1

چگونه با ترنس‌ستیزی کنار بیاییم؟

مترجم: سعید.ش

ترنس‌فوبیا (ترنس‌ستیزی، ترنس‌هراسی، یا نگرش و احساس منفی نسبت به افراد ترنسجندر، ترنسکشوال، جندرکوئیر، خنثی‌جنسیت، و سایر افرادی که هویت جنسیتی مختلف دارند) روی زندگی بسیاری از افراد ترنس سایه می‌اندازد. شاید از بین بردن ترنس‌ستیزی به‌طور کامل ممکن نباشد، اما روش‌هایی وجود دارد که با انجام آنها می‌توانید با دیدگاه‌های منفی دیگران بهتر کنار بیایید. نیازهایتان را بازگو کنید و وقتی مردم چیزی ناراحت‌کننده را بر زبان می‌آورند، آمادگی صحبت و دفاع از خود را داشته باشید. از همه مهم‌تر، افراد حامی را در کنار خود داشته باشید، گروهی پیدا کنید و به عضویت آن درآیید.

🔳بخش اول: تعامل با دیگران

1

✳️1. از امنیت خود مطمئن شوید

اگر هر موقع احساس کردید فردی شما را تهدید می‌کند، درخواست کمک کنید. به سراغ فردی مورد اعتماد بروید یا جایی بروید که احساس امنیت می‌کنید، مثلا می‌توانید به خانه دوستتان یا مرکز ویژه LGBT بروید. اگر فکر می‌کنید شخصی ممکن است به شما آسیب برساند، کاری بکنید. مثلا می‌توانید به فردی که اعتماد دارید پیامی بفرستید یا با او تماس بگیرید. در صورت لزوم، با پلیس تماس بگیرید.

🔹اگر فردی شما را آزار و اذیت می‌کند، می‌توانید از او شکایت کنید.

2

✳️2. پیش‌داوری‌های هر روزه را به چالش بکشید

اگر فردی باعث می‌شود احساس عجیب بودن، غیرعادی بودن، یا تحقیر شدن به شما دست دهد، می‌توانید پیش‌داوری‌های وی را به چالش بکشید. مثلا اگر شما همیشه خود را دختر می‌دانسته‌اید، اما فردی موقعی که می‌خواهد به دوران کودکی‌تان اشاره کند از لفظ «پسر» استفاده می‌کند، وی را اصلاح کنید. اگر فردی می‌گوید شما پسری هستید با «اندام‌های دخترانه»، به ایشان بگویید که ناحیه تناسلی‌تان نیز مانند خودتان مردانه است. از ایشان بپرسید که چرا دقیقا یکی از اندام‌های بدن را «زنانه» می‌پندارد؟ البته لازم به ذکر است که این اصلا وظیفه شما نیست که مردم را به فکر کردن وا دارید، اما اگر با این کار راحت هستید، به یاد داشته باشید که کاشتن دانه تفکر شاید سبب شود تا مردم دیدگاه‌های خود را راجع به مسائل تغییر دهند.

3

✳️3. سوالاتی را که نشانه تجاوز به حریم شخصی شماست از همان ابتدا متوقف کنید

بعضی از افراد با خود فکر می‌کنند که اشکالی ندارد اگر درمورد اندام‌های خصوصی بدن شما، این که جراحی کرده‌اید یا نه، و یا درباره مسائل بسیار شخصی و خصوصی دیگری از شما سوال بپرسند. حد و مرزهای خود را برای این افراد مشخص کنید و به آنها بگویید که اینها سوالاتی شخصی هستند و چیزی نیستند که راحت درباره آنها صحبت کنید. اگر فردی سوالی خصوصی از شما پرسید، به او بگویید که: «این مسئله خصوصی است.» یا «فکر نمی‌کنم که صحبت کردن در این باره کار درستی باشد.»

🔹همچنین می‌توانید بگویید که: «رابطه جنسی مسئله‌ای خصوصی است. بهتر است به حریم شخصی یکدیگر احترام بگذاریم.»

🔸به یاد داشته باشید که چون گرایش جنسی متفاوتی دارید، دلیلی نمی‌شود که حد و مرز حریم خصوصی‌تان با دیگر افراد تفاوتی داشته باشد.

4

✳️4. درمورد ضمائر صحبت کنید

اگر مردم نمی‌دانند شما را چگونه خطاب کنند، برای آنها شفاف‌سازی کنید. ببینید با کدام ضمیر راحت‌تر هستید و همان را به اطرافیان خود بگویید. وقتی خودتان را معرفی می‌کنید، ضمیری که ترجیح می‌دهید را نیز ذکر کنید. مثلا بگویید: «سلام، من کریس هستم و مایلم مرا با ضمائر مخصوص آقایان خطاب کنید.»

🔹اگر فردی ضمیری که انتخاب کرده‌اید را محترم نمی‌شمارد، در این خصوص با ملایمت با او صحبت کنید. بگویید: «می‌فهمم که با این موضوع راحت نیستید، اما من خود را اینگونه هویت‌یابی می‌کنم. لطفا خواسته مرا محترم شمارید.»

5

✳️5. با شوخی و خنده دیدگاه‌های ترنس‌ستیزانه را به چالش بکشید

گاهی اوقات، می‌توان با توهین یک فرد به نحوی مقابله کرد که او را درمورد جهان‌بینی و دیدگاه‌های ترنس‌ستیزانه‌اش به فکر فرو ببرد. اگر فردی اجتماعی هستید یا از شوخ‌طبعی لذت می‌برید، می‌توانید با حس شوخ‌طبعی خود کاری کنید که توهین افراد خیلی احمقانه به نظر برسد و همین طور آرامش را به شما باز گرداند. مثلا اگر فردی هویت جنسیتی شما را زیر سوال برده است، می‌توانید بگویید: «خوب، خود شما دقیقا از کی متوجه شده‌اید که مرد/زن/پسر/دختر هستید؟» اگر فرد مقابل درباره «چک کردن» ناحیه تناسلی‌تان حرفی زد، می‌توانید به شوخی به او بگویید که: «می‌توانم مال خودتان را ببینم؟» البته لازم به ذکر است که این اصلا وظیفه شما نیست که چنین شوخی‌هایی بکنید، اما اگر خودتان مایل به انجام این کار هستید، روش مفیدی برای مقابله با توهین و مسخره کردن افراد ترنس است. بگذارید بدانند که مسخره کردن دیگران کار درستی نیست.

🔹اگر می‌خواهید جدی باشید و در عین حال حرف خود را بزنید، می‌توانید بگویید: «این موضوع اصلا شوخی‌بردار نیست» یا «حرف‌هایتان ناراحت‌کننده است».

🔸همیشه به یاد داشته باشید که اگر با خودتان راحت باشید، دیگران نیز با شما راحت هستند.

🔳بخش دوم: بیان نیازها

6

✳️1. از کم شروع کنید

می‌توانید ابتدا نیازهایتان را به افرادی بگویید که فکر می‌کنید درک بیشتری دارند و به شما کمک می‌کنند تا به شرایط عادت کنید. به این صورت در ابتدا می‌توانید با واکنش‌های خفیف مردم دست و پنجه نرم کنید، و سپس نیازهایتان را به افراد دیگر بگویید.

🔹مثلا ابتدا می‌توانید نیازهایتان را به دوستان نزدیک خود یا اعضای خانواده بگویید، و سپس به همکاران، آشنایان، یا افرادی که معمولا با آنها کنار نمی‌آیید.

7

✳️2. درخواست کنید

خواسته‌ها و نیازهایتان را به مردم بگویید. شما نمی‌توانید از مردم بخواهید که به گونه‌ای متفاوت با شما رفتار کنند، بنابراین درخواست کنید که تغییراتتان را محترم شمارند. بعضی از افراد هستند که بهتر است درمورد تغییرات بزرگی که در پیش دارید با آنها صحبت کنید. مثلا می‌توانید به کارفرمایتان مراجعه کنید و اگر لازم است تغییری در دفتر کارتان صورت گیرد او را در جریان بگذارید. مثلا می‌توانید از او بخواهید که نامتان را در دفتر کارتان تغییر دهد، یا به همکارانتان ایمیل بزند و تغییر نامتان را به اطلاع آنها برساند. وقتی که با دوستان و خانواده‌تان صحبت می‌کنید، خواسته‌هایتان را واضح بیان کنید. مثلا بگویید که: «مایلم از الآن با ضمائر مخصوص آقایان خطاب شوم.»

🔹وقتی درباره تغییرات در مسائل کاری صحبت می‌کنید، کوتاه و صریح صحبت کنید و خیلی وارد جزئیات نشوید. بگویید: «تغییراتی در زندگی‌ام رخ داده و می‌خواهم این تغییرات در محیط کاری‌ام نیز اعمال شوند.»

🔸وقتی با دوستان و خانواده‌تان صحبت می‌کنید، می‌توانید بسته به این که چقدر با بیان مسائل مختلف احساس راحتی می‌کنید، تا جایی که مایل هستید به شرح مسائل بپردازید. مثلا می‌توانید آنها را در جریان پروسه تغییراتتان قرار دهید، یا این که فقط به بیان نیازهایتان بسنده کنید.

7

✳️3. از دیگران بخواهید نامتان را محترم شمارند

تغییر دادن نام چالش بزرگی است. اگر نامتان را تغییر داده و نامی جدید برای خود برگزیده‌اید که احساس می‌کنید با شما همخوانی بیشتری دارد، از الان خود را با نام جدیدتان معرفی کنید. اگر مردم به سختی می‌توانند شما را با نام انتخابی‌تان خطاب کنند، با ملایمت به آنها یادآوری کنید که نامتان را تغییر داده‌اید. ممکن است کمی طول بکشد تا مردم عادت کنند شما را با نامی متفاوت خطاب کنند. صبور باشید، اما اگر لازم است آنها را اصلاح کنید.

🔹بگویید: «ممنون می‌شوم اگر از الان مرا دَنی صدا کنید.» یا «لطفا نام جدید مرا در دفترچه یادداشت‌تان وارد کنید.»

🔸اگر فردی مایل نیست شما را با نام جدیدتان خطاب کند، احتمالا نمی‌توانید نظرش را تغییر دهید. به ایشان بگویید که از این بابت چه احساسی پیدا می‌کنید. اگر افرادی خواسته‌هایتان را محترم نمی‌شمارند، شاید بهتر باشد کم‌کم با آنها قطع رابطه کنید.

8

✳️4. درخواست حفظ حریم شخصی کنید

اگر به فردی به طور خصوصی درمورد تغییراتی که داشته‌اید یا احساسی که دارید گفته‌اید، در صورت تمایل می‌توانید به او بگویید که این اطلاعات را خصوصی نگه دارد. شاید نخواهید همه بدانند که چه برنامه‌هایی دارید یا نسبت به تغییرات پیش‌رویتان چه احساسی دارید. اگر می‌خواهید مسئله‌ای خصوصی بماند، حتما این را به فرد مقابل بگویید.

🔹مثلا می‌توانید بگویید که: «لطفا این موضوع را به کسی نگویید. نمی‌خواهم افراد زیادی از این موضوع باخبر شوند و مایلم حریم شخصی و خصوصی‌ام حفظ شود.»

9

✳️5. به دیگران بگویید که حرف‌هایشان چقدر شما را آزرده کرده است

اگر مایل هستید، می‌توانید به دیگران بگویید که درمورد حرف‌هایشان چه احساسی داشته‌اید. مردم ممکن است متوجه نباشند که حرف‌هایشان چقدر شما را آزرده خاطر می‌کند یا روی شما چه تاثیری می‌گذارد. خیلی خوب است که صادق باشید و بگویید که از چه چیزی ناراحت شده‌اید یا چه چیزی سبب شده احساس تفاوت یا حقارت کنید. احساسات خود را صادقانه و راحت ابراز کنید.

🔹اگر نمی‌دانید چگونه صحبت خود را شروع کنید، می‌توانید با گفتن «احساس می‌کنم …» شروع کنید. مثلا بگویید که: «با حرف‌هایتان مرا ناامید کردید. فکر نمی‌کنم متوجه شده باشید که چقدر این جملات روی من تاثیر منفی گذاشت.»

🔳بخش سوم: دریافت حمایت

10

✳️1. با دوستان و خانواده‌تان معاشرت کنید

بسیار مهم است که افراد حامی را در کنارتان داشته باشید تا وقتی شرایط سخت می‌شود بتوانید روی حمایت آنها حساب کنید. چنین افرادی را می‌توانید چه در گروه حامی رسمی بیابید و چه در شام ماهیانه با دسته‌ای از دوستان. حضور این افراد در شرایطی که به دوستان مورد اعتماد نیاز پیدا می‌کنید واقعا نجات‌بخش است. با افرادی آشنا شوید که شما را صرف‌نظر از هر شرایطی حمایت می‌کنند و دوست می‌دارند.

🔹اگر افرادی از شما حمایت نمی‌کنند، تلاش نکنید برای جلب حمایت آنها را تغییر دهید. به جای این کار، وقت خود را با افرادی بگذرانید و با افرادی صحبت کنید که از شما حمایت می‌کنند.

11

✳️2. به یک جامعه حامی بپیوندید

کنار آمدن با احساسات ناشی از ترنس‌ستیزی آسان نیست، به‌خصوص اگر در جامعه‌ای کوچک یا متشکل از افرادی که پذیرشی از شما ندارند زندگی می‌کنید. جستجو کنید تا ببینید آیا اجتماعی مخصوص LGBT نزدیک شما هست یا خیر. اگر نیست، به عضویت اجتماع آنلاین درآیید. این افراد می‌توانند شما را حمایت کنند، در مواقع دشوار شما را یاری دهند، و راهکارهایی به شما ارائه کنند.

🔹در فضای مجازی حمایت را جویا شوید، به خصوص اگر در منطقه‌ای فاقد حمایت اجتماعی زندگی می‌کنید.

12

✳️3. در جستجوی افراد حامی باشید

حائز اهمیت است که قبل از هر کار دیگری در جستجوی دوستان حامی، حامیان و مدافعان جامعه LGBT، اعضای خانواده حامی، همکاران حامی، و/یا معلمان حامی باشید. بسیاری از افراد تصور می‌کنند که وظیفه افراد ترنس است که دیگران را درباره مسائل مربوط به افراد ترنس آموزش دهند. افراد حامی می‌توانند به شما کمک کنند که مورد حمایت قرار گیرید. همچنین می‌توانند افرادی را که دیدگاه‌های ترنس‌ستیزانه دارند آموزش دهند.

🔹از دوستان و افراد حامی بخواهید که نه فقط از شما، بلکه از دیگر افراد ترنس نیز حمایت و دفاع کنند. از آنها بخواهید در جامعه و همینطور در فضای مجازی حقوق افراد ترنس را محترم شمارند و از افراد ترنس حمایت و دفاع کنند.

13

✳️4. در جستجوی متخصصان حامی باشید

شما مجبور نیستید آزار و اذیت، پیش‌داوری، و تعصبات متخصصان را تحمل کنید. در جستجوی پزشکانی باشید که تجربه کار با افراد ترنس را داشته باشند و از روند درمانی آگاهی داشته باشند. درمانگری حامی را بیابید تا به شما کمک کند که بتوانید با احساسات ناشی از ترنس‌ستیزی به‌خوبی کنار بیایید. مهم این است که شما نزد این متخصصان احساس امنیت کنید و به راحتی بتوانید درمورد هر مسئله‌ای صحبت کنید.

14

✳️5. اگر قصد خودکشی دارید درخواست کمک کنید

اگر فکر می‌کنید قصد خودکشی دارید هر چه سریعتر درخواست کمک کنید. با فردی مورد اعتماد صحبت کنید یا با خط ویژه پیشگیری از خودکشی تماس بگیرید. کمک بگیرید و این گونه احساس نکنید که قرار است به‌تنهایی با این احساسات دست و پنجه نرم کنید. با خدمات اورژانس تماس بگیرید، یا خودتان را به دپارتمان اورژانس برسانید تا مراقبت فوری از شما به عمل آید.

🔹خط ویژه ترنس توسط خود افراد ترنس اداره می‌شود و برای کمک به افراد ترنسی ایجاد شده که در شرایط بحرانی به سر می‌برند. اگر در ایالات متحده زندگی می‌کنید، با شماره (877) 565-8860 تماس بگیرید، و اگر در کانادا زندگی می‌کنید، با شماره (877) 330-6366 تماس بگیرید.

🔳بخش چهارم: گذر از شرایط دشوار گذشته

15

✳️1. با افراد آزاردهنده خداحافظی کنید

اگر فردی در زندگی‌تان است که نسبت به شما بی‌ادبی می‌کند و رفتارهای آزاردهنده از خود نشان می‌دهد و حاضر نیست از این رفتارها دست بردارد، می‌توانید با او قطع رابطه کنید. می‌توانید کم‌کم ارتباط خود را با او کمرنگ کنید یا این که به‌طور رسمی با او قطع ارتباط کنید. اگر رابطه‌تان بیش از این که جنبه مثبت داشته باشد، جنبه منفی دارد و سبب غم و پریشانی شما می‌شود، احتمالا زمان آن فرا رسیده که به این رابطه پایان دهید.

🔹به یاد داشته باشید که بعضی از افراد نسبت به افرادی که در موقعیت شما هستند رفتار دوستانه‌ای ندارند. همیشه افرادی هستند که فاقد توانایی همدلی و درک هستند. از خودتان به‌خوبی مراقبت کنید و افرادی را که رفتار درستی با شما ندارند فراموش کنید.

16

✳️2. مردم را ببخشید

گهگاهی پیش می‌آید که افراد خوب نیز اشتباهاتی می‌کنند. حتی دوستان و عزیزانی که شما را پذیرفته‌اند نیز ممکن است گاهی ضمیر را اشتباه بگویند یا شوخی ناپخته‌ای بکنند. آنها را ببخشید. اگر حتی با وجود کمی اشتباه و سهل‌انگاری عذرخواهی خالصانه‌ای می‌کنند، به یاد داشته باشید که درمان ترنس‌ستیزی یک شبه اتفاق نمی‌افتد. بخشیدن افراد به این معنا نیست که آنچه را که انجام داده‌اند یا گفته‌اند از یاد ببرید، بلکه تنها به این معناست که مایل هستید با عشق از این مسئله بگذرید و خشم و رنجش از کسی به دل نگیرید.

🔹بخشش پروسه دارد، بنابراین انتظار نداشته باشید فورا حالتان خوب شود. کمی طول می‌کشد تا جای زخم حرف‌های آزاردهنده ترمیم شود.

17

✳️3. وقتی قانون حامی شماست، از حق خود دفاع کنید

ضرورتی ندارد که حتما شکایت قانونی انجام دهید تا ترنس‌ستیزی را از مدرسه، محل کار، خانه، یا سایر بخش‌های زندگی‌تان بزدایید. ببینید آیا شهر، مدرسه، یا محل کارتان سیاست ممنوعیت تبعیض علیه هویت جنسیتی افراد و سیستم گزارش در این مورد را دارد یا خیر. گزارش به رئیس برای حل مشکل معمولا ارزان‌تر و کم‌دردسرتر از مراجعه به دادگاه است.

🔹اگر از نظرتان بهتر است از کارفرما، مدرسه، یا اداره دولتی شکایت قانونی کنید، وکیلی پیدا کنید که با حقوق افراد ترنس کاملا آشنا باشد یا حداقل در مشاوره اولیه نشان دهد که مسائل پیش آمده را درک می‌کند.

🔰توصیه‌ها

▪️ترنس‌ستیزی همیشه واضح و برجسته نیست؛ افراد ترکیبی از نگرش‌های اجتماعی و سیاسی را با خود دارند. با درک این مسئله و شناخت طبیعت ترنس‌ستیزی در جامعه متوجه می‌شویم که بیشتر افراد (حتی بعضی از افراد ترنس) تا‌ حدودی ترنس‌ستیزی را درونی کرده‌اند؛ این مسئله تنها با آموزش و آگاهی برطرف می‌شود.

▫️تا جای ممکن از مراجعه به پزشکان یا سایر متخصصانی که قادر به پذیرش افراد ترنس نیستند خودداری کنید. به متخصصانی مراجعه کنید که حامی شما هستند و اطلاعات صحیح در اختیارتان می‌گذارند.

▪️همیشه یادتان باشد صرف‌نظر از این‌که دیگران چه دیدگاههای ترنس‌ستیزانه‌ای دارند، بهداشت روان شما همواره در اولویت اول قرار دارد و از همه‌چیز مهم‌تر است. اگر لازم می‌دانید، فاصله بگیرید. شما مجبور نیستید همه مردم را به تغییر راضی کنید (همینطور که مجبور نیستید دیدگاه‌های ترنس‌ستیزانه مردم را به عنوان حقیقت بپذیرید [و با اهمیت دادن به حرف مردم به خود آسیب برسانید]).

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://www.wikihow.com/Deal-With-Transphobia

Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved