تعریف ترنزیشن Transition (گذار، مراحل تصدیق جنسیت)
مترجم: سعید.ش
افراد ترنسجندر به شیوههای مختلفی تصدیق جنسیت میدهند. بعضی از این افراد ممکن است هم ترنزیشن اجتماعی انجام دهند، هم ترنزیشن قانونی و هم ترنزیشن پزشکی. بعضی از افراد ترنسجندر ممکن است فقط ترنزیشن اجتماعی انجام دهند. و بعضی دیگر نیز ممکن است هیچیک از مراحل ترنزیشن را انجام ندهند. ترنزیشن مسیر مشخص شده و چهارچوب از پیش تعیینشدهای ندارد.
🔳ترنزیشن به چه معناست؟
ترنزیشن (گذار، مراحل تصدیق جنسیت) به پروسهای میگویند که فردی جنسیت نسبت داده شده به خود را با جنسیت درونیاش همسو نموده و طی آن ظاهر فرد و همینطور طرز نگاه و برخورد مردم با او تغییر پیدا میکند. ترنزیشن مراحل بسیار مختلفی را دربرمیگیرد. پروسه ترنزیشن میتواند دربرگیرنده عمل جراحی و هورمون درمانی، تغییر نام و ضمائر، تغییر ظاهر و پوشش، آشکارسازی برای دوستان و خانواده و … باشد. ترنزیشن ممکن است پروسهای طولانی و ادامهدار، یا پروسهای کوتاهمدت داشته باشد.
🔳افراد ترنسجندر پروسه ترنزیشن را چگونه طی میکنند؟
ترنزیشن (روند تصدیق جنسیت) به سه روش صورت میگیرد: ترنزیشن اجتماعی، ترنزیشن قانونی، و ترنزیشن پزشکی.
🔻ترنزیشن اجتماعی به تغییراتی گفته میشود که در جهت تصدیق جنسیت در زندگی اجتماعی فرد صورت میگیرد. ترنزیشن اجتماعی مراحل زیر را دربرمیگیرد:
▪️آشکارسازی به عنوان ترنسجندر برای دوستان و خانواده
▪️درخواست از دیگران برای خطاب کردن شما با ضمائر صحیحی که منطبق با هویت جنسیتی شما است
▪️تغییر مدل مو
▪️تغییر ظاهر و پوشش و کسب تجربه در این خصوص، چه در خانه و چه بیرون از خانه
▪️استفاده از دستشوییهای عمومی که تطابق بیشتری با جنسیت فرد دارند
▪️خرید جلیقههای تاییدکننده جنسیت، مثل پستانهای مصنوعی برای برجسته نشان دادن پستانها، یا بایندر برای بستن و پنهان کردن پستانها
▪️الکترولیز یا لیزر موهای زائد برای کاهش موهای صورت و بدن
🔻ترنزیشن قانونی به مراحلی گفته میشود که در جهت تصدیق جنسیت فرد از لحاظ قانونی صورت میگیرند. ترنزیشن قانونی دربرگیرنده موارد زیر است:
▪️تغییر نام در مدارک شناسایی قانونی
▪️تغییر جنس در مدارک شناسایی قانونی
🔻ترنزیشن پزشکی به مراحلی گفته میشود که در جهت تصدیق جنسیت فرد از لحاظ بدنی و فیزیکی صورت میگیرند.
هورمون درمانی جایگزین یکی از مراحل ترنزیشن پزشکی است. هورمون درمانی، روش درمانی پزشکی شناخته شدهای است که به عنوان روشی موثر در جهت تسکین ملال جنسیتی دائمی افراد مورد استفاده قرار میگیرد. هورمون درمانی جایگزین حتی در شرایطی که احساس پریشانی برطرف شده است نیز، تاثیر چشمگیری روی کیفیت زندگی افراد متقاضی میگذارد.
🔘هورمونهای مردانهساز: تستسترون
تستسترون به روشهای مختلفی، از جمله روشهایی که در ادامه ذکر شده به مصرف میرسد:
▫️تزریق درون عضلانی تستسترون سیپیونات یا انانتات به وسیله سرنگ در عضله باسن یا ران. بسته به دوز تستسترون، تزریق یک الی چهار بار در ماه صورت میگیرد.
▫️ژل تستسترون – روزانه روی پوست استعمال میشود.
تغییرات حاصل از هورمون درمانی بهتدریج و طی دورهای پنج ساله خود را نشان میدهد (درست مثل دوران بلوغ). بدن هر فرد بسته به پذیرندههای هورمون در بدن، ژنتیک، نوع تستسترون مصرفی و دوز تستسترون واکنش متفاوتی نسبت به هورمونها از خود نشان میدهد. در ادامه بعضی از تغییراتی که با تستسترون درمانی در بدنتان ایجاد میشود آمده است:
🔹تغییرات دائمی:
➖بم شدن صدا
➖رشد موهای صورت و بدن
➖بزرگ شدن کلیتوریس
➖طاسی با الگوی مردانه
🔹تغییرات برگشتپذیر:
➖رشد و توسعه عضلانی
➖افزایش میل جنسی
➖توزیع مجدد چربی بدن
➖توقف تخمکگذاری و سیکل قاعدگی
➖افزایش تعریق
➖تغییر بوی بدن
➖اکنه
➖بالا رفتن چربی خون
➖افزایش شمارش گلبولهای قرمز خون
🔘هورمونهای زنانهساز:
هورمون درمانی زنانهسازی معمولا با تجویز استروژن (هورمون «زنانهساز» اصلی)، ضدآندروژنها (داروهایی برای سرکوب تستسترون)، یا ترکیبی از این دو صورت میگیرد.
🔻استروژن:
استروژن بهطور مستقیم روی بافتهای بدن (مثلا بافت پستان) تاثیر گذاشته، و بهطور غیرمستقیم تستسترون را سرکوب میکند. استروژن به روشهای مختلفی از جمله روشهایی که در ادامه ذکر شده به مصرف میرسد:
▫️قرص (از راه دهان)
▫️چسب پوستی یا ژل (از راه استعمال خارجی)
▫️تزریق (از راه تزریق درونعضلانی)
هرچند که بدن هر فرد واکنش متفاوتی نسبت به هورمونها از خود نشان میدهد، با این حال بعضی از تغییرات فیزیکی حاصل از استروژن درمانی در ادامه ذکر شده است:
➖نرم شدن پوست
➖کاهش توده عضلانی
➖جمع شدن چربی بدن در ناحیه لگن
➖رشد پستان
➖کاهش توانایی باروری
➖کاهش رشد موهای صورت و بدن
🔻ضدآندروژن:
داروهای ضدآندروژن مانع از اثرگذاری هورمون تستسترون میشوند. این داروها صفات جسمی «منتسب به مردان» را کاهش میدهند و تاثیر «زنانهسازی» اندکی روی بدن میگذارند. اگر داروهای ضدآندروژن به تنهایی مصرف شوند، تاثیرات نسبتا ملایمی دارند؛ اما وقتی همراه با استروژن مصرف میشوند، تاثیرات قویتری اعمال میکنند. ضدآندروژنها معمولا به صورت قرص تجویز میگردند. از جمله رایجترین داروهای ضدآندروژن میتوان به اسپیرونولاکتون و/یا فیناستراید اشاره نمود.
مجددا لازم به ذکر است که تغییرات بدنی حاصل از مصرف داروهای ضدآندروژن برای هر فردی متفاوت با افراد دیگر بوده و بهطورکلی شامل موارد زیر میشود:
➖کاهش میل جنسی
➖احتمال کاهش توانایی باروری (میتواند برگشتپذیر باشد)
➖کاهش سرعت رشد موهای صورت و بدن
➖کاهش سرعت روند طاسی
ترنزیشن پزشکی عملهای جراحی را نیز دربرمیگیرد. برای افرادی که میخواهند ترنزیشن پزشکی انجام دهند هیچ مسیر یگانه و از پیش تعیینشدهای وجود ندارد. جراحیهای مختلف بسیاری وجود دارد که افراد میتوانند هر کدام را که مایل هستند از بین آنها برگزینند. بعضی از جراحها بیمه قبول میکنند و بعضی خیر. برای انجام بعضی از جراحیها لازم است پروسه تایید و پذیرش را طی کنید تا هزینههای عمل پوشش داده شود.
🔘گزینههای جراحی ویژه افراد ترنسجندر و غیرباینری که با جسم منتسب به زنان متولد شدهاند، عبارتاند از:
▪️کوچک کردن پستان یا تخلیه و بازسازی کامل سینه
▪️هیسترکتومی (تخلیه رحم) و تخلیه لولههای فالوپ و تخمدانها
▪️آزادسازی کلیتوریس و ساخت آلت تناسلی مردانه کوچک (متودیوپلاستی)
▪️ساخت آلت تناسلی مردانه از بافت بدن خود فرد (فالوپلاستی)
▪️افزایش طول پیشابراه و رد کردن پیشابراه از آلت تناسلی مردانه جدید (یوریتروپلاستی)
▪️ساخت کیسه بیضه (اسکروتوپلاستی)
🔘گزینههای جراحی ویژه افراد ترنسجندر و غیرباینری که با جسم منتسب به مردان متولد شدهاند، عبارتاند از:
▪️تخلیه بیضهها (ارکیکتومی)
▪️حذف آلت تناسلی مردانه (پینکتومی)
▪️ساخت واژن (واژینوپلاستی)
▪️ساخت لبهای دور واژن (لابیاپلاستی)
▪️بزرگ کردن پستان (با کاشت ایمپلنت پستان)
▪️کوچک کردن سیب آدم
🔳آیا هر فرد ترنسجندری پروسه ترنزیشن را طی میکند؟
خیر، اینگونه نیست که همه افراد ترنسجندر پروسه ترنزیشن را طی کنند. افرادی که تصمیم میگیرند پروسه ترنزیشن را طی کنند نیز، به شیوه یکسانی ترنزیشن نمیکنند. بعضی از افراد ممکن است فقط ترنزیشن اجتماعی انجام دهند و هیچ تمایلی به ترنزیشن پزشکی نداشته باشند. بعضی از افراد ممکن است ترنزیشن پزشکی انجام دهند و طی این روند فقط یک یا چند مورد از مواردی که بالاتر ذکر گردید را برگزینند. بعضی از افراد ممکن است فقط هورمون درمانی کنند و هیچ نیازی به انجام عمل جراحی در خود احساس نکنند، یا این که فقط یک عمل جراحی انجام دهند و به همین یک عمل بسنده کنند.
پروسه ترنزیشن افراد مختلف به دلایل بسیاری باهم متفاوت است. مثلا روندهای پزشکی بسیار گران بوده و همه کس از عهده هزینههای آنها برنمیآید. بعضی از افراد ترنسجندر بیمه هستند و بیمه هزینه مراحل مربوط به ترنزیشن آنها را پوشش میدهد، اما بعضی دیگر بیمه نیستند. مهمترین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که «اینگونه نیست که همه افراد ترنسجندر مایل به انجام همه روندهای پزشکی موجود باشند».
هر فرد ترنسجندری چه بخواهد ترنزیشن کند چه نخواهد، و به هر روشی که مایل باشد پروسه ترنزیشن خود را طی کند، «ترنستر» از بقیه افراد ترنسی که نمیخواهند ترنزیشن کنند نیست. هویت جنسیتی همه افراد باید محترم شمرده شود، چه بخواهند ترنزیشن اجتماعی، قانونی یا پزشکی انجام دهند چه نخواهند.
🔻جهت مطالعه بیشتر:
✳️تصدیق جنسیت مجدد و بازگشت به وضعیت سابق (Detransition)
https://helptranscenter.org/2019/05/25/719/
✳️تفاوت ترنسجندر و ترنسکشوال در چیست و چرا بسیاری از افراد واژه «ترنسکشوال» را منسوخ و توهینآمیز میدانند؟
https://helptranscenter.org/2019/08/04/832/
مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و ترنزیشن
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://www.plannedparenthood.org
https://ctys.org
Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و ترنزیشن All Rights Reserved