1

تفاوت اینترسکس بودن با ترنسجندر یا ترنسکشوال بودن در چیست؟

مترجم: سعید.ش

غالب مردم تصور می‌کنند که دنیا دقیقا به دو دسته تقسیم شده است: دسته مردان و دسته زنان، و تصور می‌کنند که صفات بیولوژیکی و ژنتیکی هر فرد در یکی از این دو دسته جای می‌گیرد؛ اما این تصور همواره صحیح نیست.

میلیون‌ها انسان در سراسر دنیا وجود دارند که صفات جنسی بدن آنها با تصور باینری (دو دسته) بودن بدن، به این معنا که بدن افراد یا باید زنانه باشد و یا مردانه، تطابق ندارد. بسیاری از این افراد (نه همه آنها) خود را اینترسکس (بیناجنسی) می‌دانند.

افراد اینترسکس با جسمی متولد می‌شوند که در دو قالب مرسوم زنانه یا مردانه نمی‌گنجد. افراد اینترسکس بیشتر به این دلیل که پزشکان یا والدین چیزی غیرمعمول را در بدن آنها مشاهده کرده‌اند، توجه جامعه پزشکی را به خود جلب کرده‌اند. حال آنکه افراد ترنسجندر و ترنسکشوال، هویت جنسیتی متفاوت با جسم خود دارند بطوریکه از این جهت با بیشتر افراد جامعه متفاوت هستند.

«ترنسجندر» یا به اختصار «ترنس»، چترواژه‌ای است که افرادی را دربرمی‌گیرد که هویت جنسیتی آنها با جنسیتی که در بدو تولد براساس اندام جنسی به آنها نسبت داده شده تطابق ندارد. واژه «اینترسکس» اشاره به صفات جنسی بدن یک فرد دارد، و نه احساس درونی و هویت جنسیتی او. یک فرد اینترسکس ممکن است ترنس نیز باشد، چرا که جنس و جنسیت اساسا دو مقوله مجزا هستند.

افراد ترنسجندر یا ترنسکشوال، افرادی هستند که معمولا بدن منتسب به مردان یا زنان را داشته، اما احساس می‌کنند که با «بدن اشتباه» متولد شده‌اند. به عنوان مثال، فردی که خود را ترنسجندر یا ترنسکشوال هویت‌یابی می‌کند ممکن است با بدن منتسب به زنان (جنس زن) متولد شده باشد اما باور داشته باشد که یک مرد است و بسته به تصمیم و ترجیح خود با انجام اقداماتی نظیر هورمون‌درمانی و یا عمل‌های جراحی تطبیق جنسیت، تلاش کند تا جسم خود را با هویت جنسیتی خود (باور و احساس درونی که نسبت به جنسیت خود دارد) منطبق سازد.

بسیاری از مردم، افراد ترنسجندر و ترنسکشوال را با افراد اینترسکس به اشتباه می‌گیرند. چرا که دو گروه از افرادی را می‌بینند که خود هویت جنسیتی خویش را بر می‌گزینند و گاهی اقدام به هورمون‌درمانی و یا جراحی می‌کنند. این‌ها از جمله شباهت‌های افراد ترنسجندر/ترنسکشوال و افراد اینترسکس به شمار می‌رود. همچنین در مواقع نادر نیز، بعضی از افراد اینترسکس به این نتیجه می‌رسند که جنسی که در بدو تولد به آنها نسبت داده شده اشتباه بوده است و تصمیم به تغییرجنس می‌گیرند. این گفته بدین معناست که بعضی از افراد اینترسکس نیز خود را ترنسجندر و ترنسکشوال می‌دانند.

اما اینترسکس بودن در حالت کلی ارتباطی با ترنسجندر/ترنسکشوال بودن ندارد. صفات جنسی بدن افراد اینترسکس ارتباطی با این که خود را چگونه هویت‌یابی کنند یا به چه افرادی گرایش جنسی داشته باشند ندارد. یک فرد اینترسکس مانند هر فرد دیگری می‌تواند استریت (دگرجنسگرا)، گی (مرد همجنسگرا)، لزبین (زن همجنسگرا)، بای‌سکشوال (دوجنسگرا)، ای‌سکشوال (بی‌جنسگرا) و … باشد، و می‌تواند مانند هر فرد دیگری خود را زن، مرد، هر دو، هیچکدام و … بداند.

صرف‌نظر از شباهت‌هایی که میان افراد ترنسجندر، ترنسکشوال و اینترسکس وجود دارد، این دو دسته از افراد نباید با یکدیگر به اشتباه گرفته شوند. در حقیقت اکثریت قریب به اتفاق افراد اینترسکس، هویت خود را مرد یا زن می‌دانند و ترنسجندر یا ترنسکشوال نیستند. دغدغه اصلی افراد ترنسجندر و ترنسکشوال مشکلاتی است که بدلیل تفاوت هویت جنسیتی با جنس خود تجربه می‌کنند، اما فقط تعداد کمی از افراد اینترسکس با چنین مشکلاتی دست به گریبان هستند.

حائز اهمیت است که تفاوت بین این دو گروه را درک کنیم، چرا که علارغم شباهت‌هایی که باهم دارند، با کشمکش‌های بسیار متفاوتی مواجه هستند. قانون‌گزاران در بعضی از کشورها مانند استرالیا بیانیه عمومی صادر کرده و اذعان داشته‌اند که نیازهای افراد اینترسکس با افراد ترنسجندر یا ترنسکشوال متفاوت است.

بسیاری از کودکان اینترسکس تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند تا جسم آنها را «عادی و نرمال» کنند، حتی با وجود این که این مداخلات پزشکی اغلب تهاجمی و برگشت‌ناپذیر بوده و دلیل اورژانسی برای انجام آنها وجود ندارد.

در حسن نیت پزشکان و والدین کودکان اینترسکس شکی نیست، اما واقعیت این است که مداخلات پزشکی انجام شده روی بدن کودکان اینترسکس می‌تواند مشکلاتی جدی، نظیر ناباروری، درد و رنج، و ناراحتی روانی ناخواسته و مادام‌العمری را برای این افراد در پی داشته باشد. همه این مسائل فقط به این خاطر است که بدن این کودکان با تصوری که جامعه از ظاهر بدن پسر یا دختر دارد منطبق شود.

مداخلات پزشکی اغلب روی بدن کودکانی صورت می‌گیرد که بسیار کم‌سن‌وسال‌تر از آنی هستند که بتوانند با آگاهی درباره بدن خودشان تصمیم‌گیری کنند. والدین این کودکان نیز اغلب از ریسک‌های این تصمیم کاملا آگاه نیستند.

افراد اینترسکس با تبعیض مواجه هستند و افراد ترنسجندر یا ترنسکشوال نیز هر چند به شیوه‌ای متفاوت با افراد اینترسکس، اما در حالت کلی با تبعیض دست و پنجه نرم می‌کنند؛ آنچه که مسلم است تمامی انسان‌ها، چه ترنسجندر/ترنسکشوال و چه اینترسکس، شایسته برابری هستند. هم افراد اینترسکس و هم افراد ترنس از این حق برخوردار هستند که هویت جنسیتی خود را برگزینند، و هرگز نباید مجبور شوند با بدن یا هویتی زندگی کنند که با آن راحت نیستند. ما باور داریم که افراد اینترسکس و افراد ترنسجندر/ترنسکشوال می‌توانند در زمینه مسائل حقوق بشری با یکدیگر همکاری کنند و با در نظر داشتن تفاوت‌های مهمی که مطرح است، همکاری خود را در جهت آینده‌ای بهتر ادامه دهند.

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مراجع:
http://www.isna.org
https://www.amnesty.org

Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved