1

آیا تستسترون‌درمانی در مردان ترنس (FTM) در بلندمدت ایمن است؟

مترجم: سعید.ش

اگر تابحال درمورد تاثیرات بلندمدت تستسترون درمانی نگران بوده اید، خیالتان آسوده باشد چرا که علم هوایتان را دارد.

پژوهشگران ایتالیایی با بررسی 45 مرد ترنسی که حداقل به مدت ده سال تستسترون درمانی کرده بودند، متوجه شدند که: «تستسترون درمانی هیچگونه عوارض جدی و تغییرات مرتبط بالینی در پی نداشته است» و به این نتیجه دست یافتند که: «تستسترون درمانی در مردان ترنس FTM ایمن است.»

همچنین قابل ذکر است که: «هیچگونه تغییر قابل ملاحظه‌ای در تست‌های عملکرد کلیه و کبد مشاهده نگردید.»

هدف این مطالعه، سنجش ایمن بودن تستسترون درمانی و تاثیرات آن روی وزن بدن، وضعیت چربی خون، پارامترهای هماتولوژیکال (خون‌شناسی) و استخوانی در مردان ترنس بوده است.

🔳بزرگترین مطالعه‌ای که تا به امروز انتشار یافته است: هورمون درمانی در اشخاص ترنسجندر ایمن است

بزرگترین مطالعه‌ای که تا به امروز به تحقیق و وارسی در زمینه ایمن بودن هورمون درمانی تغییرجنس در اشخاص ترنسجندر بالغ پرداخته است، یافته‌های مطالعات کوچکتری که طی دهه گذشته انجام پذیرفته بود را به اثبات رسانید، و به این نتیجه دست یافت که هورمون درمانی در اشخاص ترنسجندر ایمن بوده و عوارض جانبی آن در بلندمدت بسیار اندک است.

بیش از 2000 متقاضی از 15 مرکز امریکایی و اروپایی در مطالعه گذشته‌نگری که سال 2014 انتشار یافت مشارکت داشتند. 523 تن از این افراد، ترنس زن به مرد (FTM) بودند که به مدت چهار سال و نیم مورد پیگیری قرار گرفته و [به طور میانگین] 27.5 سال سن داشتند. در این مطالعه، اکثریت عوارض جانبی تستسترون درمانی در مردان ترنس مواردی که در ادامه ذکر گردیده است را شامل می شود: اکنه (2.9% از افراد، 15 نفر)، افزایش وزن (0.4% از افراد، 2 نفر)، درد عضلانی (0.4% از افراد، 2 نفر)، و اختلال در آنزیم‌های کبدی (0.4%، 2 نفر).

دکتر هنک اشمن (به انگلیسی: Henk Asscheman, MD, PhD) پژوهشگر اصلی این مطالعه می گوید: «نتایج ما بسیار اطمینان بخش است. در این جمعیت گسترده، اکثریت عوارض جانبی خفیف بوده و هیچگونه عوارض جانبی جدیدی مشاهده نگردیده است.»

🔻پیش از این مطالعه برجسته، چندین مطالعه دیگر نیز تابحال ایمن بودن تستسترون درمانی را نشان داده اند.

▪️ژورنال اروپایی هورمون و غدد درون‌ریز مطالعه ای را در سال 2011 (Asscheman et al.) منتشر کرد که در آن داده‌هایی در زمینه مرگ و میر بیش از هزار فرد ترنسکشوالی که به مدت میانه 18 سال پیگیری شده بودند و از قبل از مطالعه یا از موقع شروع آن تستسترون درمانی می‌کرده اند ارائه گردیده است. پژوهشگران به این نتیجه دست یافتند که «تستسترون درمانی در مردان ترنسکشوال FTM با دوزهایی که در مردان مبتلا به هیپوگنادیسم (کم‌کاری غدد جنسی) مورد استفاده قرار می‌گیرد، ایمن است.»

▪️مطالعه‌ای که در سال 2010 در ژورنال Sexual Medicine منتشر شده بود، با اتکا به شواهد برگرفته از مطالعاتی که روی ترنسکشوال‌های زن به مردی که در درازمدت تستسترون درمانی کرده و دچار هیچگونه عوارض جانبی شدید و آشکار نشده بودند، به این نتیجه دست یافت که افزایش در میزان مرگ و میر، ابتلا به سرطان پستان، بیماری عروقی، یا سایر بیماری‌های حاد گزارش نشده است.

▪️دکتر لویس گورن (به انگلیسی: Dr. Louis Gooren)، پزشک هورمون و غدد برجسته هلندی، مطالعه‌ای را در سال 2008 هدایت نمود که به مرور داده‌های موجود در کلینیک جنسیت آمستردام از سال 1975 تا سال 2006 پرداخت. این داده‌ها اطلاعات 876 ترنسکشوال زن به مردی که هورمون درمانی تغییرجنس انجام داده بودند را شامل می‌شد. وی به این نتیجه دست یافت که تستسترون درمانی در کوتاه‌مدت و میان‌مدت به میزان قابل قبولی ایمن است؛ اما با اشاره به نبود داده‌های قابل اطمینان، ایمنی تستسترون درمانی در بلند مدت را ادعا نکرد.

▪️در اوایل 2000، نگرانی‌هایی پیرامون افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی در مردان سیسجندری که تستسترون درمانی می‌کردند مطرح گردید، که به هشدار سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) منجر شد. مطالعات جدیدتر حاکی از آن است که ریسک‌های مطرح شده، افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی یا بهبود این نوع بیماری‌ها در مردان سیسجندر مبتلا به هیپوگنادیسم (کم‌کاری غدد جنسی) که تستسترون درمانی می‌کرده اند را نشان نمی‌دهد.

در سال 2018، پژوهشگران به آنالیز نتایج سه مرکز مختلف در سیستم مراقبت از بهداشت کایسر پرداختند. تغییراتی که در وضعیت چربی خون مردان ترنس پدید آمده بود، شامل افزایش سطح LDL (کلسترول بد) و تری‌گلیسرید (چربی خون)، و کاهش سطح HDL (کلسترول خوب) می شد. الگوی این تغییرات مشابه با تغییراتی است که در مردان سیسجندری که تستسترون درمانی می کنند به چشم می خورد. شواهدی که در زمینه پیامدهای تغییرات وضعیت چربی خون در دست است، به خصوص جهت سنجش افزایش یا کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی نتیجه‌ای در پی ندارد. تستسترون درمانی در این جمعیت، منجر به افزایش قابل ملاحظه میزان مرگ و میر، سکته، حمله قلبی و بیماری ترومبوامبولیک (لختگی خون) در کوتاه‌مدت نگردیده است.

مطالعه مروری جدیدی که به تازگی در ژانویه 2019 انتشار یافته نیز حاکی از آن است که در مردان ترنسجندری که بیش از ده سال هورمون درمانی جایگزین انجام داده اند، افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مشاهده نشده است.

🔰همچنین می‌دانیم که تستسترون برای مردان ترنس مفید است!

در سال 2014، پژوهشگران گزارش کردند: «نتایج حاکی از آن است که تستسترون درمانی در مردان ترنس تاثیرات مثبتی روی سلامت روان در زمینه بهبود افسردگی، اضطراب و خشم می‌گذارد.» در ادامه همان سال، مطالعه دیگری یافته‌هایی را منتشر کرد که حاکی از آن است که: «تستسترون درمانی میزان عملکرد روانشناختی در زمینه‌های مختلف در مردان ترنسجندر را نسبت به مردان غیرترنسجندر تحت کنترل افزایش می‌دهد.» این مطالعه «تاثیر مثبت مستقیم سه ماه تستسترون درمانی روی عملکرد روانشناختی مردان ترنسجندر» را نشان می دهد.

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
https://transguys.com/ref/research/is-long-term-testosterone-treatment-safe

Copyright © 2019 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved