1

پرچم افراد ترنسجندر چگونه به وجود آمد؟

مترجم: سعید.ش

پرچم رنگین‌کمان سال‌هاست که نماد جامعه LGBTQ+ است، اما تنها پرچم موجود برای افرادی که زیر چتر LGBTQ+ قرار دارند نیست. طی بیش از چهل سال بعد از این‌که گیلبرت بیکر (به انگلیسی: Gilbert Baker) برای نخستین‌بار پرچم رنگین‌کمان را در سال 1978 معرفی نمود، این پرچم دستخوش تغییراتی شده و علاوه بر این پرچم، پرچم‌های دیگری نیز به عنوان نماد افرادی که گرایش‌های جنسی و هویت‌های جنسیتی مختلفی دارند معرفی گردیده است.

🔳تفاوت بین پرچم ترنسجندر و پرچم رنگین‌کمان در چیست؟

پرچم رنگین‌کمان طی سال‌ها دستخوش تغییراتی شده است. این پرچم از نوارهای افقی به رنگ‌های قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، و بنفش تشکیل شده است. دفتر مناسبت‌های LGBT فیلادلفیا در سال 2017 کمپین #MoreColorMorePride (رنگ بیشتر افتخار بیشتر) را در جهت حمایت از تنوع نژادی، برابری و شمول در محله‌های LGBTQ شهر راه‌اندازی نمود.

در این کمپین، پرچم جدیدی معرفی شد که علاوه بر شش رنگی که ده‌ها سال به عنوان رنگ‌های پرچم رنگین‌کمان شناخته شده بودند، دو نوار افقی به رنگ‌های سیاه و قهوه‌ای نیز به آن افزوده شده بود. عکس‌العمل‌های مردم نسبت به این پرچم جدید مختلف بود؛ بعضی از افراد از این جنبش حمایت کرده و آن را دربرگیرنده افراد رنگین‌پوست می‌دانستند، و بعضی دیگر نیز تغییرات ایجاد شده را غیرضروری می‌پنداشتند.

🔳بسیار خوب، پرچم ترنسجندر چه شکلی است؟

پرچم ترنسجندر از پنج نوار افقی تشکیل شده است: دو نوار آبی روشن، دو نوار صورتی، و یک نوار سفید. طبق گزارش دیلی‌بیست، این رنگ‌ها به‌منزله رنگ‌های جنسیتی بوده که با نواری سفیدرنگ به عنوان نماد افرادی که خارج از چهارچوب باینری قرار دارند مزین شده‌اند.

🔳من اصلا نمی‌دانستم پرچمی ویژه افراد ترنسجندر وجود دارد!

بسیاری از گروه‌هایی که زیر چتر LGBTQ+ قرار دارند پرچم‌های مخصوص به خود را دارند. مونیکا هلمز (به انگلیسی: Monica Helms) فعال ترنسجندر و کهنه‌سرباز نیروی دریایی، پرچم ترنسجندر را در سال 1999 طراحی نمود. طبق گزارش مجله Fast Company، هلمز بعد از این‌که با مایکل پیج (به انگلیسی: Michael Page) گفتگو نمود، ایده طراحی این پرچم به ذهنش رسید. پیج، پرچم بایسکشوال (دوجنسگرا) را طراحی کرده بود و یکی از پایه‌گذاران روز دیده‌شدن بایسکشوال بود. پیچ پیشنهاد کرد که جامعه ترنسجندر نیز به پرچمی نیاز دارد. و هلمز پس از مدت کوتاهی ایده طراحی پرچم به ذهنش رسید. از هلمز نقل‌قول شده که گفته است پرچم ترنسجندر را آگاهانه به صورت متقارن طراحی کرده تا از هر طرف که گرفته می‌شود و به اهتزاز درمی‌آید «اشتباه» نباشد:

نوارهای بالا و پایین پرچم به رنگ آبی روشن هستند که رنگ مرسوم پسر بچه‌هاست. نوارهای پهلوی آنها به رنگ صورتی هستند که رنگ مرسوم دختر بچه‌هاست. نوار وسط پرچم نیز سفیدرنگ بوده که نماد افراد اینترسکس (بیناجنسی)، افرادی که در حال تطبیق جنسیت هستند، یا خود را خنثی‌جنسیتی یا با جنسیتی تعریف نشده می‌دانند می‌باشد. الگوی این پرچم نیز به گونه‌ای است که از هر طرف به اهتزاز درآید همیشه صحیح است، که دلالت بر این دارد که ما افراد ترنسجندر در پی یافتن راستی، درستی و برابری در زندگی خود هستیم.

🔳چگونه پرچم هلمز به نمادی جهانی مبدل گشت؟

هلمز در مصاحبه‌ای با روزنامه دیلی‌بیست گفته است که این پرچم را در رژه افتخار فینیکس در سال 2000 به اهتزار درآورده است. او با دیدگاه‌ها و سوالاتی از طرف مردم مواجه شد که به او گفته بودند تا به حال چنین پرچمی را ندیده‌اند. هلمز هم به آنها پاسخ داد که این پرچم را ندیده‌اید چون وی به‌تازگی آن را طراحی کرده است. از آن موقع به بعد بود که این پرچم همه‌گیر شد. هلمز گفت:

این پرچم را برای خودم طراحی کرده بودم، و اگر هیچ‌کس دیگری آن را نمی‌پذیرفت نیز، هیچ اشکالی نداشت و در هر حال پرچم خودم باقی می‌ماند. اما پرچم کم‌کم به چشم مردم آمد و الگوی پرچم از نظر دیگران عالی بود و از استدلالی که پشت چینش رنگ‌های پرچم بود خوششان آمد و اینگونه شد که پرچم همه‌گیر شد.

طبق گزارش دیلی‌بیست، پرچم اصلی ترنسجندر در سال 2014 در موزه اسمیت‌سونین، موزه ملی تاریخ امریکا قرار گرفت و در ماه افتخار 2016 نیز در کاخ سفید به نمایش درآمد. هلمز به پرچمی که طراحی کرده بود افتخار می‌کرد، اما هرگز فکرش را نمی‌کرد که به نماد همه‌گیری تبدیل شود. وی گفت: «این باعث خوشنودی من است، اما الان واقعا غافلگیر شده‌ام. احساسی قوی به آدم دست می‌دهد وقتی می‌بیند چیزی که درست کرده در سرتاسر جهان دارد مورد استفاده قرار می‌گیرد.»

🔳تفاوت پرچم ترنسجندر یا دیگر پرچم‌ها با پرچم رنگین‌کمان در چیست؟ مگر نه این که پرچم رنگین‌کمان نماد همه این گروه‌ها است؟

هلمز در مصاحبه‌ای با وبسایت خبری Think Progress توضیح داد که این دو پرچم رقیب یکدیگر نیستند، بلکه مکمل هم‌اند:

همانطور که پرچم امریکا نماد کل کشور است اما هر ایالت نیز پرچم مخصوص به خود را دارد، هلمز نیز بر این عقیده است که: «پرچم رنگین‌کمان پرچم LGBTQ و برای همه است، و هر دسته از افراد نیز می‌تواند پرچم مخصوص به خودش را داشته باشد.»

هلمز در مصاحبه با دیلی‌بیست نیز توضیح مشابهی ارائه کرد و گفت: «از نظر من پرچم رنگین‌کمان مثل پرچم امریکاست، یعنی همه را دربرمی‌گیرد… اما هر گروه مثل هر ایالت پرچم مخصوص به خود را دارد.»

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://lgbtqexperiment.com

Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved