تعریف ترنسمدیکالیسم Transmedicalism؛ آفت جامعه ترنس
مترجم: سعید.ش
«چرا تراژدی زاده میشود؟ زیرا لبریز از خشمی. و چرا لبریز از خشمی؟ زیرا لبریز از غمی.» – Anne Carson
واژه ترنسمدیکالیسم به عقاید و باورهای گستردهای در جامعه ترنسجندر اطلاق میشود که موضوع اصلی آنها قضاوت و انتقاد از افراد ترنسجندری است که تطبیق جنسیت پزشکی انجام نداده و/یا ملال جنسیتی شدیدی را تجربه نمیکنند. بسیاری از ترنسمدیکالیستها (یا به اختصار، «ترنسمِدها») نقش دروازهبان (قضاوتکننده، محدودکننده و کنترلکننده) را در جامعه ترنس ایفا میکنند.
ترنسمدیکالیست به افراد ترنس و همینطور حامیانی گفته میشود که معتقدند فقط افرادی که از ملال جنسیتی رنج میبرند ترنسکشوال/ترنسجندر هستند، و ملال جنسیتی (ترنسکشوالیسم) نوعی وضعیت پزشکی محسوب میشود.
این بحث و مناظرهها از دهه 60 میلادی تا به حال ادامه داشته است، با این حال از موقعی که استفاده از اینترنت میان مردم رواج یافت، این طرز تفکر بیش از پیش نهی شده است. ترنسمدیکالیستها را ترنسمِد Transmed (ترنس پزشکنما) یا تروسکام Truscum (ترکیبی از True + Scum) نیز مینامند. افراد ضد-ترنسمدیکالیست را نیز توکیوت Tucute یا اغلب به طرز ناشایستی ترنسترندر Transtrender (ترنسنما) مینامند.
احتمالا دلیل وجود تروسکامها این است که این افراد، ترنسجندر بودن خود را منحصرا حول محور ملال جنسیتی میدانند بطوریکه درک افراد ترنسجندری که ملال جنسیتی ندارند از توان آنها خارج است. افراد ترنسمدیکالیست یا تروسکام در درد و رنج خود غوطهورند و به افراد دیگری که از نظر آنها درد و رنجی ندارند حملهور میشوند.
🔳بحثهای ترنسمدیکالیست
ترنسمدها اساسا بر این عقیده هستند که ترنسجندر بودن هیچگونه نکته مثبتی ندارد. طرز دیدگاه افراد ترنسمدیکالیست اینگونه است که ترنسجندر بودن نوعی وضعیت پزشکی است که درد و رنج عظیمی را به بار میآورد. ترنسمدیکالیستها تطبیق جنسیت را یک ضرورت و یگانه راه نجات از وجود ظالمانه کنونی خویش میدانند. این افراد عقیده دارند که یا تطبیق جنسیت یا خودکشی.
ترنسمدها افرادی که خود را ترنس میدانند اما به نظر نمیرسد زندگی وحشتناکی پیش رو داشته باشند را با دیده تحقیر مینگرند. ترنسمدها افراد ترنسی را [که در چهارچوبهای کلیشهای ذهنی آنها نمیگنجند] به ترنسنمایی متهم میکنند و آنها را افراد سیسجندر (غیرترنس) صاحب امتیازی میدانند که دارند از عنوان ترنس سوءاستفاده میکنند.
«من احساس حقارت میکنم و حس ناخوشآیندی دارم، اما فکر میکنم نسبت به ترنسنماها کمی هم حسادت میکنم. به نظر میرسد این افراد همیشه خانوادههایی بسیار پذیرا و حامی دارند و بلافاصله میتوانند هورموندرمانی را شروع کنند.» — از زبان یک ترنسمدیکالیست
💠ملال جنسیتی و هویت ترنس
بسیاری از ترنسمدها بر این عقیده هستند که ملال جنسیتی لازمۀ ترنس بودن است. بعضی از این افراد احساس ناراحتی جزئی را نیز به عنوان ملال جنسیتی قبول دارند، اما ترنسمدهایی هم هستند که چهارچوبهای سختگیرانهتری دارند.
متخصصان بیش از یک دهه است که با این مسئله مخالفت کردهاند. در اوایل سال 2000 میلادی، پژوهشگران خاطر نشان کردند که هرچند احساس پریشانی ارتباطی با ترنسجندر بودن دارد، اما شواهد نشان نمیدهد که افراد ترنس همیشه با احساس پریشانی دست به گریباناند. انجمن روانپزشکی امریکا، انجمن اطفال امریکا، جامعه اطفال کانادا، انجمن جهانی پزشکی، انجمن تخصصی جهانی بهداشت افراد ترنسجندر، و دیگر گروهها و متخصصان صراحتا عنوان کردهاند که همه افراد ترنسجندر ملال جنسیتی را تجربه نمیکنند. سازمان جهانی بهداشت نیز خاطر نشان کرده است که احساس پریشانی [میان افراد ترنس] شایع است، اما لازمۀ [ترنس بودن] نیست. کلینیک هویت جنسیتی نیز عنوان کرده است که فاکتورهای اجتماعی اغلب نقش اصلی را در تجربه ملال جنسیتی ایفا میکنند.
💠هویت ترنسجندر به عنوان وضعیت پزشکی
ترنسمدیکالیستها بر این عقیدهاند که هویت ترنس وضعیتی بیولوژیکی بوده و نوعی وضعیت اینترسکس (بیناجنسی) محسوب میشود. این افراد عقیده دارند که افراد ترنس با مغز یکی از دو جنس مرد یا زن متولد میشوند، اما همه (یا بیشتر) صفات بیرونی بدنشان متعلق به جنس دیگر است. [به زبان سادهتر، آنها عقیده دارند که افراد ترنس با مغز مردانه و جسم زنانه متولد میشوند و بالعکس.] به عقیده ترنسمدها، این مسئله ملال جنسیتی شدیدی را ایجاد نموده و سبب میشود تا فرد احساس عدم تعلق و انزجار شدید نسبت به بدن خود داشته باشد، و از همه بدتر این که افراد ترنس مجبور هستند نقشهای جنسیتی اشتباهی را ایفا کنند و با بدنامی اجتماعی دست به گریباناند، که همین مسائل زندگی را سختتر هم میکند.
ترنسمدها بر این عقیدهاند که جراحی تغییرجنس تنها راه درمان این وضعیت است، چرا که طی این جراحی شکل ظاهری بدن فرد تغییر پیدا کرده و به شکل «جنس واقعی» او درمیآید. ترنسمدها تا جای ممکن از ایفای نقش جنسیتی اشتباهی که به آنها تحمیل شده نیز خودداری میورزند. شواهد تجربی حامی چنین دیدگاهی از ترنسکشوالیسم هستند.
وجود وضعیت پزشکی که با عناوین مختلفی چون ترنسکشوالیسم، اختلال هویت جنسیتی، یا ملال جنسیتی شناخته میشود از لحاظ پزشکی یا علمی بحثبرانگیز نیست، اما با مخالفت گسترده گروههای مذهبی، فمینیستهای رادیکال نافی ترنس، و جنبش ضدروانپزشکی همراه بوده است. مباحثه درمورد این مسئله از نوع مناظرات اجتماعی بوده که ریشه در سیاستهای مربوط به هویت دارد. موضوع این مناظرات اجتماعی در این زمینه است که آیا افرادی که ملال جنسیتی دارند با افرادی که ملال جنسیتی ندارند و خود را ترنسجندر میدانند، برابر هستند یا خیر.
💠نشانهگیری «ترنسنما»ها
ترنسمدها جامعه ترنس را بادقت رصد میکنند تا ببینند آیا نشانهای از وجود فردی «ترنسنما» (که «ترنس فیک» نیز گفته میشود) پیدا میکنند یا نه. ترنسمدها عملا افراد ترنسجندری که خود را تا جای ممکن شبیه به افراد سیسجندر (غیرترنس) نمیکنند، افراد ترنسجندری که هورموندرمانی را شروع نکردهاند، و هر فرد ترنسی که خود را با کلیشههای باینری جنسیت منطبق نکرده است را ترنسنما یا ترنس فیک میدانند.
نشانهگیری «ترسنما»ها اغلب در راستای سیاستهای جلب پذیرش و احترام اجتماعی صورت میگیرد. ترنسمدیکالیستها هراس از این دارند که افراد ترنسی که در قالب کلیشهها نمیگنجند آبروی جامعه ترنس را ببرند. به همین دلیل دیگر افراد ترنس را تحت فشار میگذارند که یا خود را با کلیشههای باینری جنسیت همسو کنند، یا این که از معرفی خود به عنوان ترنس دست بردارند.
ترنسمدیکالیستها افراد «ترنسنما» را مقصر تمامی موانع موجود بر سر راه دسترسی به مراقبت بهداشتی میدانند، و ادعا میکنند که ترنسهای فیک دارند تمامی امکانات و منابع را از چنگ ترنسهای واقعی درمیآورند.
🔳آزار و اذیت
«یک تروسکام ترس از ترنسنما بودن را بهتر از هر فرد دیگری میشناسد. او به جای این که قدم پیش گذاشته و به بقیه افراد ترنس کمک کند تا چنین ترس و وحشتی را تجربه نکنند، از ایده ترنس فیک بودن سلاحی ساخته و با آن بقیه افراد را نشانه میرود.» —Logan Kisner
وقتی که ترنسمدیکالیستها به «ترنسنما» بودن فردی مشکوک میشوند، او را هدف تمسخر، بازجویی درمورد ناحیه تناسلی، نسبت دادن جنسیت اشتباه به عمد، نسبت دادن القاب زشت و توهینآمیز، حمله به وجهه اجتماعی، و تشویق به خودکشی قرار میدهند.
حملات شریرانه تروسکامها میتواند ویرانکننده باشد، به خصوص برای افراد ترنس کمسنوسال یا افراد ترنسی که از بیماری روانی رنج میبرند و مشکلات بسیاری را در زندگی خود متحمل شدهاند.
🔳بحثهای توکیوت
«جامعه ترنس ملک خصوصی نیست که بتوانیم مانع از ورود افرادی به آن شویم که نمیخواهند خود را در قالب کلیشههای مرسوم درمورد بدن و جنسیت بگنجانند.» — Sam Dylan Finch، مرد ترنسی که مورد آزار و اذیت ترنسمدیکالیستها قرار گرفته است.
توکیوتها (یا ضد-ترنسمدها) بر این عقیدهاند که آغوش جامعه ترنس به روی هر فردی که خود را ترنسجندر میداند باز است، صرفنظر از این که این فرد ملال جنسیتی داشته یا نداشته باشد. آنها باور دارند که شادمانی جنسیتی (احساس شادی که وقتی فردی با جنسیت صحیح خطاب میشود به او دست میدهد) و/یا احساس ناهمخوانی بین جنسیت فرد و جنسی که به او نسبت داده شده، دلایلی کافی برای تطبیق جنسیت (آن هم در صورتی که خود فرد مایل باشد) به شمار میروند.
توکیوتها معتقدند که ملال جنسیتی به روشهای مختلفی خود را نشان میدهد، و همیشه ناتوانکننده نیست. توکیوتها نگرانی چندانی درباره «ترنسنما»ها ندارند و وجود افرادی که در حال کشف هویت خود هستند یا مدت کوتاهی از عنوان اشتباه برای معرفی خود استفاده کرده و در تلاشاند تا هویت واقعی خویش را درک کنند را آسیبی جدی تلقی نمیکنند.
هراس دیگر ضد-ترنسمدها از این است که ربط دادن هویت افراد ترنس به ملال جنسیتی، افراد ترنس و هویت آنها را با مسائل پزشکی پیوند میزند. توکیوتها بر این عقیدهاند که مشکل و بیماری تلقی کردن هویت افراد ترنسجندر مصداق توهین به افراد ترنس و تحقیر آنها است. بعضی از این افراد نیز معتقداند که بهتر است ملال جنسیتی (نه خود هویت ترنس) به چشم اختلال نگریسته شود، و این اقدام را بیشتر نشانه تایید افراد ترنس و حمایت از آنها میدانند. در حال حاضر هویت ترنسجندر دیگر بیماری روانی تلقی نمیشود، و دفاع از دنیایی که ابتلا به بیماری روانی را ملاک ترنسجندر بودن و لازمۀ آن میداند، عملا ابطال تمامی تلاشهایی است که فعالان ترنسجندر دهها سال از عمر خویش را صرف آن کردهاند.
یکی دیگر از نگرانیهای توکیوتها، آزار و اذیت افراد ترنسجندر جنسیت نامنطبق است. ترنسمدیکالیستها افرادی را که «ترنسنما» میبینند مورد آزار و اذیت قرار میدهند، و اگر ترنسستیزهای سیسجندر (غیرترنس) ببینند که خود افراد ترنس نیز افراد جنسیت نامنطبق را مورد آزار و اذیت و تمسخر قرار میدهند، آنها نیز به خود اجازه میدهند که همین رویکرد را نسبت به افراد ترنس در پیش گیرند.
متاسفانه بعضی از توکیوتها آتش را با آتش خاموش میکنند و تاکتیک آزار و اذیت را نسبت به افراد آزاردهنده در پیش میگیرند. آزار و اذیت کردن بهخودیخود کار اشتباهی است، حتی اگر فرد مقابل آغازکننده باشد.
🔳پرسشنامه
بسیاری از ترنسمدها به نفی هویتهای غیرباینری متهم میشوند. اما نتیجه پرسشنامهای که توسط فعال ضد-ترنسمدیکالیست به راه افتاده بود و 100 کاربر اینترنتی در پاسخگویی به آن مشارکت داشتند، نشان میدهد که این برداشت غلط است و ترنسمدها نیز جنسیت افراد غیرباینری را میپذیرند، اما فقط به شرط این که این افراد ملال جنسیتی را تجربه کنند. با این حال همچنان بسیاری از هویتهای غیرباینری با این طرز تفکر نفی میشوند، چرا که همه افراد غیرباینری ملال جنسیتی را تجربه نمیکنند.
طبق این پرسشنامه مشخص شد که اکثریت ترنسمدیکالیستها را ترنسکشوالهای زن به مرد، بزرگسالان جوان، و امریکاییهای سفیدپوست تشکیل میدهند.
🔳یادداشتی خطاب به افراد ترنس کمسنوسال
«نفرت از خود، بخشی از وجود ما نیست» — Maya Assata
برخلاف آنچه که شنیدهاید، ترنس بودن به معنای رنج کشیدن مادامالعمر نیست. ممکن است بهمرور زمان از شدت ملال جنسیتی کاسته شود یا حتی ملال جنسیتی کاملا برطرف گردد، به خصوص اگر فرد ترنس از حمایت برخوردار باشد و/یا روند تطبیق جنسیت مناسب خویش را سپری کند. اگر ملال جنسیتیتان شروع به کمرنگ شدن نمود، به این معنا نیست که «ترنس واقعی» نیستید یا نبودهاید، بلکه به این معناست که دارید میآموزید که چطور زندگی شاد و پرباری را تجربه کنید. این نشانه خوبی است.
اجازه ندهید مردم شما را فریب دهند و این تفکر را به شما القا کنند که رنج کشیدن بخشی جداییناپذیر از ترنس بودن است. اینطور نیست. اگر در وضعیت بدی به سر میبرید، معنیاش این نیست که زندگی برای افراد ترنس همیشه اینگونه است، بلکه دلیلش این است که چیزی در زندگیتان به درستی پیش نمیرود و شما نیاز به کمک دارید. شما در مواجهه با این مسائل تنها نیستید. میتوانید با یک درمانگر یا فرد بزرگسال مورد اعتماد درباره شرایطی که دارید صحبت کنید. به این صورت زندگی برایتان آسانتر میشود.
از افراد آزاردهنده دوری کنید، حتی اگر ادعای دوستی با شما را داشته باشند.
مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://rationalwiki.org/wiki/Transmedicalism
Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved