پروتکل هورمون درمانی Callen-Lorde ویژه ترنس های مرد (FTM) و زن (MTF)
مترجم: سعید.ش
🔻فایل پی دی اف پروتکل هورمون درمانی Callen-Lorde ویژه ترنس های مرد (FTM) و زن (MTF) را می توانید از طریق لینک زیر دانلود نمایید.
پروتکل هورمون درمانی Callen-Lorde ویژه ترنس های مرد (FTM) و زن (MTF)
⚠️سلب مسئولیت
◾️سلب مسئولیت در زمینه نحوه استفاده از پروتکل : این پروتکل صرفا به جهت مقاصد آموزشی ارائه گردیده است و نباید جایگزین توصیه پزشک گردد. هر شخص نیاز ها و شرایط منحصر به فردی دارد و هورمون درمانی هر شخص باید با مشارکت درمانگران و نظارت ایشان صورت پذیرد. پروتکل های ضمیمه شده ، از جمله تمامی اطلاعات و ضمائم مقدماتی ، دستورالعمل هایی هستند که توسط پزشکان و روانپزشکان مرکز بهداشت جامعه Callen-Lorde به جهت ارائه مراقبت های اولیه به مراجعه کنندگان ترنسجندری که بمنظور هورمون درمانی به این مرکز مراجعه می نمایند ، مورد استفاده قرار می گیرند. این پروتکل صرفا به عنوان راهنما ارائه گردیده است. این پروتکل حاصل بررسی متون پزشکی موجود و تجربیات ما در ارائه خدمات هورمون درمانی می باشد ، اما این به معنای تمام و کمال بودن پروتکل نیست. این پروتکل نتیجه مطالعات علمی یا آزمون های بالینی نمی باشد ، و هیچیک از دارو ها از جانب سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) بمنظور هورمون درمانی تایید نگردیده است. با توجه به تمامی دلایلی که ذکر گردید ، مسئولیت استفاده از این پروتکل توسط بعضی از اشخاص با شرایط خاص بر عهده ما نیست ، و این اطلاعات نباید جایگزین ارزیابی بالینی توسط پزشک مجرب گردد.
◾️سلب مسئولیت در زمینه فرم های رضایت آگاهانه : فرم های رضایت آگاهانه ای که ضمیمه پروتکل شده است صرفا به عنوان مثال ارائه گردیده است. هیچ مسئولیتی در خصوص استفاده از این فرم ها در مراکز دیگر یا کفایت بند های مندرج در آنها از لحاظ قانونی بر عهده ما نیست. بر همین اساس این فرم ها نباید بدون مشاوره تخصصی قانونی مورد استفاده قرار گیرند.
🔳راهنمای استفاده از پروتکل
🔘نکته ای در مورد سن و رضایت آگاهانه
این پروتکل مناسب رده سنی 18 سال به بالا تدوین گردیده است. در نگاشتن این پروتکل نیاز های ویژه غددی و روانی – اجتماعی گروه سنی زیر 18 سال ، و پیچ و خم های قانونی اخذ رضایت آگاهانه از این گروه سنی لحاظ نشده است. بنابراین این پروتکل نباید به جهت هورمون درمانی در گروه های کم سن و سال مورد استفاده قرار گیرد.
در اشخاصی که سن بالای 18 سال دارند و قادر به اعلام رضایت آگاهانه نیستند ، هورمون درمانی با رضایت سرپرست قانونی ایشان انجام می پذیرد.
🔘نکته ای در مورد جزئیات برنامه زمان بندی هورمون درمانی
می دانیم که رویکرد هر کلینیک در مقایسه با دیگر کلینیک ها اندکی متفاوت است و به مرور زمان دستخوش تغییراتی می شود. برنامه زمان بندی این پروتکل – شامل تعیین زمان ملاقات با پزشک ، تعیین زمان انجام آزمایش خون پیش از ملاقات با پزشک ، و … – براساس رویکرد کنونی مرکز Callen-Lorde تدوین گردیده است. در صورتی که این پروتکل دستخوش تغییراتی شود ، به جای جزئیات برنامه زمان بندی ، از لحاظ عملی بهتر است اصول کلی که در ادامه ذکر گردیده است مدنظر قرار گیرد :
🔹1. اگر داروی جدیدی تجویز گردد ، دوز دارو در ابتدا نصف دوز تجویز می گردد.
🔹2. پیش از آن که دوز داروی تجویزی به دوز کامل افزایش داده شود؛ ارزیابی آزمایش خون ، پیشینه سلامتی ، و ارزیابی بدنی صورت می پذیرد و وضعیت مراجعه کننده پس از گذشت یک ماه از مصرف دارو [با نصف دوز] مورد بررسی قرار می گیرد (دارو فقط به اندازه مصرف یک ماه تجویز می شود)
🔹3. یک ماه پس از تجویز دوز کامل دارو ، وضعیت مراجعه کننده مجددا مورد بررسی قرار می گیرد.
🔹4. سه ماه بعد وضعیت مراجعه کننده مجددا مورد بررسی قرار می گیرد.
🔹5. وضعیت مراجعه کننده هر شش ماه الی یک سال یک مرتبه مورد بررسی قرار می گیرد.
🔹6. همواره رویکردی در جهت کاهش آسیب ها در پیش داریم و هر گونه گفتگو و مذاکره پیرامون تمامی مراحل درمان را پذیرا هستیم.
🔳فلسفه و چشم انداز کلی
مرکز بهداشت جامعه Callen-Lorde با تاکید بر مشارکت ، آموزش ، و خود سنجی ، مراقبت های بهداشتی ویژه اشخاص ترنس ارائه می نماید. درمان از منظر ما نوعی همکاری میان مراجعه کننده و پزشک است. تلاش و کوشش ما بنا نهادن رابطه ای با مراجعه کنندگان است که بر اساس آن مراجعه کنندگان خود تصمیم گیرنده اصلی پیرامون روند مراقبتی خویش باشند ، و ما به عنوان دوست و همکار ایشان خدماتی را در جهت ارتقاء سلامت ایشان ارائه نماییم. این ارتباط همکارانه و دوستانه آگاهی و شناخت مراجعه کننده پیرامون خطرات و مزایای هورمون درمانی را افزایش می دهد. یکی دیگر از اهداف ما این است که با ارائه آموزش های کامل پیرامون هورمون ها و بهداشت عمومی ، توانایی مراجعه کنندگان را در اخذ تصمیمات آگاهانه پیرامون تمامی جنبه های سلامتی خویش افزایش دهیم. ما معتقد هستیم مراجعه کنندگانی که از اطلاعات و آگاهی کافی برخوردار هستند این حق را دارند که خود تصمیم گیرنده باشند.
مرکز Callen-Lorde از تبعیضاتی که اشخاص ترنسجندر در دسترسی به مراقبت های بهداشتی متحمل می شوند آگاه است. ما به دنبال تامین مراقبت های بهداشتی ویژه اشخاص ترنس هستیم و تلاش و کوشش ما تعامل با اشخاصی است از سیستم پزشکی طرد گردیده یا هرگز موفق به دریافت مراقبت های بهداشتی نگردیده اند. رسالت خدمات بهداشت ترنسجندر مرکز Callen-Lorde ارائه خدمات با کیفیت جامع به تمامی مراجعه کنندگان این مرکز با هر هویت جنسیتی و ابراز جنسیتی است.
مرکز Callen-Lorde از رویکرد تبعیض آمیز انستیتو های مراقبت از سلامت در برابر جمعیت اشخاص ترنسجندر و امتناع از انجام تحقیقات علمی کافی در زمینه بهداشت ترنسجندر آگاه است. ما پروتکل های خود را با گردآوری اطلاعات فراگیر از پزشکان ، مراجعه کنندگان ، اعضای جمعیت ترنسجندر ، و مطالعات علمی مرتبط تدوین نموده ایم. پروتکلی که پیش روی شما ست ، راهنمایی با هدف مراقبت اولیه از اشخاص ترنسجندر متقاضی روند هورمون درمانی می باشد. این راهنما را باید به عنوان نقطه شروعی از توافق مراجعه کننده و پزشک بر سر برنامه مراقبتی متناسب با نیاز های شخص دانست.
🔳پروتکل ملاقات با پزشک جهت آغاز هورمون درمانی
💠ملاقات اول یا دوم : ارزیابی پزشکی اولیه
🔻برگزار کننده : پزشک
🔰اهداف جلسه
▫️آشنایی مراجعه کنندگان با خدمات بهداشت ترنسجندر مرکز Callen-Lorde
▫️جمع آوری اطلاعات پزشکی مبنا
▫️آغاز بررسی های مورد نیاز جهت شروع هورمون درمانی
▫️شرکت دادن مراجعه کننده در نظام فراگیر مراقبت اولیه
✳️1. خدمات بهداشت ترنسجندر مرکز Callen-Lorde به مراجعه کننده معرفی می گردد.
✳️2. بسته راهنمای مراکز و مراجع در زمینه بهداشت ترنسجندر در اختیار مراجعه کننده قرار می گیرد و توضیحاتی پیرامون آن ارائه می گردد (این راهنما در صفحه خدمات بهداشت ترنسجندر مرکز Callen-Lorde به آدرس http://callen-lorde.org/transhealth/ موجود است).
✳️3. گفتگویی پیرامون هورمون ها ، خطرات و مزایای هورمون درمانی انجام می پذیرد و پزشک از اهداف و انتظارات مراجعه کننده از روند هورمون درمانی آگاه می شود.
✳️4. گفتگویی پیرامون کد های تشخیصی احتمالی انجام می پذیرد. بعضی از کمپانی های بیمه جهت پوشش خدمات مربوط به ترنزیشن اشخاص ممکن است تشخیص پزشک را ضروری بدانند. این امر بر اساس شرایط و وضعیت هر مراجعه کننده مستقلانه صورت می پذیرد.
✳️5. سوابق کامل پزشکی ، از جمله اطلاعات کامل پیرامون سابقه ابتلا به بیماری هایی که وضعیت آنها با هورمون درمانی تشدید می شود و در ادامه ذکر گردیده اند جمع آوری می شود:
🔸بیماری سرخرگ کرونری
🔸ترومبوز ورید عمقی/امبولی ریوی
🔸سکته امبولیک
🔸بیماری کبد
🔸آدنوم هیپوفیز (تومور خوشخیم غده هیپوفیز)
🔸فشار خون بالای کنترل نشده
🔸دیابت کنترل نشده
🔸سرطان پستان یا رحم
🔸اریتروسیتوز (افزایش تعداد گلبول های قرمز خون)
✳️6. وضعیت مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه مراجعه کننده مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت لزوم اطلاعات موجود بروز رسانی می شود. مواردی که مورد بررسی قرار می گیرد در ادامه ذکر گردیده است :
🔹غربالگری سل
🔹پیشینه ایمن سازی (واکسیناسیون) در برابر ابتلا به هپاتیت A ، هپاتیت B ، سرخک/اوریون/سرخجه (MMR) ، کزاز (Td/Tdap) ، انفلوانزا ، پنوموکوکوس ، ویروس پاپیلوم انسانی (HPV)
🔹معایته پستان/سینه توسط خود فرد
🔹معاینه بیضه توسط خود فرد
🔹معاینه لگنی
🔹وضعیت ابتلا به ایدز (HIV) و بررسی ریسک ها
🔹بررسی لزوم به غربالگری سرطان کولون یا نوار قلب
✳️7. سوابق سلامت روانی مراجعه کننده از جمله سوابق ناهمخوانی جنسیتی ایشان استخراج می گردد ، و اختلالات روانی مراجعه کننده مورد بررسی قرار می گیرد (رجوع شود به ضمیمه 3):
🔸سایکوز (روان پریشی) فعال
🔸نقص شناختی
🔸زوال عقل
🔸انگیزه/اقدام به خودکشی/قتل
✳️8. سوابق اجتماعی مراجعه کننده استخراج می گردد :
🔹مصرف الکل
🔹سوابق اسخدام
🔹سوابق خشونت یا سوء استفاده خانگی (در گذشته و حال)
🔹مصرف مواد مخدر یا هورمون های تهیه شده بصورت غیر قانونی
🔹وضعیت زیست
🔹پیشینه جنسی
🔹پیشینه هویت جنسیتی و مراقبت های پیشین
🔹حمایت های اجتماعی
🔹استعمال تنباکو
🔹تزریق سیلیکن
✳️9. پیشینه خانوادگی مراجعه کننده استخراج می گردد :
🔸سرطان (پستان ، کولون ، تخمدان ، پروستات)
🔸دیابت
🔸بیماری قلبی
🔸فشار خون بالا
🔸بیماری کبد
✳️10. اطلاعات دارو هایی که مراجعه کننده مصرف می کند جمع آوری می گردد :
🔹دارو های تجویز شده توسط پزشک
🔹دارو های گیاهی
🔹دارو های بدون نسخه
🔹دارو های غیر قانونی
🔹مکمل ها
🔹هورمون درمانی قبلی
✳️11. غربالگری آلرژی انجام می پذیرد.
✳️12. آزمایش خون تجویز می گردد :
▪️شمارش کامل سلول های خونی (CBC)
▪️پنل متابولیک جامع (سطح الکترولیت های خون ، آنزیم های کبدی ، چربی خون)
▪️پنل هپاتیت A, B و C
▪️غربالگری سفلیس
⭕️توجه : در بعضی از دستورالعمل ها بررسی سطح استرادیول و تستسترون در ابتدای شروع و در حین نظارت بر استروژن درمانی توصیه شده است. ما هیچگونه کاربرد بالینی در بررسی سطح معمول هورمون های بدن به گونه ای که هزینه این آزمایش را توجیه کند نیافتیم. با این حال پزشکانی که هورمون درمانی اشخاص ترنسجندر را بر عهده دارند می توانند نحوه تجویز دارو ها و نظارت بر روند هورمون درمانی مراجعه کننده را در صورت لزوم مطابق با دستورالعمل ها یا با توجه به نیاز های شخص مراجعه کننده تنظیم نمایند.
✳️13. در صورتی که وضعیت ابتلا به ایدز (HIV) نامشخص باشد ، آزمایش ایدز تجویز می گردد.
✳️14. در صورت لزوم از شخص مراجعه کننده مدارک مربوط به مراقبت پزشکی قبلی یا کنونی شامل مواردی از قبیل ایدز ، بهداشت روان ، و/یا اعتیاد/ترک اعتیاد درخواست می گردد.
✳️15. ملاقات فالوآپ (پیگیری) جهت انجام مواردی که در ادامه ذکر گردیده است برنامه ریزی می گردد :
🔸مشاوره و آموزش در جهت حمایت از مراجعه کننده
🔸ملاقات پزشکی
⭕️توجه : در صورتی که هر گونه عامل نگران کننده ای وجود داشته باشد ، پزشک می تواند مراجعه کننده را مستقیما به خدمات روانپزشکی ، بهداشت روان ، مشاوره و آزمایش ایدز ، یا جهت ارائه خدمات با توجه به وضعیت و شرایط مراجعه کننده یا جهت مدیریت شرایط و وضعیت مراجعه کننده ارجاع دهد.
💠ملاقات اول یا دوم : جلسه مشاوره و آموزش در زمینه هورمون درمانی
🔻برگزار کننده : روانشناس ، پرستار یا پزشک
🔰اهداف جلسه
▫️گفتگو با مراجعه کننده و سنجش توانایی وی در جهت اعلام رضایت آگاهانه جهت شروع هورمون درمانی
▫️سنجش و ارزیابی اولیه بیماری ها و اختلالات روانی مراجعه کننده که با شروع هورمون درمانی ممکن است بدتر شود
▫️سنجش سایر نیاز های زیست – روانی – اجتماعی مراجعه کننده و ارجاع وی به مراکز مرتبط/معرفی مراجع مرتبط در صورت لزوم و/یا درخواست وی
✳️1. اهداف جلسه مشاوره و آموزش در زمینه هورمون درمانی شرح داده می شود.
🔹ریسک ها و مزایای هورمون درمانی مورد بحث قرار می گیرد و اطمینان حاصل می شود که مراجعه کننده از توانایی لازم جهت اعلام رضایت آگاهانه خویش جهت شروع هورمون درمانی برخوردار باشد.
🔹بیماری ها و اختلالات روانی حاد و فعال مراجعه کننده که وضعیت آنها با شروع هورمون درمانی ممکن است بدتر شود مورد سنجش و بررسی قرار می گیرند.
🔹حمایت های روانی – اجتماعی لازم ارائه می گردد و مراجعه کننده در صورت لزوم به مراکز مربوطه ارجاع می شود.
🔹ارزیابی های صورت گرفته و اطلاعات بدست آمده با پزشکی که هورمون درمانی مراجعه کننده را عهده دار خواهد بود تبادل می گردد.
✳️2. رضایت آگاهانه جهت شروع هورمون درمانی دریافت می گرد.
🔸بررسی می شود که اهداف مراجعه کننده و درک و آگاهی ایشان از روند هورمون درمانی با ویژگی ها و اهداف اصلی هورمون درمانی مطابقت داشته باشد.
🔸آگاهی مراجعه کننده از مزایا و خطرات هورمون درمانی در زمینه جسمانی ، سلامت روان ، و اجتماعی مورد بررسی قرار می گیرد.
🔸در زمان مناسب گفتگویی در مورد جایگزین های هورمون درمانی انجام می پذیرد.
✳️3. خلق و خو/سلامت روان مراجعه کننده مورد بررسی قرار می گیرد.
🔘تاثیرات سایکو افکتیو هورمون ها که در ادامه ذکر گردیده است مورد بحث قرار می گیرد :
🔹هورمون درمانی ممکن است بر روی بعضی از بیماری های روانی/خلق و خو مانند افسردگی و اضطراب تاثیر بگذارد ، و روی بعضی دیگر از مسائل تاثیری اعمال نکند.
🔹هورمون درمانی ممکن است وضعیت بعضی از بیماری های روانی/خلق و خو مانند افسردگی ، اضطراب ، و سایکوز (روان پریشی) را تشدید کند.
🔘اطلاعاتی در زمینه سلامت روان/خلق و خوی شخص مراجعه کننده بمنظور پیش بینی علائم و بیماری هایی که شروع هورمون درمانی وضعیت آنها را تشدید می کند جمع آوری می گردد :
🔸اگر مراجعه کننده بیماری های درمان نشده و خفیف از خود نشان می دهد ، ایشان به خدمات حامی سلامت روان (رواندرمانی یا روانپزشک) ارجاع می شود.
🔸اگر مراجعه کننده مبتلا به بیماری های روانی درمان نشده و شدید باشد ، در مورد روش هایی که می توان از طریق آنها هورمون درمانی و مشکلات روانی را به طور ایمن کنترل نمود گفتگویی انجام می پذیرد. مراجعه کننده راهنمایی می شود تا در مورد بیماری های زمینه ای با پزشکی که هورمون درمانی ایشان را عهده دار خواهد بود بحث و گفتگو نماید.
✳️4. نیاز های مراجعه کننده در زمینه ترنزیشن اجتماعی ، از جمله دریافت حمایت از همنوعان آگاه ، رواندرمانی ، تغییر مدارک شناسایی ، دریافت مراقبت بر اساس شرایط و وضعیت ، و حمایت قانونی مورد شناخت و بررسی قرار می گیرد.
🔹در صورت لزوم ، مراجعه کننده به مراجع داخلی و خارج از مرکز مانند بخش مراقبت از اشخاص ترنسجندر براساس شرایط و وضعیت ایشان ارجاع می شود.
⭕️توجه : شرکت در [دوره های] مراقبت از بهداشت روان پیشنیاز هورمون درمانی نمی باشد.
✳️5. هر پرسش دیگری که مراجعه کننده در مورد خدمات مرکز Callen-Lorde ، و/یا ترنزیشن جسمانی یا اجتماعی داشته باشد مورد بررسی قرار می گیرد.
🔸اگر مراجعه کننده قصد انجام جراحی تغییرجنس داشته باشد ، روش های ارجاع به مراکز و مدارک مورد نیاز جهت انجام جراحی مورد بحث و گفتگو قرار می گیرد.
✳️6. یک جلسه دیگر با موضوع مشاوره و آموزش در زمینه هورمون درمانی تنظیم می گردد اگر :
🔹مراجعه کننده در جلسه نخست قادر به اعلام رضایت آگاهانه نباشد
🔹مراجعه کننده علاقه مند به دریافت حمایت و/یا مشاوره بیشتر پیرامون هورمون درمانی باشد
✳️7. نتیجه ملاقات ، از جمله سنجش کامل توانایی مراجعه کننده در جهت اعلام رضایت آگاهانه و هر گونه تداخلات نسبی یا قطعی که در حین ارزیابی آشکار گردیده است در پرونده الکترونیک سلامت ثبت می گردد. تمامی نگرانی های جدی مستقیما با پزشک تجویز کننده هورمون در میان گذاشته می شود.
💠ملاقات سوم : ملاقات پزشکی
🔻برگزار کننده : پزشک
🔰اهداف جلسه
▫️تکمیل ارزیابی پزشکی/روانی – اجتماعی
▫️شروع هورمون درمانی
⭕️توجه : بسته به این که در جلسات اول/دوم مباحث تا چه اندازه پوشش داده شده است ، ممکن است جلسه سوم مباحثی بیشتر از آنچه در یک ملاقات می گنجد را پوشش دهد. در صورتی که پرداختن به تمامی موارد اساسی که در ادامه ذکر گردیده است ضرورت یابد ، ممکن است جلسه سوم به دو جلسه تقسیم گردد. توجه به این نکته حائز اهمیت است که هورمون درمانی نباید در اشخاصی که اطلاعات کافی در این زمینه ندارند آغاز گردد ، و شروع هورمون درمانی تا تکمیل بحث پیرامون تمامی موارد اساسی در جلسات اول تا سوم به تاخیر می افتد.
✳️1. ادامه معاینات تشخیصی در زمینه پزشکی/روانی – اجتماعی از سر گرفته می شود.
✳️2. در صورت امکان ، پرونده های پزشک سابق مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد.
✳️3. معاینه کامل بدنی انجام می پذیرد.
⭕️توجه : مراجعه کننده ممکن است معاینه پستان/سینه یا ناحیه تناسلی را به زمان دیگری موکول کند یا از انجام آن خودداری کند. اگر مراجعه کننده از انجام معاینه خودداری نمود ، تاریخ دیگری جهت انجام معاینه تعیین می گردد.
✳️4. نتیجه آزمایش خون بررسی می گردد و مقادیر غیر طبیعی موجود در نتیجه آزمایش مورد بحث و گفتگو قرار می گیرد.
✳️5. ادامه سنجش مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه مربوط به جلسه نخست از سر گرفته می شود.
✳️6. در صورت لزوم غربالگری سل (PPD) انجام می پذیرد.
✳️7. در صورت لزوم و تمایل ، واکسن (هپاتیت A/B ، ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) ، ایدز (HIV) ، و …) تزریق می گردد.
✳️8. در صورت امکان گفتگویی در مورد ترک سیگار انجام می پذیرد.
✳️9. ملاقات فالوآپ (پیگیری) پزشکی چهار هفته بعد تعیین می گردد.
✳️10. برنامه درمان مورد بحث و گفتگو قرار می گیرد.
✳️11. فرم های رضایت آگاهانه جهت شروع هورمون درمانی مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد (رجوع شود به ضمیمه 1)
✳️12. ارزیابی رسمی ظرفیت و توانایی مراجعه کننده به جهت اعلام رضایت آگاهانه در پرونده درج می گردد:
🔹توانایی انتخاب
🔹آگاهی از وضعیت بالینی
🔹آگاهی از روش های جایگزین (هورمون ، جراحی ، عدم درمان) ، مزایا ، و خطرات
✳️13. در صورتی که مراجعه کننده از ظرفیت و توانایی لازم برخوردار باشد ، فرم رضایت آگاهانه جهت شروع هورمون درمانی به امضای ایشان می رسد.
✳️14. در صورتی که مراجعه کننده فرم رضایت آگاهانه را امضا نماید ، در پرونده مراجعه کننده ثبت می شود که ایشان می توانند هورمون درمانی را آغاز نمایند.
✳️15. ضمیمه 5 جهت کسب اطلاعات پیرامون دارو های موجود ، عوارض جانبی بالقوه ، و مدت زمانی که ایجاد تغییرات جسمانی به طول می انجامد مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد.
✳️16. گفتگویی با مراجعه کننده در مورد روش ارجح هورمون درمانی انجام می پذیرد و رژیم هورمونی مناسب شخص به مدت یک ماه تجویز می گردد :
🔘الف. در زنان ترنسجندر (MTF) : رژیم متداول شامل استروژن + ضد اندروژن است.
💢پروژسترون : مصرف پروژسترون به عنوان بخشی از رژیم هورمونی زنانه سازی توصیه نمی گردد. افزایش سایز پستان با مصرف پروژسترون نشان داده نشده است ، و از طرفی مصرف پروژسترون ممکن است پیامد های منفی در پیش داشته باشد. جهت اطلاع از دوز و عوارض جانبی منفی به ضمیمه 5 مراجعه نمایید.
🔘ب. در مردان ترنسجندر (FTM) : رژیم متداول شامل تستسترون است.
🔻دارو هایی که در ایالات متحده موجود نیست (رجوع شود به ضمیمه 5)
بعضی از مراجعه کنندگان ممکن است هورمون ها و ضد آندروژن ها را از داروخانه های بین المللی خریداری نمایند.
🔘مردان ترنس FTM :
🔸تستسترون آندکانوآت (خوراکی) 160-240 mg/d
🔸کرم 10% دی هیدرو تستسترون (DHT) که 20 میلی گرم از آن سه مرتبه در روز بصورت موضعی (روی کلیتوریس) استعمال می گردد. (بعضی از جراحان این کرم را سه ماه قبل از جراحی متودیوپلاستی جهت افزایش سایز کلیتوریس تجویز می کنند؛ اگر چه داده های کافی در زمینه اثرگذاری این محصول در دست نیست.)
🔘زنان ترنس MTF :
🔹سیپروترون استات خوراکی 50-100 میلی گرم در روز (ضد آندروژن)
✳️17. واکسیناسیون انجام می پذیرد.
✳️18. آزمایش خون شامل مواردی که در ادامه ذکر گردیده است برای ملاقات پزشکی بعدی تجویز می گردد (تاریخ ملاقات پزشکی بعدی 4 هفته پس از شروع هورمون درمانی تعیین می گردد)
▪️آنزیم های کبدی
▪️سطح الکترولیت های خون (در صورت مصرف اسپیرونولاکتون)
▪️شمارش کامل سلول های خونی CBC (در صورت مصرف فلوتاماید)
✳️19. فالوآپ (پیگیری)
🔸اگر مراجعه کننده هورمون درمانی را با استفاده از دارو های به فرم تزریقی انجام می دهد و برای انجام تزریقات در روز معین مراجعه نکرده است ، اولین ملاقات پرستاری ممکن پس از تهیه نسخه دارو های هورمونی برگزار می گردد.
🔸ملاقات پرستاری 2 هفته پس از اولین تزریق برگزار می گردد (در صورت استفاده از دارو های هورمونی به فرم تزریقی)
🔸ملاقات پرستاری 4 هفته پس از اولین تزریق برگزار می گردد (در صورت استفاده از دارو های هورمونی به فرم تزریقی)
🔸ملاقات پزشکی برای 5 هفته دیگر برنامه ریزی می گردد (برای تمامی مراجعه کنندگان)
💠ملاقات چهارم : ملاقات پرستاری
🔻برگزار کننده : پرستار
🔰اهداف جلسه
▫️اولین تزریق دارو های هورمونی
✳️1. از مراجعه کننده پرسیده می شود که کدامیک از متد های تزریق را ترجیح می دهد : تزریق توسط خود فرد ، تزریق توسط شریک عاطفی یا جنسی ، دوست ، عضو خانواده ، یا حامی ، یا تزریق توسط پرستار مرکز Callen-Lorde. تزریق تستسترون آندکانوآت بدلیل ریسک میکرو امبولیسم ریوی ناشی از تزریق محلول های روغنی (POME) و آنافیلاکسی باید فقط در مطب انجام پذیرد.
✳️2. در صورتی که مراجعه کننده ترجیح داد که کادر پرستاری تزریق را انجام دهند ، تزریق به شرح زیر انجام می پذیرد :
🔘در زنان ترنس MTF
🔹تزریق دوز 0.5 سی سی (2.5mg) از داروی استرادیول سیپیونات با غلظت 5mg/ml ، هر دو هفته یکبار به صورت درون عضلانی
🔹تزریق دوز 0.5 سی سی (10mg) از داروی استرادیول والرات با غلظت 20mg/ml ، هر دو هفته یکبار به صورت درون عضلانی
🔘در مردان ترنس FTM
🔸تزریق دوز 0.5 سی سی (100mg) از داروی تستسترون سیپیونات یا انانتات با غلظت 200mg/ml ، هر دو هفته یکبار به صورت درون عضلانی
✳️3. اگر مراجعه کننده تصمیم دارد تزریقات را خود انجام دهد یا تزریقات توسط شریک عاطفی یا جنسی ، دوست ، عضو خانواده ، یا حامی ایشان انجام پذیرد و آشنایی با چگونگی انجام تزریقات ندارد ، آموزش تکنیک های تزریق ایمن آغاز می گردد.
✳️4. اگر مراجعه کننده یا شریک عاطفی یا جنسی ، دوست ، عضو خانواده ، یا حامی ایشان با چگونگی انجام تزریقات آشنا هستند ، چگونگی انجام تزریقات ایشان مشاهده می گردد و بازخورد آن ارائه می گردد. اگر تکنیک تزریق مناسب باشد ، تزریق ایشان مورد پذیرش قرار می گیرد و در پرونده ثبت می گردد. اگر نیاز است اصلاحاتی در تکنیک تزریق صورت پذیرد ، دستورالعمل های لازم ارائه می گردد.
✳️5. ملاقات فالوآپ پرستاری هر دو هفته یکبار برگزار می شود تا آموزش های لازم در زمینه تکنیک تزریق ایمن به مراجعه کننده یا شخص انتخابی ایشان ارائه گردد.
✳️6. تاریخ آزمایش خون 4 هفته پس از شروع هورمون درمانی تعیین می گردد. آزمایش خون مواردی که در ادامه ذکر گردیده است را شامل می شود :
▪️آنزیم های کبدی
▪️سطح الکترولیت های خون (در صورت مصرف اسپیرونولاکتون)
▪️شمارش کامل سلول های خونی CBC (در صورت مصرف فلوتاماید)
💠ملاقات پنجم – 4 هفته پس از شروع هورمون درمانی با نصف دوز : ملاقات پزشکی
🔻برگزار کننده : پزشک و پرستار
🔰اهداف جلسه
▫️ارزیابی اولیه پس از شروع هورمون درمانی
▫️ادامه هورمون درمانی
▫️ارائه مراقبت های اولیه
◾️پرستار
✳️1. علائم حیاتی مراجعه کننده از جمله فشار خون وی مورد بررسی قرار می گیرد.
✳️2. پس از این که پزشک نتیجه آزمایش خون را بررسی نمود و ادامه روند درمان را تایید نمود ، تزریق هورمون انجام می پذیرد.
✳️3. اگر مراجعه کننده هورمون درمانی با استفاده های هورمون های به فرم تزریقی را انتخاب نموده باشد و نوبت تزریق ایشان فرا رسیده باشد :
🔹از مراجعه کننده پرسیده می شود که آیا تزریقات را خود انجام می دهد یا شخصی انتخابی ایشان. پس از دریافت پاسخ ، تکنیک تزریق مورد بررسی قرار می گیرد.
🔹 اگر تکنیک تزریق مناسب باشد ، تزریق ایشان مورد پذیرش قرار می گیرد و در پرونده ثبت می گردد.
🔹اگر نیاز است اصلاحاتی در تکنیک تزریق صورت پذیرد :
➖ دستورالعمل و حمایت لازم ارائه می گردد
➖ ملاقات های پرستاری هر دو هفته یک بار برگزار می شود تا آموزش های بیشتر ارائه گردد و تزریق هورمون انجام پذیرد؛ تا زمانی که پرستار اطمینان حاصل کند که مراجعه کننده یا شخص انتخابی ایشان تکنیک صحیح تزریق را فرا گرفته اند و بدون نظارت قادر هستند تزریقات را به طور ایمن انجام دهند ، ملاقات های پرستاری ادامه می یابد.
◾️پزشک
✳️4. پیشینه مراجعه کننده [پس از شروع هورمون درمانی] با تمرکز بر مواردی که در ادامه ذکر گردیده است مورد پرسش قرار می گیرد :
🔸میزان تحمل نسبت به دارو های هورمونی و ضد آندروژن ها
🔸هر گونه عارضه جانبی که مراجعه کننده تجربه نموده است
🔸در مراجعه کنندگان MTF : توقف نعوظ
🔸در مراجعه کنندگان FTM : توقف سیکل قاعدگی
✳️5. معاینه بدنی شامل اندازه گیری فشار خون انجام می پذیرد.
✳️6. نتیجه آزمایش خون بررسی می گردد و مقادیر غیر طبیعی موجود در نتیجه آزمایش مورد بحث و گفتگو قرار می گیرد. دوز هورمون ها مطابق با آنچه که در ادامه ذکر گردیده است افزایش داده می شود و یکی از هورمون هایی که در ادامه ذکر گردیده است به مدت یک ماه تجویز می گردد :
🔘در زنان ترنسجندر (MTF)
🔘در مردان ترنسجندر (FTM)
✳️7. اگر مراجعه کننده تصمیم دارد تزریقات را خود یا شخص انتخابی ایشان انجام دهد و پرستار تکنیک تزریق ایشان را تایید نموده است ، مواردی که در ادامه ذکر گردیده است در اختیار ایشان قرار می گیرد :
🔹ده عدد سرنگ با حجم 3cc
🔹ده عدد سوزن 20-22 G در 1.5 اینچ
🔹صد عدد پد الکلی
🔹یک عدد محفظه جهت دور انداختن سوزن (اشیاء تیز و برنده)
⭕️توجه : بسته به ترجیح شخصی مراجعه کننده و یا بسته به این که مراجعه کننده بخواهد برای کشیدن محتویات دارو به درون سرنگ و انجام تزریق از دو سوزن متفاوت استفاده نماید ، سوزن تزریق با اندازه ها و تعداد دیگری در اختیار ایشان قرار خواهد گرفت.
✳️8. آزمایش خون شامل مواردی که در ادامه ذکر گردیده است برای ملاقات پزشکی بعدی که 4-5 هفته دیگر برگزار خواهد شد تجویز می گردد :
▪️آنزیم های کبدی
▪️چربی خون
▪️سطح پرولاکتین (در صورت مصرف استروژن در زنان ترنس MTF)
▪️سطح الکترولیت های خون (در صورت مصرف اسپیرونولاکتون)
▪️شمارش کامل سلول های خونی CBC (در صورت مصرف فلوتاماید)
✳️9. فالوآپ (پیگیری)
🔸در صورتی که مراجعه کننده از کادر پرستاری درخواست نموده باشد که تزریقات را برای ایشان انجام دهند ، ملاقات های پرستاری هر دو هفته یکبار برگزار می گردد.
➖ اگر مراجعه کننده تصمیم داشته باشد تزریقات را خود انجام دهد یا تزریقات توسط شریک عاطفی یا جنسی ، دوست ، عضو خانواده ، یا حامی ایشان انجام پذیرد ، چگونگی انجام تزریقات ایشان مشاهده می گردد و بازخورد آن ارائه می گردد. اگر تکنیک تزریق مناسب باشد ، تزریق ایشان مورد پذیرش قرار می گیرد و در پرونده ثبت می گردد. اگر نیاز است اصلاحاتی در تکنیک تزریق صورت پذیرد ، دستورالعمل های لازم ارائه می گردد.
🔸ملاقات پزشکی برای 4-5 هفته بعد برنامه ریزی می گردد.
💠ملاقات ششم – 4 هفته پس از شروع هورمون درمانی با دوز کامل : ملاقات پزشکی
🔻برگزار کننده : پزشک و پرستار
🔰اهداف جلسه
▫️ارزیابی پس از ایجاد تغییرات در روند هورمون درمانی
▫️ادامه هورمون درمانی
▫️ارائه مراقبت های اولیه
◾️پرستار
✳️1. علائم حیاتی مراجعه کننده از جمله فشار خون وی مورد بررسی قرار می گیرد.
✳️2. پس از این که پزشک نتیجه آزمایش خون را بررسی نمود و ادامه روند درمان را تایید نمود ، تزریق هورمون انجام می پذیرد.
✳️3. اگر مراجعه کننده هورمون درمانی با استفاده های هورمون های به فرم تزریقی را انتخاب نموده باشد و نوبت تزریق ایشان فرا رسیده باشد :
🔹از مراجعه کننده پرسیده می شود که آیا تزریقات را خود انجام می دهد یا شخصی انتخابی ایشان. پس از دریافت پاسخ ، تکنیک تزریق مورد بررسی قرار می گیرد. اگر تکنیک تزریق مناسب باشد ، تزریق ایشان مورد پذیرش قرار می گیرد و در پرونده ثبت می گردد. اگر نیاز است اصلاحاتی در تکنیک تزریق صورت پذیرد :
➖ دستورالعمل و حمایت لازم ارائه می گردد
➖ ملاقات های پرستاری هر دو هفته یکبار برگزار می شود تا آموزش های بیشتر ارائه گردد و تزریق هورمون انجام پذیرد؛ تا زمانی که پرستار اطمینان حاصل کند که مراجعه کننده یا شخص انتخابی ایشان تکنیک صحیح تزریق را فرا گرفته اند و بدون نظارت قادر هستند تزریقات را به طور ایمن انجام دهند ، ملاقات های پرستاری ادامه می یابد.
🔹در صورتی که مراجعه کننده ترجیح می دهد کادر پرستاری تزریقات ایشان را انجام دهند ، هورمون و دوز مناسب به ایشان تزریق می گردد.
◾️پزشک
✳️4. پیشینه مراجعه کننده [پس از ایجاد تغییرات در روند هورمون درمانی] با تمرکز بر مواردی که در ادامه ذکر گردیده است مورد پرسش قرار می گیرد :
🔸میزان تحمل نسبت به دارو های هورمونی و ضد آندروژن ها
🔸هر گونه عارضه جانبی که مراجعه کننده تجربه نموده است
🔸در مراجعه کنندگان MTF : توقف نعوظ
🔸در مراجعه کنندگان FTM : توقف سیکل قاعدگی
✳️5. نتیجه آزمایش خون بررسی می گردد و مقادیر غیر طبیعی موجود در نتیجه آزمایش مورد بحث و گفتگو قرار می گیرد. (رجوع شود به ضمیمه 4)
✳️6. اگر مراجعه کننده سیگار می کشد ، گفتگویی در مورد ترک سیگار انجام می پذیرد.
✳️7. یکی از هورمون ها و ضد آندروژن هایی که در بخش ملاقات پنجم ذکر گردید به مدت سه ماه تجویز می گردد.
✳️8. اگر مراجعه کننده تصمیم دارد تزریقات را خود یا شخص انتخابی ایشان انجام دهد و پرستار تکنیک تزریق ایشان را تایید نموده است ، سرنگ و سوزن مطابق با آنچه که در بخش ملاقات پنجم ذکر گردید در اختیار ایشان قرار می گیرد.
✳️9. اگر مراجعه کننده خود یا شخص انتخابی ایشان تزریقات را انجام می دهند و تکنیک تزریق ایشان نیاز به اصلاحاتی دارد ، ایشان جهت آموزش بیشتر و تزریق هورمون به یک پرستار ارجاع می شوند؛ تا زمانی که پرستار اطمینان حاصل کند که مراجعه کننده یا شخص انتخابی ایشان تکنیک صحیح تزریق را فرا گرفته اند و بدون نظارت قادر هستند تزریقات را به طور ایمن انجام دهند ، ملاقات های پرستاری ادامه می یابد.
✳️10. آزمایش خون شامل مواردی که در ادامه ذکر گردیده است برای ملاقات بعدی تجویز می گردد :
▪️آنزیم های کبدی
▪️چربی خون
▪️سطح پرولاکتین
▪️سطح الکترولیت های خون (در صورت مصرف اسپیرونولاکتون)
▪️شمارش کامل سلول های خونی CBC (در صورت مصرف فلوتاماید)
✳️11. فالوآپ (پیگیری)
🔹ملاقات پزشکی برای سه ماه بعد برنامه ریزی می گردد.
🔹مراجعه به آزمایشگاه برای یک هفته قبل از ملاقات پزشکی برنامه ریزی می گردد.
🔹در صورت لزوم؛ جلسه حمایتی ، مشاوره ای و آموزشی برای یک ماه بعد برنامه ریزی می گردد.
🔹در صورت لزوم ، ملاقات های پرستاری جهت آموزش تزریق برگزار می گردد.
💠ملاقات هفتم – 9 ماه پس از شروع هورمون درمانی : ملاقات پزشکی
🔻برگزار کننده : پزشک
🔰اهداف جلسه
▫️ادامه ارزیابی وضعیت سلامتی مراجعه کننده پس از شروع هورمون درمانی
▫️ادامه هورمون درمانی
▫️ارائه مراقبت های اولیه
✳️1. پیشینه مراجعه کننده [در روند هورمون درمانی] با تمرکز بر مواردی که در ادامه ذکر گردیده است مورد پرسش قرار می گیرد :
🔹میزان تحمل نسبت به دارو های هورمونی و ضد آندروژن ها
🔹هر گونه عارضه جانبی که مراجعه کننده تجربه نموده است
🔹توصیف روند ترنزیشن
🔹توقف نعوظ/توقف سیکل قاعدگی
✳️2. معاینه بدنی سریع انجام می پذیرد.
✳️3. نتیجه آزمایش خون بررسی می گردد و مقادیر غیر طبیعی موجود در نتیجه آزمایش مورد بحث و گفتگو قرار می گیرد.
✳️4. در صورت لزوم ، تزریق واکسن انجام می پذیرد.
✳️5. اگر مراجعه کننده سیگار می کشد ، گفتگویی در مورد ترک سیگار انجام می پذیرد.
✳️6. دارو های هورمونی ، ضد اندروژن ها ، سرنگ ، و سوزن به اندازه 6 ماه تجویز می گردد.
✳️7. آزمایش خون شامل مواردی که در ادامه ذکر گردیده است برای ملاقات بعدی تجویز می گردد :
▪️شمارش کامل سلول های خونی (CBC)
▪️پنل جامع متابولیک (آنزیم های کبدی ، سطح الکترولیت های خون ، پنل چربی)
▪️سطح پرولاکتین (در صورت مصرف استروژن در زنان ترنس MTF)
✳️8. فالوآپ (پیگیری)
🔸ملاقات های پزشکی هر شش ماه یکبار ، زمان مراجعه به آزمایشگاه برای یک هفته قبل از ملاقات پزشکی ، و در صورت لزوم زمان برگزاری ملاقات هایی بمنظور تهیه مجدد نسخه تجویز شده توسط پزشک تعیین می گردد.
🔸جلسات حمایتی ، مشاوره ای و آموزشی و مشاوره روانپزشکی در مواقع لازم برگزار می گردد.
🔸 مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه روتین بر حسب سن مراجعه کننده ، نظیر غربالگری بیماری های قابل انتقال جنسی در صورت لزوم انجام می پذیرد.
🔳ملاحظات ویژه
🔷1. مراجعه کنندگانی که تجربه هورمون درمانی داشته اند
🔹برای این که حتی الامکان وقفه کمتری در روند ترنزیشن هورمونی اشخاص پیش آید ، در مراجعه کنندگانی که بیش از 50% از روز های دو سال گذشته را هورمون درمانی می کرده اند می توان دارو های هورمونی را در پایان جلسه اولِ دریافت اطلاعات و تجربه هورمون درمانی ایشان و پس از تکمیل فرم های رضایت آگاهانه و انجام آزمایش خون تجویز نمود.
🔹شرکت مداوم در خدمات بهداشتی پیش گیرانه اکیدا توصیه می گردد.
🔶2. مراجعه کنندگانی که جراحی تخلیه غدد جنسی (تخلیه بیضه ها یا تخمدان ها) را انجام داده اند
🔸در زنان ترنس/MTF: هورمون درمانی با دوز پایین تر استروژن (معمولا نصف دوزی که قبل از جراحی مورد استفاده قرار می گرفته است) انجام می پذیرد؛ برای مثال 1-2 میلی گرم استرادیول در روز تجویز می گردد. مصرف دارو های ضد آندروژن (اسپیرونولاکتون) را می توان متوقف نمود ، با این حال اگر ریزش موی آندروژنیک مراجعه کنندگان ادامه داشته باشد می توانند به مصرف مسدود کننده های دی هیدرو تستسترون ادامه دهند.
🔸در مردان ترنس/FTM: دوز تستسترون مانند قبل از جراحی تخلیه تخمدان ها خواهد بود و تغییری در دوز حاصل نمی گردد.
🔸در تمامی مراجعه کنندگان: نظارت بر تراکم استخوان به ویژه در اشخاصی که بعضی از ریسک فاکتور ها را دارا می باشند یا اشخاصی که هورمون درمانی را متوقف نموده اند توصیه می گردد.
🔷3. مراجعه کنندگانی که بیش از 45 سال سن دارند/سیگار می کشند
🔹در این اشخاص ، مصرف استروژن های خوراکی با ریسک بالاتر ابتلا به بیماری ترومبو امبولیک همراه است. هورمون درمانی با استفاده از دارو های موضعی یا تزریقی نسبت به مصرف استروژن خوراکی ارجحیت دارد. مصرف استروژن کانژوگه (مثال برند پریمارین) توصیه نمی گردد.
🔹اسپرین به رژیم هورمونی مراجعه کننده افزوده می گردد.
🔶4. مراجعه کنندگانی که مبتلا به ایدز هستند (رجوع شود به ضمیمه 3 – مدیریت چند بیماری همزمان)
🔸بیماری ایدز مانعی برای انجام هورمون درمانی نیست.
🔸مصرف اکثریت دارو های ضد ویروس ایدز ایمن است ، با این حال تجویز همزمان داروهای استروژنی با داروی امپرناویر (®Agenerase) یا فوس امپرناویر (®Lexiva) بدلیل کاهش غلظت سرمی امپرناویر توصیه نمی شود. جهت دست یابی به بروز ترین اطلاعات در زمینه تداخلات دارویی به دستورالعمل های وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده مراجعه نمایید.
🔸غربالگری پوکی استخوان براساس دستورالعمل های پیش گیرانه کنونی ویژه اشخاص مبتلا به عفونت HIV انجام می پذیرد. سطح ویتامین D مورد بررسی قرار می گیرد و در صورتی که پایین باشد ، مکمل ویتامین D تجویز می گردد.
🔸سطح استرادیول در زمان شروع یا تغییر روند درمان با دارو های ضد ویروس ایدز مورد بررسی قرار می گیرد.
🔸اسپرین به رژیم دارویی مراجعه کننده افزوده می گردد.
🔷5. دستورالعمل های غربالگری
مراجعه کنندگان ممکن است بدلیل هراس از تبعیض ، مواجه شدن با پزشکانی که در زمینه بهداشت ترنسجندر تجربه کافی ندارند ، یا ناراحتی از بدن خویش از انجام منظم معاینات بدنی و روند های غربالگری اجتناب کنند. هیچگونه دستورالعمل ملی در زمینه غربالگری ویژه اشخاص ترنسجندری که هورمون درمانی انجام می دهند وجود ندارد. لذا مراجعه کنندگان باید از دستورالعمل های استاندارد غربالگری براساس جنس بدو تولد پیروی نمایند. در ادامه توضیحات بیشتری ارائه گردیده است :
🔹مراجعه کنندگانی که جراحی واژینوپلاستی (چه به روش پوستی و چه به روش روده ای) انجام داده اند دهانه رحم ندارند ، بنابراین لازم نیست تست پاپ انجام دهند. این اشخاص باید سالیانه معاینه [ناحیه تناسلی] با هدف شناسایی مشکلاتی از قبیل بافت گرنولیشن ، زخم ، و دیگر ضایعات پوستی انجام دهند.
🔹در مردان ترنسی/FTM که جراحی تخلیه هر دو سینه را انجام داده اند ممکن است بافت پستان برجای مانده باشد. این اشخاص باید هر ساله معاینه سینه به صورتی دستی انجام دهند. گفتگویی با مراجعه کننده در مورد انجام ماموگرافی مطابق با دستورالعمل هایی که براساس جنس بدو تولد انتشار یافته اند انجام می پذیرد.
🔹زنان ترنسی/MTF که در حال استروژن درمانی هستند و در معرض ریسک بالای ابتلا به سرطان پستان قرار ندارند باید از دستورالعمل های غربالگری پستان ویژه زنان سیسجندر پیروی نمایند.
🔹نرخ ابتلا به پوکی استخوان در زنان ترنس ممکن است افزایش یابد. این اشخاص باید غربالگری پوکی استخوان مطابق با دستورالعمل های غربالگری ویژه زنان سیسجندر انجام دهند.
➕ضمیمه 1 – فرم های رضایت آگاهانه
▫️1. فرم رضایت آگاهانه جهت شروع هورمون درمانی در زنان ترنسجندر
▫️2. فرم رضایت آگاهانه جهت شروع هورمون درمانی در مردان ترنسجندر
🔲فرم رضایت آگاهانه جهت شروع هورمون درمانی ویژه زنان ترنسجندر (MTF)
شماره پرونده پزشکی:…
تاریخ تولد:…
نام مراجعه کننده :…
هورمون درمانی یکی از مهمترین بخش های روند ترنزیشن در بعضی از مراجعه کنندگان به شمار می رود؛ در طی این روند تغییراتی در ویژگی های ثانویه جنسی در جهت تطابق ابراز جنسیتی و هویت جنسیتی شخص صورت می پذیرد. مصرف هورمون های زنانه ساز/مردانه ساز با ریسک هایی همراه است ، اما اگر به درستی تجویز گردند می توانند کیفیت زندگی و وضعیت روانی – اجتماعی شخص را بسیار بهبود بخشند. هدف این فرم رضایت ، بررسی و مطالعه ریسک ها و مزایای بالقوه هورمون درمانی می باشد.
🔘الف. تمامی تاثیرات پزشکی و ایمنی روند هورمون درمانی به طور کامل شناخته نشده است. عوارض بالقوه روند هورمون درمانی مواردی که در ادامه ذکر گردیده است را شامل می شود ، اما به این لیست محدود نمی گردد :
🔹افزایش یا کاهش کلسترول و/یا چربی خون به طوری که ممکن است ریسک حمله قلبی یا سکته قلبی را افزایش دهد
🔸افزایش سطح پتاسیم خون به طوری که ممکن است موجب ضربان غیر طبیعی قلب شود
🔻افزایش ریسک مواردی که در ادامه ذکر گردیده است :
🔸لختگی خون (ترومبوز ورید عمقی ، امبولی ریوی)
🔹تومور/سرطان پستان
🔸بیماری قلبی ، اریتمی قلبی ، و سکته قلبی
🔹فشار خون بالا
🔸التهاب کبد
🔹تومور هیپوفیز (تومور غده ای در مغز که پرولاکتین ترشح می کند)
🔸کاهش تعداد گلبول های قرمز خون (آنمی)
🔹اکنه
🔸افزایش یا کاهش میل جنسی و توانایی جنسی
🔹علائم روانپزشکی مانند افسردگی و انگیزه خودکشی؛ اضطراب؛ سایکوز (روان پریشی و از دست دادن ارتباط با واقعیت) ، و بدتر شدن وضعیت بیماری های روانپزشکی زمینه ای
🔘ب. بعضی از عوارض جانبی هورمون درمانی جبران ناپذیر بوده و منجر به مرگ می شود.
🔘ج. ریسک بعضی از عوارضی که پیش تر ذکر گردید در صورت وجود مواردی که در ادامه آمده است افزایش خواهد یافت :
🔹بیماری های زمینه ای
🔸بیماری های روانی زمینه ای
🔹استعمال سیگار
🔸مصرف الکل
🔘د. تغییرات جسمانی برگشت ناپذیر حاصل از هورمون درمانی (که با گذشت زمان شدت این تغییرات نیز به نسبت بیشتر خواهد بود) مواردی که در ادامه ذکر گردیده است را شامل می شود ، اما به این لیست محدود نمی گردد :
🔹رشد پستان
🔸کاهش تراکم استخوانی
🔹توزیع مجدد چربی بدن
🔸تغییرات ناحیه تناسلی (کوچک شدن بیضه و آلت تناسلی مردانه)
🔹ناباروری
🔘ه. امضای من در پایین این فرم به منزله آگاهی من از مواردی است که در ادامه ذکر گردیده است :
🔹پزشک من ویژگی ها و اهداف هورمون درمانی؛ مزایا و خطرات این روند از جمله ریسک این احتمال که با هورمون درمانی به نتیجه دلخواه خود دست نیابم؛ پیامد های ممکن یا احتمالی هورمون درمانی؛ و تمامی گزینه های عملی جایگزین را برایم شرح داده است.
🔸من اطلاعات فوق پیرامون هورمون درمانی را مطالعه و درک نموده ام ، و ریسک های این روند را می پذیرم.
🔹من بمنظور آموزش و دریافت حمایت در زمینه هورمون درمانی با یک پزشک ملاقات نموده ام.
🔸من لیستی از خدمات و مراکز اجتماعی ویژه اشخاص ترنسجندر دریافت نموده ام.
🔹من فرصت کافی داشته ام تا در مورد وضعیت و روند درمان خویش با پزشک ، کادر پرستاری ، و/یا سایر دست اندر کاران گفتگو نمایم ، و به تمامی پرسش هایم مطابق با رضایت من پاسخ داده شده است.
🔸من معتقدم برای اعلام رضایت آگاهانه خود جهت شروع روند هورمون درمانی دانش کافی دارم.
🔹من شروع روند هورمون درمانی خویش را تایید می کنم و رضایت آگاهانه خود را بدین منظور اعلام می دارم.
امضای مراجعه کننده: … تاریخ: …
نام قانونی مراجعه کننده (چاپ شده): …
امضای شاهد: … تاریخ: …
نام شاهد (چاپ شده): …
نام پزشک: …
🔲فرم رضایت آگاهانه جهت شروع هورمون درمانی ویژه مردان ترنسجندر (FTM)
شماره پرونده پزشکی: …
تاریخ تولد: …
نام مراجعه کننده : …
هورمون درمانی یکی از مهمترین بخش های روند ترنزیشن در بعضی از مراجعه کنندگان به شمار می رود؛ در طی این روند تغییراتی در ویژگی های ثانویه جنسی در جهت تطابق ابراز جنسیتی و هویت جنسیتی شخص صورت می پذیرد. مصرف هورمون های زنانه ساز/مردانه ساز با ریسک هایی همراه است ، اما اگر به درستی تجویز گردند می توانند کیفیت زندگی و وضعیت روانی – اجتماعی شخص را بسیار بهبود بخشند. هدف این فرم رضایت ، بررسی و مطالعه ریسک ها و مزایای بالقوه هورمون درمانی می باشد.
🔘الف. تمامی تاثیرات پزشکی و ایمنی روند هورمون درمانی به طور کامل شناخته نشده است. عوارض بالقوه روند هورمون درمانی مواردی که در ادامه ذکر گردیده است را شامل می شود ، اما به این لیست محدود نمی گردد :
🔹افزایش کلسترول و/یا چربی خون به طوری که ممکن است ریسک حمله قلبی یا سکته قلبی را افزایش دهد
🔸افزایش تعداد گلبول های قرمز خون (افزایش هموگلوبین) به طوری که ممکن است موجب سردرد ، سرگیجه ، حمله قلبی ، گیجی ، اختلالات بصری ، یا سکته گردد
🔹اکنه
🔻افزایش ریسک مواردی که در ادامه ذکر گردیده است :
🔹بیماری قلبی و سکته قلبی
🔸فشار خون بالا
🔹التهاب کبد
🔸افزایش یا کاهش میل جنسی و توانایی جنسی
🔹علائم روانپزشکی مانند افسردگی و انگیزه خودکشی؛ اضطراب؛ سایکوز (روان پریشی و از دست دادن ارتباط با واقعیت) ، و بدتر شدن وضعیت بیماری های روانپزشکی زمینه ای
🔘ب. بعضی از عوارض جانبی هورمون درمانی جبران ناپذیر بوده و منجر به مرگ می شود.
🔘ج. ریسک بعضی از عوارضی که پیش تر ذکر گردید در صورت وجود مواردی که در ادامه آمده است افزایش خواهد یافت :
🔹بیماری های زمینه ای
🔸بیماری های روانی زمینه ای
🔹استعمال سیگار
🔸مصرف الکل
🔘د. تغییرات جسمانی برگشت ناپذیر حاصل از هورمون درمانی (که با گذشت زمان شدت این تغییرات نیز به نسبت بیشتر خواهد بود) مواردی که در ادامه ذکر گردیده است را شامل می شود ، اما به این لیست محدود نمی گردد :
🔹بم شدن صدا
🔸رویش موی صورت و بدن
🔹توزیع مجدد چربی بدن
🔸تغییرات ناحیه تناسلی (بزرگ شدن کلیتوریس و لابیا ، خشکی واژن)
🔹افزایش تراکم استخوانی
🔸ناباروری
🔹طاسی با الگوی مردانه
🔘ه. امضای من در پایین این فرم به منزله آگاهی من از مواردی است که در ادامه ذکر گردیده است :
🔹پزشک من ویژگی ها و اهداف هورمون درمانی؛ مزایا و خطرات این روند از جمله ریسک این احتمال که با هورمون درمانی به نتیجه دلخواه خود دست نیابم؛ پیامد های ممکن یا احتمالی هورمون درمانی؛ و تمامی گزینه های عملی جایگزین را برایم شرح داده است.
🔸من اطلاعات فوق پیرامون هورمون درمانی را مطالعه و درک نموده ام ، و ریسک های این روند را می پذیرم.
🔹من در زمینه هورمون درمانی آموزش و حمایت لازم را دریافت نموده ام.
🔸من لیستی از خدمات و مراکز اجتماعی ویژه اشخاص ترنسجندر دریافت نموده ام.
🔹من فرصت کافی داشته ام تا در مورد وضعیت و روند درمان خویش با پزشک ، کادر پرستاری ، و/یا سایر دست اندر کاران گفتگو نمایم ، و به تمامی پرسش هایم مطابق با رضایت من پاسخ داده شده است.
🔸من معتقدم برای اعلام رضایت آگاهانه خود جهت شروع روند هورمون درمانی دانش کافی دارم.
🔹من شروع روند هورمون درمانی خویش را تایید می کنم و رضایت آگاهانه خود را بدین منظور اعلام می دارم.
امضای مراجعه کننده: … تاریخ: …
نام قانونی مراجعه کننده (چاپ شده): …
امضای شاهد: … تاریخ: …
نام شاهد (چاپ شده): …
نام پزشک: …
➕ضمیمه 2 : راهنمای مراجع و مراکز بهداشت ترنسجندر
🔻مراجع و مراکز ویژه اشخاص ترنسجندر و جنسیت نامنطبق واقع در منطقه کلان شهری نیویورک
راهنمای Callen-Lorde معرفی کننده سازمان های اجتماعی و خدمات اجتماعی و حمایتی ویژه اشخاص ترنسجندر و جنسیت نامنطبق واقع در منطقه کلان شهری نیویورک از طریق لینک زیر قابل دست یابی است :
http://callen-lorde.org/our-services/sexual-health-clinic/transgender-health-services/resourceguide/
➕ضمیمه 3 : مدیریت چند بیماری همزمان (کوموربیدیتی)
🔳1. سایکوز فعال
سایکوز فعال در اینجا به از دست دادن ارتباط با واقعیت و افت توانایی عمومی فرد اطلاق می گردد. اگر مراجعه کننده مبتلا به سایکوز فعال بوده به طوری که این اختلال بر هویت جنسیتی وی متمرکز نباشد ، وضعیت مراجعه کننده پیش از شروع هورمون درمانی به کمک دارو های سایکوتروپیک و/یا رواندرمانی پایدار می گردد.
متخصص سلامت روانی که در زمینه مراقبت از اشخاص ترنسجندر تجربه کاری داشته باشد باید توانایی مراجعه کننده به اعلام رضایت جهت شروع هورمون درمانی را تایید نماید. برنامه درمانی مراجعه کننده توسط پزشکان و روانپزشکان مراجعه کننده ، و همچنین خود ایشان تنظیم می گردد.
پزشکان و روانپزشکان در تنظیم برنامه مراقبتی مراجعه کننده که برنامه هورمون درمانی نیز شامل آن می شود ، باید در نظر داشته باشند که تاخیر در شروع هورمون درمانی می تواند تاثیرات منفی بر سلامت روانی مراجعه کننده اعمال نماید.
🔳2. استعمال سیگار
مراجعه کنندگانی که سیگار می کشند می توانند هورمون درمانی را شروع کنند و استعمال سیگار مانعی برای شروع هورمون درمانی نیست ، با این حال برای این مراجعه کنندگان به طور شفاف توضیح داده می شود که استعمال سیگار در حین انجام هورمون درمانی ریسک عوارض جانبی منفی ناشی از دارو های هورمونی را در مردان و زنان ترنسجندر افزایش می دهد.
استعمال سیگار در مراجعه کنندگانی که هورمون های زنانه ساز مصرف می کنند احتمال بروز حوادث ترومبوتیک را افزایش می دهد. استعمال سیگار در مراجعه کنندگانی که هورمون های مردانه ساز مصرف می کنند ریسک ابتلا به بیماری سرخرگ کرونری را افزایش می دهد.
پزشک در هر ملاقات گفتگوی فعالانه ای با مراجعه کننده پیرامون ترک سیگار خواهد داشت. ممکن است اسپرین درمانی در برنامه مراجعه کننده لحاظ گردد.
🔳3. بیماری سرخرگ کرونری
بیماری سرخرگ کرونری مزمن مانعی برای شروع هورمون درمانی نیست. پزشک تلاش می کند تا تمامی سایر ریسک فاکتور های مرتبط با بیماری سرخرگ کرونری را کاهش دهد. در اشخاص مبتلا به بیماری سرخرگ کرونری ، هورمون درمانی با استفاده از استروژن موضعی بر سایر روش های هورمون درمانی جایگزین ارجحیت دارد.
🔳4. زوال عقل
زوال عقل مانعی قطعی برای شروع هورمون درمانی نیست. مراجعه کنندگانی که توانایی اعلام رضایت آگاهانه دارند می توانند هورمون درمانی را شروع کنند. در مراجعه کنندگانی که توانایی اعلام رضایت ندارند ، شروع هورمون درمانی در هر شخص بصورت جداگانه و با توجه به شرایط و وضعیت وی مورد بررسی قرار می گیرد. برای مثال ممکن است سرپرست مراجعه کننده در بررسی وضعیت وی مشارکت داده شود. آموزش تمامی افرادی که مسئولیت مراقبت از مراجعه کننده را برعهده دارند یکی از بخش های مهم برنامه درمانی به شمار می رود.
🔳5. سابقه ترومبوز ورید عمقی ، امبولی ریوی ، یا سکته امبولی
بعضی از دارو های استروژنی ریسک ترومبو امبولی وریدی (VTE) را افزایش خواهند داد. در یک مطالعه فقط ارتباط داروی اتینیل استرادیول با ریسک ترومبو امبولی وریدی در زنان ترنسجندر آشکار گردید. در این اشخاص، هورمون درمانی با استفاده از استروژن های موضعی ارجح است. مراجعه کنندگان به عنوان بخشی از پروسه رضایت آگاهانه باید آگاهی های لازم پیرامون ریسک بالای عوارض جانبی بالقوه هورمون درمانی داشته باشند.
🔳6. انگیزه/اقدام به قتل/خودکشی
مراجعه کنندگانی که اقدام به خودکشی یا قتل نموده اند یا انگیزه ای در این زمینه دارند در برنامه مراقبت از بهداشت روان شرکت داده می شوند. یک متخصص سلامت روان با تجربه کار در زمینه مراقبت از اشخاص ترنسجندر در برنامه درمانی مراجعه کننده شرکت می کند.
پزشکان و روانپزشکان در تنظیم برنامه مراقبتی مراجعه کننده که برنامه هورمون درمانی نیز شامل آن می شود ، باید در نظر داشته باشند که تاخیر در شروع هورمون درمانی می تواند تاثیرات منفی بر سلامت روانی مراجعه کننده اعمال نماید.
🔳7. بیماری کبد
در صورتی که مراجعه کننده مبتلا به عفونت منتشر نشده کبد نظیر هپاتیت A یا B حاد باشد ، شروع هورمون درمانی تا زمانی که مراجعه کننده در وضعیت نقاهت قرار گیرد و سطح ترانس آمیناز ها به حالت نرمال بازگردد به تاخیر می افتد.
اگر مراجعه کننده بر اساس روش های درمانی موجود مبتلا به هپاتیت مزمن (مثلا هپاتیت C) باشد ، روند درمان ادامه می یابد. وضعیت مراجعه کنندگان مبتلا به هپاتیت مزمن در هنگام شروع هورمون درمانی یا تغییر دوز دارو های هورمونی باید با دقت مورد نظارت قرار گیرد. اگر سطح ترانس آمیناز ها دو برابر محدوده مجاز افزایش یابد ، مشاوره با هپاتولوژیست توصیه می گردد.
در این مراجعه کنندگان ، هورمون درمانی با استفاده از دارو های هورمونی موضعی/تزریقی بر نوع خوراکی ارجحیت دارد. در تمامی مراجعه کنندگانی که مبتلا به بیماری مزمن کبد هستند ، پزشک با ایمن سازی (واکسیناسیون) و مداخلات رفتاری مناسب ، ریسک آسیب بیشتر به کبد را به حداقل ممکن کاهش می دهد.
🔳8. آدنوم هیپوفیز
در صورتی که مراجعه کننده سابقه آدنوم هیپوفیز (تومور خوشخیم غده هیپوفیز) داشته باشد ، استروژن درمانی تا زمانی که مراجعه کننده کاملا ارزیابی گردیده و اندوکرینولوژیست [مصرف دارو های استروژنی] را مجاز اعلام نماید ، به تاخیر خواهد افتاد.
🔳9. دیابت کنترل نشده
شواهد آشکاری مبنی بر ارتباط هورمون درمانی و کنترل گلایسمیک در اشخاص مبتلا به دیابت وجود ندارد. مدیریت دیابت به طور مستقل از هورمون درمانی انجام می پذیرد.
🔳10. فشار خون بالای کنترل نشده
مدیریت فشار خون بالا به طور مستقل از هورمون درمانی انجام می پذیرد. در اشخاص مبتلا به فشار خون بالای کنترل نشده ، مصرف داروی اسپیرونولاکتون به عنوان ضد آندروژن ارجحیت دارد.
🔳11. اعتیاد
اعتیاد مانعی برای شروع هورمون درمانی نیست. گاهی اوقات هورمون درمانی مراجعه کنندگان را به شرکت در دوره های ترک اعتیاد ترغیب کند. در صورت ارجاع مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد ، اطمینان حاصل می شود که هویت جنسیتی ایشان در تمامی مراحل محترم شمرده شود.
🔳12. ایدز
ایدز مانعی برای شروع هورمون درمانی نیست. در حقیقت هورمون درمانی ممکن است مراجعه کننده را به شرکت در دوره های درمانی و ادامه آن ترغیب نماید.
اطلاعات مشخصی در زمینه تداخلات دارویی میان رژیم های ضد ویروس ایدز و دارو های استروژنی که استفاده از آن در رژیم های زنانه سازی متداول است در دست نیست. اکثریت اطلاعات موجود براساس مطالعاتی است که بر روی قرص های خوراکی پیشگیری از بارداری (اتینیل استرادیول) انجام پذیرفته است.
متابولیسم استروژن ها از طریق سیستم آنزیم Cytochrome P450 انجام می پذیرد؛ لذا ممکن است تداخلات دارویی بالقوه میان استروژن ها ، و مهار کننده های غیر نوکلئوزیدی آنزیم ترانس کریپتاز معکوس (NNRTIs) و مهار کننده های آنزیم پروتئاز (PIs) وجود داشته باشد. اکثریت مهار کننده های قدرتمند آنزیم پروتئاز سطح اتینیل استرادیول را کاهش می دهند.
دارو های غیر نوکلئوزیدی تاثیرات متفاوتی را اعمال می کنند؛ برای مثال داروی نویراپین سطح استروژن را کاهش می دهد ، دارو های اتراویرین و ریلپیویرین سطح اتینیل استرادیول را افزایش می دهند ، در حالی که داروی افاویرنز هیچگونه تاثیری بر [سطح استروژن یا اتینیل استرادیول] اعمال نمی کند.
هیچگونه تداخل دارویی شناخته شده ای میان اتینیل استرادیول و مهار کننده های نوکلئوزیدی آنزیم ترانس کریپتاز معکوس (NRTIs) ، مهار کننده های نوکلئوتیدی آنزیم ترانس کریپتاز معکوس (NtRTIs) ، مهار کننده های آنزیم اینتگراز ، آنتاگونیست های CCR5 ، و مهار کننده های فیوژن وجود ندارد.
وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده تجویز دارو های خوراکی پیشگیری از بارداری همراه با دارو های امپرناویر (یا فوس امپرناویر) را بدلیل کاهش غلظت سرمی امپرناویر توصیه نمی کند؛ لذا توصیه می کنیم از مصرف امپرناویر (Agenerase) و فوس امپرناویر (Lexiva) همراه با دارو های استروژنی خودداری نمایید.
در مراجعه کنندگان مبتلا به ایدز هنگام شروع درمان ضد ویروس ایدز یا تغییر شیوه درمان ، سطح استرادیول مورد نظارت قرار می گیرد.
➕ضمیمه 4 – مدیریت مقادیر غیر طبیعی در نتیجه آزمایش خون
🔳1. آنمی (کم خونی)
اگر سطح هموگلوبین مراجعه کننده ای پایین تر از 11gm/dL باشد و وی در حال مصرف فلوتاماید باشد ، مصرف فلوتاماید متوقف می شود و سطح هموگلوبین یک ماه بعد مجددا بررسی می گردد. اگر سطح هموگلوبین [پس از گذشت یک ماه از توقف مصرف فلوتاماید] همچنان غیر طبیعی بود ، آزمایش کامل تشخیص آنمی انجام می پذیرد.
🔳2. اریتروسیتوز (افزایش تعداد گلبول های قرمز خون)
تستسترون بدلیل افزایش اریتروپوئز (تولید گلبول های قرمز خون در مغز استخوان) ، ممکن است موجب افزایش سطح هماتوکریت شود. حائز اهمیت است سایر علل اریتروسیتوز از جمله پلی سیتمی (غلظت خون بالا) مورد کشف و بررسی قرار گیرد. سطح هماتوکریت باید کمتر از 45% باشد. اگر سطح هماتوکریت به بیش از 52% افزایش یابد ، اقداماتی نظیر شروع فلبوتومی (خون گیری ، حجامت) ، کاهش دوز تستسترون درون عضلانی ، یا تغییر شیوه هورمون درمانی به استفاده از ژل موضعی تستسترون انجام می پذیرد.
🔳3. افزایش سطح پرولاکتین
اگر سطح پرولاکتین مراجعه کننده بین 20 الی 100ng/mL باشد ، بررسی پیشینه شخص (با تمرکز بر اختلالات بصری ، سردرد) و معاینه بدنی (اندازه گیری فشار خون ، معاینه فاندوسکوپیک (معاینه چشم) و آزمون میدان بینایی) انجام می پذیرد.
اگر سطح پرولاکتین بین 40 الی 100ng/mL باشد ، سطح استروژن نصف می شود و پس از گذشت 6-8 هفته مجددا بررسی می گردد. اگر سطح پرولاکتین به زیر 40 ng/mL رسید ، هورمون درمانی با دوز پایین تر ادامه می یابد.
اگر سطح پرولاکتین بالای 100ng/mL باشد ، هورمون درمانی متوقف می شود و سطح پرولاکتین مجددا بررسی می گردد. اگر سطح پرولاکتین [پس از توقف هورمون درمانی] نیز همچنان بالای 100ng/mL بود ، ام آر آی هیپوفیز جهت کشف آدنوم هیپوفیز انجام می پذیرد.
اگر نتیجه ام آر آی نرمال بود ، هورمون درمانی با دوز پایین تر از سر گرفته می شود ، و سطح پرولاکتین مورد بررسی قرار می گیرد. اگر [با شروع هورمون درمانی] سطح پرولاکتین همچنان روند رو به افزایش داشت ، یا اگر نتیجه ام آر آی غیر طبیعی بود ، مراجعه کننده به اندوکرینولوژیست ارجاع می شود.
🔳4. بالا رفتن سطح آنزیم های کبدی (ترانس آمیناز ها)
زمانی می گوییم سطح آنزیم های کبدی (ترانس آمیناز ها) بالا رفته است که AST/ALT سه برابر بیشتر از بالاترین حد مجاز افزایش یافته باشد؛ یا اگر شخصی دچار افزایش مزمن آنزیم های کبدی باشد ، سطح آنزیم های کبدی دو برابر بیشتر از محدوده مجاز افزایش یافته باشد. اگر سطح آنزیم های کبدی بالا رفته باشد ، هورمون درمانی متوقف می شود و آزمایش های تشخیصی انجام می پذیرد.
در ارزیابی اولیه ، بررسی دقیقی از پیشینه علائم و بیماری های مراجعه کننده ، مصرف الکل ، مصرف خودسرانه هورمون ها ، سایر دارو های تجویزی ، دارو های بدون نسخه و گیاهی ، و سایر دارو هایی که بالقوه منجر به سمیّت کبدی می شوند (از جمله استامینوفن ، فنی توئین ، والپروئیک اسید ، سولفونامید ، نیتروفورانتوئین ، ایزونیازید ، ریفامپین ، نیاسین و آلفا-متیل دوپا) بعمل می آید ، و وضعیت شخص از لحاظ ابتلا به هپاتیت حاد و مزمن ارزیابی می گردد.
اگر هپاتیت ویروسی حاد تشخیص داده شود ، هورمون درمانی تا زمانی که مراجعه کننده در مرحله نقاهت قرار گیرد و سطح ترانس آمیناز ها به حالت نرمال بازگردد به تاخیر خواهد افتاد.
اگر هیچ علت قابل تشخیصی برای افزایش سطح آنزیم های کبدی شناسایی نگردد ، سطح ترانس آمیناز ها پس از گذشت دو ماه از توقف هورمون درمانی مجددا بررسی می گردد. اگر سطح ترانس آمیناز ها [پس از گذشت دو ماه از توقف هورمون درمانی] به حالت نرمال بازگشته باشد ، پزشک به این نتیجه می رسد که دارو های هورمونی علت التهاب کبد بوده اند و هورمون درمانی با دوز پایین تر یا با استفاده از دارویی متفاوت مجددا آغاز می گردد و ادامه می یابد. اما اگر سطح ترانس آمیناز ها [پس از گذشت دو ماه از توقف هورمون درمانی] همچنان غیر طبیعی باشد ، مراجعه کننده جهت ارزیابی به گاسترو انترولوژیست (متخصص دستگاه گوارش) ارجاع می شود.
➕ضمیمه 5 – جداول دارو ها و تاثیرات آنها
🔘جدول 1 : رژیم های هورمونی زنانه سازی
🔘جدول 2 : ضد آندروژن ها
💠نکته ای در مورد جدول 2 : انتخاب ضد آندروژن
اسپیرونولاکتون نخستین ضد آندروژن انتخابی جهت هورمون درمانی در زنان ترنسجندر می باشد چرا که دارویی ایمن و مقرون به صرفه است. تنها مراجعه کنندگانی که سابقه هایپرکالمی (افزایش پتاسیم خون) ، فشار خون پایین ، یا نارسایی کلیوی داشته اند باید از مصرف اسپیرونولاکتون خودداری کنند. این مراجعه کنندگان می توانند به جای اسپیرونولاکتون ، از داروی فلوتاماید به عنوان ضد آندروژن استفاده نمایند.
فیناستراید و دوتاستراید ضد آندروژن های ضعیف تری (مسدود کننده دی هیدرو تستسترون) هستند که در شرایطی که ممنوعیت مصرف سایر ضد آندروژن ها وجود داشته باشد یا مراجعه کننده قادر به تحمل سایر ضد آندروژن ها نباشد ، به تنهایی [به عنوان ضد آندروژن در رژیم هورمونی مراجعه کننده] مورد استفاده قرار می گیرند.
اگر مراجعه کننده دچار ریزش موی آندروژنیک باشد ، فیناستراید و دوتاستراید همراه با ضد آندرون ها در رژیم هورمونی شخص مورد استفاده قرار می گیرند.
⭕️توجه : زنان ترنسجندری که جراحی ارکیکتومی (تخلیه بیضه) انجام داده اند نیازی به مصرف ضد آندروژن ندارند.
🔘جدول 3 : رژیم های هورمونی مردانه سازی
🔘جدول 4A : تاثیرات مردانه سازی تستسترون درمانی در مردان ترنسجندر (FTM)
🔘جدول 4B : تاثیرات زنانه سازی استروژن و ضد آندروژن درمانی در زنان ترنسجندر (MTF)
🔻فایل پی دی اف پروتکل هورمون درمانی Callen-Lorde ویژه ترنس های مرد (FTM) و زن (MTF) را می توانید از طریق لینک زیر دانلود نمایید.
پروتکل هورمون درمانی Callen-Lorde ویژه ترنس های مرد (FTM) و زن (MTF)
مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
مرجع:
http://callen-lorde.org
Copyright © 2018 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved