پاسخ به پرسشهای پرتکرار درمورد افراد اینترسکس (بیناجنسی) به قلم پزشکان انجمن روانشناسی امریکا (APA)
مترجم: سعید.ش
🔳اینترسکس به چه معناست؟
به وضعیتهای متعددی که سبب میشوند تا صفات جنسی فیزیکی فرد رشد و نموی غیرمعمول داشته باشد وضعیت اینترسکس گفته میشود. وضعیت اینترسکس میتواند روی دستگاه تناسلی خارجی، ارگانهای تولید مثلی داخلی، کروموزومهای جنسی، یا هورمونهای جنسی تاثیر بگذارد. به عنوان مثال:
🔹دستگاه تناسلی خارجی به گونهای باشد که نمیتوان آن را به سادگی زنانه یا مردانه برشمرد؛
🔸ارگانهای تولید مثلی داخلی رشد ناقص یا غیرمعمولی داشته باشد؛
🔹ناحیه تناسلی خارجی با ارگانهای تولید مثلی داخلی در تضاد باشد؛
🔸ناهنجاری کروموزومهای جنسی به چشم میخورد؛
🔹بیضهها یا تخمدانها رشد و شکلگیری غیرطبیعی داشته باشند؛
🔸هورمونهای جنسی بیشتر یا کمتر از حد معمول ترشح شوند؛
🔹بدن قادر نباشد به هورمونهای جنسی بهطور طبیعی پاسخ دهد.
اینترسکس در اصل اصطلاحی پزشکی بود که بعدا مورد پذیرش افراد اینترسکس نیز واقع شد. اخیرا بسیاری از متخصصان و افراد اینترسکس پیشنهاد میکنند که به جای اصطلاح اینترسکس، اصطلاح «اختلالات رشد و نمو جنسی (DSD) به کار رود. از دیدگاه آنها این اصطلاح دقیقتر از اینترسکس است و بار منفی کمتری را با خود دارد.
🔳وضعیتهای اینترسکس تا چه اندازه شایع هستند؟
هیچ پاسخ سرراستی برای این پرسش وجود ندارد. وضعیتهای اینترسکس گاهی تشخیص داده نمیشوند، گاهی متخصصان با یکدیگر اختلافنظر داشته و بعضی از وضعیتها را از نوع وضعیت اینترسکس به حساب نمیآورند، و سازمانهای دولتی نیز آمار دقیقی از تعداد افراد اینترسکس گردآوری نمیکنند. بعضی از متخصصان تخمین میزنند که از هر 1500 کودکی که متولد میشود، یک کودک با ناحیه تناسلی خاصی متولد میشود که نمیتوان آن را به سادگی مردانه یا زنانه برشمرد.
🔳وضعیتهای اینترسکس شامل چه مواردی هستند؟
▪️هایپرپلازی مادرزادی آدرنال؛ در این وضعیت ترشح بیش از اندازه هورمونها از غده آدرنال سبب مردانه شدن ناحیه تناسلی در نوزادان دختر میشود.
▫️کمبود آنزیم 5-آلفا ردوکتاز؛ در این وضعیت سطح پایین آنزیم 5-آلفا ردوکتاز سبب مردانه شدن ناقص ناحیه تناسلی در نوزادان پسر میشود.
▪️عدم حساسیت نسبی به آندروژن؛ در این وضعیت سلولها پاسخ طبیعی نسبت به تستسترون و هورمونهای مرتبط از خود نشان نمیدهند. این وضعیت سبب مردانه شدن ناقص ناحیه تناسلی در نوزادان پسر میشود.
▫️فقدان آلت تناسلی مردانه؛ در این وضعیت نوزاد پسر بدون آلت تناسلی مردانه متولد میشود.
▪️عدم حساسیت کامل به آندروژن؛ در این وضعیت سلولها هیچگونه پاسخی نسبت به تستسترون و هورمونهای مرتبط از خود نشان نمیدهند، در نتیجه ناحیه تناسلی نوزادانی که کروموزومهای جنسی مردانه دارند ظاهری زنانه پیدا میکند.
▫️سندرم کلاینفلتر؛ در این وضعیت نوزاد پسر با یک عدد کروموزوم X اضافی (کروموزوم جنسی زنانه) متولد میشود، که معمولا مردانهسازی ناقص و سایر ناهنجاریها را در پی دارد.
▪️سندرم ترنر؛ در این وضعیت نوزاد دختر به جای دو عدد کروموزوم جنسی X (آرایش کروموزومی XX زنانه)، فقط با یک عدد کروموزوم جنسی X متولد میشود، که ناهنجاریهای رشدی را در پی دارد.
▫️فقدان واژن؛ در این وضعیت نوزاد دختر بدون واژن متولد میشود.
🔳آیا وضعیتهای اینترسکس همواره در بدو تولد قابل تشخیص هستند؟
همواره خیر. بعضی از وضعیتهای اینترسکس سبب میشوند تا نوزاد با ناحیه تناسلی خاصی (که ناحیه تناسلی مبهم نامیده میشود) متولد شود بطوریکه نمیتوان به سادگی آن را زنانه یا مردانه برشمرد. چنین وضعیتهای اینترسکسی معمولا در بدو تولد تشخیص داده میشوند. چهار وضعیت اینترسکس نخست که بالاتر بیان شد (هایپرپلازی مادرزادی آدرنال، کمبود آنزیم 5-آلفا ردوکتاز، سندرم عدم حساسیت نسبی به آندروژن، و فقدان آلت تناسلی مردانه) در این دسته جای میگیرند. سایر وضعیتهای اینترسکس، از جمله چهار مورد آخر که بالاتر بیان شد (عدم حساسیت کامل به آندروژن، سندرم کلاینفلتر، سندرم ترنر، و فقدان واژن) از جمله وضعیتهایی هستند که معمولا سبب ایجاد ناحیه تناسلی مبهم نمیشوند و از این رو امکان دارد در بدو تولد قابل تشخیص نباشند. جنس نوزادانی که با این وضعیتها متولد میشوند درست مانند دیگر نوزادان براساس شکل ناحیه تناسلی آنها تعیین میگردد. اینترسکس بودن این افراد ممکن است سالها بعد از تولد و اغلب در دوران بلوغ آشکار گردد.
🔳اگر نتوان به آسانی تشخیص داد که ناحیه تناسلی نوزاد شکل زنانه دارد یا مردانه، چه پیش میآید؟
وقتی نوزادی با ناحیه تناسلی مبهم متولد میشود، پزشکان نوزاد را معاینه کرده و آزمایش خون انجام میگیرد تا وضعیت او دقیقا مشخص شود. تعیین نوع وضعیت اینترسکس مهم است، چرا که بعضی از وضعیتهایی که سبب ایجاد ناحیه تناسلی مبهم میشوند (مانند انواع هایپرپلازی مادرزادی آدرنال) ممکن است با بیماریهایی همراه باشند که نیازمند درمان پزشکی یا جراحی اورژانسی هستند. با توجه به این که انتظار ما این است که هر فردی به طور مشخص یا مرد باشد یا زن، والدین و اعضای خانواده نوزادی که با ناحیه تناسلی مبهم متولد شده است مشتاق هستند درباره وضعیت نوزاد بیشتر بدانند تا بدون تاخیر، یکی از دو جنس زن یا مرد به او نسبت داده شود.
🔳پزشکان و والدین چگونه تصمیم میگیرند که چه جنسی به نوزادانی که با ناحیه تناسلی مبهم متولد شدهاند نسبت داده شود؟
عوامل متعددی در تصمیمگیری دخیل هستند. از جمله اهداف مهم در این تصمیمگیری، میتوان به حفظ توانایی باروری در صورت امکان، حفظ عملکرد مطلوب روده و مثانه، حفظ حس ناحیه تناسلی، و بیشینهسازی احتمال رضایت کودک در آینده از جنسی که به وی نسبت داده میشود اشاره نمود. پژوهشها حاکی از آن است که افرادی که با بعضی از وضعیتهای اینترسکس متولد میشوند، احتمال بیشتری دارد که اگر جنس مرد به آنها نسبت داده شود در آینده رضایت بیشتری داشته باشند؛ همچنین افرادی که با بعضی دیگر از وضعیتهای اینترسکس متولد میشوند، احتمال بیشتری دارد که اگر جنس زن به آنها نسبت داده شود در آینده رضایت بیشتری داشته باشند. در افرادی که با بعضی از وضعیتهای اینترسکس متولد شدهاند نیز میزان رضایت از نسبت دادن جنس مرد یا زن به آنها مساوی است. این احتمال نیز وجود دارد که اطلاعات کافی درمورد نسبت دادن بهترین جنس براساس نوع وضعیت اینترسکس کودک در دست نباشد تا بتوان در این خصوص با اطمینان توصیه نمود. پزشکان این اطلاعات را به عنوان بخشی از پروسه تصمیمگیری درمورد نسبت دادن مناسبترین جنس به کودک با والدین او در میان میگذارند.
🔳آیا نوزادانی که با ناحیه تناسلی مبهم متولد میشوند، همیشه لازم است فورا جراحی شوند؟
معمولا خیر. گاهی اوقات جراحی برای اصلاح شرایطی که ممکن است سلامت کودک را به خطر اندازد لازم است، اما معمولا جراحی فوری بازسازی ناحیه تناسلی کودک برای این که ظاهر مشخصتر زنانه یا مردانه داشته باشد ضرورت پزشکی ندارد. والدین، پزشکان، و افراد اینترسکس درباره این که آیا جراحی تغییر ظاهر ناحیه تناسلی مبهم انجام شود یا خیر، چگونه انجام شود و یا این که در چه سنی انجام شود دیدگاههای متفاوتی دارند. در حال حاضر تحقیقات بسیار اندکی برای راهنمایی افراد به اخذ چنین تصمیماتی وجود دارد.
🔳آیا افرادی که با ناحیه تناسلی مبهم متولد شدهاند معمولا از جنس نسبت داده شده به خود رضایت دارند؟
بیشتر افراد اینترسکس از جنس نسبت داده شده به خود راضی هستند، درست همانطور که بیشتر افراد غیراینترسکس نیز از جنسی که با آن متولد شدهاند رضایت دارند. گاهی در موارد نادر پیش میآید که فرد اینترسکس جنس نسبت داده شده به خود را مناسب خویش نمیداند؛ این دسته از افراد گاهی تصمیم میگیرند که به عنوان جنس دیگر به زندگی خود ادامه دهند. البته همین مسئله ممکن است برای افراد غیراینترسکس نیز رخ دهد. در این زمینه که احتمال نارضایتی از جنس نسبت داده شده در کدامیک از وضعیتهای اینترسکس بیشتر است (البته اگر اصلا ارتباطی بین نارضایتی از جنس نسبت داده شده و نوع وضعیت اینترسکس وجود داشته باشد) اطلاعات بسیار اندکی در دست است.
🔳اگر وضعیت اینترسکس سالها بعد از تولد مشخص شود، چه پیش میآید؟
وضعیتهای اینترسکسی که سالها بعد از تولد مشخص میشوند، اغلب در اوایل دوره نوجوانی خود را نشان میدهند. بلوغ دیررس یا عدم ظهور نشانههای بلوغ ممکن است از نخستین نشانههای مبنی بر وجود وضعیت اینترسکس در فرد باشد. مثلا عدم حساسیت کامل به آندروژن ممکن است با عدم شروع سیکل قاعدگی در دختران خود را نشان دهد. گاهی لازم است برای پیشروی طبیعی روند بلوغ اقدامات درمانی پزشکی صورت گیرد؛ برای بعضی از وضعیتهای اینترسکس نیز انجام عمل جراحی توصیه میشود. بسیاری از وضعیتهای اینترسکسی که سالها بعد از تولد مشخص میشوند، ناباروری یا کاهش توانایی باروری را به همراه دارند. کشف وضعیت اینترسکس در نوجوانی میتواند هم برای نوجوان و هم برای والدین او تجربهای بسیار پریشانکننده بوده و احساس شرم و خجالت، خشم یا افسردگی را در پی داشته باشد. مراجعه به متخصصان بهداشت روان برای کنار آمدن با این مسائل چالشبرانگیز و احساسات ناشی از آن بسیار مفید است.
🔳آیا امکان دارد افراد اینترسکس رفتار یا علایقی نامنطبق با جنسی که به آنها نسبت داده شده را از خود بروز دهند؟
ظاهرا این مورد برای افرادی که با بعضی از وضعیتهای اینترسکس متولد شدهاند صادق است. مثلا به نظر میرسد دخترانی که با هایپرپلازی مادرزادی آدرنال متولد شدهاند در مقایسه با دختران غیراینترسکس بیشتر احتمال دارد که تامبوی شوند. اما ظاهرا افرادی که با سایر وضعیتهای اینترسکس متولد شدهاند، بیشتر از دیگر افراد رفتارها و علایق نامنطبق با جنسی که به آنها نسبت داده شده را از خود بروز نمیدهند.
گاهی اوقات والدین یا پرستاران وقتی رفتارهای نامنطبق با جنسی که به کودک نسبت داده شده را در کودک یا بزرگسال اینترسکس مشاهده میکنند، نگران میشوند که شاید جنس نسبت داده شده به او اشتباه بوده باشد. با این حال اکثریت قریب به اتفاق افراد اینترسکس، از جمله بیشتر افرادی که رفتارها و علایق نامنطبق با جنسی که به آنها نسبت داده شده را از خود بروز میدهند، میگویند که از جنسی که به آنها نسبت داده شده رضایت دارند.
🔳آیا وضعیت اینترسکس روی گرایش جنسی فرد تاثیر میگذارد؟
بیشتر کودکان اینترسکس بزرگسالانی هتروسکشوال (دگرجنسگرا) میشوند، با این حال به نظر میرسد احتمال همجنسگرایی یا دوجنسگرایی در بعضی از افرادی که با وضعیتهای خاص اینترسکس متولد شدهاند بیشتر است. البته لازم به ذکر است که بیشتر افرادی که با این وضعیتهای خاص اینترسکس متولد شدهاند نیز بزرگسالانی هتروسکشوال (دگرجنسگرا) میشوند.
🔳افراد اینترسکس و خانوادههایشان با چه نوع چالشهایی مواجه هستند؟
وضعیتهای اینترسکس چه در بدو تولد تشخیص داده شود یا چه سالها پس از تولد، در هر دو صورت میتواند برای فرد اینترسکس و خانواده او بسیار چالشبرانگیز باشد. درک اطلاعات پزشکی درباره وضعیت اینترسکس و نتیجه و پیامدهای آن برای همه افراد آسان نیست. افراد اینترسکس و خانوادههایشان ممکن است احساس شرم و خجالت، انزوا، خشم یا افسردگی را تجربه کنند.
پدران و مادران کودکان اینترسکس گاهی نمیدانند تا چه اندازه و در چه سنی باید درباره اینترسکس بودن فرزندشان به او آگاهی دهند. متخصصان توصیه میکنند که والدین و پرستاران درباره وضعیت این کودکان اطلاعات لازم و مناسب سن کودک را با آنها در میان بگذارند. متخصصان بهداشت روان مجرب میتوانند والدین کودکان اینترسکس را در تصمیمگیری برای این که چه اطلاعاتی را با توجه به سن کودک با او در میان بگذارند یاری دهند، و راه و روش صحیح بیان این اطلاعات را به آنها بیاموزند. افراد اینترسکس و خانوادههایشان میتوانند از حمایت همتایان (سایر افراد اینترسکس و خانوادههایشان) نیز بهره جویند.
🔳چگونه میتوانم حامی عضو خانواده اینترسکس، دوست اینترسکس، یا افراد اینترسکس دیگر باشم؟
🔹درباره وضعیت خاص اینترسکس آن فرد اطلاعات خود را بالا ببرید.
🔸از طرز برخورد و نگرشی که درمورد مسائلی چون جنس، جنسیت و ناتوانی دارید آگاه باشید.
🔹راه و روش گفتگو درمورد مسائل جنسی و سکشوالیتی مناسب سن کودک را بیاموزید.
🔸به یاد داشته باشید که بیشتر افراد اینترسکس از جنسی که به آنها نسبت داده شده رضایت دارند؛ بنابراین اگر از فرد اینترسکس رفتاری نامنطبق با جنسی که به او نسبت داده شده سر زد، گمان نکنید که جنس اشتباه به او نسبت داده شده است.
🔹مراقب باشید که افراد اینترسکس با آزار و اذیت، خشونت، تبعیض و … مواجه نشوند.
🔸برای این که با احساسات خود بهتر کنار بیایید، میتوانید در صورت لزوم درخواست حمایت کنید. افراد اینترسکس و خانوادهها، دوستان و همسران آنها اغلب با متخصصان بهداشت روان درباره احساسات و نگرانیهای خود، وضعیتهای اینترسکس، نتیجه و پیامدها گفتگو نموده و از یاری این متخصصان بهره میجویند.
🔹در صورت تمایل میتوانید به عضویت گروهی حامی درآیید. گروههای حامی افراد اینترسکس و خانوادهها، دوستان و همسران آنها در بسیاری از مناطق موجود است.
مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://www.apa.org
Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved