراخ‌شدگی و … اطمینان حاصل کنید. بسته را باز کنید و سر کاندوم را برش بزنید.

🔸2. کاندوم را از بغل برش بزنید.

🔹3. رول کاندوم را باز کنید. حال شما یک کاندوم دهانی عالی دارید! اگر شما یا شریک(های) جنسی‌تان نسبت به لاتکس حساسیت دارید می‌توانید برای ساخت کاندوم دهانی از کاندوم غیرلاتکس استفاده کنید. اگر طعم برایتان مهم است نیز، می‌توانید از کاندوم طعم‌دار استفاده کنید.

56

توصیه: کاندوم دهانی در اختیار ندارید و هیچ کاندومی هم در دسترس‌تان نیست که بتواند یکی درست کنید؟ می‌توانید از پوشش پلاستیکی استفاده کنید، اما از پلاستیک مخصوص مایکروویو استفاده نکنید چون روزنه‌های میکروسکوپی دارد و ویروس و باکتری به راحتی از آن عبور می‌کند.

💠شنل محافظ ناحیه تناسلی

این نوع محافظ‌ها برای مردان ترنسی که تی-پینس دارند، یعنی کلیتوریس آنها در اثر تستسترون درمانی رشد کرده است اما عمل جراحی روی ناحیه تناسلی خود انجام نداده‌اند عالی است. تی-پینس معمولا بلندتر از 2-3 اینچ (~ 5 الی 7.6 سانتی‌متر) نمی‌شود. بسیاری از کاندوم‌ها مناسب سایز تی-پینس نیستند. کاندوم دهانی نیز بقیه قسمت‌های ناحیه تناسلی را می‌پوشاند اما از روی تی-پینس سُر می‌خورد. بنابراین شما می‌توانید با استفاده از یک دستکش، شنل محافظی برای ناحیه تناسلی خود درست کنید.

🔘روش درست کردن شنل محافظ ناحیه تناسلی:

🔹1. دستکشی پیدا کنید (دقت کنید ببینید نسبت به لاتکس حساسیت دارید یا نه)، سایز متوسط عالی است اما بسته به شما یا شریک جنسی‌تان ممکن است سایز بزرگتر یا کوچکتر نیز برایتان مناسب باشد.

🔸2. انگشتان دستکش را برش بزنید.

🔹3. سمت مخالف انگشت شست دستکش را برش بزنید.

🔸4. تی-پینس را درون انگشت شست دستکش قرار دهید.

💠عفونت‌های قابل انتقال جنسی (STI)

در این قسمت تلاش کرده‌ایم تا شیوه نوشتار علائم عفونت قابل انتقال جنسی (STI) که در وبسایت CDC درج شده است را به گونه‌ای تنظیم کنیم که دربرگیرنده همه جنسیت‌ها باشد. برای درمان هر یک از این عفونت‌ها، همه داروهایی را که برایتان تجویز شده مصرف کنید – حتی اگر علائم عفونت برطرف شده باشد. اگر قبل از چهارچوب زمانی که برای آزمایش دادن مشخص کرده‌ایم آزمایش داده‌اید، قویاً به شما توصیه می‌کنیم که برای تایید نتیجه آزمایش‌تان مجددا آزمایش دهید. همچنین لازم است بدانید که بسیاری از عفونت‌های قابل انتقال جنسی بدون علامت هستند و هیچ علائمی از خود بروز نمی‌دهند. بنابراین حائز اهمیت است که آزمایش‌های روتین را (حداقل سالی یکبار؛ اما اگر در معرض خطر بالاتری قرار دارید، سالی چندبار) انجام دهید.

آزمایش عفونت‌های قابل انتقال جنسی در بیشتر دپارتمان‌های بهداشت محل سکونت‌تان، مطب پزشک‌تان، و بسیاری از مراکز بهداشتی آموزشی وابسته به دانشگاه‌ها قابل انجام است. اگر بیمه باشید، بسیاری از این آزمایش‌ها را می‌توانید بدون هزینه انجام دهید – جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با بیمه خود تماس بگیرید.

🔘واژینوز باکتریال

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ هر کسی که واژن داشته باشد.

علائم – بسیاری از افراد هیچگونه علائمی ندارند. علائم این عارضه معمولا عبارت‌اند از: ترشح سفید یا خاکستری‌رنگ از دهانه واژن، بو، درد، خارش یا سوزش داخل واژن. بعضی از افراد نیز به‌خصوص بعد از رابطه جنسی، بوی شدیدی مثل بوی ماهی احساس می‌کنند. افراد مبتلا به این عارضه ممکن است سوزش در حین دفع ادرار، و خارش ناحیه بیرونی دهانه واژن را نیز تجربه کنند.

آزمایش – پزشک به واژن‌تان نگاهی می‌اندازد و وجود علائم واژینوز باکتریال را بررسی می‌کند، سپس آزمایش‌هایی روی نمونه ترشحات واژینال انجام می‌دهد.

شیوه انتقال – واژینوز باکتریال ممکن است در حین رابطه جنسی منتقل شود، اما اغلب در اثر رشد بیش از اندازه باکتری طبیعی واژینال اتفاق می‌افتد.

درمان – ممکن است بدون هیچ اقدام درمانی خود به خود برطرف شود، اما اگر علائم واژینوز باکتریال دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید، معاینه شوید، و داروهایی را که برایتان تجویز می‌شود مصرف کنید. اگر تحت درمان قرار نگیرید، ریسک بیشتری برای آلودگی به ویروس اچ‌آی‌وی و/یا عفونت‌های قابل انتقال جنسی خواهید داشت (البته اگر در معرض این بیماری‌ها قرار گیرید).

علائم چه موقع مشهود می‌شود؟ 12 ساعت الی 5 روز بعد از رشد بیش از اندازه باکتری.

چه موقع باید آزمایش دهیم؟ هر موقع علائم داشتید.

🔘کلامیدیا

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ همه!

علائم – بسیاری از افراد هیچگونه علائمی ندارند. افرادی که واژن دارند ممکن است ترشحات غیرطبیعی واژینال و احساس سوزش موقع دفع ادرار را تجربه کنند. افرادی که استرپ‌لس (پینس و نئو-پینس) دارند نیز ممکن است ترشح داشته باشند و احساس سوزش موقع دفع ادرار، درد و ورم در یک یا هر دو بیضه را تجربه کنند. اگر عفونت به روده زده باشد، در صورتی که فرد مبتلا علائمی داشته باشد، معمولا درد، ترشح و/یا خونریزی از ناحیه رکتال (روده) را تجربه می‌کند.

آزمایش – پزشک ممکن است درخواست نمونه ادرار کند یا با چوب‌پنبه مخصوص از بافت واژینال نمونه‌برداری کند. با توجه به این‌که این نوع باکتری در واژن یافت می‌شود، آزمایش بافت واژینال برای افرادی که واژن دارند معمولا ارجح است.

شیوه انتقال – تماس جنسی یا انتقال ترشحات ناحیه تناسلی، دهان، یا مقعد شریک جنسی مبتلا.

درمان – کلامیدیا با روش‌های درمانی مناسب قابل درمان است. پس از سه ماه مجددا آزمایش دهید چون تکرار عفونت شایع است. اگر کلامیدیا تحت درمان قرار نگیرد، در افرادی که رحم و اندام‌های متصل به آن را دارند منجر به بیماری التهابی لگن می‌شود (این بیماری در ادامه همین مقاله توضیح داده شده است). افرادی که پینس (آلت تناسلی مردانه) دارند اگر تحت درمان کلامیدیا قرار نگیرند به‌ندرت دچار مشکلات بهداشتی می‌شوند، با این حال امکان دارد دچار عفونت لوله‌هایی شوند که اسپرم را از بیضه‌ها حمل می‌کند و در نتیجه درد و تب را تجربه کنند.

علائم چه موقع مشهود می‌شود؟ – یک الی سه هفته بعد از ابتلا.

چه موقع باید آزمایش دهیم؟ – دو هفته بعد از قرار گرفتن در معرض ابتلا.

🔘سوزاک

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ همه!

علائم – اگر بیماری با علائمی همراه باشد، افرادی که استرپ‌لس (پینس و نئو-پینس) دارند احساس سوزش موقع ادرار کردن، ترشحات سفید، زرد، یا سبزرنگ از پیشابراه، و درد یا ورم بیضه‌ها را تجربه می‌کنند. بیشتر افرادی که واژن دارند علائمی نشان نمی‌دهند، اما اگر علائمی داشته باشند معمولا احساس درد یا سوزش موقع ادرار کردن، افزایش ترشحات واژینال، خونریزی بین دو سیکل قاعدگی (البته ممکن است اصلا اتفاق نیفتد)، و درد موقع رابطه جنسی را تجربه می‌کنند. عفونت‌های رکتال (روده‌ای) ممکن است سبب بروز علائمی در فرد مبتلا شوند یا هیچ علامتی از خود نشان ندهد؛ اگر بیماری با علامتی همراه باشد، معمولا خود را با ترشح، خارش مقعد، درد و خونریزی، و دفع مدفوع همراه با درد نشان می‌دهد.

آزمایش – آزمایش سوزاک بیشتر روی نمونه ادرار صورت می‌گیرد، اما اگر شک دارید طی رابطه جنسی دهانی یا معقدی مبتلا به این بیماری شده‌اید، آزمایش به روش نمونه‌برداری از دهان یا روده با استفاده از چوب‌پنبه مخصوص نیز صورت می‌پذیرد. در دانشگاه ایالت فلوریدا، پزشکان از یک چوب‌پنبه مخصوص برای هر سه آزمایش کلامیدیا، سوزاک، و تریکوموناس استفاده می‌کنند.

شیوه انتقال – تماس جنسی یا انتقال ترشحات ناحیه تناسلی، مقعد یا دهان شریک جنسی مبتلا.

درمان – سوزاک با روش‌های درمانی مناسب قابل درمان است. البته با توجه به روند رو به افزایش مقاومت دارویی، درمان این بیماری سخت‌تر شده است، بنابراین اگر علائم این بیماری تا چند روز بعد از شروع درمان ادامه پیدا کرد، مجددا به پزشک‌تان مراجعه نمایید. سوزاک اگر درمان نشود، در افرادی که رحم دارند منجر به بیماری التهابی لگن (PID) می‌شود. سوزاک در موارد نادر بیماری مهلکی است.

علائم چه موقع مشهود می‌شود؟ – 2 الی 30 روز بعد.

چه موقع باید آزمایش دهیم؟ – 7 روز بعد از قرار گرفتن در معرض ابتلا.

🔘هپاتیت بی

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ همه، به‌خصوص افرادی که از سوزن‌های مشترک استفاده می‌کنند.

علائم – افراد بزرگسالی که سیستم ایمنی بدن آنها سرکوب گردیده و جدیدا آلوده به این ویروس شده‌اند هیچ علامتی از خود نشان نمی‌دهند. اما علائم این بیماری در افراد دیگر عبارت است از: تب، احساس خستگی، بی‌اشتهایی، حالت تهوع، استفراغ، درد شکم، ادرار تیره‌رنگ، مدفوع به رنگ خاک رس، درد مفاصل، و زردی.

آزمایش – نمونه خون.

شیوه انتقال – استفاده از مواد مخدر تزریقی، انتقال خون، وارد شدن سوزن آلوده به بدن. در مواقع نادر نیز، هپاتیت بی از طریق رابطه جنسی دخول و انتقال ترشحات منتقل می‌شود.

درمان – اگر عفونت حاد باشد، علائم بیماری تحت درمان قرار می‌گیرد. اگر عفونت مزمن باشد، داروهای ضدویروس تجویز می‌گردد. افرادی که مبتلا به هپاتیت بی نیستند، برای پیشگیری از ابتلا می‌توانند واکسن هپاتیت بی بزنند.

علائم چه موقع مشهود می‌شود؟ – 45 الی 160 روز بعد.

چه موقع باید آزمایش دهیم؟ – 4 هفته بعد از قرار گرفتن در معرض ابتلا.

🔘هپاتیت سی

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ همه، به‌خصوص افرادی که از سوزن‌های مشترک استفاده می‌کنند.

علائم – افراد بزرگسالی که جدیدا آلوده به این ویروس شده‌اند هیچ علامتی از خود نشان نمی‌دهند. اما علائم این بیماری در افراد دیگر عبارت است از: تب، احساس خستگی، بی‌اشتهایی، حالت تهوع، استفراغ، درد شکم، ادرار تیره‌رنگ، مدفوع به رنگ خاک رس، درد مفاصل، و زردی.

آزمایش – نمونه خون.

شیوه انتقال – استفاده از مواد مخدر تزریقی، انتقال خون، وارد شدن سوزن آلوده به بدن. در مواقع نادر نیز، هپاتیت سی از طریق رابطه جنسی دخول منتقل می‌شود.

درمان – روش درمان عفونت حاد و مزمن مشابه یکدیگر است و در هر دو حالت داروهای ضدویروس جهت درمان عفونت تجویز می‌گردد.

علائم چه موقع مشهود می‌شود؟ – 2 الی 26 هفته بعد.

چه موقع باید آزمایش دهیم؟ – 2 هفته بعد. برای عفونت مزمن: 6 الی 10 هفته بعد از قرار گرفتن در معرض ابتلا.

🔘هرپس (HSV)

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ همه!

علائم – ممکن است علائمی نظیر زخم‌های تاول‌مانند روی ناحیه تناسلی، رکتوم (روده) یا دهان، یا اطراف این نواحی بروز کند. تاول‌ها سر باز می‌کنند و زخم‌های دردناکی را بر جای می‌گذارند که هفته‌ها طول می‌کشد تا بهبود پیدا کنند. شروع این بیماری ممکن است با علائم شبه‌آنفلوانزا مثل تب یا بدن‌درد نیز همراه باشد.

آزمایش – با معاینه بدنی و کشت سلول تشخیص داده می‌شود.

شیوه انتقال – هرپس از طریق تماس پوستی، تماس با زخم‌های باز و ترشحات تاول‌ها منتقل می‌شود.

درمان – روش درمان هرپس حاد و مزمن مشابه یکدیگر است و در هر دو حالت داروهای ضدویروس جهت درمان عفونت تجویز می‌گردد.

علائم چه موقع مشهود می‌شود؟ – 2 الی 26 هفته بعد.

چه موقع باید آزمایش دهیم؟ – هر موقع علائم خود را نشان دادند.

🔘ویروس پاپیلوم انسانی (HPV)

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ همه! افرادی که به این نوع ویروس آلوده گشته و دهانه رحم دارند در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار می‌گیرند. همه افراد آلوده به این ویروس در معرض خطر رشد زگیل‌های تناسلی قرار دارند.

علائم – بروز یک یا چند زائده در ناحیه تناسلی (زگیل تناسلی). این زائده‌ها ممکن است کوچک یا بزرگ، تخت یا برآمده، یا مثل گل‌کلم برجسته باشند.

آزمایش – هیچ آزمایش مورد پذیرشی وجود ندارد، فقط افرادی که دهانه رحم دارند لازم است بعد از سن 30 سالگی غربالگری سرطان دهانه رحم انجام دهند. در آزمایش پاپ‌اسمیر سلول‌های غیرعادی مشخص می‌شود و این آزمایش به تشخیص به موقع سرطان دهانه رحم کمک می‌کند.

شیوه انتقال – تماس جنسی با ناحیه تناسلی یا مقعد فرد آلوده به این ویروس.

درمان – توصیه می‌شود فارغ از جنس و جنسیتی که دارید، بین سنین 11 تا 26 سالگی واکسینه شوید. شما یا پزشک معالج‌تان می‌توانید زگیل‌های تناسلی را به روش‌های مختلفی درمان کنید. تغییرات پیش‌سرطانی دهانه رحم نیز قابل درمان است (تغییرات پیش‌سرطانی قبل از این‌که به سرطان تبدیل شوند در غربالگری سرطان دهانه رحم مشخص می‌شوند). سایر سرطان‌های وابسته به اچ‌پی‌وی نیز اگر به‌موقع تشخیص داده شوند قابل درمان هستند.

علائم چه موقع مشهود می‌شود؟ – 1 الی 8 ماه بعد.

چه موقع باید آزمایش دهیم؟ – اگر سالیانه آزمایش پاپ‌اسمیر انجام می‌دهید، از این بابت نیز تست می‌شوید، اما اگر شک دارید که آلوده به این ویروس شده‌اید می‌توانید زودتر آزمایش دهید.

🔘بیماری التهابی لگن (PID)

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ افرادی که رحم دارند.

علائم – درد زیرشکم، تب، ترشح غیرطبیعی همراه با بوی بد از واژن، درد و/یا خونریزی موقع برقراری رابطه جنسی، احساس سوزش موقع دفع ادرار، خونریزی بین دو سیکل قاعدگی.

آزمایش – با بررسی پیشینه پزشکی، معاینه بدنی و نتیجه سایر آزمایش‌ها تشخیص داده می‌شود.

شیوه انتقال – بیماری التهابی لگن اغلب ناشی از عفونت‌های قابل انتقال جنسی (STI) درمان نشده، دوش واژینال، یا استفاده از دستگاه درون رحمی (IUD) است، اما فقط افرادی که رحم دارند علائم و پیامدهای منفی این بیماری را تجربه می‌کنند.

درمان – اگر زود تشخیص داده شود قابل درمان است، اما صدماتی که این بیماری برجای می‌گذارد دائمی و غیر قابل جبران خواهد بود. اگر بیماری التهابی لگن تحت درمان قرار نگیرد، منجر به بارداری‌های خارج رحمی، ناباروری، و درد مزمن می‌شود.

علائم و موعد انجام آزمایش بسته به علت بروز این عارضه متغیر است.

🔘تریکوموناس (تریک)

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ همه!

علائم – بسیاری از افراد مبتلا هیچ علائمی از خود نشان نمی‌دهند، اما اگر این بیماری با علائمی همراه باشد، معمولا علائم بیماری از تحریک‌پذیری خفیف تا تورم شدید متغیر هستند. علائم این بیماری عبارت‌اند از: خارش و تحریک‌پذیری درون ناحیه تناسلی، احساس سوزش بعد از دفع ادرار، یا ترشح از ناحیه تناسلی. در افرادی که واژن دارند، این ترشحات ممکن است شفاف، سفید، مایل به زرد یا سبز همراه با بو باشد.

آزمایش – با چوب‌پنبه مخصوص از ترشحات نمونه‌برداری می‌شود و تست‌های آزمایشگاهی صورت می‌گیرد.

شیوه انتقال – انگلی که سبب ایجاد تریک می‌شود، معمولا از طریق رابطه جنسی دخول منتقل می‌شود، اما در حالت کلی ممکن است با هرگونه تماس ناحیه تناسلی نیز منتقل شود.

درمان – تریکوموناس با تجویز تک دوز آنتی‌بیوتیک قابل درمان است.

علائم چه موقع مشهود می‌شود؟ – 4 الی 28 روز بعد.

چه موقع باید آزمایش دهیم؟ – 4 الی 28 روز بعد از قرار گرفتن در معرض ابتلا.

🔘سفلیس

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ همه!

علائم – سفلیس چهار مرحله دارد:

مرحله اولیه: یک یا چند زخم دایره‌ای، سفت و بدون درد در بدن فرد مبتلا پدید می‌آید. این زخم‌های اولیه تا سه الی شش هفته باقی می‌مانند. حتی اگر زخم‌ها بهبود پیدا کنند نیز، لازم است تحت درمان قرار گیرید.

مرحله ثانویه: راش پوستی و/یا زخم در دهان، واژن، استرپ‌لس (پینس و نئوپینس) یا مقعد فرد مبتلا پدید می‌آید. بثورات پوستی ممکن است کف دست و پا نیز ظاهر شوند. سایر علائم این بیماری عبارت‌اند از: تب، ورم غدد لنفاوی، گلودرد، ریزش منطقه‌ای مو، سردرد، کاهش وزن، دردهای عضلانی، و خستگی. علائم بدون هیچ درمانی برطرف می‌شوند اما بیماری در بدن باقی می‌ماند.

مرحله نهفتگی: مرحله نهفتگی مابین مرحله ثانویه و مرحله آخر اتفاق می‌افتد و طی این دوره فرد مبتلا هیچگونه علائمی ندارد.

مرحله آخر: اگر بیماری تحت درمان قرار نگرفته باشد، پس از گذشت 10 الی 30 سال ممکن است خود را نشان دهد. علائم این بیماری عبارت‌اند از: ضعف کنترل بر حرکت عضلات، فلج، بیحسی، نابینایی، زوال عقل، و احتمال مرگ.

آزمایش – نمونه خون، آزمایش ترشحات زخم سفلیس.

شیوه انتقال – تماس مستقیم با زخم سفلیس موقع برقراری رابطه جنسی واژینال، آنال (معقدی) یا اورال (دهانی). در مواقع نادر، این بیماری از جفت عبور کرده و جنین را نیز آلوده می‌کند.

درمان – با تجویز آنتی‌بیوتیک‌های مناسب توسط پزشک قابل درمان است.

علائم چه موقع مشهود می‌شود؟ – 3 روز الی 3 ماه بعد.

چه موقع باید آزمایش دهیم؟ – 3 تا 4 هفته بعد از قرار گرفتن در معرض ابتلا.

🔘عفونت ادراری (UTI)

چه کسی در معرض خطر ابتلا قرار دارد؟ همه! (دقت داشته باشید UTI را با STI اشتباه نکنید)

علائم – احساس اضطرار شدید و دائمی برای دفع ادرار؛ احساس سوزش موقع دفع ادرار؛ ادرار کردن به‌صورت مکرر و در حجم کم؛ ادرار ابری‌شکل، قرمزرنگ، به رنگ صورتی روشن، یا رنگ نوشابه.

آزمایش – آنالیز نمونه ادرار، یا کشت ادرار.

شیوه انتقال – عفونت ادراری توسط باکتری درون پیشابراه، تغییرات هورمونی، یا فعالیت جنسی که باکتری را به درون پیشابراه براند ایجاد می‌شود.

درمان – با مصرف آنتی‌بیوتیک قابل درمان است.

💠اچ‌آی‌وی/ایدز

طبق گفته وبسایت CBC، زنان ترنس در معرض خطر بسیار بالای آلودگی به ویروس اچ‌آی‌وی قرار دارند. مردان ترنس نیز در معرض خطر بالای آلودگی به این نوع ویروس قرار دارند. اچ‌آی‌وی/ایدز از دیرباز تا کنون افراد بسیاری از جامعه LGBTQ+ را آلوده کرده است. شاید دلیل این مسئله، فقدان آموزش جامع درمورد رابطه جنسی ایمن و فاکتورهای دیگری باشد.

🔻اطلاعاتی درمورد اچ‌آی‌وی/ایدز:

🔘اچ‌آی‌وی و ایدز مخفف چه عباراتی هستند؟

اچ‌آی‌وی (HIV) مخفف ویروس نقص سیستم ایمنی بدن انسان است. ایدز (AIDS) نیز مخفف سندرم نقص اکتسابی سیستم ایمنی بدن است.

🔘تفاوت اچ‌آی‌وی و ایدز در چیست؟

اچ‌آی‌وی (HIV) رتروویروسی است که بیماری ایدز (AIDS) را ایجاد می‌کند. تفاوت بین ویروس و رتروویروس در این است که ویروس‌ها برای این که تکثیر شوند از دی‌ان‌ای (DNA) استفاده می‌کنند، اما رتروویروس‌ها از آران‌ای (RNA).

🔘تفاوت HIV-1 و HIV-2 در چیست؟

ویروس HIV-1 به روش‌های مشابهی منتقل می‌شود، اما ویروس HIV-2 انتقال ضعیف‌تری دارد، بیشتر در غرب افریقا یافت می‌شود و در بسیاری از دیگر مناطق به چشم نمی‌خورد.

🔘چگونه ممکن است آلوده به ویروس اچ‌آی‌وی شوم؟

اچ‌آی‌وی از طریق رابطه جنسی غیرایمن، استفاده از سوزن مشترک، انتقال خون/پیوند اعضا (امروزه انتقال ویروس از این طریق بسیار نادر است)، و بارداری/زایمان/شیردهی منتقل می‌شود.

🔘رفتارهای پرخطری که فرد را در معرض آلودگی به این نوع ویروس قرار می‌دهند کدامند؟

بالاترین خطر مربوط به رابطه جنسی مقعدی است و شریک جنسی مفعول در معرض خطر بالاتری نسبت به شریک جنسی فاعل قرار دارد. رابطه جنسی واژینال از لحاظ ریسک انتقال این ویروس در جایگاه دوم قرار دارد. استفاده از سوزن‌ها و سرنگ‌های مشترک یا سایر وسائل مربوط به تزریق نیز یکی از رفتارهای پرخطر محسوب می‌شود. اگر فرد آلوده به ویروس اچ‌آی‌وی زخم باز یا بریدگی روی بدن خود داشته باشد، ریسک انتقال ویروس بیشتر می‌شود. (مثلا بوسیدن فرد آلوده به ویروس اچ‌آی‌وی که خونریزی لثه داشته باشد، رفتاری پرخطر محسوب می‌شود.)

🔘آیا اچ‌آی‌وی/ایدز قابل درمان است؟

در حال حاضر خیر. تا به حال فقط یک مورد آلوده به اچ‌آی‌وی/ایدز با پیوند مغز استخوان درمان شده است (تیموتی ری براون، بیمار در برلین). با این حال با پیشرفت‌های بسیاری که در علم و تکنولوژی صورت گرفته است، افراد آلوده به اچ‌آی‌وی/ایدز با مصرف «کوکتل دارویی» می‌توانند زندگی نسبتا نرمالی را تجربه کنند. کوکتل دارویی به دسته داروهایی گفته می‌شود که برای پایین نگه داشتن بار ویروسی و درمان علائم تجویز می‌گردند. برای محافظت از خود و شریک(های) جنسی‌تان همیشه احتیاط کنید، آزمایش دهید، ارتباطی ایمن داشته باشید، و از کاندوم استفاده کنید.

🔘آزمایش اچ‌آی‌وی چگونه صورت می‌گیرد؟

نمونه‌گیری با چوب‌پنبه مخصوص از دهان – نتیجه این آزمایش طی دو هفته آماده می‌شود. در این آزمایش با استفاده از چوب‌پنبه مخصوص از سلول‌های گونه نمونه‌گیری می‌شود.

آزمایش سرانگشت (تست سریع) – نمونه خون از سرانگشت فرد گرفته می‌شود. نتیجه این آزمایش در عرض 15 الی 20 دقیقه آماده می‌شود.

آزمایش خون – نمونه خون از دست فرد گرفته می‌شود. نتیجه آزمایش پس از سه الی پنج روز کاری آماده می‌شود.

🔻خلاصه مبحث آزمایش/پیشگیری/درمان اچ‌آی‌وی:

🔹قدم اول – از وضعیت خود آگاهی داشته باشید. مرتب آزمایش دهید. حالت ایده‌آلش این است که بعد از برقراری رابطه جنسی با شریک جنسی جدید یا هر سه الی شش ماه یکبار آزمایش دهید.

🔸قدم دوم – برای درمان عفونت اقدام کنید.

🔹قدم سوم – هر موقع می‌خواهید رابطه جنسی داشته باشید، از وسائل محافظتی (مثل کاندوم) به‌درستی استفاده کنید‌.

💠پیشگیری قبل از مواجهه (PrEP)

پیشگیری قبل از مواجهه یا PrEP نخستین داروی ضدرتروویروس مورد تایید جهت پیشگیری از آلودگی به ویروس اچ‌آی‌وی است. پروفیلاکسی یا پیشگیری، به اقدامات درمانی گفته می‌شود که در جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری یا جلوگیری از بدتر شدن بیماری صورت می‌پذیرد – این دارو از آلودگی به ویروس اچ‌آی‌وی جلوگیری می‌کند. این دارو در اصل یکی از داروهای «کوکتل دارویی» افراد آلوده به ویروس اچ‌آی‌وی بوده و در جولای 2012 مورد تایید سازمان غذا و داروی امریکا قرار گرفته است. این دارو روزی یکبار به مصرف می‌رسد و نشان داده شده که در صورت مصرف روزانه نقش بسیار موثری را ایفا می‌کند. این دارو از تکثیر ویروس اچ‌آی‌وی نیز ممانعت به عمل می‌آورد.

🔻فایل پی‌دی‌اف راهنمای جامع رابطه جنسی ایمن و بهداشت دستگاه تناسلی ویژه افراد ترنس، غیرباینری و اینترسکس را می‌توانید از طریق لینک زیر دانلود نمایید.

راهنمای جامع رابطه جنسی ایمن و بهداشت دستگاه تناسلی

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://www.fsu.edu

Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved