1

آیا افراد ترنس در معرض ریسک بالای ابتلا به دیابت قرار دارند؟

مترجم: سعید.ش

🔲دیابت چیست ؟

دیابت (کوتاه شده عبارت «دیابت ملیتوس») اختلالی در متابولیسم است که به دلیل مشکلات مرتبط با هورمون انسولین موجب قند خون بالا می شود. بدن برای مصرف قند و چربی نیازمند انسولین است. اگر بدن انسولین کافی تولید نکند یا این که سلول های بدن به درستی انسولین [تولید شده] را به مصرف نرسانند ، گلوکز (نوعی قند) نمی تواند از طریق جریان خون به سلول ها برسد.

دیابت نوع یک (10% از موارد) هنگامی رخ می دهد که پانکراس (ارگانی در پشت شکم) دیگر انسولین تولید نمی کند. دیابت نوع دو (90% از موارد) هنگامی رخ می دهد که پانکراس به میزان کافی انسولین تولید نمی کند یا این که بدن به میزان کافی انسولین تولید شده را به مصرف نمی رساند (مقاومت نسبت به انسولین).

🔻سطوح بالای قند خون به مرور زمان آسیب شدیدی به ارگان های مختلف بدن ، از جمله قلب ، عروق خونی ، کلیه ها ، چشم ها ، و عصب ها وارد می سازد.

نقص تحمل گلوکز (Impaired Glucose Tolerance) یا «دیابت مرزی» به وضعیتی اطلاق می شود که سطح قند خون بالاتر از حد نرمال است ، اما نه به اندازه ای که دیابت محسوب گردد.

اشخاصی که دچار نقص تحمل گلوکز هستند در معرض ریسک بالاتر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و ابتلا به دیابت پيشرفته قرار دارند.

درمان نقص تحمل گلوکز به تاخیر یا جلوگیری از پیشرفت دیابت کمک می کند.

🔲آیا اشخاص ترنس در معرض ریسک بالاتر ابتلا به دیابت قرار دارند ؟

تحقیقات کافی در خصوص بهداشت اشخاص ترنس انجام نشده است تا بدانیم که آیا اشخاص ترنس بیش از اشخاص غیر ترنس مبتلا به ديابت مى شوند یا خیر. اما :

🔷استروژن به عنوان عاملی تاثیرگذار بر تحمل گلوکز شناخته شده است و ممکن است موجب افزایش ریسک ابتلا به نقص تحمل گلوکز در زنان ترنس شود.

🔶اگر چه شواهدی وجود ندارد که نشان دهنده افزایش ریسک ابتلا به دیابت نوع دو در مردان ترنس با مصرف تستسترون باشد ، اما مطالعاتی که بر روی مردان ترنس انجام پذیرفته است حاکی از آن است که پس از شروع تستسترون درمانی ذخایر چربی در اطراف شکم و ارگان های درونی افزایش می یابد ، که این مسئله به عنوان یکی از ریسک فاکتور های مقاوت نسبت به انسولین محسوب می گردد.

🔷مطالعات متعدد بر روی مردان ترنسی که تستسترون درمانی را شروع نکرده اند نشان دهنده نرخ بیشتر ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) [در میان جمعیت مردان ترنسجندر] در مقایسه با سایر اشخاصی است که با جسم زنانه متولد شده اند. سندرم تخمدان پلی کیستیک با نرخ بالاتر نقص تحمل گلوکز در ارتباط است.

🔻ریسک ابتلا به دیابت بالاتر است ، اگر :

🔹سن شما 40 سال یا بیش از آن باشد.

🔸عضوی از گروه نژادی پرخطر باشید (بومی ، افریقایی ، آسیایی/آسیای جنوبی ، اسپانیایی).

🔹اضافه وزن داشته باشید – به ويژه اگر بیشتر وزن در اطراف میان تنه تجمع یافته باشد.

🔸مبتلا به سندرم متابولیک باشید [به گونه اى كه] سه مورد یا بیشتر از این قبیل شرایط را داشته باشید : فشار خون بالا ، سطوح پایین کلسترول HDL (کلسترول خوب) ، سطوح بالای تری گلیسرید ، قند خون بالا ، ذخایر چربی فراوان در اطراف کمر.

🔹مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشید.

🔲غربالگری و آزمایش

غربالگری به معنای جستجوی بیماری پیش از ظهور هر گونه علائمی در فرد است.

🔻اکثریت اشخاص در مراحل اولیه دیابت نوع دو هیچگونه علائمی ندارند. اگر پرستار/پزشک با توجه به علائمی که تجربه نمودید به ابتلا به دیابت مشکوک گردد ، جهت انجام تست تشخیصی ارجاع مى شوید تا وضعیت ابتلا به دیابت مشخص گردد. این علائم عبارت اند از : تشنگی غیر معمول ، نیاز مکرر به انجام ادرار ، افزایش یا کاهش وزن ، خستگی بیش از اندازه یا فقدان انرژی ، تاری دید ، عفونت های مکرر ، بریدگی ها و کبودی هایی که به آهستگی بهبود می یابد ، احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی در دست ها یا پا ها.

غربالگری و تست دیابت شامل آزمایش خون است که در آن [سطح] قند خون ده الی دوازده ساعت پس از صرف غذا سنجيده می شود (تست «گلوکز ناشتا»).

اگر نتایج این آزمایش نرمال باشد اما علائم یا ریسک فاکتور های ابتلا به دیابت را داشته باشید ، انجام آزمایش تحمل گلوکز توصیه می گردد تا سرعت افزایش قند خون پس از صرف غذا مورد سنجش قرار گیرد (سطح بالای نتیجه این آزمایش نشان دهنده مقاومت نسبت به انسولین می باشد).

آزمایش خون «A1c» جهت دستيابى به تصویری از میانگین گلوکز خون در طول چند ماه گذشته مورد استفاده قرار مى گيرد (نتیجه این آزمایش نشان می دهد که سطح قند خون در طول زمان تا چه میزان افزایش و کاهش می یابد).

🔰مطابق با دستورالعمل های کانادایی ، تمامی اشخاص با بیش از 40 سال سن باید هر سه سال یک مرتبه [جهت تعيين وضعيت] دیابت غربالگری شوند؛ و اشخاصی که دارای سایر ریسک فاکتور ها می باشند هر سال بايد بدين جهت غربالگری شوند.

🔷با توجه به این که استروژن به عنوان عاملی تاثیر گذار بر تحمل گلوکز شناخته شده است ، برنامه بهداشت ترنسجندر در خصوص زنان ترنسی که پس از شروع استروژن درمانی بیش از پنج کیلوگرم وزن اضافه نموده اند توصیه می کند که سطح قند خون اين اشخاص مورد بررسی قرار گیرد.

🔶در مردان ترنسی که پیش از شروع تستسترون درمانی نشانه ها و علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را داشته اند ، انجام آزمایش سالیانه توصیه می شود. علائم و نشانه های سندرم تخمدان پلی کیستیک عبارت اند از : سطح بالای تستسترون خون ، فقدان سیکل قاعدگی یا سیکل قاعدگی نامنظم ، رویش موی غیر معمول در نواحی صورت/بدن ، تغییر رنگ پوست زیر بغل یا پشت گردن به رنگ قهوه ای/مشکی.

🔲درمان

🔻اهداف درمان دیابت موارد در ادامه را شامل می شود :

◾️حفظ سطوح قند خون در نزدیکی سطح متوسط تا حد امکان

◾️حفظ سطوح چربی خون (کلسترول و تری گلیسرید) در نزدیکی سطح متوسط تا حد امکان

◾️کنترل فشار خون

◾️جلوگیری یا کاهش مشکلات بهداشتی مرتبط با دیابت

درمان دیابت نوع یک با تزریقات انسولین ، برنامه غذایی متعادل ، و نظارت دقیق بر سلامت انجام می پذیرد.

درمان در اشخاصی که دچار وضعیت پیش دیابت یا مبتلا به دیابت نوع دو می باشند معمولا بر ایجاد تغییرات در سبک زندگی متمرکز است (افزایش میزان ورزش ، ایجاد تغییرات در برنامه غذایی). اگر با انجام چنین اقداماتی قند خون تحت کنترل قرار نگيرد ، دارو های مختلف جهت کمک به بدن در تولید یا استفاده موثر تر از انسولين تجویز می گردد.
مصرف انسولین در بعضی از موارد ابتلا به دیابت نوع دو توصیه می گردد.

🔷در زنان ترنسی که پس از شروع استروژن درمانی ، ابتلا به دیابت نوع دو یا عدم تحمل گلوکز تشخیص داده شده است ، مصرف دارو هایی جهت کمک به افزایش حساسیت بدن نسبت به انسولین توصیه می گردد (چرا که استروژن بر متابولیسم گلوکز اعمال اثر می کند).
اگر انجام چنین اقداماتی موثر واقع نشود ، [جهت هورمون درمانی جایگزین] ترکیب هورمونی متفاوت یا نوع متفاوتی از استروژن مورد استفاده قرار می گیرد.
اگر تمامی ديگر راهکار ها با شکست مواجه شود ، پرستار یا پزشک کاهش دوز استروژن مصرفی را توصیه می کند تا تاثیر این اقدام بر پایداری قند خون مشخص گردد.

🔶در مردان ترنس شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مصرف تستسترون موجب ابتلا به دیابت یا بدتر شدن دیابت مى شود. اما تستسترون بر کلسترول و فشار خون اعمال اثر می کند.
اگر این عوامل از طریق برنامه غذایی ، ورزش ، و/یا دارو تحت کنترل قرار نگيرد ، [جهت هورمون درمانی جایگزین] ترکیب هورمونی متفاوت یا نوع متفاوتی از تستسترون مورد استفاده قرار می گیرد.
اگر تمامی ديگر راهکار ها با شکست مواجه شود ، پرستار یا پزشک کاهش دوز تستسترون مصرفی را توصیه می کند تا ریسک ابتلا به بیماری قلبی عروقی کاهش یابد.

مترجم: سعید.ش
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و ترنزیشن
https://helptranscenter.org
مرجع:
http://transhealth.phsa.ca

Copyright © 2017 سعید.ش https://helptranscenter.org هلپ‌ترنس‌سنتر – شبکه اطلاع‌رسانی ترنسجندر و ترنزیشن All Rights Reserved