1

معرفی تکنیک جراحی پریتونئال واژینوپلاستی جهت ساخت واژن در زنان ترنس (MTF)

مترجم: سعید.ش

پریتونئال واژینوپلاستی (به انگلیسی: Peritoneal Pull-Through Vaginoplasty یا Peritoneal Vaginoplasty) روش جراحی جدیدی برای افراد ترنسجندر است که براساس نوعی روند جراحی زنان به نام روند دوی‌دف (به انگلیسی: Davydov Procedure) پدید آمده است. روند دوی‌دف برای اولین بار در متون پزشکی روسی معرفی گردید؛ طی این روند از لایه شکمی (پریتونئال) برای ساخت واژن جدید در زنانی که بدون کانال واژن متولد شده اند استفاده می‌شود. این روند اخیرا اصلاح گردیده و به عنوان تکنیکی جدید جهت ساخت واژن در زنان ترنسجندر معرفی شده است.

پریتونئال واژینوپلاستی مزایای بالقوه‌ای دارد و انتظار می‌رود در سال‌های آتی گوی سبقت را از سایر روندهای جراحی واژینوپلاستی رایج برباید، اما مشکلی وجود دارد و آن این است که داده‌های بلندمدتی درمورد نتیجه جراحی افرادی که روند دوی‌دف یا پریتونئال واژینوپلاستی را پشت سر گذاشته اند، در دست نیست.

🔳پریتونئال واژینوپلاستی چگونه انجام می شود؟

طی عمل جراحی، یک لاپراسکوپ و چندین ابزار دیگر را از طریق برش‌های کوچک 5-8 میلیمتری وارد شکم می‌کنند. جراح با کمک این وسائل فضای بالقوه‌ای بین دستگاه ادراری تحتانی (پیشاب‌راه، پیشاب‌راه پروستاتیک، و مثانه) و رکتوم ایجاد می کند. این فضای خالی همان واژن آینده است. جراح فلپ‌های پریتونئوم را از طریق فضای بین پیشاب‌راه و رکتوم می کشد و با آنها بخشی از کانال واژن را می‌سازد. جراح لایه پریتونئال را با فاصله حدود 15 سانتیمتر از دهانه واژن مسدود می کند و بدین ترتیب انتهای واژن از اجزاء شکم جدا می‌گردد. باقی مراحل روند واژینوپلاستی (از جمله ساخت لب‌های آلت تناسلی زنانه، ساخت کلیتوریس، قطع آلت تناسلی مردانه، تخلیه بیضه، کوتاه کردن پیشاب‌راه، و سایر روندهای مرتبط) مشابه با تکنیک وارونه‌سازی آلت تناسلی مردانه {روش پوستی} انجام می پذیرد.

🔻دکتر هایدی ویتنبرگ (به انگلیسی: Dr. Heidi Wittenberg)، جراح دستگاه ادراری تناسلی زنان در سن فرنسیسکو بر این باور است که پریتونئال واژینوپلاستی با مزایای متعددی همراه است، از جمله:

🔹واژن قابلیت خودروان‌کنندگی داشته و تا حدودی کشسان است

🔸عمق واژن بیشتر است

🔹نیاز به دیلاته و دوش واژینال کمتر است

🔸نیاز به حذف مو قبل از عمل کمتر است

🔹ریسک پرولپس (افتادگی) واژن پایین‌تر است

🔸ریسک این عمل جراحی کمتر از واژینوپلاستی سیگموئید کولون {روش روده‌ای} است، بعلاوه واژن ترشحات مخاطی بدبو نداشته و ضرورتی به نظارت پاتولوژی کولون نیز وجود ندارد.

با تمامی مزایایی که روند پریتونئال واژینوپلاستی دارد، شاید برایتان تعجب‌آور باشد که چرا این روند تا همین اواخر راه خود را به عرصه جراحی‌های تطبیق جنسیت باز نکرده است؛ علت این مسئله، این است که منشأ روند دوی‌دف در علم پزشکی زنان بوده، در حالی که توسعه روندهای تطبیق جنسیت اغلب در دست جراحان پلاستیک بوده است. دکتر ویتنبرگ پزشک دستگاه ادراری تناسلی زنان، مهارت یکتایی در ترکیب جراحی رباتیک، لاپراسکوپیک، و جراحی ناحیه لگنی دارد و همین امر سبب شده تا مهارت انجام جراحی پریتونئال واژینوپلاستی را داشته باشد.

دکتر ویتنبرگ با اشاره به امیدبخش بودن جراحی پریتونئال واژینوپلاستی، بیان می‌دارد که نبود داده‌های بلند مدت در زمینه پیامدهای پس از عمل جایی برای نگرانی باقی می‌گذارد و این احتمال می‌رود که در پایان، ریسک این عمل جراحی بالاتر از ریسک واژینوپلاستی به روش وارونه‌سازی آلت تناسلی مردانه {روش پوستی} باشد. ترکیب پریتونئال واژینوپلاستی با واژینوپلاستی به روش وارونه‌سازی آلت تناسلی مردانه {روش پوستی} تمامی ریسک‌های واژینوپلاستی به روش پوستی را در بر دارد، و علاوه بر آن، ریسک‌های دیگری مربوط به بخش لاپراسکوپی شکمی عمل نظیر آسیب به ارگان، انسداد روده، فتق، و ریسک‌های بیشتر نیز برای این روند جراحی مطرح است.

🔻پریتونئال واژینوپلاستی تا قبل از این که داده‌های بیشتری در دست باشد، مناسب افرادی است که:

🔹نیاز به جراحی ترمیمی واژن یا افزایش طول واژن دارند و تنها گزینه دیگرشان، استفاده از بخشی از کولون است؛

🔸 برای ساخت واژن علاوه بر پوستی که برای واژینوپلاستی به روش وارونه‌سازی آلت تناسلی مردانه {روش پوستی} مورد استفاده قرار می‌گیرد، نیاز به برداشت گرافت پوستی بیشتری دارند؛

🔹خواستار روند جراحی غیرباینری نظیر واژینوپلاستی (ساخت واژن) همراه با نگه داشتن آلت تناسلی مردانه هستند؛

🔸پوست بدن ایشان تحلیل رفته است، چه بصورت مادرزادی، چه بعدا اینگونه شده باشد یا این که در اثر استفاده از سرکوب‌کننده‌های بلوغ جنسی اینگونه شده باشد.

پریتونئال واژینوپلاستی روشی جدید در جراحی تطبیق جنسیت است که ریشه آن به چند دهه گذشته در علم پزشکی زنان باز می‌گردد. پریتونئال واژینوپلاستی اهداف واژینوپلاستی MTF را برآورده می سازد، و نسبت به دیگر روندها امتیازات بیشتر و ریسک‌های بالقوه کمتری دارد؛ با این حال نبود داده‌های بلندمدت، فعلا مقام دوم را به این روند جراحی اختصاص می دهد.

🔻جراحانی که جراحی پریتونئال واژینوپلاستی انجام می دهند:

Dr. Heidi Wittenberg – San Francisco
Dr. Rachel Bluebond-Langner – New York City
Dr. Jess Ting – New York City
Dr. Miroslav Djordjevic (پروفسور میرو) – Belgrade, Serbia
Dr. Parag Telang – Mumbai, India

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://www.mtfsurgery.net

Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved