مصاحبه اخذ اقرارنامه قانونی جهت اقرار همسر به اطلاع از عمل تغییرجنس و عقیم بودن همسر آینده شان پیش از ازدواج در محضر و لیستی از مطالبات من از نهادهای قانونی و فرهنگی برای پایان خشونت و تبعیض همه جانبه علیه جامعه ترنس و وضع قوانین اصلاحی و حمایتی
مصاحبه کننده: محمد بهامین آسمانی
منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
⚠️هویت مصاحبه شونده محفوظ است.
⚫️محمد بهامین آسمانی: چگونه شد که به فکر گرفتن اقرار نامه در محضر از همسر آینده تان در خصوص اقرار ایشان به اطلاع از عمل تغییرجنس و عقیم بودن اقتادید؟!
⚪️خب اینکه چرا من خواستم این کار را انجام بدم این بود که به شرایط خودم و مسایل حقوقی حاکم بر ازدواج واقف بودم و چون بین ما همه چیز شفاف و صادقانه بود این حق را به خودم دادم که بخواهم این شفافیت و شرایط رسمن به آگاهی ایشان رسیده است.
در هر صورت، اگر به هر دلیلی اثبات شود که پنهان کاری صورت گرفته ، تدلیس یا فریب در ازدواج محسوب میشه.
اگر به هردلیلی دوست ندارید موضوع در سند عقدنامه نوشته شود و یا روز عقد درمورد آن صحبت نشود و خصوصی بماند میتونید قبل از عقد به اتفاق آقا به یک دفتر اسناد رسمی برید و اونجا یک اقرار نامه تنظیم بشه که ایشان قبل از ازدواج از همه شرایط شما آگاهی داشته اند از تغییر جنسیت و تغییر نام مطابق حکم دادگاه، عدم بارداری و عقیم بودن تان.
این یک کار حقوقی بسیار بسیار ساده هستش و کم هزینه ، یک اقرارنامه ساده ولی رسمی
🔗تصویر سند قانونی اقرار نامه ضمیمه مصاحبه شد.
متن سند رسمی اقرارنامه
شرایط و متون حقوقی
اینجانب …… نامبرده فوق اقرار و اعتراف شرعی و قانونی می نمایم که پیش از ازدواج با خانم …… از شرایط ذیل در مورد وی (خانم ……) کاملا آگاه و مطلع بوده و می باشم : 1- خانم ….. مبتلا به بیماری اختلال هویت جنسی (ترنس سکشوال) بوده و طی جراحی تغییرجنسیت ظاهر مونث شده است و طبق دادنامه شماره دادنامه ……. و شماره پرونده ……. مورخه …… شعبه ….. دادگاه عمومی حقوقی ….. ، مدارک سجلی با هویت مونث برای وی صادر شده است 2- خانم …… امکان باردار شدن ندارد و عقیم است
⚫️محمد بهامین آسمانی: واکنش همسرتان در مقابل خواسته شما برای ثبت رسمی و قانونی اقرارنامه جگونه بود؟! آیا پذیریش و انجام این کار برایشان سخت یا آسان بود؟!
⚪️ایشان انسان شریفی هستند و شرایط من را درک کردن و بدون هیچ اصرار یا مانعی این کار را انجام دادند.
البته بنده این موضوع را حق خودم یا هرکسی میدونم .
قبل از ازدواج طرفین شناخت عمیقی از یکدیگر ندارند و باید با همه چیز شفاف باشد .
ای بسا که بعد از ازدواج انقدر درک مشترک و رابطه سالم و دوست داشتن شکل بگیره که طرفین حتی یادشون هم نباشه قبل از ازدواج کمی محتاطانه عمل کرده اند
⚫️محمد بهامین آسمانی: خانواده شما و همسرتان از موضوع گرفتن اقرارنامه مطلع بودند؟! اگر بله چه نظر و واکنشی داشتند؟! و اگر خیر، به چه علت مایل بودید که این موضوع را نزد یکدیگر خصوصی نگاه دارید؟!
⚪️خیر ، خانواده ایشان در جریان مشکل من نبودند و این اقرار کاملن محرمانه بین ما باقی ماند.
⚫️محمد بهامین آسمانی: آیا به عنوان ترنس، ازواج موفقی دارید از همسر و زندگی تان رضایت دارید؟!
⚪️ازدواج خودم را موفق میدونم و از رابطه و زندگی مشترکمان راضی هستم چرا که بر پایه درک متقابل و فهم مشترک هست.
ولی رضایت یک مفهوم نسبی هست و نارضایتی های من و ما مربوط به انتخاب یکدیگر نیست بلکه به دلیل شرایط اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی و… هست.
⚫️محمد بهامین آسمانی: مسایل و چالش های ازدواج ترنس های زن را در جامعه ایران چگونه ارزیابی میکنید؟!
⚪️بستر سنتی و باورهای اجتماعی بسته ، مهمترین چالش و تهدید پیش روی ما ترنس هاست.
احتمال دخالت خانواده ،
از دست دادن حمایت زوجین توسط خانواده ها و طرد شدن،
مشکلات روحی ثانویه ای که توسط خانواده و اجتماع به یک ترنس تحمیل میشه،
کیفیت پایین درمان ها و جراحی ها در ایران و احتمالن تبعات و تاثیر آن بر داشتن رابطه زناشویی مناسب،
عدم توان باروری
و یا به سرپرست گرفتن فرزند،
مشکلات سر راه یک خانم ترنس برای داشتن شغل و درآمد مناسب
را مهمترین چالش های یک ترنس زن در ایران می دانم.
⚫️محمد بهامین آسمانی: به نظرتان چه اقداماتی و چه ارگان هایی می توانند برای بهبود و برطرف شدن این معظلات و چالش های پیش روی جامعه ترنس وارد عمل شده و تغییراتی موثر صورت دهند؟!
⚪️من مهمترین اقدام را خواست عمومی میدانم . اینکه همه دستگاهها و همه مسولین بفهمند این مشکل وجود دارد و واقعن نیازمند درمان و حمایت است.
پزشکان و جراحان باید مسولیت پذیرانه کارخودشون را انجام بدن نه اینکه فکر کنند برای شخصی درجه دو یا کاری درجه دو انجام میدن
و بفهمن که کیفیت کار اونها واقعن تا آخر عمر زندگی یک انسان رنج دیده را متاثر میکند ، که وزارت بهداشت مسولیت سلامت و خدمات پزشکی را دارد. خدمات مشاوره ای و مددکاری مناسب باید با دردسترس ترنس ها باشد.
دادگاه ها باید از حق ترنس ها حمایت کنند و پوشش قانونی موثر دهند و از اعمال خشونت و ستم به انها ممانعت کنند .حتی در برابر خانواده شخص.
دستگاه های فرهنگی و رسانه ها مهمترین بخش این موضوع اند تا بتوان تابوی ترنس و تغییر جنس را از بین برد.
مدارس و مراکزی که کودکان و فرزندان زمان زیادی را در اون به سر میبرند هم بخش مهمی از قضیه هستن که باید با دقت مناسب هویت جنسی کودکان بدون تعصب یا آزار مورد بررسی قرار گیرد و در صورتی که احساس شود تفاوت هایی وجود دارد از ابتدا می بایست خانواده در جریان تفاوت ها قرار گیرد تا با واقعیت روبه رو شوند و آن را بدون قضاوت یا تعصب بپذیرند و از انکار و طرد شدن فرزند در سنین بالاتر ممانعت شود.
در کل باید گفت که فرهنگ هم زیستی و زندگی سالم اجتماعی مبتنی بر احترام به حقوق و کرامت افراد در ایران بسیار مخدوش هست و این بد، ریشه همه آزردگی ها و منزوی شدن، برای هر اقلیتی هست.
⚫️محمد بهامین آسمانی: به عنوان عضوی از جامعه ترس، خواستار چه تغییرات و وضع چه قوانینی برای ترنس ها در ایران هستید و چه تاثیراتی در ابعاد مختلف زندگی شما و جامعه ترنس خواهد گذاشت؟!
➖از ارگان های بهزیستی
وزرات بهداشت
ثبت احوال
آموزش و پرورش
صدا و سیما
نیروی انتظامی
دادگستری
نظام وظیفه و…
چه انتظارات و درخواست هایی دارید؟!
⚪️◄ بهزیستی : اول: مدیریت و تسدی امر حمایت قانونی از حقوق یک ترنس در سایر دستگاه ها و حتی در جامعه.
مثلا وقتی یک ترنس بعد از تغییر از محل کارش که دولتی هست اخراج میشه حمایت قاطعانه و قانونی بشه توسط بهزیستی،
یا وقتی یک ترنس در دادگاهی حقش تضییع میشه مشورت و حمایت قانونی بشه. دوم حمایت مادی .
◄ وزارت بهداشت و رفاره : خدمات درمانی و تشخیصی برای تشخیص و مجوز به صورت دولتی و بیمه ای انجام بشه و البته موشکافانه و دقیق.
جراح هایی برای این منظور تربیت بشه و برای آموزش و دریافت تخصص اونها اقدام بشه.
به سلاخ ها اجازه جراحی ندهند. خطاهای پزشکی شان پیگیری بشه،
برخی خدمات که به طور کلی زیبایی محسوب می شوند نظیر جراحی بینی، لیزر، پروتز، … برای یک ترنس اقدامات حیاتی محسوب میشن نه زیبایی و از سر شکم سیری. اینها تحت حمایت بیمه ای قرار بگیره. بیمه مکمل درمان برای ترنس ها برقرار بشه.
◄ ثبت احوال : توجیه کامل پرسنل. داشتن دستور العمل ثابت و شفاف برای صدور شناسنامه جدید و توضیحاتش.
رفع مشکلات سیستم متمرکزشان که گاهی باعث بروز مشکلات برای ترنس ها شده . مثلا میگن که فلان چیز در سیستم متمرکز ما تعریف نشده.
صدور شناسنامه فرد در کل کشور و عدم اجبار برای مراجعه به محل صدور شناسنامه اول . رازداری پرسنل و حراست از اطلاعات سجلی افراد و من جمله ترنس ها.
طبقه بندی دسترسی به اطلاعات هویتی فرد در سایر دستگاه ها و ارگان ها. مثلا وقتی برای تملک و دریافت سند مالکیت یک خودرو مراجعه میشه یا برای یک کار بانکی ، با وارد کردن کد ملی به راحتی هر اپراتوری نتونه اون تغییر را ببینه .
◄ اموزش و پرورش : هم یکی از مهمترین نقش ها را میتونه داشته باشه. اموزگاران و پرسنل مدارس را اطلاع رسانی کنند و توجیه شوند که اگر کودکی را از نظر هویت جنسی متفاوت دیدند از ابتدا به شکل مشاوره ای صحیح خانواده را در جریان قرار دهند و از هرگونه اعمال فشار روانی ، انکار ، تمسخر، یا حتی تشویق و سوق دادن اشتباه جلوگیری بشه.
خانواده ها اگر از سنین کودکی فرزند خود به درستی و روشن و کم کم اگاه شوند حتما پذیرش بهتری را در آینده خواهند داشت و حمایت خود را دریغ نخواهند کرد.
◄ صدا و سیما : هم که نقشش به وضوح مشخص و عیان است. همیشه حل یک معضل ، با گفتگو پیرامون آن شروع میشود.
◄ نیروی انتظامی و پرسنل آن در همه مقاطع باید اموزش داده شوند که اول ترنس ها بزه کار نیستند و از آن مهم تر اینکه ترنس ها حقوق اجتماعی مشابه با سایر افراد دارند .
توهین، تفتیش بدنی، بازداشت و… ممنوع است. و در درجه دوم ترنس ها به دلیل شرایط خاص خود نیازمند به حمایت ویژه ای در برابر افراد ناآگاه دارند.
◄ دادگستری و دادگاه ها : به ویژه دادگاه های خانواده و قضات اموزش ببینند و توجیه شوند.
در خصوص اقدامات تشخیصی قانونی و مجوز سازوکار مشترک و روشنی وجودداشته باشد،
ترنس ها در برابر هرگونه زورگویی حتی از طرف خانواده هایشان حمایت شوند و ضامن حقوق قانونی ان ها باشند.
انجام عمل جراحی تغییر جنس یک اختیار شرعی و قانونی برای همه هست و گذاشتن شروطی نظیر رضایت خانواده وجاهت قانونی ندارد اگرچه در این بین خدمات مشاوره ای و مددکاری دادگستری برای همراه شدن خانواده بسیار کارگشاست.
معاونت پیشگیری از جرم دادگستری استان ها هم می تواند نقش بسیار مهمی داشته باشد و باید از ظرفیت ها و پتانسیل های آن برای مسایل ترنس ها به ویژه خانواده درمانی ، استفاده شود
◄ نظام وظیفه : برای معافیت ترنس های زنی که جراحی نکرده اند سازوکاری مشخص و شفاف داشته باشد و از اعمال سلیقه خودداری شود و مهم تر آن که برای صدور کارت معافیت ترنس های مرد از کدهای پزشکی به ویژه کدهای مربوط به اختلال های روانی خودداری کند. این تصمیم مستقیمن با اینده شخص ارتباط دارد.
بنطرم از نیازهای ضروری جامعه ترنس
این دو مساله هم هست:
◄ اول ایجاد یک سامانه رسمی و متمرکز اماری توسط دولت. ما هنوز نمیدانیم چند ترنس داریم
پراکندگی شان در کشور چگونه هست
خدمات مورد نیاز برای هریک چی هستش
محل زندگی و نوع معاششان چگونه هست
قبل از هر اقدام مددکاری نیاز به امار و اطلاعات صحیح هست.
◄ دوم هم کمبود پژوهش ها و تحقیقات علمی و دانشگاهی در حوزه های مرتبط با ترنس. سلامت (جراحی، دارو درمانی، مشاوره ای ، روانشناسی….)- اجتماعی- اقتصادی- مددکاری،…
من چندین موصوع خوب به ذهنم خطور میکنه که شدیدن حس میکنم نیاز به کار پژوهشی داره.
دانشگاه ها میتونن با مراکز و گروه های رسمی فعال مراوده کنند و ارتباط داشته باشند و نیاز های علمی را در قالب پایان نامه ها و طرح های تحقیقی برطرف کنند.
⚫️محمد بهامین آسمانی: اگر در یک کشور آزاد زندگی می کردید که بدون نیاز به انجام عمل جراحی تغییرجنس از حقوق شهروندی کامل و امکان تغییر مدرک شناسایی به جنس دلخواه برخوردار بودید، آیا باز هم اقدام به جراحی میکردید؟!
➖آیا امکان داشت که برای جراحی تغییرجنس با تامل بیشتری اقدام کنید؟!
➖آیا امکان داشت تنها به هورمون درمانی با یک مرحله جراحی بسنده نمایید؟!
⚪️خب به نظر من صرفن با تصور مجازی یک شرایط نمیتوان پاسخ دقیقی و کاملن واقعی از اون ارایه کرد و باید واقعا در اون کشور می بودیم و با آن فرهنگ بزرگ میشدیم تا بتوانیم بگوییم تصمیم ما حقیقتن چه بود.
ولی با تصور ان شرایط باید بگم که من دوباره عمل جراحی کامل را انتخاب میکردم چون فکر میکنم واقعن با اون تناسل مشکل داشتم .
باز هم میگم همه قضاوت ها و دیدگاههای ما بستگی به فرهنگی دارد که ما بزرگ میشویم و شکل میگیریم . شاید اگر اونجا بزرگ میشدم با این شدت نبود.
و اما برای جراحی کردن من در شرایطی که بودم امکان تعلل بیشتر نبود ولی اگر بدون در نظر گرفتن شرایطم بخوام پاسخ بدم، باید بگم که شکیبایی برای دست یافتن به کیفیت جراحی بهتر و بالاتر واقعن ارزشش را داره.
⚫️محمد بهامین آسمانی: سپاسگزارم برای پذیرش مصاحبه و زمانی که برای اشتراک تجربیات و دیدگاههای ارزشمندتان اختصاص دادید. آیا برای کلام آخر، صحبتی دارید؟!
⚪️از شما واقعا سپاسگزارم برای انرژی خوب و تلاش بی چشم داشتتان
از همه دوستان خوب ترنسم میخام که شجاع باشن . زندگی با هویت دل خواه حق ماست . و این حق هیچ منافاتی با زندگی بقیه نداره. ما مسیول باورهای غلط جامعه و خانواده و سنت های پوسیده نیستیم. تغییر جنس و رسیدن به هویت واقعی آبروی کسی را نمیبره و اگه بقیه این باور را دارند خودشان دچار مشکل هستند. پس اونطور که دوست داریم زندگی کنیم. و انسان باشیم
مصاحبه کننده: محمد بهامین آسمانی
منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org/
Copyright © 2017 محمد بهامین آسمانی https://helptranscenter.org/ هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved