✅پرسش و پاسخ در شبکه هلپ ترنس سنتر – گروه آموزشی هلپ اف تو ام (سپتامبر و اکتبر 2018 – شهریور، مهر و آبان 1397)
⭕️موضوع: هورمون درمانی در مردان ترنس (FTM) و مسائل وابسته به آن
⚠️هویت کاربران محفوظ است.
👤ک می نویسد:✍️
دوستان کسی این تستوسترون میشناسه؟
💢🔴ادمین سعید.ش می نویسد:🖊
تستسترون سیپیونات است که در ویال مولتی دوز با غلظت 250mg/ml و حجم 10ml عرضه شده است.
طرز استفاده از ویال مولتی دوز به این صورت است که پس از بازگشایی حداکثر تا 28 روز بعد می توانید از آن استفاده نمایید ، و پس از گذشت 28 روز باید باقی محتویات ویال را دور بریزید؛ مگر این که کمپانی سازنده محصول دستورالعمل متفاوتی ارائه نموده باشد.
حجم تستسترونی که باید در سرنگ وارد کنید را با توجه به دوز تستسترونی که پزشک برایتان تجویز نموده است و غلظت ویال محاسبه می کنید و تزریق را انجام می دهید. برای مثال اگر پزشکتان دوز 250mg تستسترون در یک ماه برایتان تجویز نموده است ، یک میلی لیتر از محصول که غلظت 250mg/ml دارد را در سرنگ وارد می کنید که معادل با 250mg تستسترون می شود ، سپس تزریق را انجام می دهید.
به طور کلی تستسترون درمانی با استفاده از آمپول/ویال تک دوز مقرون به صرفه تر است. چرا که برای مثال اگر پزشکتان دوز 250mg تستسترون در یک ماه برایتان تجویز نموده باشد ، پس از یک (يا حداكثر دو) مرتبه استفاده از ویال مولتی دوز ده میلی لیتری باید 9 (يا 8) میلی لیتر باقی مانده محصول را دور بریزید ، در صورتی که در استفاده از آمپول/ویال تک دوز چنین مشکلی نخواهید داشت.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با پزشک هورمون و غدد خود مشورت نمایید.
👤م می نویسد:✍️
مقاله ای در مورد نرخ جذب و مدت زمان ماندگاری در عضلات مختلف در تزریق درون عضلانی گذاشته بودید.آیا عضله دلتوئید که جذب سریعتری داره نسبت به عضله گلوتئال بخاطر جریان خون بهترش و شاید فعالیت بیشتر آیا روی ماندگاری بیشتر هم تاثیر داره یعنی اگر سرعت جذب بالایی داشته باشه ماندگاریش چطور هست یعنی کمتر هست؟ و اینکه آیا عضلات بزرگتر مثل عضله ران لترالیس ممکنه بخاطر حجم عضله بیشتری که داره روی.سرعت جذب تاثیری داشته باشه یانه فقط به خونرسانی بهتر و فعالیت بیشتر اون ماهیچه بستگی داره. ممنون میشم جواب بدید
💢🔴ادمین سعید.ش می نویسد:🖊
به طور کلی ، اگر تستسترون سریعتر وارد جریان خون شود ، سریعتر در دسترس زیست قرار می گیرد و جذب بدن می شود ، لذا مدت زمان ماندگاری آن در بدن کوتاهتر است و نوبت بعدی مصرف تستسترون نزدیک تر خواهد بود.
در زمینه خونرسانی بهتر و فعالیت بیشتر عضلات و تاثیر آن بر سرعت و میزان جذب تستسترون ، مطالعات بسیار اندکی انجام پذیرفته است ، لذا نمی توان با قطعیت بیان نمود که الزاما در تمامی اشخاص سرعت جذب تستسترون تزریق شده در یک عضله بدلیل خونرسانی بهتر و فعالیت بیشتر آن نسبت به عضله دیگر بیشتر است؛ صرفا می توان آن را به عنوان یک احتمال پذیرفت. برای بیان قطعی این موضوع ، مطالعات بیشتر و گسترده تری مورد نیاز است.
تاثیر حجم عضله بر سرعت جذب تستسترون نیز مشخص نیست و در این زمینه مطالعات بیشتری باید انجام پذیرد؛ جهت یافتن مطالعات و تحقیقاتی که پاسخی قطعی در این زمینه ارائه کرده باشند و به نتیجه ای قطعی دست یافته باشند جستجو کردم و نتیجه ای نیافتم.
👤م می نویسد:✍️
جراحی مردانه سازی آیا قابل برگشت هست با توجه به اینکه روش های مرسوم بر خلاف ادعاهایی که میشه ماندگاری طولانی نداره و برگشت پذیرن مثل لیپولیز و لیپوساکشن لیپوماتیک اکثرا بعد از برداشتن چربی ها دوباره به حالت قبل بذ میگردن سوالم اینه مگر در این روش ها سلول های چربی برداشته نمیشه پس علت برگشت پذیری چه چیزی هست و با توجه به فرم و ژنتیک بدن هر فرد آیا این روش برای ترنس ها نتیجه میده و قابل برگشت هست یا نه
💢🔴ادمین سعید.ش می نویسد:🖊
در روند جراحى مردانه سازى بدن (ليپوساكشن) ، سلول هاى چربى بصورت «دائمى» تخليه مى گردند. با اين حال اگر متقاضى پس از روند ليپوساكشن وزن قابل توجهى اضافه كند ، سلول هاى چربى «جديد» در بدن وى توليد مى شود.
به عبارتى ديگر، اگر متقاضى پس از ليپوساكشن كمى وزن اضافه كند ، اين چربى اضافى در سلول هاى چربى موجود در بدن وى ذخيره مى شود و سايز سلول هاى چربى موجود افزايش مى يابد. اما اگر متقاضى به اندازه بيش از 10% وزن بدن خود ، وزن اضافه كند ، سلول هاى چربى جديد در تمامى نقاط بدن وى از جمله نقاطى كه ليپوساكشن شده است توليد مى گردد.
لذا اگر متقاضى پس از ليپوساكشن وزن قابل توجهى اضافه كند ، شاهد تجمع چربى در نقاطى كه ليپوساكشن شده است نيز خواهد بود. با اين حال تجمع چربى در نقاط ليپوساكشن شده نسبتا كمتر از ساير نقاط بدن است.
نتيجه گيرى از ليپوساكشن به اين بستگى دارد كه فرد متقاضى كانديداى مناسب اين جراحى باشد و شرايط لازم براى اين جراحى را داشته باشد و پس از جراحى رژيم غذايى و ورزش به صورت جزئى از عادات روزانه زندگى وى در آيد. هر شخصى كانديداى مناسبى براى ليپوساكشن نيست.
تنها مردان ترنسى كه با تستسترون درمانى و جراحى تخليه و مردانه سازى سينه موفق نشده اند ظاهرى مردانه تر داشته باشند (مى دانيم كه يكى از تاثيرات تستسترون درمانى ، توزیع مجدد چربی بدن از فرم زنانه به فرم مردانه می باشد که مدت زمان شروع این تاثیر سه الی شش ماه پس از شروع تستسترون درمانی ، و مدت زمان بروز بيشينه تاثیرات دو الی پنج سال پس از شروع تستسترون درمانی می باشد) ، وزن ايشان در محدوده ايده آل قرار دارد ، پوست آويزان يا اضافى ندارند ، ورزش مى كنند و حجم عضلانى خوبى دارند ، رژيم غذايى مناسب را رعايت مى كنند ، در وضعيت سلامتى به سر مى برند ، و تنها در بعضى از نقاط بدن چربى اضافى دارند كه با انجام تمامى روش هايى كه ذكر گرديد هيچ نتيجه اى نگرفته اند ، كانديداى ايده آل اين عمل جراحى محسوب مى شوند و مى توانند انتظار نتيجه اى واقع بينانه از اين عمل جراحى داشته باشند.
🔻جهت مطالعه بیشتر:
✳️اطلاعات جراحی مردانه سازی بدن در مردان ترنس (FTM)
https://helptranscenter.org/2018/06/11/319/
👤م می نویسد:✍️
ریزش مو به شکل طاسی مردانه گفتید چون تستسترونو تبدیل به دی هیدروتستسترون میکنه میخوام بدونم آیا درمانی برای تبدیل نشدن به دی هیدروتستسترون وجود داره غیر از فیناستراید که برای ریزش مو گفتن موثر هست و اینکه آیا بالا و پایین شدن سطح تستسترون خون ممکنه که باعث بیشتر شدن این ریزش بشه یا حتی کمبود این هورمون چطور،آیا ممکنه تزریق نکردن این هورمون در روند کاهش یا افزایش ریزش تاثیر داشته باشه
درسته تغذیه خیلی مهمه اما میخوام بدونم آیا یک راهی هست بشه پیشگیری کرد غیر از اینکه حالا ژنتیک و تغذیه میتونه خیلی نقش داشته باشه سواله من اینه آیا راهی برای پیشگیری از تبدیل تستسترون به دی هیدرو تستسترون وجود داره و آیا متعادل نبودن سطح این هورمون و یا حتی کم بودنش در خون ممکنه که ریزش مو رو بیشتر کنه با توحه به اینکه خب هیچ هورمون جنسی بطور طبیعی ترشح نمیشه در بدن ما اگر قطع بشه حالا غیر از عوارضی پوکی استخوان و خیلی از مشکلات دیگه ممکنه که جلو ریزش مو گرفته بشه یا ممکنه حتی نبودش باعث تشدید بشه
💢🔴ادمین سعید.ش می نویسد:🖊
علت ریزش مو با الگوی مردانه مستقیما به تبدیل تستسترون به دی هیدرو تستسترون مربوط نیست؛ این فرآیند در اشخاصی که دچار ریزش مو با الگوی مردانه نیستند نیز رخ می دهد.
علت یا علل دقیق ریزش مو با الگوی مردانه مشخص نیست ، با این حال اصلی ترین عامل این مسئله به حساسیت فولیکول های موی خود شخص نسبت به سطح مشخصی از دی هیدرو تستسترون نسبت داده شده است.
به این معنا که اگر فولیکول های موی سر شخصی نسبت به سطح معینی از دی هیدرو تستسترون حساس باشد ، به تدریج ریزش مو با الگوی مردانه و احتمالا طاسی را تجربه خواهد کرد.
برای جلوگیری از تبدیل تستسترون به دی هیدرو تستسترون جهت درمان ریزش مو با الگوی مردانه ، فقط داروی فیناستراید (با دوز یک میلیگرم در روز) مورد تایید سازمان غذا و داروی ایالات متحده می باشد.
داروی دوتاستراید نیز در بعضی از کشور ها جهت درمان ریزش مو با الگوی مردانه مورد استفاده قرار می گیرد ، با این حال این دارو تاکنون تایید سازمان غذا و داروی امریکا را بدین منظور کسب نکرده است.
به جز فیناستراید و ماینوکسیدیل ، روش های درمانی گیاهی و طبیعی نیز هستند که در درمان ریزش مو ممکن است موثر واقع شوند ، با این حال میزان اثر گذاری این محصولات مشخص نیست و این روش ها مورد تایید سازمان غذا و داروی امریکا نیستند.
عدم تعادل هورمونی در بدن نیز خود یکی از عوامل ریزش مو محسوب می شود.
👤م می نویسد:✍️
یک دنیا تشکر فقط در مورد کمبود تستسترون یا عدم تزریقش هم اگر اطلاعاتی هست بغیر از عوارض هایی که قبلا گفته شده ریزش مو هم یکی از اونهاست در صورتی که کافی نباشه دوز تزریقی برای بدن؟
💢🔴ادمین سعید.ش می نویسد:🖊
در یک منبع نوشته شده بود توقف تستسترون درمانی در مردان ترنس از پیشرفت طاسی با الگوی مردانه جلوگیری می کند و با توجه به متن ، مشخص است منظور نویسنده اشخاص ترنسی است که تخمدان ها را نگه داشته اند و پس از توقف تستسترون درمانی ، تولید استروژن در بدن ایشان مجددا آغاز می گردد.
در خصوص ریزش مو در مردان ترنسی که تخلیه تخمدان ها را انجام داده اند و مایل به تستسترون درمانی نیستند جستجو کردم تا اگر در این زمینه مطالعه ای انجام شده است ، نتایج آن را برای دستیابی به احتمالات موجود بررسی و مقایسه کنم؛ متاسفانه در این زمینه مطالعه یا تحقیقی نیافتم.
منبعی نیافتم که در آن اشاره شده باشد که وضعیت ریزش مو در مردان ترنسی که تخلیه تخمدان ها را انجام داده اند ، پس از توقف تستسترون درمانی چگونه است؛ یا منبعی که به بررسی وضعیت مردان ترنسی بپردازد که تخلیه تخمدان ها را انجام داده اند و پس از توقف تستسترون درمانی ، استروژن درمانی جایگزین انجام می دهند؛ یا مردان ترنسی که تخلیه تخمدان ها را انجام داده اند و استروژن درمانی جایگزین نیز انجام نمی دهند.
در زمینه ریزش مو در زنان سیسجندری که دوران یائسگی را سپری می کنند ، در منابع مختلف نوشته شده است که کاهش شدید استروژن که نقش محافظت کننده و تقویت کننده مو ها را بر عهده دارد ، و همچنین عدم تعادل هورمونی در این اشخاص همراه با سایر علل و عوامل دیگر ، موجب ریزش مو در این اشخاص می شود.
در زمینه مردان سیسجندری که دچار کمبود تستسترون هستند نیز در منابع مختلف نوشته شده است که ریزش مو و تضعیف ریشه مو یکی از تاثیرات کمبود تستسترون در این اشخاص است. در منبع دیگری نیز نوشته شده است بدن ایشان در تلاش است تا کمبود تستسترون را با تولید بیشتر دی هیدرو تستسترون جبران کند و این مسئله بر شدت ریزش مو در این اشخاص می افزاید.
در منبع دیگر نوشته شده است که سطح بالای دی هیدرو تستسترون الزاما با سطح بالای تستسترون مرتبط نیست و ممکن است سطح تستسترون در بدن شخصی چندان بالا نباشد اما سطح دی هیدرو تستسترون در این شخص بالا باشد ، و یا این که حساسیت فولیکول های موی سر شخص نسبت به دی هیدرو تستسترون بالا باشد.
به طور کلی علت قطعی ریزش مو مشخص نیست ، و در خصوص اشخاص ترنسجندر نیز مطالعات به صورت گسترده و در دراز مدت انجام نشده است ، از طرفی بدن اشخاص با یکدیگر متفاوت است ، و واکنشی که بدن هر شخص نسبت به یک وضعیت مشخص از خود بروز می دهد نیز با شخص دیگر متفاوت است.
به همین دلیل است که پاسخ بعضی از پرسش ها را با قطعیت نمی دانیم و صرفا براساس احتمالاتی که تا به حال مورد بررسی قرار گرفته است ، و مطالعاتی که تا به حال انجام پذیرفته است تلاش می کنیم چشم انداز کلی از وضعیت پیش رو داشته باشیم.
اگر در این زمینه مطالعه جدیدی انجام پذیرد یا به نتایج بهتری دست یابم ، برایتان خواهم نوشت.
👤م می نویسد:✍️
با این حال پس نقش هورمون های جنسی مختص هر دو جنس در سلامت مو تاثیر داره.یادمه در مقاله دیگه که در گروه گذاشتید هورمون درمانی بهتره که همراه با مقداری کمی از استروژن باشه یعنی در واقع تستسترون به تنهایی نباشه مخصوصا در افرادی که تخلیه هنوز انجام ندادن درست نمیدونم یک همچین چیزی..من کلماتو جست و جو کردم اما پیدا نکردم اگر ممکنه و متوجه شدید کدوم مقاله منظورم هست و چه چیزی باید سرچ کنم. محبت میکنید,ممنونم از لطفی که دارید
👤ن می نویسد:✍️
هفته پیش تو کلاس استادم میگفت که مقدار کمی استروژن هم برای بدن اقایون نیاز هس ک تو بدنشون هست که به سلامت استخوان هم کمک میکنه این مقدار استروژن رو ادرنال میسازه؟ینی ماهایی که الان تخلیه رحم کردیم استروژن رو داریم یا نه؟
👤م می نویسد:✍️
من اطلاعات دقیقی ندارم اما قبلا در همین گروه گفته شده بود چربی های ناحیه شکم فکر میکنم ی مقداری از تستسترون به استروژن تبدیل میکنه تستسترونی که تزریق میکنیم هم اگر بیشتر از حد نیازمون باشه ممکنه که به استروژن تبدیل بشه باز هم دوستانی که اطلاعات درست تری دارن جواب بدن بهتره
💢🔴ادمین سعید.ش می نویسد:🖊
استروژن و تستسترون هر دو در سلامت بدن به ویژه سلامت استخوان نقش دارند. همانگونه که شما نیز اشاره داشتید ، پیش تر در دو مقاله آمده است که گاهی به صلاحدید پزشک و براساس مطالعات و تجربیات ایشان امکان دارد مکمل استروژن در رژیم تستسترون درمانی بعضی از مردان ترنسجندری که تخلیه هر دو تخمدان را انجام داده اند و بدن ایشان قادر به تولید طبیعی هورمون استروژن نیست و شرایط پزشکی خاص دارند (برای مثال در معرض خطر پوکی استخوان زودرس قرار دارند) گنجانده شود. در دو مقاله زیر به این مسئله اشاره شده است.
✳️بررسی کامل تاثیرات هورمون ها بر استخوان
https://helptranscenter.org/2016/07/28/58/
✳️نکات مهم پیرامون تصمیم گیری جهت نگه داشتن یک یا هر دو تخمدان در بدن پس از جراحی هیسترکتومی (تخلیه رحم) در مردان ترنس (FTM)
https://helptranscenter.org/2018/09/24/373/
پاسخ شما صحیح است. در بدن آنزیمی به نام آروماتاز وجود دارد که بر سطح استروژن و نسبت بین تستسترون و استروژن در بدن تاثیر مهمی دارد. اگر تستسترون بیش از اندازه وارد بدن شود ، این آنزیم تستسترون مازاد را به استروژن (استرادیول) تبدیل می کند (آروماتیزه می کند).
آنزیم آروماتاز در غدد فوق کلیوی ، تخمدان ها ، بیضه ها ، بافت چربی و … یافت می شود.
استروژن در بدن مردان ترنسی که تخلیه هر دو تخمدان را انجام داده اند ، به کمک آنزیم آروماتاز از تستسترونی که مصرف می کنند به دست می آید. مقدار استروژن مشتق شده از تستسترون در بدن هر شخص متفاوت است و به میزان تستسترون مصرفی فرد ، بدن خود شخص و … بستگی دارد.
میزان تبدیل تستسترون به استروژن در بدن مردان ترنسی که هورمون درمانی خود را تحت نظارت پزشک غدد مجرب ، آشنا با مسائل ترنس و آگاه از علم روز دنیا انجام می دهند غالبا ناچیز بوده و قابل چشم پوشی است.
👤م می نویسد:✍️
در مورد تاثیر داروی فیناستراید بر رشد موی صورت این درسته که هم برای موی سر میشه استفاده کرد هم موی صورت و جز عوارض جنسی آیا بزرگ و حساس شدن سینه برای مردان ترنسی که تخلیه هم انجام دادن صدق میکنه و اگر برای جلوگیری از ریزش مو مصرف بشه ممکنه که در سلامت و ضخامت موهای صورت تاثیر عکس داشته باشه و موهای صورت کمتر یا نازکتر بشه در این باره سرچ کردم اما پاسخ کاملی پیدا نکردم. و آیا فیناستراید بر افزایش سطح تستسترون تاثیر داره یا نه
💢🔴ادمین سعید.ش می نویسد:🖊
جهت دستیابی به پاسخ پرسش های خود می توانید مطلب زیر را در وبسایت هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس مطالعه نمایید.
✳️پرسش و پاسخ – استفاده از داروی فیناستراید جهت جلوگیری و درمان طاسی با الگوی مردانه در مردان ترنس (FTM)
https://helptranscenter.org/2018/09/21/392/
👤د می نویسد:✍️
دوستان ۷ روز از تخلیه سینم میگذره. از کی میشه تستسرون زد؟ دلیل علمی رو می دونید؟؟
👤ح می نویسد:✍️
من دکترم گف تستسترون مث استروژن نیس ک خونه رو لخته کنه و هر وقت زدین اشکال نداره
👤س می نویسد:✍️
دوهفته بعدازعملت بزن.تجویز دکترمتخصص سینه است
👤د می نویسد:✍️
دکتر غدد منم گفت. اما اینک این همه می شنویم نزنین.. حتی دیدم میگن روی جوش خوردن بخیه تاثیر دار اما صحتش رو می خوام بدونم. در کل قطعی نمیگن ک مشکلی دار. از طرفی یه سوالی اینجا ایجاد میشه که خوب الان آقایونی که جراحی انجام میدن هر جراحیای حالا بفرض شبیه جراحی های خودمون که ماموپلاستی حالا اونا ژنیکوماستی انجام میدن خوب تو بدنشون تستسترون داره ترشح میشه بصورت طبیعی و خوب اگر تستسترون عوارض داشته باشه پس اونا هم باید بیان – حالا اینجور که حالا عقل من نوعی میگه ها شاید اشتباه دارم فکر میکنم – حالا یه فرضه توی ذهنم اومده که اونا هم بیان پس دوره قبل و بعد جراحیشون با دارو درصد تستسترونشونو رو بیارن پایین چرا جون تستسترون به دلایلی که نمیدونیم که چرا میگن قبل و بعد جراحی بهتره مصرف نشه ، حداقل سه هفته قبل و بعد ، اوناهم بیان پس این کارو انجام بدن. پس به نظر من ضرر خیلی خاصی میتونه نداشته باشه حالا باز نمیدونم درست میگم یا نه.
💢🔴ادمین سعید.ش می نویسد:🖊
بعضى از پزشكان به دليل اين كه بعضى از مطالعات نشان داده است که تستسترون اثر ضد لختگى خون دارد و از تشكيل لخته خون (ترومبوز وريد عمقى) جلوگيرى مى كند و درد پس از جراحى را كاهش مى دهد ، توصيه مى كنند تستسترون درمانى قبل و بعد از جراحى متوقف نشود و نيازى به توقف آن نمى بينند؛ همچنین اینگونه استدلال می کنند که همانگونه که جهت سرکوب تستسترون در مردان سیسجندری که تحت عمل جراحی قرار می گیرند ، دارو های ضد اندروژن یا مکمل استروژن تجویز نمی شود ، پس نیازی نیست تستسترون درمانی در مردان ترنسجندری که تحت عمل جراحی تغییرجنس قرار می گیرند نیز متوقف شود.
با اين حال مطالعات ديگرى نشان داده است كه تستسترون غلظت خون را افزايش مى دهد و لذا احتمال تشكيل لخته خونى را افزايش مى دهد ، سرعت بهبودى و ترميم زخم را نيز كاهش مى دهد؛ لذا ساير پزشكان به همين دليل توصيه مى كنند تستسترون درمانى «دو الى چهار هفته» قبل و بعد از جراحى متوقف شود.
مورد مهم ديگری که مطرح است ، احتمال تداخل دارويى ميان تستسترون و دارو هاى ديگر است. براى مثال ، تستسترون اثر داروى ضد انعقاد خون كومادين را افزايش می دهد.
به طور كلى در اين زمينه اختلاف نظر بسيارى ميان پزشكان مختلف وجود دارد.
به همين جهت است كه بهترين امر آن است كه هر شخص پیش از جراحی با پزشك جراح و هورمون و غدد خود مشورت نمايد و بهترين روش مناسب خود را در پيش گيرد.
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
Copyright © 2018 محمد بهامین آسمانی https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved