مصاحبه -روند درخواست پناهندگی به سازمان ملل ترکیه (آسام) و هزینه های زندگی
مصاحبه کننده: محمد بهامین آسمانی
⚠️هویت مصاحبه شونده محفوظ است.
⚫️محمد بهامین آسمانی: آیا دلیل خروجتان از ایران و درخواست پناهندگی به یو آن ترکیه مربوط به ترنس بودن شما بود؟!
⚪️بنده به واسطه ی ترنس بودنم مجبور به ترک خاک نشدم اما بی تاثیر هم نیست این موضوع.
⚫️محمد بهامین آسمانی: چه مدتی است به ترکیه وارد شدید و چه روندی را برای درخواست پناهندگی به سازمان ملل ترکیه قدم به قدم طی کردید؟! لطفا با جزییات بنویسید.
⚪️بیش از دو سال است که خاکم رو ترک کردم و در ترکیه هستم. بعد از ورود به ترکیه به انکارا مراجعه کردم به دفتر ASAM که این دفتر چند سالی هست ثبت نام متقاظی های پناهندگی را انجام می دن و در واقع یکی از زیر مجموعه های UNHCR هستن.
در آسام انکارا ثبت نام شدم ( در زمان ثبت نام مدارک شناسایی درخواست می شه و سوال در مورد چرایی پناهندگینوت بسیار کوتاه) و ار طرف سازمان ملل یا همان UNHCR به شما برگه ای می دهند که شما از به شهر انتخاب شده برای اسکان و ثبت نام پلیس مراجعه کنید در واقع نوعی مدرک شناسایی هست ،و چون کسی را در یکی از شهرها می شناختم درخواست کردم که به پلیس شهر مورد نظرم ارجاع داده بشوم ( شما همیشه امکان انتخاب شهر خاصی رو ندارید مگر به شرایط های خاص).
پس ار مراجع به شهر بعد از تهیه منزل به سرعت به پلیس خارجی مراجعه کردم و پرونده تشکیل شد و برای انگشت نگاری به آگاهی ارجاع دادند و بعد از حدود 3 ماه ثبت نام کامل شد و کارت شناسایی صادر شد ( تشکیل پرونده و طولانی شدن یا نشدن صدور کارت شناسایی در هر شهر متفاوت هست).
مراحل بعد از معرفی و ثبت نام در UNHCR به این صورت هست که در همون برگیه معرفی پلیس یک تاریخ پیش مصاحبه به من داده بودند که البته تغییر کرد و زودتر انجام شد ( 8 ماه به 5 ماه) ، پیش مصاحبه تغریبا همان کار هایی که روز معرفی و ثبت نام کردم انجام شد به جر برگیه شرح پرونده به صورت دو سوال اساسی که
🔺چرا کشورتون رو ترک کردین؟
🔺در صورتی که برگردین چه اتفاقی براتون می افته؟
عکس می گیرند چندین سوال شخصی و هوییتی.
بعد از پیش مصاحبه ، تاریخ مصاحبه اصلی رو می دن که ممکن تاریخ رو یک هفته قبل مصاحبه یا یک سال قبل مصاحبه بدن و متفاوت هست، مصاحبه اصلی معمولا در خود انکارا و در دفتر سازمان ملل UNHCR انجام می شه ( مگر در زمان مصاحبه شما هیت مصاحبه کننده در شهرتون حضور داشته باشند).
در مصاحبه اصلی از موارد کیس و چرایی ها و چگونگی هاش صحبت می شه و بسته به نوع کیس ممکنه از یک ساعت و نیم تا 5 ساعت هم طول بکشد که با یک مامور سارمان ملل که خودشان رو وکیل پرونده معرفی می کنن و یک مترجم رو برو بودم ( +گاهی یک روانشناس هم ممکن هست در اتاق باشد). زمان رسیدن به مصاحبه اصلی بیشتر مواقع بسیار طولانی هستن و حتی ممکن هست بیشتر از چند سال طول بکشه برای هر کسی متفاوت هست.
مرحله بعد از مصاحبه اصلی در صورت قبولی و شناخته شدن به عنوان پناهنده در سازمان ملل به مصاحبه کشوری هست که عموما زیاد زمان رسیدن بهش طولانی نیست در مورد پناهندگان ال جی بی تی امکان انتخاب کشور رو داریم به این صورت که سوال می شه ترجیح می دیم به کدوم یک از کشور ها ( کشور های باز نظیر امریکا یا کانادا) پروندمون بره.
و بعد سازمان ملل پرونده شما رو می فرستند به کشور مورد نظر در صورت پزیرفتن اون کشور خبر می دن که شما باید منتظر تماس و مصاحبه های ان کشور برای پذیرش و قبولی باشید در غیر این صورت پرونده رو دوباره به کشور دیگری می فرستنند.
مراحل مصاحبه های کشور پذیرنده هم عموما 2 مرحله هست تا قبولی و یک مرحله ی پزشکی و اشنایی با فرهنگ رو هم داریم. مصاحبه های کشور پناهنده پذیر بسیار دقیقتر و جزی تر هستن .( کل مراحل بعد از سازمان ملل بین حدود یک سال تا چند سال ممکن هست طول بکشد)
مراحل سازمان ملل به این صورت بود ببخشد که من نمی تونم توضیح شفاف از نوع سوالات و یا کیس خودم رو بیشتر باز کنم.
⚫️محمد بهامین آسمانی: اگر بیمار شوید بیمه یا کارتی از یو ان است که هزینه های پزشکی را پوشش بدهد و چه مقدار؟!
⚪️در ترکیه از زمانی که کیملیک (کارت شناسایی) شما از طرف پلیس صادر می شود می تونیم از بیمه استفاده کنیم. معمولا بیمه رو فقط یک بار نیاز هست در خواست بدیم و وقتی برای یک بار راه اندازی شد تا اخر روز ی که تاریخ کارت شناسایی باشه کار می کنه و همینطور دوباره بعد تعویض کارت و در واقع با کد شناسایی فردی کار می کنه که برای همه ی پناهنده ها بیمه انجام میشه.
مراجعه به بیمارستان های دولتی برای هر گونه بیماری و حتی ویزیت جزو بیمه هست و هیچ پولی پرداخت نمی شه مگر در موارد خاص.
هزینه دارو 100% جزو بیمه نیست و مقدار خیلی بیشترش رو ما می دیم و بسیار ناچیز بیمه و بیشتر موارد هم البته دارو جزو بیمه نیست.
عمل های جراحی مگر عمل های اورژانسی جزو بیمه نیست. تمامی این خدمات فقط در صورتی که کیملیک همراهتون باشه انجام پذیر هست. و در زمان هایی که بین صدور مجدد کارت هستین بیمه ندارین و هر اتفاقی بیوفته باید هزینه هاش رو خودتون بدین.
از طرف سازمان ملل و یا دولت ترکیه کمک مالی به پناهند های ایرانی وجود نداره، به جر یک مورد که برای خانواده های کم درامد روی یک اجاره خانه در اذا 3 ماه 50 لیر به صورت نقدی پرداخت می کنند (این پول فقط آب اشامیدنی یک ماه هست!).
⚫️محمد بهامین آسمانی: هزینه های زندگی در ترکیه چگونه است؟ نظیر اجاره مسکن، آب، برق، گار، تلفن، اینترنت، رفت و امد، هزینه خوراک و پوشاک و..؟!
⚪️هزینه های زندگی البته شهر به شهر متفاوت هست اما تجربه خودم از شهرم و چند شهر دیگه زیاد از هم دور نیست. هزینه یک خانه بسته به تعداد اتاق داره برای یک خانه دو اتاقی حدود 400 لیر تا 700 لیر ماهیانه هست بسته به این که با وسیله باشن یا نزدیک به مرکز شهر باشن. معمولا هم خانه بهتر هست در نزدیکی های محل پلیس که معمولا مرکز شهر هست باشه چون هزینه های رفت و امد با وسیله گرون هستن و برای امضا زدن در پلیس شاید مجبور باشیم هفته 2 بار (شهر ها متفاوت هستن) مراجعه کنیم.
اضافه کنم که این جا برای اجاره خانه از شما در زمان قرار داد به اندازه یک اجاره کمیسیون و به اندازه یک اجاره دپوزیت می گیرین. و معمولا چون به سختی به خارجی ها خونه می دن شاید مجبور باشید حتی یک سال اجاره رو جلو تر بدید اما معمولا با 3 ماه اجاره راضی می شوند.
آب آشامیدنی اکثر شهر ها خریدنی هستن و از لوله کشی نمی شه استفاده کرد و ارزونترین آب 5 لیتری حدود یک و نیم لیر هست.
هزینه آب لوله کشی مصرفی خانه حداقل ماهی 30 لیر هست. برای آب لوله کشی نیازی به پیش پرداخت نیست.
وقتی خونه اجاره می کنین باید گاز و برق و گاهی آب خونه رو وصل کنین، هزینه وصل گاز حدود 460 لیر هست و در موقع بستن آن بهمون بر می گردونن. هزینه ماهیانه گاز هم باید در نظر داشته باشین گرون هست خیلی مخصوصا تو زمستون چون بسیار زمستون های سرد و طولانی داره و باید برای گرمایش گاز استفاده کنین اما البته اکثر ما ها سعی می کنیم با لباس خیلی زیاد و زیر پتو بودن کمتر مصرف کنیم اما باز حداقل مصرف زمستان حدود 80 لیر در ماه هست اما بخواین خوب گرم شیم باید 250-300 لیر پرداخت کنیم، البته در تابستان خیلی کمتر هست.
برق باز خیلیی ارزانتر هست برای وصل کردن برق حدود 120 لیر پرداخت می کنیم که باز موقع بستنش بر می گردونن. استفاده ماهانش هم حداقل 30 لیر در تابستان اگر وسایل زیادی نداشته باشین اما در زمستان بیشتر می شه.
خورد و خوراک هم شما باید بدونین چه جوری و از کجا ها خرید کنید که گرون نشه اما حدودا هر نفر از 200 لیر در ماه هزینه داره اما با صرفه جویی کامل. به طور کلی نمی شه گفت که ارزون هست یا نه خورد و خوراک چون مثال گوشت از کیلویی 40 لیر هست که قیمت خیلی خوبی به نظر می اد اما مثال نون کوچیکترینش نزدیک یک لیر هست و هر روزه خریدهش و به اندازه خریدش ممکنه گرون باشه.
برای پوشش هم می شه از تخفیف های خاصشون استفاده کرد مثلا یک هفته قبل از سال نو میلادی یا در عید فطر و در صورت نیاز به پوشاک از این حراج های همگانی استفاده کرد.
اینترنت اینجا خیلی گرون هست چون شما به عنوان یک خارجی فقط از یک نوع قرار داد می تونین استفاده کنین و این قرار داد در سال اول 88 لیر برای ای دی اس ال و 64 لیر برای فیبر و در سال دوم 30% گرونتر استفاده باید بکنیم.
سیم کارت هزینه اولیش و شارژ ماهیانش بستگی به اپراتور داره اما به طور مثال turkcell برای سیم کارت 25 لیر می گیره و باز به عنوان خارجی از همه نوع تعرفه ای نمی تونین استفاده کنیم ولی حد اقل شارژ ماهیانش 15 لیر هست که با این مقدار می تونین در ماه تا دو ساعت صحبت کنیم.
سیمکارت های ارزونتری هم هستند اما به دلیل تماس سازمان ملل با ما باید همیشه در دسترس باشه و انتن دهی ترک سل نسبت به باقی سیم کارت ها بهتر هست.
در کل هزینه های مسکن قبض ها و خورد و خوراک چیزی حدود 700-900 لیر در ماه می شه برای هر نفر اما اگر چند نفر با هم زندگی کنن کمتر می شه هزینه ها.
مصاحبه کننده: محمد بهامین آسمانی
🌐منبع: هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس
https://helptranscenter.org
Copyright © 2016 محمد بهامین آسمانی https://helptranscenter.org هلپ ترنس سنتر – شبکه اطلاع رسانی ترنسجندر و تغییرجنس All Rights Reserved