1

تعریف جندرفلوید Genderfluid (جنسیت سیال)

مترجم: سعید.ش

جندرفلوید نوعی هویت جنسیتی است؛ این واژه به جنسیتی اطلاق می‌گردد که به‌مرور زمان تغییر می‌یابد. یک فرد جندرفلوید ممکن است هر موقع خود را مرد، زن، نوتوا Neutrois، با هر هویت غیرباینری دیگری، یا با ترکیبی از چند هویت جنسیتی بداند. جنسیت افراد جندرفلوید می‌تواند بصورت تصادفی یا در پاسخ به شرایط محیطی مختلف تغییر یابد. افراد جندرفلوید ممکن است خود را مولتی‌جندر، غیرباینری و/یا ترنسجندر نیز بدانند. این افراد ممکن است راحت‌تر باشند که با ضمائر خنثی‌جنسیتی خطاب شوند، و ابراز جنسیتی آندروجین‌گونه‌ای را برای خویش برگزینند.

افراد جندرفلویدی که احساس می‌کنند شدت جنسیت(ها)ی آنها به‌مرور زمان تغییر می‌کند، یا این که گاهی اوقات ای‌جندر (بی‌جنسیت) هستند، گاهی دمی‌جندر (نیمه‌جنسیتی)، و گاهی جنسیتی کامل دارند، ممکن است خود را جندرفلاکس (جنسیت جاری) بدانند.

جندرفلوید یا جنسیت سیال، هویتی است که زیر چترهای مولتی‌جندر، غیرباینری، و ترنسجندر قرار دارد. افراد جندرفلوید در بازه‌های زمانی مختلف هویت‌های جنسیتی مختلفی را تجربه می‌کنند. هویت جنسیتی افراد جندرفلوید ممکن است در یک آن متشکل از چندین جنسیت باشد، سپس به‌مرور زمان به گونه‌ای تغییر یابد که هیچ جنسیتی را دربرنگیرد. افراد جندرفلوید ممکن است بین چند تک هویت جنسیتی در حرکت باشند، یا ترکیب‌های جنسیتی دیگری را تجربه کنند.

هویت جنسیتی بعضی از افراد جندرفلوید اغلب چندین بار در روز تغییر می‌کند. بعضی دیگر از افراد جندرفلوید نیز بصورت ماهیانه یا هرازگاهی متوجه تغییر هویت جنسیتی خود می‌شوند. بعضی از افراد جندرفلوید فقط بین چند جنسیت مشخص به‌طور مرتب در حرکت هستند، بطوریکه مثلا ممکن است هویت جنسیتی آنها در مجموع فقط از دو جنسیت تشکیل شده باشد (که در این صورت می‌توانند خود را بای‌جندر (دوجنسیتی) نیز بنامند)، اما بعضی دیگر از افراد جندرفلوید هرگز نمی‌دانند هویت جنسیتی آنها با گذشت زمان به چه چیزی تغییر خواهد کرد.

در این مقاله برای فهم آسان‌تر، واژه «جندرفلوید» برای اشاره به تمام افرادی که سیالیت جنسیتی را تجربه می‌کنند به کار رفته است. با این حال باید توجه داشت که بعضی از افرادی که سیالیت جنسیتی را تجربه می‌کنند خود را «جندرفلوید» نمی‌نامند. بعضی از این افراد از الفاظ دیگری نظیر جندرکوئیر، بای‌جندر (دوجنسیتی)، مولتی‌جندر (جنسیت چندگانه)، یا پلی‌جندر (چندجنسیتی) برای معرفی خود استفاده می‌کنند. درک این نکته حائز اهمیت است که هر انسانی حق دارد شخصا تصمیم بگیرد که هویت جنسیتی خود را چه بنامد.

🔳تاریخچه

لفظ «جندرفلوید» دست کم از دهه 1990 تا کنون مورد استفاده قرار می‌گرفته است. در دهه 1990 و 2000، افراد جندرفلوید بیشتر خود را بای‌جندر (دوجنسیتی) یا جندرکوئیر می‌نامیدند. قبل از این موقع نیز بیشتر این افراد خود را مبدل‌پوش می‌نامیدند.

🔳تاثیرپذیری سیالیت جنسیتی

«گاهی وقتی که جنسیت مشخصی را از درون خویش احساس می‌کنم، مثلا احساس می‌کنم که مردانه هستم، از خود می‌پرسم که اگر هویت جنسیتی‌ام دیگر تغییر نکند چه؟! اگر جندرفلوید نباشم و مردی ترنس باشم چه؟! اما همیشه دوباره تغییر می‌کنم، و این برایم جالب و عجیب است. حدس می‌زنم شاید احساسات مخلوطی در این خصوص داشته باشم. خوب است یا بد؟ نمی‌دانم» – استارلینگ (جندرفلوید)

سیالیت جنسیتی معمولا خودبه‌خود رخ می‌دهد، به این صورت که فرد جندرفلوید در یک بازه زمانی احساس می‌کند دختر است و اینگونه نیست که تصمیم گرفته باشد در بازه زمانی مشخصی دختر باشد. بعضی از افراد جندرفلوید به این موضوع پی می‌برند که هیچ عامل بیرونی یا درونی روی تغییر هویت جنسیتی آنها تاثیر نمی‌گذارد. آنها سیالیت جنسیتی خود را غیر قابل پیش‌بینی می‌دانند، که به طور تصادفی رخ می‌دهد. اما افراد جندرفلوید دیگری نیز هستند که تغییرات جنسیت خود را وابسته به شرایط می‌دانند، بطوریکه از عوامل درونی یا بیرونی تاثیر می‌پذیرد.

جنسیت بعضی از افراد جندرفلوید طبق سیکل منظمی به جنسیت دیگر تغییر می‌یابد؛ چیزی شبیه به گام‌های ماه، یا به گونه‌ای که تغییرات جنسیت آنها با سیکل قاعدگی‌شان هماهنگ می‌شود. بعضی از افراد جندرفلوید نیز گاهی اوقات می‌توانند با قدرت اراده خود جنسیت‌شان را به روشی که دوست دارند و/یا در بازه زمانی مشخصی که ترجیح می‌دهند تغییر دهند.

💠سیکل قاعدگی و تاثیر آن روی سیالیت جنسیتی

اگر تغییر در جنسیت فرد به سیکل قاعدگی وی مرتبط باشد، شاید از افزایش و کاهش طبیعی سطح هورمون‌ها طی دوره قاعدگی نشأت گرفته باشد، اما این مسئله قطعی و شفاف نیست. این موضوع نیز مطرح است که شاید به اشتباه تصور کرده باشیم که هویت جنسیتی با سیکل قاعدگی تغییر می‌کند، و تنها راهی که می‌توانیم از صحت این موضوع باخبر شویم این است که یک دفترچه یادداشت روزانه تهیه کنیم. در دفترچه یادداشت می‌توانید چیزی شبیه به این بنویسید:

تاریخ: 09-03-2013
هویت جنسیتی در آن روز: مرد (تمام روز)
روز سیکل قاعدگی: 14

تاریخ: 10-03-2013
هویت جنسیتی در آن روز: مرد، سپس زن
روز سیکل قاعدگی: 15

پس از جمع‌آوری داده‌های کافی، الگوی تغییر جنسیت مشخص می‌شود. این الگو ممکن است به این صورت باشد که فرد جندرفلوید در روز مشخصی از سیکل قاعدگی جنسیت مشخصی را تجربه می‌کند، یا این که موقعی که سطح هورمون مشخصی مانند استروژن به بالاترین/پایین‌ترین سطح خود می‌رسد، فرد جندرفلوید نیز جنسیت مشخصی را به دفعات تجربه می‌کند. اگر فکر می‌کنید تغییر هویت جنسیتی شما از سیکل دیگری پیروی می‌کند، می‌توانید با جدول مشابهی الگوی تغییر آن را مسیریابی کنید.

در سال 2012، کیس و راماچاندران گزارشی براساس نتایج پژوهش روی افراد جندرفلویدی که خود را بای‌جندر می‌دانستند و جنسیت ایشان به‌طور غیرارادی بین مرد و زن جابه‌جا می‌شد ارائه نمودند. کیس و راماچاندران این وضعیت را «ناهمخوانی جنسیتی متغیر (AGI)» نام نهادند. فرضیه کیس و راماچاندران از این قرار بود که تغییر هویت جنسیتی فرد ممکن است انعکاس دهنده درجه (یا عمقی) نامعمول در تغییر دو نیم‌کره مغزی، و سرکوب طرح جنس صحیح فرد در کورتکس آهیانه‌ای مغز باشد. آنها بیان داشتند «فرضیه ما بر این اساس است که مسیریابی سیکل بینی، میزان تطابق دید دو چشم، و سایر مشخصه‌های جابه‌جایی نیم‌کره مغزی می‌تواند مبنای روانشناختی در افراد AGI که تغییری در جنسیت خود گزارش می‌کنند را آشکار سازد … ما فرضیه خود را براساس ارتباطات باستانی و مدرنی که بین نیم‌کره چپ و راست مغز و جنسیت‌های مرد و زن برقرار است بنا نهادیم.»

این پزشکان بر این اندیشه بودند که تغییر هویت‌های جنسیتی در افراد بای‌جندر احتمالا به تغییر طرز استفاده آنها از بخش‌های مغزشان باز می‌گردد. تغییر هویت جنسیتی ممکن است با سیکل‌های فیزیولوژیک طبیعی بدن هر فرد، به‌خصوص تغییر سوراخ بینی فعال که هر دو روز رخ می‌دهد و آن را با نام سیکل بینی می‌شناسیم در ارتباط باشد. این تنها یک فرضیه است، و برای اثبات آن لازم است مطالعات بیشتری صورت گیرد.

🔳ابراز جنسیتی افراد جندرفلوید

افراد جندرفلوید غالبا احساس نیاز می‌کنند که ابراز جنسیتی خود را با هر جنسیتی که در آن موقع تجربه می‌کنند منطبق سازند. این گفته بدین معناست که افراد جندرفلوید ممکن است چند دست لباس مختلف در کمد خود داشته باشند تا هر موقع احساس کردند زن هستند یا مرد یا هر جنسیت دیگری دارند، بتوانند پوشش خود را با هویت جنسیتی خود همسو کنند. تغییر ابراز جنسیتی می‌تواند مواردی نظیر تغییر موقتی شکل بدن با بستن و پنهان کردن سینه‌ها، استفاده از پروتز آلت تناسلی منتسب به مردانه، پروتز پستان، یا بستن و پنهان کردن آلت تناسلی منتسب به مردانه را نیز شامل شود.

البته گاهی اوقات تغییر ابراز جنسیتی به دلایلی از جمله این که هویت جنسیتی فرد بیش از یکبار در روز تغییر می‌کند، ظاهری آندروجین‌گونه ندارد، یا این که فرد در جامعه احساس امنیت نمی‌کند که خود را به گونه‌ای خاص ابراز کند، امکان‌پذیر نیست.

افراد جندرفلوید ضرورتا ظاهری آندروجین‌گونه ندارند. این افراد ضرورتا صورت، بدن یا پوشش مبهمی ندارند. جندرفلوید بودن الزاما با تجربه ملال جنسیتی یا همان ناراحتی دردناکی که افراد در رابطه با ناهمخوانی جسم و نقش اجتماعی که به آنها نسبت داده شده با جنسیت خود احساس می‌کنند همراه نیست. هر انسانی با دیگر انسان‌ها متفاوت است و سیالیت جنسیتی را به شیوه خود تجربه می‌کند.

بعضی از افراد جندرفلوید در بیشتر اوقات یا همیشه ملال جنسیتی را تجربه می‌کنند. بعضی از افراد جندرفلوید مایل هستند جسم خود را تغییر دهند و بعضی از آنها با هورمون‌درمانی یا عمل جراحی اقدام به تغییر جسم خود می‌کنند. بعضی از افراد جندرفلوید نیز تصمیم ندارند جسم خود را تغییر دهند چرا که می‌دانند اگر هر تغییری در بدن خود ایجاد کنند، فقط موقعی آنها را از ملال جنسیتی رها می‌کند که جنسیت مشخصی دارند و وقتی جنسیت آنها تغییر کند همچنان با ملال جنسیتی دست به گریبان خواهند بود. برای بعضی از افراد جندرفلوید نیز، برنامه‌ریزی درباره مراحل تغییر چندان آسان نیست، چرا که احساسی که نسبت به آنچه که می‌خواهند دارند به‌مرور زمان تغییر می‌کند.

بعضی از افراد جندرفلوید ترجیح می‌دهند بسته به جنسیتی که در زمان مشخص تجربه می‌کنند، با نام و ضمائر متفاوتی خطاب شوند. افراد جندرفلویدی که فقط بین دو جنسیت در حرکت هستند، ممکن است فقط دو نام داشته باشند و بین این دو جابه‌جا شوند. این نام‌ها ممکن است فرم منتسب به زنانه و مردانه یک نام باشند، یا این که نام‌هایی باشند که هیچ شباهت آوایی به هم نداشته باشند. افراد جندرفلوید ممکن است نامی خنثی‌جنسیتی نیز که همواره برایشان مصداق دارد، علاوه بر نام‌های دیگری که دارند یا به‌جای نام‌های دیگر خود برگزینند.

🔳سیالیت جنسیتی و اختلال تجزیه هویت

افراد جندرفلوید معمولا خود را چند شخصیتی تصور نمی‌کنند. بیشتر افراد جندرفلوید همواره خود را یک شخص می‌دانند با همان علایق و سلایق مخصوص به خود، که فقط جنسیت متفاوتی دارد. با این حال افراد جندرفلویدی نیز هستند که با تغییر جنسیت‌های خود، بین شخصیت‌های مشخصی در حرکت هستند، و هر یک از این شخصیت‌ها علایق و سلایق مخصوص به خود را دارد، اما این با اختلال تجریه هویت متفاوت است.

جندرفلوید بودن ارتباطی با اختلال تجزیه هویت (DID) ندارد. اختلال تجزیه هویت نوعی اختلال روانی است که فرد مبتلا چند شخصیت متمایز را تجربه می‌کند و بین این شخصیت‌ها در حرکت است. اختلال تجزیه هویت در بیشتر مواقع در اثر سوء‌استفاده‌ای دردناک در اوایل دوران کودکی فرد بروز می‌کند و تقریبا همیشه با اختلال استرس پس از سانحه همراه است. سیالیت جنسیتی در اثر سوء استفاده از فرد ایجاد نمی‌شود و در افرادی که از اختلال استرس پس از سانحه رنج می‌برند نیز رواج بیشتری ندارد.

افرادی که مبتلا به اختلال تجزیه هویت هستند ممکن است بین چند شخصیت که هر کدام از آنها جنسیت متفاوتی دارند در حرکت باشند، اما این موضوع به معنای جندرفلوید بودن این افراد نیست؛ هر چند یکی از شخصیت‌های این افراد می‌تواند جندرفلوید باشد.

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ‌ترنس‌سنتر – شبکه اطلاع‌رسانی ترنسجندر و ترنزیشن
https://helptranscenter.org
مراجع:
https://gender.wikia.org/wiki/Gender_Fluid
http://nonbinary.wiki/wiki/Genderfluid

Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ‌ترنس‌سنتر – شبکه اطلاع‌رسانی ترنسجندر و ترنزیشن All Rights Reserved.